PAULA TERNSTRÖM: 950 kronor för ett oväntat svar

Paula Ternström berättar om hur hennes partner tog ett covid-19-test och fick ett oväntat svar. Ingen verkar veta med visshet hur det är med testernas tillförlitlighet. Myndigheterna avråder från allt som inte ger säkra besked. Men under vissa förhållanden verkar somliga tester ändå vara pålitliga. Och hur är det med sjukvården och den så omhuldade jämlikheten? Kan vi med gott samvete gå till privata vårdaktörer som tar mer betalt?

Vi tar stora lovar kring människoklungorna på Odenplan. Överallt så mycket folk. Man kommer inte undan. Ingen väjer och unga män spottar på trottoaren. Varför gör de så? Jag kan inte låta bli att tänka att det är en klassfråga. Killar med stil spottar inte. Smutsiga människor vacklar emot mig alldeles för nära. De vill ha pengar. Det kryper närmare inpå: misären, och smittan.

Tänk om jag redan är smittad. Tänk om man kunde få veta. Men det kan man. Var femte minut finns en tid för ett antikroppstest för covid-19 på Hedda Care, den privata klinik som drivs av deckarförfattaren Camilla Läckberg, hennes agent Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren på Humlegårdsgatan i Stockholm. Ett stick i fingret kostar 950 kronor och ett första svar kommer inom 15 minuter. Alla tider är uppbokade, men så öppnar de extra på söndagen, så vi passar på. Jag och pojkvännen går dit. Han vill testa sig. Jag har inte råd. Men vi tänker att om han bär på smittan så gör även jag det. Ännu vet man inte om en person som har utvecklat antikroppar mot covid-19 är immun mot sjukdomen, men vi vill veta i alla fall.

Svaret kommer på sms måndag morgon: ”Hej! Ditt test visade antikroppar mot covid-19 vilket talar för en genomgången infektion. Med vänlig hälsning, Hedda Care.”

Pojkvännen och jag tittar förvånat på varandra. Vi har inte varit sjuka. Det osynliga giftet låg i våra kroppar utan att göra väsen av sig. Visst vet vi att vi ännu inte går säkra, men beskedet förändrar i alla fall situationen totalt. Plötsligt behöver vi inte smyga längs husväggarna runt Odenplan. Jag kan se rakt in i misären utan att väja. Och bäst av allt: jag är antagligen inte smittsam. Kanske vågar jag sätta mig på en uteservering? Kanske kan jag åka till landet? Tänk om jag kan hälsa på mamma. Jag börjar ana ett liv bortom smittan.

Men som vanligt när det gäller coronaviruset är inget säkert. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet, menar att testet med drygt 90 procents säkerhet kan ge svar på om någon har utvecklat så kallat långsamma antikroppar mot covid-19. För snabba antikroppar är träffsäkerheten cirka 70 procent. Men om ett test visar positivt för antikroppar mot covid-19 anses resultatet högst tillförlitligt, den så kallade specificiteten är i princip 100 procent. Statsepidemiolog Anders Tegnell medger att många av testerna är ganska bra på att hitta dem som verkligen haft sjukdomen. Risken är att man missar många genom att människor tar testet innan de hunnit utveckla antikroppar.

Det är troligt att antikroppar ger en viss immunitet mot sjukdomen. Men man vet inte säkert. Än. Att Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen, WHO, avråder från att använda tester av den här typen bygger på att det ännu inte är säkert vad förekomsten av antikroppar betyder för immuniteten och hur länge skyddet varar.

Vårdföretaget Hedda Care har fått kraftig kritik från många håll och anklagats för girighet. På klinikens hemsida kan man ta del av den för svenska förhållanden ovanliga prislistan. Ett besök hos en allmänläkare kostar mellan 1150 och 1650 kronor beroende på sökorsak. Vill man träffa en barnläkare får man betala mellan 1650 och 2490 kronor. Socialminister Lena Hallengren säger till TT angående de covid-19-test som nu går att göra att Hedda Care har gett girigheten ett ansikte. Själv är jag tacksam för Hedda Cares initiativ. Visst är det dyrt, och kanske är det inte 100 procent tillförlitligt, men många i Sverige har råd och de bestämmer rimligtvis själva vad de ska lägga sina pengar på.

Läckberg, Saliba och Löfgren är tre drivna kvinnor som har fokuserat på problemet med långa vårdköer och vikten av att stå upp för kvinnor och barn. Det gör mig glad. Namnet Hedda Care är en hyllning till Hedda Andersson, en av Sveriges första kvinnliga läkare som redan i slutet av 1800-talet startade en mottagning för kvinnor och barn. Det underliggande kvinnoperspektivet på Hedda Care går inte att missa, men alla är välkomna, kvinnor som män. Kliniken är privat med priser därefter för dem som kan eller vill betala. Om jag eller någon annan är beredd att betala är det vår sak. Om fler betalar själva avlastas vården.

Kanske är jag för hoppfull. Men det var en oväntad lättnad att få veta att jag antagligen bär på antikroppar.

Gästskribent Paula Ternström