MOHAMED OMAR: Muslimska missionärer sprider Koranens lära – och coronavirus

SPANING Organisationen Tablighi Jamaat finns över hela världen. Dess syfte är att sprida islam. Den finns i Sverige också. I min hemstad Uppsala vill anhängarna bygga en moské.

Nu visar det sig att Tablighi inte bara sprider islam, utan också det fruktade, nya kinesiska viruset. En elak skribent skulle förstås vitsa om ordlikheten mellan Koranen och corona och insinuera att Koranens lära skulle vara någon slags skadligt tankevirus som dessa missionärer sprider.

Men jag gör ingen sådan ordvits.

Det räcker att konstatera att Tablighi Jamaat på sina massmöten inte bara spridit Koranens lära, utan också corona.

Tablighi Jamaat möten är verkligen massiva. Det här är, trots att få i väst har hört talas om den, världens största, islamiska organisation.

På sina massmöten samlas tiotusentals medlemmar. De ber tillsammans i täta rader, äter tillsammans med händerna från stora fat, sover intill varandra och delar toaletter. Av egen erfarenhet vet jag att tvål sällan finns tillgängligt. Jag deltog i många Tablighi-möten i flera olika länder när jag var muslim.

På de riktigt stora mötena i Bangladesh och Pakistan samlas miljoner muslimska män. Till det årliga mötet i Tongi i Bangladesh kommer omkring fem miljoner muslimer – fler än de som vallfärdar till Mecka.

Tablighi Jamaat grundades i Indien på 1920-talet av puritaner som var oroliga för att muslimerna i landet höll på att bli för ”indiska”. De skulle föras tillbaka till Koranen. Grundarens motto var ”O, muslimer! Bli muslimer!”

Tablighi Jamaat spreds snabbt, framför allt på den indiska halvön (det som idag är Indien, Pakistan och Bangladesh) och bland sydasiater i diasporan. Efter att den islamiska staten Pakistan bildats 1947 öppnades ett högkvarter där. Rörelsen finns i nästan alla världens länder, men är störst i Bangladesh.

I Malaysia har man spårat coronasmittans spridning till ett Tablighi Jamaat-möte som ägde rum i slutet av februari. På mötet deltog 16000 människor, av dessa kom 14, 500 från Malaysia. En av dem har dött.

Från detta möte har virusets spridits till flera länder i Sydostasien.

Regeringen i Malaysia har nu beslutat att stänga alla moskéer. Samma sak har man gjort i andra islamiska länder. Det är ett mycket stort steg.

Det är en mycket större åtgärd än att stänga kyrkor. Moskéer står ofta öppna och används hela dagarna. Man har fem gemensamma bönetillfällen varje dag.

Jag har aldrig hört talas om att länder stänger alla sina moskéer. Det är oerhört och borde vara omskakande för många muslimer runtom i världen.

Tablighi Jamaats “manual” heter Fazail-e-Amaal, finns översatt till engelska och tillgänglig på nätet. I boken står det att muslimernas olyckor beror på att de inte tillämpar islam till fullo. Därav följer att lösningen på deras bekymmer är att uppväcka den rena, ursprungliga och fullständiga tillämpning av islam som man tror rådde på de tidiga muslimernas tid.

Det är möjligt att corona-olyckan kommer att få vissa Tablighi-anhängare, och andra fromma muslimer, att bli ännu mer hängivna för att blidka Gud, så att han tar bort farsoten.

Men vissa muslimer kanske börjar ifrågasätta sin tro. Det ska bli intressant att följa reaktionerna i islamvärlden.

BILD: Artikel om coronavirusets spridning i Malaysia. Al-Jazeera (18/3 2020)

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar