BITTE ASSARMO: Hujedamej för politikerna och alla deras lögner

När regeringen förklarade att de hade slopat karensdagen i samband med coronakrisen gjorde de stor sak av sin handlingskraft och sitt ansvarstagande. Nu skulle alla människor få råd att stanna hemma om de var sjuka och på sätt skulle man kunna begränsa smittspridningen. Men den slopade karensdagen var ingenting annat än en lögn.

Det regeringen beskriver som ett ”slopat” karensavdrag är istället ett schablonavdrag på 700 kronor före skatt, oavsett lönenivå. En kompensation som slutar på en knapp femhundring när skatten är dragen.

Det är naturligtvis inte förvånande att regeringen anser att en slopad karensdag skulle kosta för mycket i nuläget. För dem är det viktigare att ge ökade resurser till sådant som bistånd och migranters rätt att gratis överklaga sina asylbeslut än att lägga pengar på hårt arbetande skattebetalare. Men varför står de då inte för sina prioriteringar? Lögnen gör mig skitförbannad. Inte bara för att den är just en lögn, utan för att den upprepats gång efter annan, utan att de som rapat fram den ens har blinkat.

När Aftonbladet frågade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om karensdagen svarade han – genom sin pressekreterare – att det var nödvändigt med ett schablonbelopp för att Försäkringskassan skulle kunna hantera alla ansökningar. Han säger inte ett ord om lögnen. Och undra på det – lögnen bottnar ju i ett sällsamt förakt för medborgarna.

”Om vi ljuger och säger att vi slopar karensdagen så kommer ju folk att tro att de har råd att stanna hemma om de är snoriga och hostiga och då blir de mer lyhörda för det som mäster Tegnell säger”, liksom.

Och så blev det ju. Vårdpersonal har lytt mäster Tegnell och gjort exakt det som förväntas av dem i tron att de skulle få full sjukersättning redan från första dagen, Och vad händer? Det som brukar hända, förstås. De blev grundlurade.

Ardalan Shekarabi fortsatte med det gamla vanliga snömoset som ingenting betyder:

– Den extraordinära situation som Sverige nu befinner sig i kräver mycket stora insatser för att förstärka sjukvården. Regeringen behöver också kunna stödja utsatta företag och förbättra skyddet för de som blir arbetslösa.

Så var det med det. Men någon förklaring till lögnerna, det vill han alltså inte ge. Sannolikt skulle han inte kunna ens om han försökte – att ljuga är så lätt för våra folkvalda att de förmodligen inte ens förstår att de ljuger. Och jag kan just tänka mig hur snacket går i regeringskansliet just nu:

Ardalan: – Nu ställer dom en massa frågor om karensdagen igen, alltså jag pallar inte!

Magdalena: – Fattar de inte att om vi säger att vi har slopat karensdagen så har vi ju gjort det även om vi inte har gjort det!

Stefan: – Precis! Vi tar ansvar!

Morgan: – Jag föreslår att vi inför ett förbud mot att vårdpersonal och andra yrkesgrupper som måste jobba på sin vanliga arbetsplats yttrar sig om sånt här. Det kan faktiskt vara ett hot mot demokratin om de sladdrar om sådant de ändå inte förstår. Jag ska ringa upp DN och de andra stora redaktionerna och förklara för dem att det är fejk news att berätta att vi i regeringen ljugit. Om vi bara får riddaren Wolodarski på vår sida så är vi på grön kvist igen.

Ygeman: – Glöm inte att främmande makt kan ha ett finger med i spelet också. De där sladdertackorna i vården kanske styrs av Putin! Morgan: – Bra idé! Då kan jag passa på att kalla in Google och Facebook också, och säga åt dem att censurera alla konton som drivs av vårdpersonal och andra som inte förstår att vissa lögner är sanningar.

Oavsett hur regeringen ser på sina egna lögner så är en sak säker: Regeringen är inte att lita på. Inte när det gäller stödåtgärderna i coronakrisen – och inte i andra fall heller.

Bitte Assarmo