MOHAMED OMAR: Den rasifierade adelns privilegium

OPINION Nyhetsankaret Alastair Stewart var en 67-år gammal välrenommerad veteran hos brittiska Independent Television (ITV). Han började jobba som journalist 1976, på ITV 1980. Han var en institution och en legend. Det här låter som en dödsruna, men han är inte död. Han lever, men hans karriär är död.

Alastair Stewart debatterade ekonomi med någon på Twitter. Debatten blev häftig och han kastade iväg ett Shakespearecitat i ansiktet på sin motståndare. Det skulle han inte ha gjort, för citatet innehöll ordet apa och motståndaren var en svart man vid namn Martin Shapland.

Den svarte mannen uppfattade sig som offer för rasism.

Citatet var hämtat ur Shakespeares pjäs Measure for Measure, på svenska Lika för lika. I Carl August Hagbergs klassiska översättning lyder det sålunda:

O nåderika himmel!
Du splittrar heldre med din svafvelvigg
Den knutiga och sega ekens stam
Än liten myrt; men menskan, stolta menskan, –
Iklädd en kort och liten värdighet,
Och glömsk utaf, hvad minst hon borde glömma,
Sitt väsen skört som glas, – lik ilsken apa
Så tokigt gycklar inför höga himlen,
Att englar gråta; hade de vårt lynne,
De skrattade sig alla dödliga.

Jag har fetmarkerat ”ilsken apa”. Det var de orden som blev Stewarts fall efter mer än fyrtio år som folkkär och respekterad teveprofil. I Shakespeares komedi är det Isabella som riktar orden mot Angelo, en vit man. Det har inget med rasism att göra. Angelo liknar en apa, inte på grund av sitt utseende, utan för sitt sätt.

Shapland menade dock att han liknades vid en apa på grund av sitt utseende, sin hudfärg, ja, sin etniska tillhörighet. Det är rasism, menade han, att jämföra en svart man med en apa. Han tog en skärmdump av Stewarts tweet och återpostade den i syfta att vinna sympatier. Titta vad jag har blivit utsatt för!

Han lyckades. Han sågs som ett offer och Stewart som otäck rasistförövare. I förskräckelse avslutade Stewart sitt Twitterkonto. Sedan avslutades också hans karriär.

Så stor makt har den nya rasifierade adeln.

Det hör till den rasifierade adelns privilegium att inte jämföras med apor. Vi som har ljus hudfärg får dock stå ut med att bli jämförda med vilka djur som helst. Vi kan vara hungriga som vargar. Fattiga som kyrkråttor. Tysta som möss. Listiga som rävar. Smutsiga som grisar. Ilskna som bin. Ja, vi kan till och med vara dumma som apor.

Och bruna som råttor…

Det finns för övrigt vita apor. Den vita silkesapan lever i Sydamerika.

För ett tag sedan uppmärksammade jag här på Det Goda Samhället att en svart tjej som var ”trött på vita” kallade TV 4:s Malou von Sivers en hunds avkomma och horunge. Jag ser sådant hela tiden. Och det får aldrig några konsekvenser. Blekansiktena är lovligt byte.

Martin Shapland, som lyckades krossa Alastair Stewarts karriär med sina rasistanklagelser, hade dessutom i tidigare postningar på sociala medier uttalat sig nedsättande om vita. Utan några som helst konsekvenser.

Isabella och Angelo. Målning av Stephen Reid (1909):

Jag minns när jag var på semester i Paris sommaren 2017. Jag åkte med barnen till Montmartre för att besöka kyrkan Sacré Coeur. Därifrån har man utsikt över hela staden. På trappan på vägen upp mot kyrkan blev mina barn överrumplade och omringade av ett stort gäng afrikanska migranter som band snören kring deras handleder. Jag ingrep och förklarade att de ska ge sig av, att vi inte var intresserade av snören. En afrikan blev aggressiv och krävde pengar. Jag sa ill mina barn att ta av sig snörena och kasta dem. Afrikanen blev då hotfull och röt: ”I will show you Black Power!” Jag undvek slagsmål genom att retirera.

Konflikten här handlade om att afrikanerna, utan att få lov, hade fäst snören på mina barn. Den handlade inte om ljus eller mörk hy. Men så fort afrikanen blev arg tog han upp hudfärg: det var en en konflikt mellan vita och svarta och han skulle visa mig den svarta makten.

Black Power, svart makt. Det var vad Martin Sharpland uppvisade i sin kraftmätning med Alistair Stewart.

John Cleese, en komiker som åtnjuter stor respekt för sin icke-politiskt korrekta humor och sitt stöd för Brexit, kommenterade fallet på Twitter:

Det är okej att kalla vita män apor. Och annat också. Vita män är ju exkluderade ur den rasifierade adeln och saknar dess privilegium.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar