NYTT PODDAVSNITT: Tyskarna liknar orkerna i Sagan om ringen

PODCAST I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 7/2) pratar Eddie (Mohamed Omar) med författaren och kulturskribenten Johannes Nilsson om filmen 1917. Bägge är överens om att den brittiske regissören Sam Mendes har skapat en briljant film, inte minst tekniskt. Den är gjord för att ge intryck av att vara filmad i en enda tagning.

Detta hjältedrama handlar om två brittiska soldater som under första världskriget får ett vad ser ut som ett självmordsuppdrag. De ska upp ur skyttegraven och korsa ingenmansland för att överlämna ett meddelande som kan hindra 1600 brittiska soldater från att gå en tysk fälla och massakreras.

Eddie och Johannes hittar likheter med Tolkiens epos Sagan om ringen. Tolkien var soldat under första världskriget och hans erfarenheter influerade sagan om hjältarna som trotsar faran och går in i Mordor, fiendens land. De tyska soldaterna i 1917 saknar personlighet och är mer som orkerna i Sagan om ringen än verkliga människor.

Medpoddaren Johannes Nilsson debuterade år 2002 med romanen Recension som fick stort genomslag. Han har även skrivit ett antal inlägg här på Det Goda Samhället. Nu arbetar han på nättidningen Nyheter Idag.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan:

Redaktionen