MOHAMED OMAR: Ödslig valborgsmässoafton i Uppsala

Igår den sista april skrev jag om att dansa runt vårelden. Jag berättade om att jag skulle tända en brasa, gå runt den och sjunga ”Så gå vi runt om en valborgsmässoeld” efter melodin ”Så gå vi runt om ett enerissnår”.

Nu skriver jag för att rapportera om hur det gick. Det gick bra! Fast det var kallt och ödsligt. Vanligtvis brukar tusentals människor samlas i Carolinabacken klockan tre på eftermiddagen för att vifta med sina vita sommarstudentmössor. I år var det kanske ett tjugotal. Jag räknade inte. SVT var där och filmade den tappra – eller tokiga -skaran, och jag hamnade i ett klipp där jag står med ett gäng och sjunger om studentens lyckliga dag. Det var helt oplanerat. Någon tog ton, så stämde vi andra in. Och TV-folket som var där fångade det på film.

Än klappar hjärtat med friska slag. Men hur länge till? Plötsligt börjar man hosta och strax ligger man i en respirator som ännu ett offer för den kinesiska febern.

Efter mösspåtagningen i Carolinabacken går jag och mina döttrar upp till skogen på Kronåsens topp där Sten Sture-monumentet ligger. Vid eldstaden sitter ett gammalt par och fikar. Jag hälsar på dem och frågar om de ska använda eldstaden. Nej, svarar de. ”Vi ska bara dricka upp kaffet, sen ska vi fortsätta vandra.” Jag önskar dem glad valborgsafton och lägger till att vi ska göra en våreld och att de gärna får vara med. De tackar, men ska vandra vidare.

Så gör vi en majbrasa. Bäst vi går runt den och sjunger Så gå vi runt och Lunka på och någonting mer, kommer tre män på motorcyklar. En av dem kör fram till oss, fäller ned visiret och säger: ”Ni ser väl till att släcka efter er”. Jag är så häpen att jag knappt får ur mig ett ord, men säger något om att vi har vatten med oss.

Jag har aldrig tidigare varit med om att motorcykelmän åker runt i skogen och ger råd till hederliga medborgare som gör upp helt lagliga eldar. Den kinesiska febern?

Så gå vi runt om en valborgsmässoeld, valborgsmässoeld, valborgsmässoeld.
Så gå vi runt om en valborgsmässoeld, sent på en valborgsafton.

Eftersom vi har druckit varm O’boy, sjunger vi:

Så göra vi när vi dricka vår O’boy, dricka vår O’boy, dricka vår O’boy.

De tre motorcykelmännen far iväg nedför åsen. Strax därpå kommer att gäng glada studenter och ansluter sig till oss. Jag lär dem min sång ”Så gå vi runt om en valborgsmässoeld”. De öppnar skumpaflaskor, skålar och yrar. Avståndet dem emellan var helt klart mindre än två meter. Jag lunkar hemåt. Klockan är halv fem.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar