Gästskribent GERHARD MIKSCHE: Ungdomar som uttagsautomater

I mitten på 70-talet bodde vi ett par år i Bjärred vid Öresund, norra delen av Lommas kommun. En liten ort som växte på grund av att folk som jag som jobbade i Lund ville bo på landet. Kolugnt på den tiden som de flesta små orterna i Skåne. Det hade varit trevligt att bo kvar, men det är ju jobbet som styr. Det är ganska sällan som Lomma nämns i media.

På Expressens nätsida stötte jag dock nyligen på länken som baserar på en artikel i Sydsvenskan (bakom betalvägg).

Det fick mig att haja till. För det väckte minnen. Inte för att rån i sig numera har nyhetsvärde utan på grund av att de skedde i en kommun som skyltar med sin låga kriminalitet.

Och med anledning av en kommentar från skånepolisens Mikael Ramsbjer, som menar att ”rånarna ser ungdomarna som bor här som uttagsautomater”. Som under knivhot och värre tvingas tillhandahålla sina ”dyra jackor, och märkesgrejer som mobiler, dyra hörlurar, Armanikepsar och klockor”. Saker som rånarna enligt Mikael Ramsbjer ”vill åt”.

Till saken hör att även rånarna är ungdomar, fast de i artikeln kallas för tonåringar. En hårfin skillnad. Det hade varit tacknämligt om reportern bemödat sig om en klarare distinktion mellan förövare och offer, men det hade nog satt alltför djupa spår i den skånska värdemyllan.

Förståeligt att Ramsbjer känner sig orolig inför sommaren. Han förutser ”att problematiken ska eskalera ännu mer.” Märk väl: Inte att problemen kommer att öka, utan ”att problematiken eskalerar”. Vilket ger det hela en ny dimension.

Ramsbjer nöjer sig inte med att kommentera, han kommer också med förslag till åtgärd: ”Vuxenvärlden måste sluta upp för att få stopp på det här. Många av de här ungdomarna mår väldigt dåligt psykiskt. De är jätterädda, kränkta och vågar inte gå ut. Vi måste hitta sätt att prata mer med tonåringarna om det här”.

Jag ser redan i mitt inre hur tonåringarna kommer att andäktigt lyssna på pratet. Tryggt att veta att skånepolisen värnar de skånska uttagsautomaternas psyke. Och sin egen värdemylla.

Gerhard Miksche, föredetting i olika sammanhang. Numera samhällskritiker på halvtid.

Gästskribent