MOHAMED OMAR: Folkhälsomyndigheten bör varna för ramadan

Fredagen den 24 april inleddes muslimernas fastemånad ramadan. Det har varit svårt att missa: i medierna är det mycket prat om hur jobbig ramadan kommer att bli i år på grund av corona. Det känns som man tycker synd om muslimerna som inte kan samlas i moskéerna i år. Jag såg inte samma typ av snyftreportage om hur synd det var om kristna som inte kunde fira påsk.

Enligt många etablissemangspolitiker är ramadan en ”svensk tradition”, men få ”gammelsvenskar” kommer att fasta. De som fastar är framför allt invandrade muslimer och barn till invandrade muslimer. Islam är en invandrarreligion som inte har någonting att göra med svensk kultur, svensk historia och svenska traditioner.

Vanligt folk är många gånger klokare än politiker. Om du går runt på stan och frågar folk på måfå om de kan nämna ett antal svenska högtider så är chansen ytterst liten att någon kommer att säga ramadan.

Jag tänkte att eftersom Folkhälsomyndigheten bryr sig så mycket om vår hälsa, och även om invandrares hälsa, borde den ha publicerat varningar mot att fasta i ramadan på arabiska, somaliska och turkiska och så vidare. På samma sätt som den publicerat information om corona på olika invandrarspråk.

Men när jag går in och tittar på FHM:ss hemsida hittar jag bara en enda artikel som nämner ordet ramadan: en broschyr som heter ”Vårens högtider blir annorlunda i år”, på både svenska och arabiska. Broschyren innehåller allmänna råd om att tvätta händer, hålla avstånd och allt det där vi som hört tusen gånger vi det här laget. Men inget om att ramadan är dåligt för hälsan.

Folkhälsomyndigheten varnar för tobak, alkohol och dåliga matvanor på sin hemsida, men inte för ramadan. Det måste väl ändå vara en dålig vana att varken äta eller dricka under ljusets timmar? Ja, särskilt nu under sommaren. Den arabiske profeten Muhammed, eller vem eller vilka de nu var som skrev Koranen, kände knappast till att dagarna var långa på sommaren i Norden. Sömnen blir förstås lidande när man sitter uppe sent på natten och äter socker i stora lass. Det är vanligt att man blir tjockare.

Målet för FHM borde vara att helt få muslimer att sluta fasta i ramadan. Det är inte bra för deras hälsa. Men det är heller inte bra för oss andra som inte tror på Muhammeds profetiska förmåga. För när folk inte äter blir de trötta, svaga och lättirriterade. Det kan leda till olyckor på arbetsplatser. Tänk på alla invandrarmuslimer som jobbar på äldreboenden och inom hemtjänsten i Sverige?

Ramadan ökar också risken för trafikolyckor. Googlar man hittar man flera artiklar som tar upp hur trafikolyckorna ökar i muslimska länder under fastemånaden.

Det kan också leda till konflikter. Det visste Muhammed om, för i flera yttranden fördömer han just dem som bråkar under ramadan. Det verkar ha varit ett stort problem.

I den här artikeln kan man läsa om hur matkonsumtionen ökar i Marocko under ramadan. Och handlarna höjer priserna för att profitera. En annan sak som ökar denna månad är våldet. Enligt artikeln beror ökningen av våldsbrott på den irritation och frustration, kallad ”tramdina”, som fastandet medför.

På sajten Breitbart hittar jag en annan artikel om hur kriminaliteten ökar denna månad: ”Ramadan Rage: How Crime Increases During the Muslim Holy Month”.

Short-temperedness doesn’t just affect abstainers during the first few days of self-denial; rather, irritability increases continuously throughout the month, leading to shorter and shorter fuses as Eid al-Fitr, the blow-out party to mark the end of the fast, approaches. It is perhaps no surprise then that antisocial behaviour and domestic abuse surge throughout the Muslim world in the Holy Month.

One of the most expansive studies of this annual crime wave in Algeria revealed petty crime increased by a staggering 220 percent during Ramadan. Fights, disputes and assaults rose by 320 percent and instances of women and children being beaten at home increased by 120 percent. In addition, there was a 410 percent increase in accidents of various kinds and an 80 percent increase in deaths.

Jag tycker det är anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten inte publicerar information om ramadans skadliga effekter på sin hemsida. Det underminerar dess trovärdighet: kan vi tro myndighetens företrädare när de säger att de bryr sig om vår hälsa?

Jag har inga siffror, man kan tänka mig att ramadan är en större hälsofara för muslimer än coronaviruset. Förmodligen beror FHM:s underlåtenhet på den vanliga rädslan att anklagas för så kallad ”islamofobi” eller ”rasism”.

BILD: Skärmdump. Nyheter 24 (9/7 2013).

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar