MOHAMED OMAR: Skattefinansierad ”antirasist” hittar ”rasstereotyper” i Asterix

Ett uttryck för coronafebern är att det är många som söker profetiska budskap i filmer och böcker just nu. Söker du på seriefiguren Asterix idag på sociala medier kommer du att hitta postningar om framför allt två saker: 1) I albumet Asterix och det stora loppet (2017) heter skurken Coronavirus och 2) Asterix skapare, tecknaren Albert Uderzo, dog den 24 mars i år. Tur att det inte var coronaviruset som tog hans liv, då hade konspirationsteoretikernas feber riskerat att stiga till nivåer som närmar sig galenskap. Internet är redan överhettat.

Albumet Asterix och det stora loppet gjordes av den nye tecknaren Didier Conrad och manusförfattaren Jean-Yves Ferri. Coronavirus är en romersk vagnåkarstjärna. Han tror sig vara oövervinnlig, men de tappra gallerna kommer förstås att sätta ner honom på jorden. Lustigt är också att Coronavirus tjänare heter Bacillus. Virus och baciller. Uderzo hade gärna karikatyrer av samtida kändisar i sina berättelser, Conrad har fortsatt med det. Coronavirus är tecknad efter den förre franske Formel 1-stjärnan Alain Prost.

Den 25 mars undrar Per Svensson i Dagens Nyheter Kultur vad Asterix kan lära oss om corona. Han nämner dock inte figuren Coronavirus:

Hela Sverige har stängts ner. Hela Sverige? Nej, en inte så liten skidanläggning håller fortfarande öppet.

Kanske blir det bara en asterisk i historien om hur det nya coronaviruset erövrade vårt land. Eller också ett talesätt: ”De är galna, de där stockholmarna.”

Serien kan lära oss om hur det är att leva under belägring:

Kan de lära oss något också om den pågående pandemin? Självklart: Hur leva under belägring? Vikten av att hålla modet uppe också bakom karantänens palissader. Till detta en nyttig läxa: avfärda inte visselblåsare. Hövdingen Majestix har i decennier varnat för att himlen kan falla ner över våra huvuden. Han fick rätt.

Svensson har verkligen fått till det. Krönikan är kvick.

Frågar du mig så kan Asterix lära oss något om EU:

Hela Europa har införlivats i unionen. Hela? Nej! Det finns en ö som framgångsrikt trotsat Bryssel …

Den ön är Storbritannien.

De är inte kloka där borta i Bryssel.

Så där kan man hålla på i det oändliga. Var och en, nästan, kan göra Asterix till sin.

För den professionella ”antirasisten” Tobias Hübinette blev Uderzos död ett tillfälle att ta upp ”rasismen” i seriealbumen. Jag har satt citattecken runt orden eftersom Hübinette, liksom andra skattefinansierade rasistjägare, inte bryr sig om rasismen mot vita människor. Det finns inga skattepengar att hämta för den som bloggar om ”antivithetismen”.

Hübinette skriver:

DN:s Jonas Thente har naturligtvis rätt när han idag skriver om Asterix skapare Albert Uderzos bortgång för precis som Hergés Tintin har Asterix öppnat både världen och historien för miljontals och åter miljontals västerländska barn och ungdomar i generation efter generation men tyvärr vimlar Asterix liksom Tintin samtidigt av både rasstereotyper och koloniala fantasier.

”Uderzo och hans medskapare René Goscinny öppnade 1961 världen för den lille Asterix och hans så småningom miljoner läsare. Han hade en frodig men ändå exakt tecknarstil, Uderzo, men det var ansiktena han triumferade med. Få har kunnat teckna så uttrycksfulla och ändå enkla konterfej som han, vare sig de tillhört galler, vikingar, britter, belgare, greker eller olyckliga soldater i den hårt prövade romerska ockupationsmakten. Uderzos pennor fyllde en rik och historiskt mycket bildande värld med kött och blod.”

Det finns en slags foliehattar som söker profetior i serietidningar, en annan som söker rasism.

Rasstereotyper? Det kallas också överdrivna och därför roliga figurer, alltså karikatyrer. Har inte Hübinette noterat att även seriens hjältar, Asterix och Obelix, är karikatyrer? Visst ser de väl ganska löjliga ut med sina stora näsor? Ingen riktig människa ser ut så där, vilket innebär att Uderzo har ”avhumaniserat” gallerna, eller? Nej, det är ingenting Hübinette anmärker på. För de så kallade ”antirasisterna” är det som vanligt okej att driva med vita människors utseende, men inte med så kallade ”rasifierades”. Goscinny tecknade till exempel vikingar på ett stereotypt och karikerande. Borde vi svenskar bli upprörda?

Nej, det är ingen som kräver att Asterix ska plockas bort från biblioteken eller sluta tryckas eftersom de innehåller ”stereotypa skildringar” av fransmän eller galler eller vikingar. PK-isterna gör det inte, för det ligger inte i deras intresse. Förnuftiga människor gör det inte heller, för det vore oförnuftigt. PK-isterna har noll tolerans mot stereotypa skildringar av people of color, men ändlös tolerans mot alla stereotypa skildringar av engelsmän som känslokalla och arroganta, italienare som cigarrökande gangsters och tyskar som stela preussare.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar