Bitte Assarmo: I värdegrundslandet Sverige får fuskare behålla sina betyg

Bitte Assarmo

De personer som kommit in på en utbildning efter att ha fuskat på högskoleprovet bör få behålla sina avklarade betyg och poäng. Det ställningstagandet har regeringens utredare ”landat i”, enligt en artikel på Sveriges Radios hemsida.

Jag är inte ett dugg förvånad. Det här ligger ju helt i linje med regeringens vanliga policy när det gäller myglare och fuskare. Asylsökande med femtioelva identiteter får fortsätta lyfta bidrag i högönsklig välmåga. Vuxna män som ljugit om sin ålder belönas med att få asyl genom en speciellt framstressad lag just för deras skull. LSS-bedragare får fortsätta med sin verksamhet, för att Försäkringskassans handläggare sätter en ära i att tro dem om gott. Folk som uppehåller sig illegalt i landet utvisas inte men kan däremot få både sjukvård och tandvård och annan skattefinansierad hjälp.

Och det stannar inte där. Våldsbejakande extremister, som utgör en säkerhetsrisk mot hela samhället får gå lösa på gator och torg. IS-terrorister – barnamördare, våldtäktsmän, slaktare – erbjuds skyddad identitet och andra hjälpåtgärder på skattebetalarnas bekostnad. Grova brottslingar grips och släpps, begår nya brott och grips för att åter släppas, och när de väl hamnat inför rätta så får de dessutom straffrabatt och kan valsa ut genom fängelseportarna snabbt som en kokt sparris.

I det läget är det rätt givet att även de som fuskar på högskoleprovet ska klara sig undan några allvarliga konsekvenser.

Regeringens utredare Anna Tansjö säger att det finns en grundläggande princip inom förvaltningsrätten att man inte ska kunna ta tillbaka ett beslut som är gynnande för en person i efterhand, förutom vid vissa specifika fall. Var och en som inte är helt infekterad av hittepå-värdegrunden skulle sannolikt anse att fusk är just ett sådant specifikt fall. Men utredningen har givetvis kommit fram till motsatsen. Fusk är inte alls ett tillräckligt skäl för en sådan åtgärd, tycker de. Dessutom, menar Anna Tansjö, så skulle det inte få någon effekt att ta tillbaka betygen eftersom man ”kan ju ta ett betyg från studenten, men du kan inte ta tillbaka den kunskap som utbildningen har gett”.

Det är rena tramset, förstås. Det är fullkomligt självklart att fuskaren inte ska ha något betyg att visa upp. Det är dessutom fruktansvärt orättvist mot alla de hederliga människor som klarat högskoleprovet av egen kraft. Att utredningen kommit fram till ett så menlöst beslut kan därför bara uppfattas som att man helt enkelt inte vill bestraffa fuskarna. Eftersom alla är lika mycket värda ska man inte göra skillnad på fuskare och hederliga människor, liksom.

Däremot ska man nu föreslå för regeringen att regelverket ska bli tydligare. Man menar alltså att de som ska göra högskoleprovet behöver upplysas tydligare om att de inte får fuska.

Det är i sanning häpnadsväckande. Nog för att det är trendigt att vara naiv, men det här är ju ren idioti. Tror Anna Tansjö och de andra utredarna verkligen på fullt allvar att de som fuskat gjort det för att de trodde att det var tillåtet? Jag menar, de som inte förstår att man inte får fuska på högskoleprovet besitter väl inte tillräckligt med intelligens för att tillgodogöra sig högre studier överhuvudtaget?

Nej, de som har fuskat på högskoleprovet har gjort det fullt medvetet, så enkelt är det. Och som vanligt är det de hederliga och strävsamma som missgynnas när beslut ska fattas utifrån en konstruerad värdegrund, istället för att fattas med sans och förnuft. Som vanligt gäller att fusk, mygel och brott lönar sig.

Vad det här undfallande beteendet från våra makthavare ger för signaler till människor med olika typer av grumliga värderingar vet vi redan. Och hur det här specifika beslutet känns för alla de hederliga studenter som kämpar och sliter med sina studier vill jag inte ens tänka på. Men en sak är säker: Att missnöjet med makthavarna växer är sannerligen ingenting att förvånas över.

49 reaktioner på ”Bitte Assarmo: I värdegrundslandet Sverige får fuskare behålla sina betyg

 1. Skarprättarn skriver:

  Det man vill uppnå är jämlikhet i utfall för förment prekära grupper som annars hade varit chanslösa, men det slutar naturligtvis med att alla fuskar och bedrar när meritokratin sätts ur spel. Alla ska med – över stupet.

  Gilla

 2. Lars skriver:

  Pratade med en skolsekreterare som var upprörd och förvånad över en rapport om att skollärare förberedde sina elever på det centrala provet.

  -: Jag hade ju de centrala proven i rummet bakom mig och där sprang lärarna ofta i något ärende.

  Sedan beslutade man att inte skicka ut proven några veckor i förväg.

  Nu läser vi om Pisa undersökningen om hur att ett stort antal elever inte gjort provet och vips stiger resultaten. Intressant med Pisa är att man har med inhemsk eller utländsk bakgrund och då har en forskar visat att för den svenskfödda guppen så är provresultaten ganska bra, men de med utländsk bakgrund har låga resultat. Men politikerna är lättade! Det är ju också en slags fusk när man inte bland politiker och i media redovisar verkligheten.

  Undrar förövrigt vem som rättar Pisa? Elevernas vanliga lärare?

  Det är inte mycket man kan lita på längre.

  Gillad av 2 personer

 3. Kjell Rehnström skriver:

  Tanken slår mig: Det är väl en Gudi behaglig princip. Erinnrar mig från bibliskan hur Jakob lurar till sig förstfödslorätten från storebror Esau! Fadern som inte ser så bra längre luras att ge förstfödslorätten till den skägglöse Jakob i stället för den skäggige Esau! Lagt kort ligger, så faderns belsut kan inte ändras, trots att det är fel! Har den principen överlevt anda in i våra dagar?! Är det kristen etik som KD talar om? Sannerligen lever vi i fantastiska tider!

  Gilla

  • Rolf Holmen skriver:

   Bäste Kjell,
   Om jag inte missminner mig, så återfinns berättelsen om Jacob och Esau i gamla testamentet. Nya testamentet är grunden för kristendomen. Jesus lär har sagt, att den gamla lagen inte gäller längre utan nu är det vad jag säger som ni skall rätta er efter. Så kom inte dragandes med att berättelser ur GT ligger till grund för kristen etik.
   Rätta mig om jag har fel.
   En ev. vidare diskussion om kristen etik bör föras med i ämnet kunniga personer som Bitte eller Ann Heberlein. Inte med mig.

   Gilla

 4. Laura skriver:

  Regeringens utredare Anna Tansjö är alltså en aktivist. Hela statsapparaten är nedlusad med aktivister, så det är inte så konstigt. Aktivisternas uppgift är ju att låta invandrare komma undan med fusk och brott men att sätta dit de egna svenska medborgarna för småsaker. I linje med den förda politiken att steg för steg förstöra frihet och demokrati. Den som har sett Swebb-tv och bl a intervjun med Karl Hedin tvivlar inte på att både tre åklagare och ett antal poliser inom NOA är aktivister med uppdraget att trakassera en regimkritiker.

  Gillad av 14 personer

 5. Christer L skriver:

  Kanske någon som själv har fuskat hamnar i ledande position i någon utredning. Kanske tycker vederbörande att det inte är så farligt med litet fubb, man kan ju vara en god människa ändå.

  Gillad av 1 person

   • Christer L skriver:

    Jag måste kanske förklara dett med ”någon”. Formen är ironisk – så vem kan det vara? Kan ”någon” vara själva den person som Assarmo berättar om? Jag är för övrigt ofta ironisk utan att folk förstår det. Synd, det är så kul att vara ironisk.

    Gilla

   • Christer L skriver:

    Ironi är att säga vad man inte menar, men på något sätt signalera den egentliga innebörden. Det jag inte menade men sa var ”kanske”, när jag syftade på det uppenbara. Hon är högst sannolikt själv en fuskare som inte tycker det är så farligt att fuska.

    Gillad av 1 person

 6. Elisabeth G skriver:

  Sanslöst. ”…du kan inte ta tillbaka den kunskap som utbildningen har gett”.” Vilken kunskap? Låt dem i så fall tenta om under hög bevakning för att se till att de inte fuskar. Det finns synnerligen goda skäl att tro att den som fuskat sig in på en utbildning fortsätter att fuska. Konstigt att Tansjö inte föreslår att de ska få behålla sina utbildningsplatser, det var ju också ett gynnande beslut när de fick dem. Sveriges ”ledare” vill ju uppenbarligen ha inkompetent folk på snart sagt alla poster.

  Gilla

 7. Nordiskt vintermörker skriver:

  Det fanns en gång ett land långt borta. Det låg på en annan planet än jorden och cirklade runt en annan sol. Den solen låg i ytterkanten av en annan galax. I det landet hade man infört multikulturen rakt över disk. Och även sett dess undergång. Till en början var det samma sorts identitet inom alla myndigheter. De var alla underställda det egna landets befolkning och dess gemensamma behov. Men även på denna främmande planet hade en migration resulterat i mer än hundratalet olika identitet. På samma lilla plats. Och som identiteter plägar göra vände de sig alla inåt mot sig själva. Identitet tenderar att premiera det egna. Så inom all myndighetsutövning kom många att med tiden sätta egen identitet över det generella medborgarskapet. Identitetsmässiga särintressen tog allt mer över. En slags identitetens korruption som inte fick nämnas. För även i detta land, på en främmande planet, runt en annan sol, i en annan galax, rådde ett politiskt strömlinjeformat tänkande. En slags likaprincip mitt all olikhet. Allt detta slutade mycket illa. För alla olika identiteter tog över och bröt inifrån sönder all mer generellt syftande myndighetsutövning. Så landet föll samman. Och kaos utbröt. Alla styrande i landet långt borta hade från början tyckt att idéen om många identiteter hade varit bra. Det hade signalerat ett öppet och fördomsfritt sinnelag. Och det var ju bra. Och man måste då tycka lika om det olika. Annars hotade omedelbart avsked på stjärnblankt grått papper. Men som sagts, en dag tog det hela slut. Landet föll ihop som ett korthus. Så kan det gå till långt ute bland stjärnorna – i en annan del av universum. Om någon tror att samma sak kan hända på terra firma så förbjuder vi det. Här håller vi oss på mattan. Och uppstår problem sopar vi även dem under samma matta. Precis som man gjorde på den främmande planeten – långt ute i det svartaste mörkret. Där egen Identitet tilläts överflygla det mer universella. Tänk vad universum är stort. Rentav lika stort som tänkandet i nordiskt vintermörker.

  Gillad av 1 person

 8. Aha skriver:

  De enda som vänsterliberalerna vill sätta åt oproportionerligt hårt är de som kritiserar att de inte vill sätta åt listan av skurkar som Assarmo skriver om. Kritiserande SD-medlemmar förföljs bl.a. genom att neka dem tillträde till fackföreningar.
  Värst är naturligtvis vänsterliberalernas och PK-folkets curlande av IS-terrorister. I ca fem år slaktade IS människor på de mest vedervärdiga sätt. Det fanns m.a.o. gott om tid för att ordna adekvat lagstiftning för att hålla dem i fängelse för tid och evigheter, men framför allt för att verka för att de blev dömda av de som de orsakade lidande.

  Förfarandet visar hur det politiska etablissemanget kan strunta i att åtgärda de mest fundamentala saker. Framför allt visar det att det finns människotyper i systemen som inte förmår agera mot de mest vedervärdiga saker. Sådana kan vi inte ha som företrädare. Den moraliska kompassen får inte vara så skev hos våra politiska företrädare.
  Värst av allt är ändå de, företrädesvis kvinnor, som gick ut och sade att man skulle hjälpa IS-terroristerna, slaktarna, med återanpassning. Man skulle naturligtvis ha sagt att om det nu inte finns lagstiftning ska vi punktmarkera slaktarna för att få in dem i fängelse för lagöverträdelser som de förmodas göra i vardagen.

  Curla IS-terrorister och frysa ut SD-medlemmar, det är vänsterliberalernas och PK-ismernas värdegrund.

  Gillad av 3 personer

 9. OLOF skriver:

  Varför förvånad?
  Vi ser ju otaliga exempel på hur omoraliska toppolitiker kan roffa åt sig av vara inbetalade skattepengar utan att bestraffas eller avsättas. Allt från tvivelaktiga bostadsavdrag,reseräkningar till annat grövre fusk.
  Visar ju otaliga exempel på hur omoraliska,fuskande,lagbrytande politiker och toppchefer inom det offentliga kan sitta kvar vid köttgrytorna,möjligtsvis med en ny slev(=nytt jobb).

  Gillad av 6 personer

 10. Fredrik Östman skriver:

  Det finns en grundläggande princip i all rätt att brott inte skall löna sig. Den trumfar den där brännvinsadvokatens trams om förvaltningsrättens förordnande av fusk. Getskinnshandsken är därmed vänd ut och in! När skall vi sluta med detta literalistiska trams! När skall brännvinsadvokaterna ställas på gatan eller slängas i en fängelsehåla! Minsta barn kan ju se tendensen! Bockfoten visas fram med viss stolthet!

  Gillad av 4 personer

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Lärde mig nyligen hur man reser gratis med kollektivtrafik, utan våld eller hot.

  Var inte svensk, var afghan (antar att arab eller neger går lika bra?). Visa föraren en femhundring. Föraren kan inte växla, och förklarar att du skall gå till automaten i biljetthallen för att köpa biljett – automaten har växel. Le oförstående och håll fram sedeln. Repetera detta medan föraren blir alltmer frustrerad – tidtabellen följer ju inte värdegrunden. Bli ombord viftad – minsta motståndets lag gäller överallt.

  Undrar om jag som svensk kan göra likadant eller om man tillkallar invandrad väktare då?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Undrar om jag som svensk kan göra likadant eller om man tillkallar invandrad väktare då?”

   Pröva, och återkom sen med besked.

   Gilla

 12. Per G Eriksson skriver:

  Sverige är återigen unikt i sin moralupplösning – i den övriga civiliserade världen skulle fusk vid intagning och prov aldrig accepteras.

  Ett färskt exempel är från USA där bl a välbeställda skådespelare mutade personal vid fina universitet så att deras akademiskt icke kvalificerade barn skulle antas.

  Ett 50 tal föräldrar och administratörer arresterades och fick springa gatlopp i media – straffen som mättes ut var efter svenska förhållanden drakoniska, höga bötesbelopp, fängelse etc.

  Gillad av 4 personer

 13. Lars Bernhoff skriver:

  Bittes uppräkning av alla tokiga beslut som gjorts i Sverige de senaste åren är en källa till att misströsta om hälsotillståndet i Sverige på den politiska nivån. Beslutet om att få behålla betygen även för en fuskare kan låta helt omotiverat om det inte blev något straff alls som det verkade i texten. Så är det inte utan samma artikel klargör straffet ”även om de kickas ut från utbildningsprogrammet”. Detta blir ett straff förutsatt att upptäckten om fusk sker innan examen är klar. Troligen borde straffet bli ännu hårdare men betyget är ju baserat på kunskap trots allt. Frågan liknar den om körkort, har du tagit kortet på ett korrekt sätt så kan du köra bil. Fusket kan vara att gå före i kön, och det är det som ska bestraffas.

  Den aktuella utredaren gjorde året innan en annan viktigare utredning då det äntligen blev klart att polis och olika myndigheter får utbyta information mellan sig när brott misstänks. Att Sveriges överdrivna nit om att skydda integritet för personer som är brottslingar endast för att staten delat ut sina arbetsuppgifter på många myndigheter var ju moget för skrotning och så blev det. Det är således troligen inte utredaren det är fel på..

  Gilla

 14. Svante Jonsson skriver:

  Det är självklart för en mycket stor majoritet av etniska svenskar att inte fuska på ett prov som man gör för sin egen skull. Sverige är inte svenskt längre. Så var det med den saken. Vilka fuskar? Kön? Etnicitet? Religionstillhörighet? Motivation till fusket? Varför? Nu blev det jobbigt. Den här Tansjö vet förmodligen av egen erfarenhet att den enda kunskap som fuskaren och ögontjänaren har fått med sig från utbildningen är att fusk är bra och eftersträvansvärt. Enligt förvaltningsrätten. Koloniseringen fortsätter.

  Gillad av 2 personer

  • Aha skriver:

   Jag såg för ett par år sedan en lista på nätet med namn som hade fuskat. 30-50 namn. Alla var invandrarnamn. Alla. (Listans autenticitet var inte säkrad.)

   Ansvariga vet hur det ser ut. Vet, men hållit käften. Sådan är värdegrunden.

   Antagligen har fuskandet nu spridit sig till svenskarna.

   Gillad av 1 person

 15. Martin A skriver:

  Effekten blir att de dokument som staten och dess institutioner utfärdar devalveras och att mänskliga relationer uppvärderas. Och det är bra. Mer fuskbetyg tack!

  Gilla

  • pllay skriver:

   I ett land med starka klaner är personliga meriter av mindre betydelse, i ett sådant land förlorar alltid meriter mot klantillhörighet.
   Sverige är ett sådant land, där politikerklanen alltid trumfar heder och kompetens.

   Gillad av 2 personer

 16. plq017 skriver:

  Konsekvensen är enkel. Ett svenskt CV är inte att lita på. Det drabbar alla svenskar, fuskare eller ej.
  Effekten är alltså inte i första hand fuskarens, utan effekten gäller i första hand de som inte fuskat. Deras betyg är inte heller att lita på.
  Kvaliteten i samhället försämras.
  Det som sker är folkmord på alla plan.

  Gillad av 6 personer

 17. Göran Fredriksson skriver:

  ”man inte ska kunna ta tillbaka ett (förvaltnings)beslut som är gynnande för en person i efterhand, förutom vid vissa specifika fall”.

  Om inte fusk tillhör de specifika fallen där ett förvaltningsbeslut kan ändra så får inte heller skatteverket riva upp deklarationer i efterhand när fusket uppdagas om deklarationen först blivit godkänd vid taxeringen.

  Men det får ju skatteverket göra.

  Gillad av 3 personer

 18. olle holmqvist skriver:

  Varför kan man inte alla kroppsvisiteras vid ingång till högskoleprovet ? För att det kränker integriteten – inte för att kroppsvisiteringen som sådan är obehaglig. Det är den ju inte, i så fall snabbt övergående. Viktigast integritetskränkning måste rikta sig mot på något särskilt sätt utvald sub.grupp – inte alla till provet. Alltså ingen kränkning

  Och om allmän visitation skulle solla bort alla fuskarna till medicinarutbildningen. ?
  Vad tycker patient-aspiranter ?

  Gillad av 1 person

 19. Göran Holmström skriver:

  Fifty shades of black.
  Nej inget om sexualitet, allt handlar om varumärke och yta! Exponera och sälj,
  rätt klocka, rätt kläder allt för att slå allt för att få,”All inclusive”, med minimum insats.
  Prislappen är bara din själ, eller det som gör dig unik.
  Lycka är att influera och manipulera!
  Var ute i fredags,”Lobbyn”, är dit man går på aw, vi var sex stycken från jobbet, grabbarna körde märkesbrallor o lukta gott.
  Själv så skyddsskor o brallor med lite färgstänk till det en bekväm flanellskjorta.
  Grabbarna skränade o ville få brudar till bordet, jag satsade på ölen samt kände mig uråldrig, spanade på alla unga tajta brudar. Absolut ingen föll mig på läppen,
  Men plötsligt klev hon in i ett sällskap på tre.
  Brunett, hår ner till rumpan sådär smal men ändå med former. Marisa Tomei i verkliga livet typ, hennes polare gick inte heller av för hackor.
  Jag iakttog och studerade lite.
  Vart iakttagen med, ölmage o allt.
  Ickeverbalt är vägen, den blonda kompisen i baren” fan vilken snygg rumpa du har”,
  hon vart glad, jag vinglade iväg med min öl..
  Hennes ursnygga brunett kompis, satt o slängde med håret, jag fyllnade till o log över föreställningen.
  Väl dags att åka hem med den nyktra jobbarkompisen, så var väl tvungen att säga något till brunetten, förklarade hur snygg hon var o hur stadgad jag var.
  Resultat bläckfiskkramad dom smala seniga armarna var överallt.
  Japp mysigt, åkte hem nöjd över att vara trogen.
  Tänkte lite på vad alla missar, i jakten på att vara någon annan

  Gilla

 20. olle reimers skriver:

  Om fuskare får behålla vad de oförtjänt kommit åt blir det legitimt att ifrågasätta allas hederlighet. Eftersom man vill upplösa landet, förefaller det vara en smart strategi.

  Duktigt Anna Tärnsjö!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.