MOHAMED OMAR: Dags att lägga bort artighetsfraser om mångkultur

OPINION En värd kan säga till sina gäster: ”Känn er som hemma!” Det är en artighetsfras och ska inte tolkas bokstavligt. Om gästerna faktiskt börjar bete sig som de vore hemma kommer de snabbt att bli ovänner med värden.

I Sverige har vi sagt att landet är mångkulturellt. Men vi har inte menat vad vi har sagt. För vi har samtidigt tagit för givet att alla ska följa svenska lagar och svenska normer. Lagar är ju, vilket vi ofta glömmer, en del av kulturen. Kultur är mer än språk, seder och mat.

Vissa invandrare – och deras barn – har tagit det där med mångkultur bokstavligt. De har inte förstått att det är en artighetsfras som svennarna använder för att vara snälla.

Ett exempel på detta missförstånd kan man se i en debatt mellan en försvenskad invandrarkvinna, Loubna Stensåker Göransson, och en annan invandrarkvinna, Naouel Aissaoui, som håller fast vid sin islamiska identitet.

Den försvenskade kvinnan Loubna är Moderatpolitiker och var med och drev igenom hijabförbudet på skolor i Skurups kommun, medan läraren Naouel sätter sina starka islamiska värderingar över svenssons förbud:

”Jag känner mig trygg och stark med min tro som säger att det finns Gud som är större än Skurups kommun och det här beslutet”, säger hon.

Hijabförespråkande Naouel känner sig så hemma att hon menar att det är den försvenskade invandrarkvinnan ska flytta från Sverige. För vad är Sverige? Jo, Sverige, det är mångkultur. Alltså ingenting.

För att undvika dylika missförstånd bör vi sluta prata om Sverige som mångkulturellt. Självklart finns det saker som är mer eller mindre svenska. Islam är ingen svensk religion. Det är en religion som kommit genom invandringen, som till 99 procent utövas av invandrare och deras ättlingar. Det är dessutom den religion som svenskar tycker minst om.

Den försvenskade invandrarkvinnan Loubna Stensåker Göransson är mer svensk, och hon betraktas som mer svensk av svensson, än den hijabförespråkande kvinnan. För svensson framstår det som märkligt, minst sagt, att det är den mindre svenska kvinnan som ber den mer svenska kvinnan att lämna landet.

Föreställ er följande scenario: Kalle och Kerstin har en dotter, Karin. Kalle och Kerstin dör i en bilolycka. De har inga anhöriga så Karin placeras hos en ny familj. Hon får komma till familjen Ahmed. Där får hon ha hijab, lära sig be fem gånger om dagen, prata arabiska och fira eid. Vad är problemet? Karin är svensk, familjen Ahmed är också svensk.

Ni förstår själva att kultur och nationell identitet betyder mer än vilket pass man har.

När en sådan situation uppstår inser man att mångkulturen är en ogenomtänkt idé. Alla kulturer kan inte behandlas lika, kan inte ha samma status, i Sverige. Detta bör skrivas in i lagen. På samma sätt som vi har en språklag som säger att svenskan är huvudspråk i Sverige, skulle vi ha någon formulering om att Sveriges svenska identitet ska värnas och att svensk kultur ska ha en privilegierad ställning. Exakt hur en sådan formulering ska se ut vet jag inte. Det finns mycket att diskutera.

Det är märkligt att en person som Naouel Aissaoui, som tycks ha minimal kunskap om hur svenskar tänker, eller ger blanka fan i det, kan arbeta som lärare på en svensk skola.

I Sverige har vi varit vana vid att folk ska förstå vad som gäller, genom outtalade signaler, utan att vi ska behöva artikulera det. Vi har sagt mångkultur, men inte förväntat oss att invandrarna ska tolka oss bokstavligt, utan på något sätt ha en grundläggande anständighet och respektera värdlandets kultur och svenssons känsla för rätt och fel.

Hos många saknas dock en sådan grundläggande anständighet. Läraren Naouel Aissaoui i Skurup är bara ett exempel. ”Flytta härifrån om det irriterar dig” röt hon till Loubna som inte ville se hijab på barn i en svensk skola.

Därför kanske vi borde fundera på att lägga bort artighetsfraserna om mångkultur och börja tala klarspråk. Sverige kan inte vara lika mycket hemma för en islamisk fundamentalist, nyss hitkommen från arabvärlden, som för en svenssonfamilj som levt här i generationer och bär på en svensk kultur.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar