MOHAMED OMAR: Joker. Den ensamme, olycklige vite mannen

KULTUR Årets Oscarsgala, den 92:a upplagan, kommer att hållas i Los Angeles imorgon den 9 februari. Todd Phillips film Joker har allra flest nomineringar, nominerad i elva kategorier.

Flera filmer har fått tio nomineringar, Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood, Martin Scorseses The Irishman och Sam Mendes 1917.

Oscarsjuryn och jag tycker lika i år. Joker var den film som gjorde starkast intryck på mig. Därefter Once Upon a Time in Hollywood.

Se trailern:

Joker skiljer sig från andra serietidningsfilmer genom sin realism. Så du som tycker att superhjältar är löjliga i sina fladdrande mantlar behöver inte vara orolig. Sådant slipper du.

Handlingen utspelar sig i den påhittade staden Gotham år 1981. Det 70-talsmarinerade retro-bildspråket påminner starkt om Martin Scorseses Taxi Driver från 1976. Och liksom Taxi Driver handlar Joker om en ensam, deprimerad vit man som börjar döda.

Den misslyckade ståupparen Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) känner sig utstött ur samhället. Han bor hos sin mamma i ett dåligt hyreshus och hankar sig fram genom att uppträda som clown. När Arthur drabbas av sina skrattanfall skrattar han på ett vansinnigt och skrämmande sätt.

Robert De Niro som Travis Bickle i TAXI DRIVER och Joaquin Phoenix som Arthur Fleck i JOKER:

Joaquin Phoenix prestation är fenomenal. Jag tycker att hans tolkning överträffar Heath Ledgers i Batman-filmen The Dark Knight (2008). Och även Ledger var fenomenal; han fick en Oscar postumt år 2009 för bästa manliga biroll.

Ledger dog nämligen under filminspelningen, bara 28 år gammal. Han hade förlorat sitt livs kärlek och dog med ett brustet hjärta.

Ledgers Joker-roll liknade rockstjärnan Eric Draven, som spelas av Brandon Lee i filmen The Crow från 1994. Den var liksom The Dark Knight och Joker baserad på en tecknad serie. Huvudpersonen Eric och hans flickvän blir brutalt mördade natten före halloween. Ett år senare uppstår han från det döda för att hämnas.

Hans själ fortsätter att leva i kråkas gestalt.

Eric, kråkan, sminkar sitt ansikte – och uppträder – på ett sätt som påminner om Ledgers Joker 14 år senare. Jag antar att Ledger hade sett och tagit intryck av The Crow.

Men nu kommer det riktigt märkliga. Brandon Lee dog i en olycka under inspelningen. Han var då lika gammal som Ledger, 28 år.

Man kan bli vidskeplig för mindre.

Brandon Lee som Crow och Heath Ledger som Joker. Bägge skådespelarna dog vid 28 års ålder medan de spelade in sina filmer: 

I den nya Joker-filmen är gycklaren med det vansinniga skrattet ingen vanlig superskurk. Han är en komplicerad människa. Trots att Arthur är en bestialisk mördare tycker man nästan synd om honom i all hans misär. Man känner ömsom medlidande, ömsom avsky och skräck.

Joaquin Phoenix är helt enkelt magisk.

Todd Phillips har själv sagt att Joker påverkats av den svarta komedin The King of Comedy från 1983. Också av Martin Scorsese. Där spelar Robert De Niro, som ju också spelade huvudpersonen Travis Bickle i Taxi Driver, en misslyckad komiker i New York.

Gotham är Batman-universumets version av New York.

Och De Niro är också med i Joker, här som talk show-värd.

Vänstern i USA var rädd att filmen skulle sätta igång ett våldsamt uppror bland ensamma och olyckliga vita män. Om inte uppror, så åtminstone masskjutningar. Deras farhågor har inte besannats.

Det är talande att vänstern inte gillar att vita män skildras som samhällets förlorare. De gillar inte heller att Arthurs förvandling från förlöjligat missfoster till hämnare framställs som mer eller mindre begripligt, kanske till och med rättfärdigt.

De fattiga, de desperate samlas bakom den galne, skrattande hämnaren. Detta är the deplorables stora stund. Kanske är de arga i sina clownmasker en karikatyr av den populistiska rörelse som växer fram i hela västvärlden som en reaktion på etablissemangets arrogans?

Filmen är, som alla stora konstverk, mångtydig.

En av de starkaste scenerna i Joker är när det avslöjas att den enda kvinnan som någonsin visat Arthur ömhet bara var en illusion. Han hade alltid varit ensam. Helt ensam.

Man förstår att incels, den allt större grupp män i västvärlden som lever i ofrivilligt celibat, kan känna igen sig i denna smärta. För dem är den romantiska kärleken en lögn. Vissa kritiker har varnat för att Joker skulle kunna radikalisera incel-rörelsen.

Filmmusiken är lika magisk som Phoenix skådespeleri, stråkarna förhäxar när de speglar Arthurs mörka inre.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar