MOHAMED OMAR: ”Svennarna” är som faderlösa barn

OPINION De har de knapert, därför pissar de svenssons barn i munnen. Stefan Löfven skyller på Alliansens skattesänkningar. Tar man mer skatt kan man ge mer bidrag till ”utsatta områden”. Då bli de snälla och slutar förnedringsråna.

Detta är förstås dumheter, sådant som politiker hittar på för att slippa ta tag i de verkliga problem. Och för att slippa erkänna sin skuld till vi har dessa problem överhuvudtaget.

I gårdagens SVT Agenda (16/2) fick vi höra någon som vågade säga som det är. Ex-polisen Mustafa Panshiri förklarade att förnedringsrånen har en ”etnisk aspekt”.

”Något man inte kan komma undan är att det finns en ganska tydlig etnisk aspekt. De här killarna letar aktivt efter svenskar att ge sig på”, sa han.

”Vad det handlar om får man göra mer studier på. Men det gjordes en studie redan 2005 vid Lunds universitet där man intervjuade elva pojkar med utländsk bakgrund som rånade andra barn och de här pojkarna sade väldigt tydligt att vi är ute efter svenskar, att se svenskar ligga på marken och kyssa våra fötter ger oss makt. Och så avslutar man med att svenskar är väldigt mesiga och gör inget motstånd när man tar ifrån dem deras värdesaker.”

Studien som Panshiri nämner skrevs av Petra Åkesson heter Vi krigar mot svenskarna: unga rånare om hur och varför de begår brott (Lunds universitet, 2005).

I studien citeras värstingar som förklarar hur de ser på ”svennar”:

”När vi är ute på stan och rånar, så krigar vi, vi krigar mot svenskarna!”

”Makt för mig är att svenskarna ska se på mig och lägga sig ner på marken och pussa mina fötter.”

”…svenskarna gör ingenting och de ger oss bara sakerna, de är så mesiga.”

I tretton år bodde jag i det ”utsatta” området Gottsunda utanför Uppsala. I samtal med unga män med bakgrund i Mellanöstern framkom det hur de såg på ”svennar”. Jag noterade att de behandlade varandra annorlunda sinsemellan än de behandlade ”svennarna”. Invandrarbakgrundstjejer med sjal visade man respekt. Mot svenskbakgrundstjejer hade man en annan attityd.

Jag rekommenderar att man lyssnar på podden Amerikanska nyhetsanalyser nr 333 (12/2 2017). I detta avsnitt, som har rubriken ”Svenska no go-zoner”, intervjuar poddaren Ronie Berggren kriminalinspektör Thomas Persson, som ger sin bild av vad situationen i Stockholms invandrartäta förorter. Strax efter 23.20 minuter in avsnittet säger Persson:

”En kvinna i sjal med icke-svenskt utseende, om hon går från tunnelbanan till hemmet, hon riskerar inte att bli utsatt för någonting alls egentligen.”

Kriminalinspektören fortsätter sedan att förklara att en kvinna med ”svenskt utseende” löper större risk att bli ”antastade”. Kvinnor med sjal är alltså fredade. Dessutom, konstaterar han, rör sig dessa kvinnor och flickor knappt ute på kvällarna – för det är ”inte ok”.

Invandrarbakgrundstjejerna ses alltså som en del av ingruppen. En moral gäller i ingruppen, en annan i utgruppen. Äldre män från Mellanöstern kallas amu, arabiska för farbror. Killar i ens egen ålder kallas bror eller kusin. Det fanns en känsla av gemenskap, av att tillhöra samma familj. ”Svennarna” tillhör inte denna familj.

I samtalen med killarna på min gård framkom att de såg på ”svennarna” som ”föräldralösa”, ett ord som användes var yatim. Det är arabiska och betyder faderlös. Jag frågade varför de såg på ”svennarna” som faderlösa eller föräldralösa. De sa eftersom ingen backar upp dem om något händer. Om du rånar en ”svenne” behöver du inte vara rädd för att någon ska hämnas. De har ingen som tar hand om dem. Därför är de som föräldralösa barn.

Polisen kan inte göra något, förklarade de. För ”svennarna” måste prata, de måste vittne, och det vågar de inte. Särskilt inte om de bor i Gottsunda. Då kan de ju inte visa sig på gatan.

Jag undrade vad som händer om man rånar en arab. De förklarade att då kommer hans kusiner att hämnas. Alla känner alla och det kommer fram vilka som rånade. De äldre i den rånades familj kan också kontakta de äldre i rånarens familj. Det blir aib, sa det. Aib betyder skam. De som rånade får skämmas och får dåligt rykte.

Jag frågade varför de som rånar ”svennar” inte får skämmas. Därför att ingen är släkt med ”svennarna”. Ingen vet vilka de är. Deras äldre vet inte heller vilka rånarna är. De känner inte deras familjer och kommer inte ta kontakt med dem. ”Svennarna” har inte ens några äldre som bryr sig om dem. Återigen betonade de att ”svennarna” är yatim, faderlösa.

Den här bilden av ”svennebarnen” som faderlösa i värstingarnas ögon hjälper oss att förstå vad som faktiskt pågår. Men det är inte bara så att dessa barn och ungdomar saknar släkt med våldskapital som ställer upp för dem. Även det politiska ledarskapet sviker dem genom att mumla om skattesänkningar, brist på fritidsgårdar och det svenska samhällets rasism.

Särskilt snacket om rasism finner jag provocerande, eftersom det skuldbelägger de redan utsatta ”svennarna”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar