MOHAMED OMAR: Stålmannen är inte längre Stålmannen

KULTUR Superman eller på svenska Stålmannen, skapad av Jerry Siegel och Joe Shuster 1938, är inte längre någon helylle-pojkscout i trikåer utan en farlig tuffing i jeans och t-shirt som kör motorcykel. Den röda manteln har han kastat.

Serieförlaget DC Comics bestämde sig för att starta om Stålmannen, något man gjort flera gånger tidigare för att förnya intresset, och gav jobbet till manusförfattaren Brian Michael Bendis. Det första numret av Bendis The Man of Steel kom ut i maj 2018.

Bendis, född 1967, jobbade tidigare åt Marvel Comics där han bland annat skapade Jessica Jones, Ultimate Spider-Man Miles Morales och Ironheart Riri Williams. Miles Morales kommer från Brooklyn i New York och är både svart och latino. Han tar över rollen som Spider-Man efter att den vite highschoolkillen Peter Parker dödats av Green Gobiln. På Marvel var Bendis känd som en förkämpe för ”mångfald”.

Trenden att förstöra älskade figurer fortsätter alltså. I stället för att hitta på nya, gör man om gamla figurer. Ytan är mer eller mindre densamma, men innehållet har blivit radikalt annorlunda. Det spelar ingen roll om Stålmannen fortfarande heter Stålmannen om han blivit en annan.

YouTubern Dylan, som kallar sig TheRealComicBookGamer, förklarar i en ganska färsk video om varför Bendis Stålmannen inte är något att ha. Dylan blev utkastad ur en serietidningsbutik för två år sedan för att han efterfrågade en seriebok som inte ansågs vara politiskt korrekt. Ja, konflikten mellan ett pk-etablissemang och ”populister” finns även i serietidningsvärlden. Seriebutiken i fråga gick sedan gått i konkurs, vilket är talande.

Se Dylans video från 28 december 2019 om hur Stålmannen förstörts:

De stora seriejättarna Marvel och DC har rört sig allt längre ”vänsterut”, det vill säga ner i det kulturmarxistiska träsket, och deras anställda består numera till stor del av rättvisekrigare som inte missar en möjlighet att flytta fram vänsterns positioner. Inte sällan svarar de på fansens kritik genom anklagelser om ”fascism”, ”sexism” och ”rasism” för att skrämma dem till tystnad samtidigt som de tar deras hobby ifrån dem och gör om den till ett verktyg för pk-påverkan.

Samma år som Bendis tog över Stålmannen kom svenska Fantomen ut som hbtq-aktivist och antirasist. Skurkarna i äventyret (nr 9, 26 april 2018), som är karikatyrer av onda, vita kristna män, försöker stoppa en prideparad i Warszawa. Men Fantomen sätter i stället stopp för dem i stället. På omslaget ser man honom slå ner nationalistledaren med en regnbågsflagga.

Den 11 september 2001 attackerade jihadister World Trade Center i New York och försvarshögkvarteret Pentagon. Omkring tre tusen människor dödades. Hittills har Fantomen inte slagits med jihadister. När får vi se omslaget med en jihadistimam som får stryk med en Pride-flagga? Nej, det är inte lika roligt, och framför allt inte lika riskfritt, att provocera islamister och jihadister. Vi har inte glömt hur jihadister, den 7 januari 2015, massakrerade den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion.

Stålmannen har vissa likheter med den bibliska figuren Moses. När planeten Krypton står inför sin undergång skickas lille Kal-El till säkerheten på jorden där han hittas av en människofamilj som tar hand om honom – ungefär som Moses i vassen. Men figuren är förstås ett mischmasch av influenser, särskilt brukar man peka på Nietzsches vision om övermänniskan. Det sägs att omslaget till Action Comics nummer 1/1938, den första tidningen där Stålmannen uppträder, är influerat av renässansmålningen ”Herkules och hydran” av den florentiske konstnären Antonio del Pollaiuolo.

Superhjältarna må likna de gamla figurerna till ytan – Stålmannen heter Stålmannen och Spindelmannen heter Spindelmannen – men i sitt inre börjar de allt mer likna de numera social justice warriors, rättvisekrigare, som slåss för pk-ismen mot onda vita män.

Och det är ju inte ens säkert att de får behålla sina gamla skepnader, åtminstone inte om de från början är vita. Bendis nya Spindelman, Miles Morales, är som sagt både svart och latino.

Den svarte skådespelaren Idris Elba, som jag verkligen gillade som gangster i teveserien The Wire, fick rollen som den nordiske guden Heimdall i filmerna om superhjälten Tor. Det omvända, det vill säga att en svart mytologisk gestalt skulle spelas av en vit skådespelare, vore otänkbart. Det hade setts som ett rasistiskt övergrepp.

Sedan Brian Michael Bendis tog över Stålmannen har försäljningen rasat.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar