Bitte Assarmo: Därför förtjänade Labour att förlora – och därför förtjänar Socialdemokraterna vikande opinionssiffror

Bitte Assarmo

OPINION Brittiska Labour har gått från att värna arbetare och mindre bemedlade till att förakta dem. Därför gjorde de sitt sämsta val sedan 1930-talet. Det skriver Tom Slater, skribent och redaktör på den engelska webbtidningen Spiked.

Ett exempel på Labours illa dolda förakt mot arbetarklassen är Lancashirepolitikern Paul Masons uttalande i maj, där han sa att Labour skulle ignorera dem som han beskrev som ”före detta gruvarbetare som sitter på puben och kallar migranter för kackerlackor”. Ett annat är partiets svek gentemot resultatet av folkomröstningen om Brexit. Gång på gång har Labourpolitiker pekat finger åt Brexitväljarna och inte bara talat om för dem att de röstat fel och måste rösta igen, utan dessutom antytt att de som vill lämna EU är rasister.

Hur detta tagits emot av de vanliga, bortglömda människorna visade sig mycket tydligt på valdagen. Och Labour förtjänade att förlora, menar Tom Slater.

Det är naturligtvis omöjligt att inte dra paralleller mellan Labours usla valresultat och de svenska Socialdemokraternas vikande opinionssiffror. Det förakt som Slater pratar om är ju så tydligt även här i Sverige. I åratal har Socialdemokraterna, från sin upphöjdhet, pekat finger åt vanligt folk. Folk ska betala skatt och se glada ut och hör sen!

Socialdemokraterna gör, precis som Labour gjort, allt för stigmatisera och kränka vanligt folk. Allt är blåbrunt och allt är rasism. Vanligt folk som ifrågasätter den generösa invandringspolitiken, det tandlösa sättet att bemöta IS-terrorister, oförmågan (eller oviljan) att utvisa kriminella icke-medborgare, och så vidare, riskerar ständigt att pekas ut som icke önskvärda.

I åratal har politikerna också hävdat att våldet minskar, och att Sverige aldrig varit tryggare, trots att medborgarna ser den direkta motsatsen i sin egen vardag. Otryggheten är minsann endast ”upplevd”. Inbillad, helt enkelt. Det senaste är att den är ett resultat av rysk propaganda. Som om vanliga svenskar skulle vara lite bakom flötet och både blinda och döva för verkligheten. Det är rent ut sagt för jävligt.

Nu börjar det drypande föraktet för vanligt folk synas i opinionen. Socialdemokraterna har aldrig haft så dåliga opinionssiffror – partiet sjunker för varje mätning och står inför en framtid där de kan komma att bli ett parti som alla andra. Och det är sannerligen inte mer än rätt. Socialdemokraterna får precis vad de förtjänar efter alla åren av folkförakt. För vad trodde de egentligen? Att vanligt folk skulle fortsätta rösta blint på ett gäng föraktfulla mobbare som varken ser, hör eller bryr sig ett skvatt om dem?

Nu tror jag förstås inte att förändringen kommer att ske så där jättesnabbt. Svenskarnas kollektiva stubin är påfallande lång, och vi är ett godmodigt och tålmodigt folk. Dessutom har Socialdemokraterna många ess i rockärmen. De har exempelvis en regimtrogen public service, och en drös stora tidningar, som står stadig på deras sida och som utan tvekan förmedlar det värdegrundscertifierade socialdemokratiska budskapet.

När det i början av 2018 uppdagades att Socialdemokraterna drev en alldeles egen trollfabrik, som pytsade ut myter och fejk news och SD-kritik tog statsminister Löfven initiativet till tala med övriga partiledare om sociala medier innan han gjorde rent hus med sina egna troll. Det säger en hel del om hans och partiets självbild. Det indikerar också att den socialdemokratiska adeln är beredd att ta till alla medel för att kunna fortsätta sitta tryggt på tronen.

Så länge vi har allmänna val har dock även den lilla människan, hårt ansatt av skattetryck och av politikernas nedlåtande förakt, möjlighet att agera på precis samma sätt som britterna agerade i valet i Storbritannien. Frågan är bara om Socialdemokraterna skulle acceptera ett dåligt valresultat. De kan mycket väl utropa sig till vinnare även om de bara uppnår 20 procent, så lite skam har de i partikroppen.