Bitte Assarmo: I värdegrundslandet Sverige får fuskare behålla sina betyg

Bitte Assarmo

De personer som kommit in på en utbildning efter att ha fuskat på högskoleprovet bör få behålla sina avklarade betyg och poäng. Det ställningstagandet har regeringens utredare ”landat i”, enligt en artikel på Sveriges Radios hemsida.

Jag är inte ett dugg förvånad. Det här ligger ju helt i linje med regeringens vanliga policy när det gäller myglare och fuskare. Asylsökande med femtioelva identiteter får fortsätta lyfta bidrag i högönsklig välmåga. Vuxna män som ljugit om sin ålder belönas med att få asyl genom en speciellt framstressad lag just för deras skull. LSS-bedragare får fortsätta med sin verksamhet, för att Försäkringskassans handläggare sätter en ära i att tro dem om gott. Folk som uppehåller sig illegalt i landet utvisas inte men kan däremot få både sjukvård och tandvård och annan skattefinansierad hjälp.

Och det stannar inte där. Våldsbejakande extremister, som utgör en säkerhetsrisk mot hela samhället får gå lösa på gator och torg. IS-terrorister – barnamördare, våldtäktsmän, slaktare – erbjuds skyddad identitet och andra hjälpåtgärder på skattebetalarnas bekostnad. Grova brottslingar grips och släpps, begår nya brott och grips för att åter släppas, och när de väl hamnat inför rätta så får de dessutom straffrabatt och kan valsa ut genom fängelseportarna snabbt som en kokt sparris.

I det läget är det rätt givet att även de som fuskar på högskoleprovet ska klara sig undan några allvarliga konsekvenser.

Regeringens utredare Anna Tansjö säger att det finns en grundläggande princip inom förvaltningsrätten att man inte ska kunna ta tillbaka ett beslut som är gynnande för en person i efterhand, förutom vid vissa specifika fall. Var och en som inte är helt infekterad av hittepå-värdegrunden skulle sannolikt anse att fusk är just ett sådant specifikt fall. Men utredningen har givetvis kommit fram till motsatsen. Fusk är inte alls ett tillräckligt skäl för en sådan åtgärd, tycker de. Dessutom, menar Anna Tansjö, så skulle det inte få någon effekt att ta tillbaka betygen eftersom man ”kan ju ta ett betyg från studenten, men du kan inte ta tillbaka den kunskap som utbildningen har gett”.

Det är rena tramset, förstås. Det är fullkomligt självklart att fuskaren inte ska ha något betyg att visa upp. Det är dessutom fruktansvärt orättvist mot alla de hederliga människor som klarat högskoleprovet av egen kraft. Att utredningen kommit fram till ett så menlöst beslut kan därför bara uppfattas som att man helt enkelt inte vill bestraffa fuskarna. Eftersom alla är lika mycket värda ska man inte göra skillnad på fuskare och hederliga människor, liksom.

Däremot ska man nu föreslå för regeringen att regelverket ska bli tydligare. Man menar alltså att de som ska göra högskoleprovet behöver upplysas tydligare om att de inte får fuska.

Det är i sanning häpnadsväckande. Nog för att det är trendigt att vara naiv, men det här är ju ren idioti. Tror Anna Tansjö och de andra utredarna verkligen på fullt allvar att de som fuskat gjort det för att de trodde att det var tillåtet? Jag menar, de som inte förstår att man inte får fuska på högskoleprovet besitter väl inte tillräckligt med intelligens för att tillgodogöra sig högre studier överhuvudtaget?

Nej, de som har fuskat på högskoleprovet har gjort det fullt medvetet, så enkelt är det. Och som vanligt är det de hederliga och strävsamma som missgynnas när beslut ska fattas utifrån en konstruerad värdegrund, istället för att fattas med sans och förnuft. Som vanligt gäller att fusk, mygel och brott lönar sig.

Vad det här undfallande beteendet från våra makthavare ger för signaler till människor med olika typer av grumliga värderingar vet vi redan. Och hur det här specifika beslutet känns för alla de hederliga studenter som kämpar och sliter med sina studier vill jag inte ens tänka på. Men en sak är säker: Att missnöjet med makthavarna växer är sannerligen ingenting att förvånas över.