Bitte Assarmo: Det är en svensk jultradition att kvällspress och hipsterfeminister dissar svenska jultraditioner

Bitte Assarmo

OPINION Lagom till nyår, i slutet av manshataråret 2019, publicerade Aftonbladet en krönika av hipsterfeministen Linnea Claesson, där hon slog fast att det är en svensk jultradition att män slår och förnedrar kvinnor.

Att Aftonbladet publicerar sån smörja just under jul- och nyår är förstås ytterst medvetet. Det finns ingenting som förnöjer slaskpressen så mycket som provokationer mot svenska män, så det var en riktig lågoddsare. Det är helt enkelt en svensk jultradition att den här typen av tidningar, och de nya hipsterfeministerna, gör vad de kan för att dissa svenska jultraditioner.

Eftersom Linnea Claesson själv, enligt egen utsago, blir utsatt för sexuella övergrepp och trakasserier varhelst hon går så får man dock ha en viss förståelse för att hon är misstänksam mot män, men i anständighetens namn bör man nog klargöra att det finns andra svenska jultraditioner som är betydligt mer utbredda och mer fast rotade. Jag skall härmed lista några av de vanligaste:

Män hugger ofta julgran åt familjen. Beväpnade med yxa och en såg ger de sig ut i skog och mark för att hitta Den Perfekta Granen åt sin familj. Det är inte heller ovanligt att de ses på torget, antingen som granförsäljare, som i ur och skur står till kundernas förfogande, eller som granköpare. En svensk jultradition.

Män lagar gärna julmat. I min egen familj var det morfar Carl som stod för (den på vårt julbord obligatoriska) värmlandskorven. Det var också morfar som kokade knäck och kola samt, på den tid då familjen fortfarande höll djur, slaktade julgrisen. Och även om jag, som så många andra, gärna ser på min egen familj som lite unik och speciell så kan jag nog inte med gott samvete påstå att min morfar var eller är den ende mannen i Sverige som kunde stoppa korv och koka knäck. En annan svensk jultradition.

Män handlar julklappar. Jo, det gör de faktiskt – utan att ens slå och förnedra butikspersonal och expediter. Och klapparna handlar de för pengar de tjänat genom att arbeta. Dessutom ger de klapparna till sina nära och kära – även till kvinnor. Ibland med rim på paketen. Ytterligare en svensk jultradition.

Män klär julgranen. Ibland ensamma, ibland tillsammans med barnen och stundom även tillsammans med icke slagna och icke förnedrade kvinnor. Glitter, kulor och ljus och därefter tindrande barnaögon. Även det är en svensk jultradition.

Män klär ut sig till jultomte, till glädje för familjen. Främst är det förstås barnen som gläds åt den rödklädde julfigurens uppdykande på julaftonskvällen, men kvinnor kan säkert också antas känna en viss förnöjsamhet – särskilt som de oftast själva slipper klä ut sig och gömma sig bakom en kvävande mask. En omtyckt svensk jultradition.

Män leker med barnen, i precis samma utsträckning som kvinnor. När klapparna är öppnade och legobyggsatsen ska sättas ihop, eller den nya paddan ska testas, står männen gärna till tjänst och hjälper till. Och i de fall där en och annan legobit kastas iväg i viss frustration över svårighetsgraden på bygget så är nog män och kvinnor lika goda kålsupare, i alla fall om jag ska lita till mina egna erfarenheter. Ännu en svensk jultradition.

Det finns förstås mängder med andra trevliga svenska jultraditioner som inte innefattar misshandel och förnedring. Så här i början av det nya året kan jag bara hoppas att Linnea Claesson får nya, och mer positiva erfarenheter, och får lära känna även svenska män som lever sina liv i frid och godan ro, och som arbetar och tar ansvar för sina familjer och som älskar både sina kvinnor och sina barn. Eftersom dessa män är mångfalt fler än de män hon uppenbarligen hittills mött är hennes chanser mycket goda att åtminstone några av de trevliga svenska jultraditionerna hittar vägen till Linnea Claesson under innevarande år.