HITTAT PÅ NÄTET: Ron Paul – den amerikanska regeringen utnyttjar coronaviruset för att utöka sin makt

HITTAT PÅ NÄTET I en ny krönika, ”The Coronavirus Hoax” den 16 mars, varnar den amerikanske libertarianske politikern Ron Paul för vad han kallar ”coronavirusbluffen”.

Paul menar att regeringar drar fördel av kriser eftersom de får tillfälle att utöka sin makt. Efter terrorattackerna den 11 september år 2001 införde till exempel den amerikanska regeringen en samling lagändringar under namnet Patriot Act (Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001):

”Governments love crises because when the people are fearful they are more willing to give up freedoms for promises that the government will take care of them. After 9/11, for example, Americans accepted the near-total destruction of their civil liberties in the PATRIOT Act’s hollow promises of security.”

Genom att utlysa ett nödläge får presidenten, Donald Trump, utökad makt:

”Declaring a pandemic emergency on Friday, President Trump now claims the power to quarantine individuals suspected of being infected by the virus and, as Politico writes, “stop and seize any plane, train or automobile to stymie the spread of contagious disease.” He can even call out the military to cordon off a US city or state.”

Paul konstaterar att förhållandevis få människor har dött av coronaviruset jämfört med till exempel tuberkulos, en gammal sjukdom som knappast diskuteras idag:

”A virus that has thus far killed just over 5,000 worldwide and less than 100 in the United States? By contrast, tuberculosis, an old disease not much discussed these days, killed nearly 1.6 million people in 2017. Where’s the panic over this?”

Vi har sett detta scenario tidigare, skriver Paul. Regeringen överdriver ett hot som ett svepskäl för att utöka sin makt:

”But we have seen this movie before. Government over-hypes a threat as an excuse to grab more of our freedoms. When the “threat” is over, however, they never give us our freedoms back.”

Ron Paul var fram till 2013 republikansk ledamot av USA:s representanthus för en valkrets i sydöstra Texas. Han var aktuell som kandidat för den republikanska nomineringen till de amerikanska presidentvalen 2008 och 2012.

I presidentvalet 1988 kandiderade Paul för det libertarianska partiet. Paul blev trea i valet efter republikanen George H.W. Bush och demokraten Michael Dukakis. Han bytte därefter tillbaka till det republikanska partiet.

Paul är känd för att företräda en strikt icke-interventionistisk linje i utrikespolitiken. Han var den ende av de republikanska presidentkandidaterna 2008 som röstade emot Irakkriget.

Redaktionen