MOHAMED OMAR: Sjukdomsporren då och nu

På nätet hittade jag en pdf-fil med en studie om hur medier rapporterade om svininfluensan för tio år sedan: ”Pandemin som kom av sig” (2010). Studien skrevs av två medieforskare, Marina Ghersetti och Tomas A. Odén. De hade tidigare skrivit om hur medierna betedde sig under tsunamikatastrofen 2004, samt under fågelinfluensan 2004–2006.

Vad var svininfluensan? I april 2009 upptäcktes i Mexiko och USA en ny influensa som fick namnet svininfluensan. Den 11 juni samma år förklarade Världshälsoorganisationen WHO att den nya sjukdomen var en pandemi. Folk blev förstås livrädda.

I Sverige köpte man vaccin för mer än 1,3 miljarder kronor.

Jag skummade igenom pdf:en och hittade två kvällstidningslöpsedlar som jag vill dela med er, en från Expressen och en från Aftonbladet.

Sjukdomsporren som vi matas med nu under coronakrisen är inget nytt.

Låt oss börja med Aftonbladet den 9 september 2009:

”Här gömmer sig viruset. Vanliga prylar hemma är dolda smitthärdar.”

Humbug, så klart.

Myter som skrämmer upp folk. Samma myter recyclas nu när man ska skrämma folk för coronapesten. Tysklands ledande virolog, Hendrik Streeck, säger dock att det inte finns några bevis för att covid-19 kan spridas genom att ta på ytor. Han är chef för Institutet för virologi vid universitetssjukhuset i Bonn och har undersökt flera coronasmittades hem.

Expressen den 23 oktober 2009:

”Nu slår nya smittvågen till. Dödsoffren blir fler varje dag.”

Expressen är inte sämre än Aftonbladet på att utnyttja människors rädsla. Man frossade i sjukdomsporr då, och man gör det nu.

En av studiens författare, Marina Ghersetti, följer den pågående rapporteringen om coronaviruset i svenska medier. I en intervju för Sveriges Radio (18/3 2020) menade hon att bevakningen ”präglas av en viss alarmism”.

”Det har vi sett i många undersökningar när vi tittat på kriser att det finns en tydlig alarmism i medier. Dramatiska och sensationella nyheter får större uppmärksamhet hos allmänheten. Det är ett mediedramaturgiskt grepp”, sa hon.

Den här gången är det värre. På grund av nedstängningen av stora delar av samhället sitter många sysslolösa hemma och knarkar nyheter.

Jag kan föreställa mig att en isolerad människa som sitter och läser Expressen, Aftonbladet och liknande medier kan drabbas av ångest, panik eller depression. Särskilt om man redan mår dåligt.

För ett tag sedan stötte jag på en man på ICA som jag är ytligt bekant med. Han köpte massor av kakor, bullar och godis. Jag hälsade, vi växlade några ord och jag frågade försiktigt om sötsakerna. Han sa att han måste trösta sig när han sitter hemma och är orolig för corona.

Sedan det mötet har jag börjat iaktta folk på ICA. Jag får intrycket – kan ha fel – att man köper mer snask nu för tiden. Jag känner folk som jag vet sitter framför teven varje kväll och dricker vin och äter choklad för att döva sin coronaångest och ”ta sig igenom krisen”.

Det här kan inte vara bra för folkhälsan. Särskilt dålig är nog kombinationen av mediernas ångestframkallande sjukdomsporr, stillasittande, alkohol och onyttig mat.

Ja, jag och andra som jag litar på, har iakttagit långa köer på Systembolaget.

En av mina Facebookvänner kommenterade:

Jag kan säga att mitt köksfönster bor granne med systembolagets entre och aldrig tidigare har jag sett sådan kommers. Tillflöde av ett aldrig tidigare sett antal kunder som konkar och bär som om undergången stod för dörren. Midsommar och dan före jul ihop räcker inte.

Men antar att i sin iver att hitta ”feel good moments” mitt i allt elände så fallerar Svt att rapportera om den enda i skyn spikrakt pekande storsäljaren.

”Bag in Box”

Men känns ju mindre ”feel good” med superi förstås…

Gamla människor med diabetes löper risk att dö av isoleringen. De får inte träffa sina barn och barnbarn och alla föreningsmöten och utflykter är inställda. De har inte mycket att göra förutom att äta och följa media. Risken finns att de stoppar i sig för mycket socker.

Och det knarkas annat än nyheter. En knarklangare i Storbritannien berättade nyligen för tidningen The Guardian att folk ”panikköper” knark i ”löjligt” stora volymer för att uthärda nedstängningen.

Svininfluensan drog förbi och lämnade en miljardnota efter sig. De stora skräckrubrikerna blev aldrig verklighet. Är även hotet från den kinesiska febern överdrivet? Jag säger inte att febern inte är farlig. Varje människa som dör är en tragedi. Jag säger att den kan vara mindre farlig än många tror.

Vi får se. Snart kommer eftertankens och utvärderingarnas tid. En sak vet vi dock med säkerhet redan nu: kinesfebern kommer att lämna efter sig en betydligt saftigare nota än svinfebern.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar