Anders Leion: Vem ska prisas och vem ska tadlas?

Anders Leion

OPINION I söndags den 5/12 hade DN en mycket saklig, sammanfattande artikel om svensk invandringspolitik, skriven av två välkända, svenska ekonomer. Det är roande att se DN:s slingrande för att försöka ta sig ur sin gamla ståndpunkt av förljugenhet, förnekande och fabricerande av falska nyheter. Man förstår att det smärtar och att man måste gå omvägar för att så sakteliga bygga upp en föreställning om en ändrad verklighet, som skulle kunna motivera en förändring av den egna ståndpunkten till ett bejakande av en mer restriktiv invandringspolitik. 

Det som nu DN ger utrymme för har av DGS, Nyheter idag, Samhällsnytt, Fria Tider och andra sagts i mer än tio år. Men det är ju rasistiska, främlingsfientliga organ. ”De har ju ingen trovärdighet!” har DN länge predikat. 

I Expressen 4/1 beskriver Johan Hakelius på ett roande sätt hur många av oss är så kära i våra gamla åsikter att vi håller fast vid dem, också när verkligheten egentligen övertygat om att de är felaktiga och föråldrade. Det är svårt att ändra åsikt. Det är kostsamt. Man kan förlora vänner och kanske till och med försörjning. Den som ändrar åsikt är därför en större hjälte än den som envist håller fast vid sin gamla – oavsett hur verkligheten förändras. 

De som tidigt förstod att den officiellt påbjudna invandringspolitiken var   ett stort misslyckande, som själva grundade sitt ställningstagande på eget faktasamlande och som därigenom kunde stå emot den propaganda som partierna producerade och DN och andra spridde, de fick betala dyrt för sitt ställningstagande, i den mån de inte bara behöll det för sig själva. De förtjänar beröm för sitt mod och är väl värda den uppskattning de nu sent omsider kanske får. Men det är inte troligt att de uppskattas av andra än gamla meningsfränder. De andra vill inte bli påminda om de egna försyndelser som fick dem att hålla tyst fastän också de insåg invandringspolitikens misslyckande. 

Men de som senare, kanske mycket senare, till slut ändå ändrade uppfattning och övergav den officiellt påbjudna förtjänar också att prisas. De möttes kanske inte av så mycket fördömande som pionjärerna, men fick knappast några dunkar i ryggen från de tidiga invandringskritikerna, snarare syrliga kommentarer om kappvändande och opportunism. Kanske blev den största kostnaden att de inte längre var välkomna i något läger, utan istället blev utfrusna av alla. 

Hur har den numera stora fanflykten från den så kallade humana och generösa invandringspolitiken kunnat ske, trots motståndet från etablerade partier och traditionella massmedia? 

Det är populismens förtjänst. Ett parti – SD – höll fram ett alternativ och väljarna – många av dem – tackade och övergick till dem. Det kunde ske utanför offentligheten, i valbåset eller bland arbetskamrater och andra som tillät sina gamla vänner att ha avvikande åsikter. Därför var det kanske inte lätt men ändå uthärdligt för en LO-medlem att överge socialdemokratin och sluta sig till SD. 

Och i söndags, i God morgon Världen, sade Widar Andersson: ”Det samtal som nu återstår… nästa samtal är det mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson, där man gör upp om några frågor. Det ser jag fram emot.” 

Vem gör inte det. Och det kan komma snarare än man vågar tro. 

37 reaktioner på ”Anders Leion: Vem ska prisas och vem ska tadlas?

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Jag tvivlar på att Löfven har ryggrad nog att bita huvudet av skammen och sätta sig vid förhandlingsbordet. Det sitter helt enkelt för långt inne, såväl för Stefan som resten av pajasgänget. De ynkliga individerna i S-toppen kommer istället att krampaktigt hålla inlagd kurs och gapa om nazistfiske i grumliga vatten när de så är nere under 10%.

  Så vad är problemet? Stör inte fienden när han gör misstag, sa en klok general. Tänk om alla obehagligheter i livet avskaffade sig själv alldeles på egen hand. 😎

  Gillad av 19 personer

 2. pllay skriver:

  Man ska inte inlåta sig i förhandlingar med djävulen, inte heller skriva kontrakt med honom eller spela schack. Han är inte att lita på.
  I Sveriges framtid finns inte plats för S, de har förbrukat sitt förtroendekapital.

  Gillad av 14 personer

  • Axel skriver:

   Vad jag vill veta är. Löfvens rådgivare som Muslimska Brödraskapet och Tro och soldaritet.
   Vad står dom för. Musilmska Brödraskapet redovisar Ledarsidorna förträffligt. Men tro och solidaritet?
   Är det muslimsk tro, kristen tro, socialistisk tro, kommunistisk tro, diktatorisk tro, egenmäktig tro.
   Finns det någon som vet??

   Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Tro och solidaritet är före detta Broderskaparna (kristna socialdemokrater). De samlar numera kristna och muslimska socialdemokrater. ”Tro” bör förstås som religiös tro, ”solidaritet” syftar på det politiska vänsterengagemanget.

    Gillad av 2 personer

 3. Skarprättarn skriver:

  Med Löfvén ska inga förhandlingar ske. Han ska avsättas och ersättas med en helt annan regering med en helt annan politik. Åkesson går bara i en fälla om han inlåter sig i samtal med den lede fi. Han kanske når något delresultat, men sossarna behåller då makten genom sedvanlig triangulering.

  Gillad av 12 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Trodde länge att Skar-Prättarns svärd var av gummi. Det stämmer inte. Det är av mjuk-plast.
   ”Detta leksakssvärd kommer passa de flesta maskeraddräkter som behöver ett leksaksvapen för att göra looken komplett. Det är ett plastsvärd i svart och silver som har läskiga döskallar och andra mystiska varelser. ”

   Gillad av 3 personer

 4. Aurora skriver:

  DNs skenbara antydan till tillnyktring bleknar väl snabbt i skenet av DNs Per Svenssons hittills mest långsökta koppling SD med anledning av nedsågningen av Zlatan-statyn.

  Gillad av 1 person

  • Åke Sundström skriver:

   Nej, och varför skulle man vilja önska Alliansgänget något som helst inflytande? Efter alla dessa ideologiska svek..? NYVAL NU! är väl det enda krav väljarna har anledning att ställa.

   Då – äntligen – kommer Kristersson tvingas förhandla med SD och bilda den minst dåliga regeringen: tillsammans med KD och SD. Finessen är förstås att samtidigt kunna hänga av inte bara Löfven och MP utan också det faktiska socialistpartiet C. Vilket i sin tur gör det enklare för Sabuni att tala den egna vänsterfalangen till rätta och stödja Kristerssons regering, aktivt eller passivt. I den regeringen kommer, som en viktig bonus, det moderata bunkergängets inflytande att bli precis så begränsat som deras illgärningar motiverar.

   Gilla

 5. Thomas Ek skriver:

  Väl sagt
  Den som ändrar åsikt är därför en större hjälte än den som envist håller fast vid sin gamla – oavsett hur verkligheten förändras.

  De förtjänar beröm för sitt mod och är väl värda den uppskattning de nu sent omsider kanske får.

  Gillad av 1 person

 6. ts skriver:

  Jaha. Jag ser detta som helt utopiskt. Prisa kappvändare, nu får du ge dig. Prisa de som medvetet genom sitt grupptänk förstört Sverige, säg det till den med hjärnskador som blivit nerslagen av invandrare, eller en gängvåldtagen kvinna. Prisa? Nej förakta är det korrekta, och möjligen, om direkt skuld inte kan påvisas, ignorera.

  Artikeln ovan är skriven av någon som uppenbarligen inte förstår hur allvarligt det som skett är, att det är ett förräderi, motsvarande en krigshandling. Antagligen är det omöjligt för forna vänsterpersoner att se detta för det pekar på deras eget ansvar och ett kontinuum till deras egna principer.

  Så eftersom man inte verkar förstå allvaret och ondskan i vad som skett så förstår man heller inte vad som måste till för att återställa detta, ondskan måste viktas med lika mycket hårdhet, och därför inbillar man sig att de skyldiga kan vara en del av lösningen. Reinfeldt försvann men skyddar sig från kulisserna, Lövfen är ju på väg ut, de måste alla bort, ser inte Leion detta? Förstår han inte att de ville ha det så är, de ville ondska, och den politiska processen framåt är mer som när en diktatur avsätts än ett demokratiskt maktskifte, de kommer inte att gå godvilligt, de har blod på sina händer.

  Gillad av 10 personer

  • olle reimers skriver:

   Man kan göra jämförelsen med den amerikanske försvarsministern RobertMcNamara, som vid slutet av sitt liv avslöjade att de hade ljugit hela tiden. Han fick ingen förlåtelse och förtjänade den inte.

   Gränsen går vid den punkt när man inser att det hela är båg. (Eller för att använda juristspråk: insåg eller borde ha insett). Passerar man den utan att slå larm eller åtminstone avgå, är man medskyldig och då hjälper inga böner. Man ska ha sitt straff; helt enkelt.

   Gillad av 1 person

 7. ..,.-.,.-US skriver:

  Jag blev kritisk till massinvandringen 1985 och har behållit den uppfattningen.

  De är korrekt att många som tidigt öppet tog ställning har fått betala ett högt pris. Många som nu är glömda sen länge drevs mer eller mindre i döden av Expo, MSM och utfrysning.

  Kurt Lundgren drev under några år (2005-2009) troligen Sveriges största blogg för invandringskritisk debatt. På slutet blev han jagad av Expo, vilket troligen bidrog till hans tidiga död.

  Stellan Bojerud gick från M till SD år 2009 och drev också under några år en populär blogg, Mopsen. Han var en etablerad militärhistoriker som fick se alla uppdrag försvinna och förläggarna slutade att ge ut hans böcker. Han blev allvarligt sjuk under sin tid i riksdagen för SD, men fick tas från sjukhuset i rullstol till voteringar, eftersom 7K vägrade att inkludera SD i kvittningssystemet.

  Det finns många andra som bokstavligen gav sina liv för att försöka rädda svenskarna och nästan bara fick skit tillbaka. En del dog, en del lämnade landet och många gav bara upp i tysthet. Låt oss åtminstone försöka att minnas och hedra dem.

  Utlandssvensk

  Gillad av 18 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag har varit emot invandring sedan jag som fyra eller femåring i slutet av sextiotalet första gången fick höra om Dragan och Dusan. Men jag betraktade länge invandringen som något man i god demkratisk anda måste leva med så länge besluten fattas i demokratisk anda — knappast värre än annat vansinne som sosseriet hittade på. Denna inställning fick jag revidera när Carl Bildt helt utan varje etisk, estetisk, politisk eller annan grund hämtade in 100’000 bosnier i landet.

   Gillad av 6 personer

 8. Östrahult skriver:

  Artikeln är skoningslöst och knastertorrt korrekt. Den svenska PK-ismen är inte kompatibel med den egentillverkade mångfaldspolitiken. DNs roll i det här sammanhanget ska man nog inte överdriva utan det är författarnas val av kommunikationsplattform det handlar om.
  Författarna har väl ungefär samma problem som en småbarnsförälder att förklara för sina telningar att man inte kan äta godis varje dag. Den dagen kommer när man får välja mellan att skicka ut folk, sätta dem på bar backe eller ta bort mycket av facket, välfärden, mm.
  Om man nu har någon egen policy är det troligen att försiktigt röra sig i riktning mot rådande samhällsklimat, något som redan skett i DI och Expressen. Det innebär inte att man gått från en ensidighet till en annan ensidighet utan faktiskt mot mera mångfald (i åsikter).

  Gilla

 9. Björn skriver:

  Jag har en (skadeglad)dröm om att Sverige ska paja fort och fullständigt, för att det ska bli uppenbart för alla och envar vilka som är ansvariga! De skyldiga landsförrädarna ska inte hinna komma undan! Men samtidigt vill ju förnuftet skydda mej själv, mina nära och kära och andra i motståndsrörelsen från att drabbas! Motstridiga känslor……

  Gillad av 5 personer

 10. Aha skriver:

  Människors fasthållande av invandringspolitiken visar på omfattande tillkortakommanden när det gäller att reagera mot uppenbara missförhållanden. Än idag accepteras ett stort tillflöde av invandrare där alldeles för många av dem kommer att fylla på den grova brottsligheten. Försörjningsbördan fortsätter att öka för skattebetalarna, sjukvård och skola blir ytterligare ansträngda. Gamla och hemlösa blir än mer utsatta.

  En omtalad svensk-finsk krigsveteran sade att 10% håller huvudet kallt när det smäller som värst. Det verkar gå igenom i politiken och i samhällslivet, en minoritet reagerar mot vad de ser och hör, resten springer som yra höns, lättfångade byten för lögner, floskler och demagogi.

  Gillad av 4 personer

 11. Utlandssvensk 2 skriver:

  Tack Utlandssvensk for denna kommentarer

  ”Det finns många andra som bokstavligen gav sina liv för att försöka rädda svenskarna och nästan bara fick skit tillbaka. En del dog, en del lämnade landet och många gav bara upp i tysthet. Låt oss åtminstone försöka att minnas och hedra dem.”

  Jag har upplevt detta. Gamla vanner, igar Roda (S), idag boende pa Soder, eller med villa I Sydfrankrike. I morgon dyker de upp pa SD moten och vill ha konsultjobb.

  Utlandssvensk 2

  Gillad av 2 personer

  • .,.-.,.-.,.US skriver:

   @ Utlandssvensk 2,

   Varsågod!

   Jag har varit med hela vägen i debatten och kommenterade hos både Lundgren (Östra Ölands Fria Horisont) och hos Mopsen och på många andra genom åren och ibland blir jag bara så vemodig när jag tänker på alla dessa modiga kämpar som bespottade gick i graven. Flera har begått självmord, som t.ex William Petzäll. Han var en ung och lovande riksdagsman för SD som drevs i döden av ett helt skoningslös hatdrev.

   Valet 2006 var nog det värsta. AFA gick ut helt öppet på sina sajter och berättade om sina ”aktioner”. SD politiker som fick bilar och hem vandaliserade, valsedlar som plockades bort i stor skala, valstugor som eldades upp, osv. Polisen gjorde ingenting och MSM skrev inte en rad om saken. Många, många skrämdes till tystnad och de som vågade stå upp blev, som sagt, ofta krossade under åren som kom. Att Jimmie Åkesson lever och har hälsan är inget annat än ett mirakel, även om de nog kom nära att knäcka honom också. Man kan kritisera SD för att de har anpassat sig för mycket och blivit mjäkiga, men man bör även inse under vilket enormt tryck de har levat under lång tid. Jag röstade själv AfS senast, men vidhåller likväl att Jimmie är en hjälte.

   Jag lämnade landet på 90-talet och det kanske var fegt, men det räddade mig och mina barn. Många skolor och dagis hade en helt fanatisk inställning under ganska lång tid (cirka 1995-2010) och om det kom ut att någon unge hade en förälder som stödde SD, så blev det inte kul.

   Hur som helst, tills de stänger ner debatten på internet i Sverige, tänker jag då och då skriva några rader om de som har kämpat och fallit. Det är det minsta jag kan göra. Jag saknar dem allihop och jag glömmer dem inte.

   Utlandssvensk

   Gillad av 7 personer

 12. ERROL skriver:

  Att DN låter Assar Lindbeck få utrymme på DN är inte mycket intressantare än att tokutilitaristen och antidemokraten Torbjörn Tännsjö regelbundet beredes plats att saluföra sina syrefattiga världfrånvända teser om hur samhället bör inordnas – efter att demokratin avskaffats, med Tännsjö som enväldig filosof ibland kamraterna.

  Per Svensson fortsätter sitt förljuget ytliga kolporternade av 30-tals- tropen så som bara en självgod kulturskribent kan – med suveränt förljugen självtillräcklig och ytlig gottköpsmoralism tar sig Svensson rätten att vulgarisera samtidsdebatten på DN:s ledarredaktion, som om något överträffar de föregivna ”filterbubblor” som naturligtvis vanligt folk, enligt DN, hämtar all sin information ifrån.

  Per Svensson vet med sig att det uppförts koncentrationsläger i de övriga nordiska länderna som numera är rent rasistiska och nu hänger allt på DN:s ledarredaktions förmåga att stå upp för människovärdet och Sverigebilden, mot alla nazister utanför DN-skrapan. I framtiden så kommer Per Svensson troligtvis hyllas som Raul Wallenberg, om man ska tro det pinsamma historiespel som ständigt iscensätts av redaktionen.

  Gilla

 13. Lars skriver:

  Håller helt med. Det krävs att S ändrar sin invandringspolitik och sannolikt skulle, om Löfven pratade med Åkesson, islossning ske i partiet. Men det är inte sannolikt med tanke på Löfvens råskällande på SD. Det är nog först med ny partiledning S kan vända 180 grafer, men det blir försent med partiledarbyte till partikonferensen 2021. SD skulle kunna få mer utrymme och inte knyta upp sig till moderaterna. När SD blir så stora att de kan hamna i regeringsställning behöver man syna de olika politikområden man har på agendan. Ska de ha ökad inkomstspridning, fler jobbskatteavdrag? Utförsäkra sjuka? (Ja, det har man sagt). Det är väl det som gör att de tror de ska bilda allians med moderaterna? Oavsett så krävs det mer av dem nu även om SD fortfarande är det enda parti man kan rösta på för att få stopp på invandringspolitiken och den slår på så många områden; skola, vård, omsorg, bostäder, pensioner, arbetsmarknad mm.

  Gilla

  • thomasdentredje skriver:

   Sosseakademien kommer att störtdyka med flaggan i topp. Påfågelgarnityret kommer samtidigt att fly landet illa kvickt.

   Gilla

 14. S Eriksson skriver:

  Det är lite olyckligt att Stefan verkar föra en politik som kanske är övermäktig för landet. Någon sa att kommunerna får lida för den politik som regeringen för och ta en väldigt stor del av kostnaden. Vissa påstår att vi har råd och Sverige är ett rikt land, men varför ska det då dras ner på så mycket?
  Fredrik R.var ju i alla fall så pass ärlig när han sa att det inte fanns reformutrymme till någonting pga ”elefanten” Stefan talade däremot om enorma vinster ev ”på lite längre sikt ”

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   ”Lite olyckligt”? Det är ju en total katastrof där regeringen totalt tappat kontrollen på alla fronter. Kombinationen okontrollerad invandringspolitik och helt inkompetenta regeringsledamöter är förödande.

   Gillad av 1 person

 15. Elof H skriver:

  Helt ok att ändra åsikt om det görs strax efter att ny kunskap i ämnet uppenbarat sig. Problemet är att det aldrig funnits något som tyder på att invandring som inte selekteras utifrån våra behov varit till gagn för ursprungsbefolkningen. Det enda som framkommit är värre och värre bevis på hur negativt det är. Helt uppenbart redan på 80-talet. Att då förvänta sig absolution efter att ha ändrat åsikt (lite, men långt ifrån så mycket som krävs) är absurt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.