MOHAMED OMAR: Jakten på coronasyndare

Rasistjägarna sökte upp rasister i deras hem och tryckte upp kameror i ansiktet på dem. De skulle hängas ut och ”skammas”, som det heter på modern svenska. Men inte bara rasister, verkliga eller påhittade, utan även andra oliktänkare. Människor som inte rättar sig i ledet.

Skammandet är ett sätt att kontrollera människor, att skapa ett socialt tryck som får dem att anpassa sig. Det skrämmer också andra – så går det om man går emot den etablerade åsikten! Etikdoktorn Ann Heberlein har skrivit initierat om fenomenet i artikeln ”Med skammen som vapen” (11/3 2019).

Uthängningar på nätet i samband med #metoo, upprepade och återkommande drev, utdefinieringen av människor med ”fel” åsikter och de tvingande kraven på exempelvis ”flygskam” och ”köttskam” föranleder mig att spekulera i om Sverige inte snarare bör betecknas som en skamkultur.

I augusti förra året tilldelades klimatprofeten Greta Thunberg utmärkelsen ”The game changer of the year” – årets nyskapare – av det brittiska herrmagasinet Gentleman’s Quarterly. Priset skapades för Greta och hon är den första som får det.

Greta äras också genom att få pryda magasinets omslag. På bilden ser hon sträng ut, pekar mot betraktaren med en dömande gest stirrar med kall blick. På hennes svarta kavaj står skrivet ”Can you hear me?”

Flera kommentatorer, även jag, slogs av likheten mellan dessa omslagsbilder och en scen ur filmen Invasion of the Body Snatchers från 1978.

I filmen invaderas jorden av en utomjordisk art. Men trots detta så är filmen mer en skräckfilm än en science fiction-film. Utomjordingarna tar över jorden genom att ersätta människorna med dubbelgångare. De ser ut som originalet men har förlorat sin personlighet.

I slutet av filmen återstår bara två riktiga människor. Det är då den ene, som spelas av Donald Sutherland, lyfter sin arm och pekar på den andre samtidigt som han ger ifrån sig ett fasansfullt skrik. Han är inte längre människa, utan en utomjording som bara liknar den han en gång var.

På samma sätt som utomjordingen i filmen pekar ut den riktiga, den levande människan, pekar skammaren ut den oliktänkande med avvikande åsikt eller beteende. Och i stället för att resonera så ”skriker” han.

Det drabbar klimatsyndare – och det drabbar numera coronasyndare.

I ett klipp på den vänstervridna amerikanska tevekanalen CNN ser man en journalist som är ute och jagar coronasyndare, ungefär på samma sätt som Robert Aschberg när han är ute och jagar så kallade rasister.

Journalisten stoppar en kvinna i bil på väg till kyrkan.

Syftet är att skamma kvinnan och hänga ut henne inför tittarna som en ansvarslös, hänsynslös och egoistisk idiot.

Om hon går i kyrkan kan hon bli smittad, men framför allt smitta andra!

”Jesu blod kommer att bevara mig”, säger den trotsiga kvinnan.

Journalisten får precis vad han ville ha – en kristen fundamentalist, säkert höger också, som struntar i ”fakta” och utsätter andra för fara. Vänstermedia vill gärna förknippa kristen fundamentalism med saker de inte gillar. De är alltid på jakt efter någon galen pastor som stödjer Trump. Tidigare använde de samma metod mot Bush.

Vänstermedia som alltid förminskar islamisk fundamentalism, förstorar alltid kristen fundamentalism, som är långt mindre farlig för världen.

Det är dock CNN-reportern som struntar i fakta. I USA dör omkring 38,000 människor varje år i trafikolyckor. Om han verkligen brydde sig om människoliv skulle han i stället ha skammat henne för att hon körde bil, inte för att hon skulle kunna sprida viruset.

Dessutom dödar bilar även många unga människor.

Varje dödsfall är en tragedi, men vår panik är inte proportionerlig i förhållande till vad vi vet om faran. Att den kinesiska febern skulle vara extremt farlig är än så länge spekulation. Många som dör har andra sjukdomar och det är svårt att veta vilken av dem som var avgörande. Media vill så klart att det ska vara corona, så att de kan fortsätta frossa i sin coronaporr.

I Sverige ägnar sig Anders Lindberg så klart åt coronashaming på Twitter:

För en mobbare erbjuder den kinesiska febern ett nytt tillfälle att mobba.

Igår den 6 april hade vi den första fina vårdagen i Uppsala. Solskenet skingrade coronaskräcken och folk såg lugna och glada ut. Nu närmar sig påsken med uppståndelsens glädje. För mig som ateist handlar det om naturen som uppstår igen efter en lång och mörk vinter.

Om Lindberg får som han vill kommer hela påsken bli en gammaldags, tråkig långfredag: vi ska sitta instängda i vår bunker och lyssna respektfullt på nästa ”tal till nationen” från den store ledaren Stefan Löfven.

Jag är orolig för att den kinesiska febern driver folk till vansinne.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar