Patrik Engellau: Alkoholisthustrur

Patrik Engellau

Många är arga på politikerna nu för tiden. Folket känner sig sviket.  

Vi nettoskattebetalande medelklassare är som alkoholisthustrur. Politikerna är de alkoholister vi är gifta med. Trots att de bedrar oss och ljuger för oss vill vi tro dem. Varje dag sätter de sprätt på våra pengar och fortsätter att inteckna vårt gemensamma hus. Men när de kommer lismande och säger att de varit naiva tar vi dem åter till våra hjärtan eftersom vi så gärna vill tro dem. Men lik förbannat så vet vi att de kommer att förödmjuka och förnedra oss så fort de får en chans igen.  

Den sortens alkoholistäktenskap som vi medelklassare har med våra härskare är en sorglig inrättning. Felet är vårt eget eftersom vi som alla alkoholisthustrur hela tiden tror att vi kan tala suputerna till rätta genom att förmana dem att välja den rätta vägen. Vi föreställer oss att vi kan resonera med dem. Vi pratar, vi blir upprörda, vi hötter med näven, vi skriver artiklar. Vi tror att våra män innerst inne älskar oss och att det bara är när de är på röken som de misshandlar oss.  

Kriminaliteten i Sverige är blåmärkena i ansiktet som vi inte vill visa utan försöker bortförklara. Vi skyller på invandrare eller sociala faktorer ungefär som om vi hade ramlat i trappan men i själva verket vet vi att det är maken som har drämt till oss i fyllan och villan genom att tolerera en framväxande brottslighet. Han har stått där, dyngrak, och hållit sig i en lyktstolpe för att inte ramla omkull av vimmelkantighet medan vi har varit på jobbet för att tjäna pengar så vi kan försörja honom. 

Han kör bil full också. Han kör ofta av vägen eftersom omdömet sviker. Han kan inte ens köpa insatsvaror till sjukhus när han är på lyset, vilket han är för det mesta. Då får hustrun klara sig utan den vård han fått så mycket pengar för att sköta. Gick väl till alkoholen, jojomänsan.  

Mestadels kan man inte prata med honom. För det första lyssnar han inte, för det andra lallar han bara osammanhängande. Även om man sitter alldeles tyst och gör sitt yttersta för att utröna någon mening ur hans svammel tvingas man snart ge upp och stänga av teven i sin förtvivlan.  

Han blir elak också, kanske för att han skäms över att vara försörjd av frun. Han kan fatta beslut, troligen på rent jävelskap, som han vet går tvärtemot vad frugan tycker. Gymnasieamnestin som nu kanske ska förvandlas till automatiskt PUT är ett exempel. Ökningen av anhöriginvandringen är ett annat. Han gör det för att lära frun att han föraktar henne och inte tål att höra hennes gnäll. Han tänker minsann inte bry sig om henne. Underställda mår bara bar av lite pisk så att de vet sin plats. Det är som när den stupfulle bonden gav drängen stryk så han inte fick för sig att sticka upp. 

Hustrun blir alltmer uppriven. Hon inser att alkoholismen i det här fallet är obotlig. Maken kommer aldrig att sluta. Hon går till en psykolog. Det är ditt fel, säger psykologen till hustrun. Hur kan det vara det? säger hustrun. Jag har ju gjort allt för att få honom att sluta. Men du fortsätter ju att sticka åt honom pengar varenda månad, svarar psykologen. Hur ska jag kunna låta bli? Hustrun börjar gråta. Då slår han mig. Han är mycket starkare än jag. Psykologen säger att i så fall begriper jag att du har ett problem.  

Psykologen hummar för sig själv. Har han någon älskarinna, förresten? Hustrun får tårar i ögonen. Ja, hon är socialsekreterare. Jaså, är hon också alkis? Ja, jag tror det. När han har varit hos henne blir han ännu mer oregerlig och skriker att jag borde jobba ett skift till för han behöver mer pengar. Han tycker att jag ska jobba som tidningsbud på morgonen innan jag går till jobbet.  

Vill du fortfarande ha honom kvar? frågar psykologen. Hustrun hulkar. Frågan är väl om han vill ha mig kvar. Han har börjat tala om att byta ut mig. Det är väl socialsekreteraren han tänker på. Han funderar nog på att kasta ut mig från villan för han säger att socialsekreteraren är bra på att fixa lägenheter åt ömmande fall. Fast nu ska hon visst bli generaldirektör, det har han och hans fyllekompisar bestämt. 

88 reaktioner på ”Patrik Engellau: Alkoholisthustrur

 1. Skarprättarn skriver:

  Förlåt mig! Jag har varit naiv. Jag såg det inte komma. Men nu ska det bli bättring. Fler resurser till polisen, utbyggd allt åt alla, världens bästa klimatpolitik.

  Gillad av 1 person

 2. tom crean skriver:

  Detta var mycket bra. Denna sjukdomsinsikt är inte vida spridd, när folk börjar tänka över detta så landar nästan alla i alkoholistfruns ursäkter, han är lite dum, han är svag, han är snäll egentligen, men naiv, han är banalt god, han förstod inte att om han dricker en vinare om dagen att han blir alkoholist. Bilden Patrik målar upp är också bra för en alkoholist är det för alltid, sätter man en flaska vin, eller lite whisky, under näsan på
  honom så kan han inte låta bli. Man kan således aldrig lita på alkoholisten. Aldrig någonsin.

  Där bilden ovan är allt för snäll är just för att alkoholisten får ett rent fysiskt behov att dricka, ingen sådan ursäkt finns för etablissemanget, 7-klövern och dess lakejer. Således, de vill ha det så här, det är vad Patrik säger, de har inte alkoholistens ursäkt. Detta är enormt svårt att ta till sig, varje dag kan man läsa ursäkterna också på DGS, den vanligaste är att de inte såg det komma, den kanske mest intrikata, de är i händerna på globalister.

  Igår serverades jag ett exempel på hur man tänker när man inte vill acceptera att de vill ha det så här: en analogi gjordes med en misslyckad affärsstrategi för Ericsson och den misslyckade massinvandringen. Ville kanske Ericssons ledning att satsningen skulle misslyckas? Detta exempel är en vattendelare. Var ligger felet i exemplet?

  Gillad av 5 personer

  • Christer L skriver:

   Först och främst: Alkohol och makt. Lysande! En fullträff på den låga nivå som faktiskt gäller. En spark i skrevet på fyllot. Maktberusningen som en tillflykt undan ansvaret.

   Sedan, Tom Crean: ”Således, de vill ha det så här, det är vad Patrik säger, de har inte alkoholistens ursäkt. Detta är enormt svårt att ta till sig, varje dag kan man läsa ursäkterna också på DGS, den vanligaste är att de inte såg det komma, den kanske mest intrikata, de är i händerna på globalister.”

   Nu kan vi börja att förstå den man som nu uppkallar sig efter en hjälte. (Tom Crean var känd för inte bara hjältemod utan även anspråkslöshet.) Denne Tom den andre har missförstått och tror att oskicklighet befriar från ansvar. Därför har han kommit fram till nödvändigheten att bekämpa oss som ”ursäktar” regeringen Löfven med att den är totalt inkompetent. Men. Tom Crean, det är bara på barnets nivå som oskicklighet är en ursäkt (Sverige har varit naiva). Varken jag eller någon annan här på fältet gick på detta, så vad strider du om? Om du krockar med bilen är du inte ursäktad av polisen eller den du körde på för att du var oskicklig, beroende på fylla eller dumhet eller vad som helst. Du måste kunna köra bil om du kör bil. Sluta upp med ditt förvrängande av ords betydelser, ditt halmgubbebyggande. Ingen ursäktar regimen!

   Gillad av 2 personer

   • tc skriver:

    Jaså, det påstår du. Trots det fortsätter propagandan och kanske 75-80% fortsätter att rösta på eländet. Alla förstår allt, och röstar ändå för mer, och dagens Patrik kunde han lika gärna skrivit för 3 år sedan eller?

    Gillad av 3 personer

   • tc skriver:

    Sen undanber jag mig uppmaningar, jag gör som jag vill, du ser det på annat sätt, gott så, men det är avslöjande att du vill få tyst på just mig, man undrar varför?

    Gillad av 1 person

   • karlgunnareriksson skriver:

    För övrigt undrar undrar hur många politiska individer som har tvångstankar för sitt eget politiska ställningstagande ?
    Alla individer har någon gång kommit underfund med att man har haft tvångstankar om ditten eller datten. För min egen del i min ungdom var det tvångstankar om att socialismen åt oss alla lycka när. En slags indoktrinering. Nu i min ålders höst ser flexibelt på ekonomiska relationer. Fackföreningar och fria företagare i symbios är bra förutsättningar att skapa kreavitet och att avskaffa lönedumpning. Kreativitet är nyskapande av företag och fackföreningar är kreativitet att utjämna löner och avskaffa lönedumpning.

    Gilla

   • Christer L skriver:

    A:”Det betyder Lars, att de vill fortsätta med sin drog oavsett vad. Att de skiter fullständigt i vad som händer bara de får fortsätta med det de gör.”

    – Jag tror inte på detta. Maktberusningen är inte endast positioner, den är också i tron att man genomför den nya världsordningen, globalismen, upplösandet av de demografiska strukturerna. Att borra ner deras trynen i misslyckandet är demokratins främsta vapen mot maktberusningen.

    Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Ja du TC, vari ligger felet eller är det läsaren som inte begriper? Det var inte ens en analogi utan bara exempel på att man inte utifrån effekten kan dra slutsatsen att det var vad man ville åstadkomma. Man kan förutse vad som händer om man släpper på stor invandring och man kan använda ekonomiska och systemmässiga och kulturella modeller för att se att det inte kommer att gå, man kan jämföra med andra länder med stora kulturella skillnader för att se att detta kommer inte att gå. Uppenbarligen har de som bestämde inte haft förmåga att göra det alternativt (eftersom det är enkla ekonomiresonemang i botten) så ville man stödd av nyliberalismen krossa välfärdsstaten, det ger åtminstone en logik för vad man ville.

   Så vad menar du med ”de vill ha det så här”? Vad ger det dig för insikter?

   Medberoende, som Patrik pekar på är en ganska irrationell företeelse och den kan ju utvecklas även avseende t.ex. amerikanska konservativas politik, kanske det är det du är fast i?

   Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Där bilden ovan är allt för snäll är just för att alkoholisten får ett rent fysiskt behov att dricka, ingen sådan ursäkt finns för etablissemanget, 7-klövern och dess lakejer. Således, de vill ha det så här, det är vad Patrik säger, de har inte alkoholistens ursäkt.”

   Fast de är berusade av makt och känner begär efter makt. Och det eskalerar, eftersom det behövs större och frekventare doser för att känna verkan.

   ”Igår serverades jag ett exempel på hur man tänker när man inte vill acceptera att de vill ha det så här: en analogi gjordes med en misslyckad affärsstrategi för Ericsson och den misslyckade massinvandringen. Ville kanske Ericssons ledning att satsningen skulle misslyckas?”

   Vet inte om fallet Ericsson, men ‘hostile takeovers’ är väl något som skulle kunna passa. Det finns väl talrika filmer som handlar om att floppa firmor: Ombytta roller, Wall Street och The Hudsucker Proxy kommer jag direkt att tänka på.

   ‘Blue Horseshoe loves Anacott Steel.’

   Gilla

   • karlgunnareriksson skriver:

    Min tidigare fru var alkoliserad ideologiskt av Jehovas Vittnen. Jag var tvingad att att bryta upp från henne , då hennes fokusering på bibelstudier ( Bibeln är sann och får aldrig ifrågasättas , enligt religiös dogma ) , sammankomster och dörrknackningar gav ingen gemenskap , trotts att vi var gifta. Jag brukar säga att Jehova tog min fru ifrån mig. // Samma fenomen med våra politiska partier att vara internationalister. De tog vår demokrati ifrån oss. Internationalisterna demokrati är ungefär som väntan på Jehovas .
    En fiktion , en grogg , en förväntan som kan för tillfället vara / tänkas vara angenäm tankekonstruktion. Men som i realiteten är kostsam och som missbrukar ordet demokrati.

    Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Kanske jag missuppfattar vad du menar med ”De vill ha det såhär”, kanske det ligger en djup förståelse om samhälle och människor i detta. kanske du kan utveckla din tanke.

   Vilka är de? Vad menar du med vill? Vad menar du med så här?

   Menar du att ”deras” åtgärder de senaste trettio åren har lett till precis den utveckling ”de” ville ha?

   På vilket sätt är detta nyckeln för att förstå samhälle?

   Gillad av 1 person

   • tc skriver:

    Jaaaaa, ok då en gång till. OM man antar att rikets ledning inte förstod att skillnaden på Sverige och valfritt land i arabvärlden låg i människorna och deras kultur (och eventuell G-faktor men låt oss strunta i det) för 30 år sedan, ingen förstod det som vid första observation är helt uppenbart, OM vi startar med denna kontrafaktuella utgångspunkt, så efter ett år så börjar man kunna samla observationer, jag som är en nörd såg ändå invandrargäng slå ner svenskar i grupp, och om man studerade de olika invandrargrupperna så måste man ju även om man startar med en sort tabula rasa som inträder när man passerar svenska gränsen så måste man ju ändå kunna räkna hur många som kan läsa, räkna, hur många är kriminella, hur många våldtar kvinnor, detta kan man observera år efter år efter år, och sen efter 30 år så vet man ändå inte vad brottsligheten och allt det andra beror på? Att socialister och aktivister och nyliberaler som Reinfeldt medvetet med media och forskning gjort allt för att inte titta efter betyder ju inte att de inte förstått vad som pågått, de har ju med en lasers precision siktat precis fel, de har hela tiden vetat exakt vad motsatsen till sanningen var. Så det finns 1001 sätt de vet att det är så här, och blev värre för varje år och ändå fortsatte de. Således, ville de detta. De har alla personligen haft en vinst av detta, en vinst av att förstöra Sverige och förråda svenskarna, om inte det är att vilja ha det så här så vet jag inte vad som är det. TBC.

    Det är mycket intressant att denna punkt möter sådant motstånd. Nog ett lackmustest på om ens tänkande bygger på
    socialism eller inte.

    Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Det betyder Lars, att de vill fortsätta med sin drog oavsett vad. Att de skiter fullständigt i vad som händer bara de får fortsätta med det de gör. Att de inte har samma mål som vanligt hederligt folk. Att det finns inget OM BARA. Utan att folk MÅSTE sluta ÖNSKETÄNKA, samt sluta identifiera sig med dessa ”godhets”-missbrukare. Att läget är mycket värre än folk förstår!! Det är vad ”de vill ha det så här” betyder.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    TC 17:03, det märkliga är att dissidenterna fortfarande, efter tre decennier (sedan 1991), inte vet säkert. Och varför har inte ens någon procent av beteende- och samhällsvetarna i väst gjort t ex djupintervjuer, utan lämnat oss och framtida historiker helt i sticket? Var är visselblåsarna? Inte ens de få avhopparna har kunnat berätta särskilt mycket.

    Själv tror jag att de ledande politikerna och deras närmaste ideologer styrde mot det här, fortsatte i tangentens riktning och struntade i konsekvenserna, för att de inkasserade och föreställde sig andra vinster. Men det handlar ju också om att så oerhört många andra människor i hela samhället uppvisar detta märkliga syn-, tolknings- och värderingsfel. Och det går att beskriva en helt konsekvent och logisk utveckling kring detta ända sedan 50-talet. Därför ser jag pk-ismen som resultatet av en makalöst massiv (+ relativt frivillig) hjärntvätt och frivillig, kollektivt förstärkt internalisering. Deras optik slutade vara samma som vår vår. Deras sanning slutade vara vår, därför att de fortsatte sin mentala resa i tangentens riktning. Metaforiskt lever de som i en annan verklighetsgalax, vars geometri och konstanter skiljer sig från dissidentgalaxens. (Jag avser inte att leverera någon ursäkt, utan en förklaringsmodell värd att utforska i framtiden).

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    TC, nej det tror jag inte har med någon socialistisk förblindelse att göra, mer med brist på kunskaper om samhället och mer med att man inte ser ditt resonemang och sammanhanget du avser.

    Jag håller helt med dig om din beskrivning, det är ju detta som gör det så förvirrande, hur i helvete kan politiker annars vara så blinda för vad som pågår och om man ser det som en borgerlig strategi för att logiskt sett överbelasta och slå sönder S och fack, hur kan i så fall S och facket vara så blinda?

    Medialt och politiskt har vi ju sett propagandan för denna invandring i hela den borgerliga pressen som DN under åratal och vi har faktiska beslut av borgerliga, moderatledda regeringar, så ett stort ansvar ligger där. Nu svänger samma moderatledning som varit ansvariga för förloppet under Rheinfeld och en del även under Bildt och redan som MUFare förespråkade detta och skyller allt på Rheinfeldt, som samtidigt bjuds in och applåderas på deras partidagar. Inom S har vi ju Tro och Solidaritet dvs någon slags moralistisk flumvänster som i dagarna går ut med program att minska restriktioner av invandring. Vi har muslim älskare som Mattias Gardell, vi har samarbete med muslimska organisationer (som egentligen inte är representativa för invandrarna, men organiserade).

    Det förefaller mig att man är fullständigt förblindade av en internationalistisk ideologi, även av det multikulturella EU, är historielösa, har en helt felaktig människosyn och inte förstår sådana begrepp som system med institutioner, kultur och hur individen relateras och formas. Vi ser ju samma fenomen i andra länder som Tyskland, USA, Stor Britannien så man kan väl tro att svenska politiker följer trenden och ideologierna.

    Så jag vet ändå inte om ”De vill ha det så här” är ett svar på frågan vad slags politiker och syften vi drabbats av? Du har ju rätt i att tilliten till det svenska samhället och politikerna och media ligger djupt i samhället, nu krackelerar det i allt snabbare takt, så frågan har kanske ett berättigande i ifrågasätta varför de gör som de gör om de inte vill ha det samhälle de skapat.

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Jo A, jag förstår hur du resonerar och det tycks ju riktigt, men då kommer ju frågan om vilket mål de har och man hamnar ju då i det multikulturella samhället, men då kommer ju frågan varför? Vad är det för förblindelse? Och för att förstå det så måste jag, och det gör jag, döma ut hela den svenska politikerkåren och det mediala maskineriet. En del säger maktbegär, men makt är ju endast intressant om man vill använda den till något, en del säger att de bara ser till egna intressen, men då brukar man ligga i linje med organisationen och det förklarar inte organisationsledningens syften.

    Jag har stött på många som inte vågar ifrågasätta den politiska ledningen eller media, de vågar inte tro på vad de själva ser, vad de själva förstår. Sedan hamnar de i valet mellan i huvudsak det nyliberala M och det likaledes nyliberala, men försvarare av välfärdsstaten (motstridiga mål) S och där hamnar de i limbo med allmän pessimism, De kan inte förstå vad som pågår med dessa partier.

    Enklast kring invandringen tycker jag en kompis uttryckte det: ”Vad har vi för politiker?”

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lite med utgångspunkt från Jordan Peterson vars tes är att livet är kämpigt och att man måste skärpa sig så är det klart att socialismen erbjuder en utväg från den kommande Golgatavandringen.

    Det är alltså den utvägen man har valt; oavsett konsekvenserna.

    När konsekvenserna ändå oundvikligen dyker upp på horisonten väljer man först att inte vilja se dem för att slutligen sedan acceptera dem och inte göra något åt dem. Aprés nous, le deluge; det är det mantra som gäller.

    Mao: de ville ha det så här.

    Gilla

   • A skriver:

    De tror på det ”enda rätta”, den perfekta slutgiltiga utopin Lars. Det blir så här då. De psykologiska mekanismerna vi har rett ut här tidigare är helt verkliga och relevanta, de genererar att verkligheten är underordnad att kunna projicera bort sin egen ondska på något utanför det egna jaget. I praktiken köper man sig fri från skuld, men för andras pengar/resurser/frihet/säkerhet/framtid. Det är ena halvan av motorn Lars, den andra är vinningen matriellt och maktmässigt.

    Mvh A

    Gilla

   • Lars skriver:

    @A, Nu är du larvig A, har köpt Fredriks billiga nonsens om att alt är socialismens fel och att de tror på utopin och det enda rätta. Du kan säga detsamma om de övriga politiska riktningarna också.

    Misstänker att du och Fredrik och de som skriver här drabbats av kollektiv dystomi. Till skillnad från depression, som går i skov, och oftast därigenom medför att man söker hjälp, så ger dystymin uppgivenhet och hopplöshet och man vänjer sig vid att se världen grå och trist och omöjlig, man får stå ut. Problemet är att man ofta kastar sig över någon frälsningslära som att allt är socialismens fel, sänk skatterna, privatisera eller liknande och blir ett enkelt fall för den drivne manipulatören.

    Fredrik tycks ju vara exempel på det. Socialisthatet, socialismen som förklaring på hur dets er ut i västvärlden är exempel på utopiska fjollerier.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, socialismen är själva sinnebilden, uttrycket för ett felaktigt tänkande: att man har rätt att ta från de produktiva och ge till de icke produktiva (med diverse förskönande omskrivningar). Detta tänkande är liktydigt med den bild som Hans Werthén framgångsrikt förmedlade om vad som händer när man kissar i byxorna i stället för att göra sig omaket att uppsöka en toalett.

    Det hjälper inte vilka ursäkter du har Lars, men socialismen och dess tankemodell leder obönhörligen fel och ändar i katastrof.

    Man måste alltså vända på steken och ALLTID söka minimera olika typer av STATLIGA organiserade insatser för de leder alltid till att en byråkratiklass smyger sig in bakvägen och tar över de medel som var tänkta att gå till de som har de verkliga behoven. ALLTID!

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle, du behöver läsa på om vad socialism innebär, du är lika mycket ute och reser i det ämnet som med dina konspirationsteorier.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars, du ser ju att många här har fyllt begreppet ”socialism” med annat mentalt innehåll än du lyfter fram. Du hävdar ekonomisidan, historien, olika partiers reella politik osv. Andra på DGS syftar på något mer diffust och farligt, något som tagit sig nya former i vår tid och upplevs som allt mer allomfattande, diktatoriskt och hotande: socialismens väsen / psykologi / drivkrafter / moral / mål osv.

    (Det som faktiskt har skett och sker är motstridigt och komplicerat, men bl a retoriken och centralismen kan definitivt associeras till vänstern, fast man då tenderar att bortse från de borgerligas och näringslivets intressen och agerande).

    Lars, det är som om du skulle avfärda hela hotet med att de andra använder fel term (fast man rent akademiskt kan säga att du har rätt). Därför kallar de dig reflexmässigt ”socialist”, associerat med ondska. Inget av detta leder till samtal eller förståelse, utan till ständiga urspårningar.

    Innehållsproblemen försvårar all kommunikation, de är oundvikliga så fort vi diskuterar något abstrakt. Vi kan bara försöka minska missförståndsklyftorna genom att läsa mellan raderna, försöka tolka vad andra vill förmedla, samtala trots alla brister, glapp och motsägelser. Vi kan föreslå bättre termer, ibland påpeka sånt som hamnat i skymundan eller lätt missförstås särskilt av nya läsare. Det pund som var och en av oss ska förvalta är inte att tjafsa med andra ego-pundare, utan att bidra till samtidens mest hoppingivande kunskapsflöde och bildningsrörelse.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Verklighetochsanning 11:51, jag menade att det är barnsligt och intellektuellt svagt att så många begåvade, välutbildade och erfarna personer här på DGS ägnar sig åt tjafsande och förblir urusla på att tolka vad andra skriver. Fruktansvärt många onödiga missförstånd och massor av onödiga, rent infantila förolämpningar har jag sett under de här åren. Plågsamt och nedslående att konstatera och dessutom är det ett oansvarigt slöseri med dissidenternas få tillgängliga resurser, t ex den här sajten.

    Det ställde jag i kontrast till att alternativmedia i stort är något helt nytt och fantastiskt: de är vår tids viktigaste bildningsrörelse. Kommenterandet, dialogerna, tipsen och hjälpsamheten i förening med att man delar med sig av sina känslor, idéer, gissningar och erfarenheter är så stort och viktigt, att jag inte ens vill beskriva allt detta utförligare, därför att jag inte vill ge MSM (Maktslickarmedia) tips om hur de skulle kunna bli bättre. Jag tittar då och då på andra kommentarsfält, t ex Samnytts och på Flashback, och tycker att de i många avseenden fungerar bättre än DGS. Kanske beror det på att de mest egotrippade där drunknar i mängden. Jag skulle alltså vilja se fler nya och genuint dialogintresserade kommentatorer även på DGS samt en rejäl dos av kommunikativ skärpning hos en del av de gamla. Ingen nämnd, ingen glömd.

    Gilla

   • Lars skriver:

    @Sixten. Problemet med att man använder socialism som begrepp för en diffus verklighet är att det är en retorik med fäste i borgerligheten och man inser inte hur dominerade man är av borgerlig retorik, man ställer sig inte utanför systemet och funderar på hur det fungerar. Man bygger tänkandet på slagord. ;Man har skygglappar för ögonen och då ser man t.ex. inte hur finansindustri, staters politik t.ex. USA eller EU, media branschen mm formar vår värld utan man formar sitt tänkande efter en falsk bild av verkligheten. Man kan t.ex inte förstå att talet om incitament, hur viktiga de än är, inte i sig själva ger produktiva verksamheter, att det är retorik borgerligheten för fram och man ser inte att de förvisso är väsentliga men inte en tillräcklig förklaring.

    Man fungerar som kopia på den retorik som förs fram i media och politik och då blir man egentligen av den större menigheten betraktade som fjollor! Vem vänder man sig till? Svenska folket accepterar och tar för givet att vi har en välfärdsstat. Något liknande schizofren nyordsbildning som beskrivning av verkligheten vinner ingen sympati.

    Är man så korkade som på dessa sidor i talet om socialism så avskräcker man de man vill vinna genom sin uppenbarliga brist på förståelse och för begrepp.

    Byt ordet socialism i den retoriken mot Berras Korvkiosk och försök förstå vad fan de vil säga. Detta är inte akademiker som skriver hur många examina de än har, detta är en total brist på stringens och en mental härdsmälta och oförmåga att kommunicera. Det är levande exempel på hur media förvrider förmågan att tänka och kommunicera dvs det som samma personer angriper.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars 15:53, du har rätt i huvudsak, men det hjälps inte. Det är meningslöst att försöka ändra innehållet i termer som andra har tagit in i sitt mentala verklighetsbygge, om man upptäcker att det redan utgör byggets bjälkar och plankor och är emotionellt fastskruvat. Man kan bara gå fram på de vägar som jag beskrev, om man vill kommunicera.

    Dessutom är vänsteraspekterna i vår flummiga samtid så framträdande, att det kan vara agitatoriskt motiverat och funktionellt att acceptera tolkningar, som kan bidra till att knäcka socialdemokratins makt och stoppa överuttaget och felanvändningen av skattemedlen och bromsa de andra farliga, ideologiskt maskerade tendenser som nu har ett socialistiskt ansikte eller en ansiktsmask som få känner igen.

    I vår tid har överbyggnadens retorik liksom lösgjort sig från basen och fått ett eget liv, vilket är helt absurt, men vi lever just i en absurd period och måste därför försöka hitta termer och metoder som kan beskriva den. Mycket av den gamla fraseologin måste skäras upp och dess faktiska mentala innehåll behöver beskrivas enkelt och pedagogiskt, så att alla kan förstå. Just begreppens och ismernas diffusa väsen och nakna förhållande till verkligheten är därför också ytterst viktigt att komma åt, för att blottlägga de falska axiom som nästan alla i väst har indoktrinerats att bygga in i sitt tänkande.

    Gilla

   • Lars skriver:

    @sixten. Om vi säger så här då. Du kanske noterat att SD inte kör ditt recept utan rensar bort människor som inte förhåller sig seriöst och kanske du noterat hur Åkesson besvarar journalist frågor utan att falla in i gängse smet. Det är ett vinnande koncept som du ser av opinionsundersökningarna. Löfvens myckna tal om rasism och nazism faller nu tillbaka på honom själv.

    De som skriver här uttrycker sig som Löfven, men mer med Rheinfeldt retorik. Vill ni inte bli tagna på allvar? Vill ni bli sedda som högerspöken utan kontakt med verkligheten? Vet ni inte att politik handlar om samhällsekonomi och inte om mentala hjärnspöken?

    Sådana som de vi diskuterar på dessa sidor kan man inte komma till tals med. Det är förspilld möda. Du kan lika gärna resonera om Damernas Värld med en psykotiker med akut skov.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars 20:58, det är klart att SD växer eftersom det inte finns något annat känt alternativ till sjuklövern. Realpolitiskt ser vi att det behövs ett SD-M-KD-block för att få politisk makt, men att då kalla de två sistnämnda partierna eller hela blocket idémässigt konservativt är lika löjligt som att kalla det socialistiskt. Det är inte konservatism att ha förstört sin nation, sitt arv, sin historia, och inte socialism att ha svikit de allra svagaste och ha kastat landet och folket i armarna på religiösa fanatiker, inhemska reaktionära utopister och övernationella elitära och globalkapitalistiska intressen.

    Du har ju många gånger själv beskrivit hur flummigt och sjukt det mesta nu är, men ändå verkar du framhärda i tron att allt kommer att lösa sig eller skulle kunna lösas genom förnuftigare ekonomisk politik, en återgång till ett realistiskt fördelningspolitiskt tänkande och annan realpolitik.

    Jag tror tyvärr att indoktrineringsprocesserna har pågått så länge och gått så djupt att polariseringen är permanent i stora befolkningsskikt. Jag ser ingen politisk aktör med insikter och kraft nog för att blotta och börja bota den utopistiska, samhällsförstörande, medialt och kollektivt burna sjukdomssmitta som gör det dominerande sociala tänkandet verklighetsfientligt. Även de ständiga missförstånden och attackerna DGS-are emellan visar att man inte kommer särskilt långt med hjälp av ord. Vi tvingas acceptera att utvecklingen måste ha sin gång i det verkliga livet, där orden väger lätt.

    Gilla

   • Lars skriver:

    @Sixten. Nu tror jag du använder samma mentala skygglappar som de vi diskuterar. Du säger att jag tycks tro att…etc. Det har jag väl aldrig framfört, jag tror det går åt fanders för Sverige. Ekonomisk realistisk politik och välfärdsstat är grunden för ett gott samhälle. Det är inget man ersätter med flum från höger.

    Gilla

   • Lars skriver:

    @Sixten. Nej, jag tror inte det räcker med en mer real ekonomiskt orienterad politik, men välfärdsstaten är absolut ett krav på ett modernt industriland liksom att real ekonomisk politik är absolut nödvändigt. Det är intressant med Suhonen och den vänsterorientring inom S som nu hävdar att man bör koncentrera sig på att bygga välfärdsstat, höja skatter och minska klyftor. Inte ett ord om hur invandringspolitiken förändrat samhället eller de ekonomiska och sociala konsekvenserna. Man saknar probleminsikt. Man kan inte ta till sig att S förlorar röster och även splittras internt genom invandringspolitiken.. Vad jag hävdar är att man inte kommer åt svenska problem med rop om sänkta skatter och minskad välfärdsstat, det är ett borgerligt koncept.

    Från att vara ett homogent, sekulariserat land så är vi nu på god väg mot en splittrad situation med stora religiösa grupper som menar att det ska påverka hur staten styrs och medborgarna lever. Från en protestantisk tradition (som USA) till en situation där vi importerat religiösa motsättningar.

    Ovanpå det har vi en medial och politisk verklighet som avlägsnat sig från den reala verklighet medborgarna möter, vi har fått en S nomenklatura, en flummig rödgrön vänster med V och Mp, en känslodriven retorik i alla sammanhang. Ovanpå det har vi länge haft olika världar i arbetslivet. Det privata näringslivet kännetecknas av annan kultur är det offentliga (jag har bara arbetat i privat näringsliv, men har ju följt retoriken under många år).

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Okej, Lars, men dina ofta utförliga och gedigna ekonomiska resonemang kan lätt ge ett missvisande intryck av var du själv står. Här på DGS har vi egentligen en bred samsyn kring flummigheten och allt annat som styr utvecklingen åt fanders. Men intrycket kan bli att för dig är ekonomisidan inklusive nuvarande välfärdsstat det enda som är värt att lyfta fram och försvara, (särskilt mot högerspöken), trots att flummigheten och destruktiviteten framstår som Sveriges både brännande och kroniska problem.

    OM vi t ex kunde klippa bort en tredjedel av skatteinkomsterna och använda resten vettigt, så skulle det förmodligen strypa merparten av flummigheten och mycket av parasitismen och dessutom räcka för en fungerande välfärdsstat. Men sådana OM är ju också bara önsketänkande i dagens läge och sannolikt orealistiska även framöver. Välfärdsstaten kommer att falla sönder före flummigheten och parasitismen, så nu hjälper inte kloka resonemang om hur det hela skulle kunna fungera.

    Jag har heller inte noterat att något parti skulle ha efterlyst vare sig ekonomisk eller annan klokhet från medborgarna. Det mesta av det som vi trycker ut på nätet når aldrig dem som utövar makt. Därför är det heller inte värt mödan och kreveringsrisken att hetsa upp sig över andras språkbruk, stämplar, ensidigheter och vänster-högerspökerier, hur illa man än tycker om sådant. Och axelpartiet applåderar repetitivt ryckande på axlarna, har jag märkt. Tack för en givande dialog, Lars!

    Gilla

   • Lars skriver:

    @Sixten, nu tolkar du nog kommentarerna alltför välvilligt. Du är väl medveten om att Patrik hela tiden diskuterar vad han kallar ”välfärdsindustriellt komplex” och att nyliberala M och C under trettio år velat minska välfärdsstaten, men kallar det för att sänka skatten utan att diskutera utgifterna. Som bekant genomförde Bildt regimen med stöd av Mona S! ett nytt pensionssystem som var underfinansierat. Som bekant genomförde Kristersson som socialminister ett system där sjuka utförsäkrades, man kallade det för arbetslinjen. Striden mellan partierna har i hög grad handlat om välfärdsstaten genom åren och man kan föra invandringspolitiken dit med tanke på att man överbelastar samma välfärdsstat.

    Skattekvoten är ca 44 %. Jag gissar att man på tio år skulle kunna få ned den till 34 %. Ett krav är totalstopp för invandringen, föreningsbidrag och stöd för sådant som religion, idrott, allmän effektivisering och borttag av offentliga aktiviteter inom områden där medborgaren är tillräckligt påläst så denne kan göra val (inte sådant som sjukvård), få ordning på skolan och samtidigt minska kostnaderna.

    Har du tänkt Sixten på att sådana här ekonomiskt orienterade socialliberala/socialdemokratiska resonemang uppfattas som socialism? Gör jag det med vänstermänniskor så uppfattas det som höger.

    Jag kan bara dra slutsatsen att ”vanligt folk” inte klarar grundläggande ekonomiska resonemang, bara att skatterna ska höjas eller sänkas avsett konsekvenser. Det tycks gälla även för akademiker och professorer i många fall.

    Men jag har inget recept, är för dåligt insatt egentligen, men jag har haft en bild länge av att grundläggande ekonomiska resonemang saknas i debatten och den politiska retoriken.

    Trevligt utbyte av tankar Sixten. Det är intressant när olika perspektiv möts. Man börjar fundera på det ena och det andra.

    Gilla

  • Sjöberg skriver:

   Fantastisk text, satir av bästa slag. Patrik Du fångade och beskriver allt det eländiga med humor. För det är så förfärligt och hämskt, det som pågår runt oss att man vill bara ge upp. Vardagen och verkligheten vi ser i vårt land är förfärligt. Du har belyst det alvarliga i samhället med din ”alkoholisthustru ”, så vi kan se och förstå bättre det som pågår. Stort tack
   Men vem ska bli generaldirektör, intressant!

   Gilla

 3. Jan Hyllengren skriver:

  Den Nya Världsordningen med de öppna gränserna, de globala företagen, mångkulturen, klimathotets avvärjande, patriarkatets störtande och precis allting annats relativitet var tills nu mannens men även frugans gemensamma utopi. Så länge hon trodde på mannens bedyranden stod hon ut. Det gör hon nu inte längre och frågan är om hon bara ska lämna honom eller rent av slå ihjäl den fan återstår väl att se…

  Gillad av 2 personer

 4. tc skriver:

  Man kan notera att den senaste lögnen som alkoholisthustrun nu köpt, kallas ”gängkriminalitet”. Ännu en gömställe för whiskyflaskor under skohyllan. En liten låda att gömma det verkliga problemet och felslutet i, bäst illustrerad av att det står ”gängkriminalitet” i varannan mening på Westerholms Ledarsidorna.

  Gillad av 3 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   En uppenbar orsak till att gängkriminaliteten nu uppmärksammas i PK-media, är också att den inte längre går att dölja, även om man har ansträngt sig till det yttersta. Gängkriminaliteten är dock bara toppen på isberget, av alla de problem som massinvandringen har skapat.

   Genom att fokusera på gängkriminaliteten och ”knark”-försäljningen, kan man dessutom leda bort uppmärksamheten från grundproblemet – massinvasionen som landsförrädarna bär ansvaret för.

   Gängkriminaliteten är det problem som skulle vara ett av de enklaste att lösa, om bara den politiska viljan fanns. Bara att internera de kriminella, ända tills de kan deporteras till lämplig plats, gärna dit de hör hemma. Det skulle man kanske inte kunna fixa på Fridolins ”100 dagar”, men definitivt ta ett avgörande steg, för att få bort gängen från gatorna.

   Gilla

   • thomasdentredje skriver:

    Mycket prat om knarkmaffian och deras strider sinsemellan. Den ena skjuter den och den andra skjuter en annan. Det är visserligen så illa att vi ännu inte tagit in den större dimensionen, att de drogar ned massa ungdomar. USA har haft detta fokus länge, misslyckats hitintills, att knarket blir en cancer i hela samhället. Maffian är våldsamt kriminella och skjutningarna och sprängningarna är ändå är inte det största problemet. Det större problemet är tragedin att våra ungdomar drogas ned i stor skala.

    Gilla

  • Sjöberg skriver:

   Fantastisk text, satir av bästa slag. Patrik Du fångade och beskriver allt det eländiga med humor. För det är så förfärligt och hämskt, det som pågår runt oss att man vill bara ge upp. Vardagen och verkligheten vi ser i vårt land är förfärligt. Du har belyst det alvarliga i samhället med din ”alkoholisthustru ”, så vi kan se och förstå bättre det som pågår. Stort tack
   Men vem ska bli generaldirektör, intressant!

   Gilla

 5. Laura skriver:

  Roligt. Träffande. Ler till morgonkaffet fast jag är så arg och förtvivlad.
  Jordan B Peterson säger något i stil med att man ska hjälpa sig själv så som man skulle hjälpa någon annan som man har ansvar för.
  Alltså tar man som alkoholisthustru antingen sitt pick och pack och lämnar fyllesvinet eller så kastar man ut honom på gatan.
  Att emigrera är kostsamt både ekonomiskt och känslomässigt, så jag föredrar det senare. För varför är det alltid den mobbade som får flytta och byta skola? Det är ju fel. Mobbare måste stoppas, också något JBP är tydlig med, och vi bör strunta i sosse-fjäsk mot förövare. Alkoholisten ska kastas ut på gatan och hans mobbande aktivister ska tvingas byta skola. Den alkoholiserade älskarinnan får tvingas till en avvänjningskur och hållas långt ifrån det fyllesvin som varit härskare i vårt hus. Må fyllesvinet även smittas av svinpest och tyna bort. Må våra 600.000 jägare i detta land skjuta mycket vildsvin och begränsa svinpesten. Trots alkoholistens idoga mobbning av allt som har med jakt att göra. Nej, nykterister och nyktra alkoholister och måttliga konsumenter av fördummande ideologier, måste hjälpas åt att sätta ut alkoholisten i kylan och sätta dubbla lås på skattkistan och vinkällaren.

  Gillad av 5 personer

 6. tc skriver:

  Ett annat alkoholisthustrubeteende är att man inte vill erkänna att det är sprit i flaskan, dvs socialism. Här från en aktuell konferens vid Hillsdale College om socialism, Christopher Caldwell diskuterar Sverige, socialism och migration.

  Gilla

   • Elof H skriver:

    Älskarinnan är FN, det biståndsindustriella komplexet, migrationsindustrin, klimatcirkusen, miljö-vad-som-helst, feminazismen och kultureliten. Vid varje tillfälle resurser behöver prioriteras så vinner detta. Har ni sett ett enda exempel där de inte gör det? Utan alla dessa parasiter hade vi inte bara varit ett rikt land, vi hade haft också haft ett rikt och välmående folk.

    Gillad av 3 personer

   • Jan Hyllengren skriver:

    Tack för länken, när Caldwell tar upp ”the rise of the Volkheim” och samarbetet med nazisterna får man väl vara tacksam att han tydligen inte känner till det rasbiologiska institutets verksamhet. Caldwell anser att det är tur för oss att muslimerna har segregerat sig själva för annars skulle vi ha riktiga problem….. nåja, vi är tydligen ett avskräckande exempel ändå. Intressant var också att de unga amerikanska väljarna som säger sig föredra socialism själva vill bli entreprenörer….

    Gilla

 7. Göran Holmström skriver:

  Äntligen så börjar vi närma oss pudelns kärna.
  Likt pjäsen så är det djävulen vi gift oss med.
  Vad blir då lösningen? Mer slag och förnedring eller spärra in alkisarna på ett hem samt tvinga dom reparera skadorna dom ställt till med.
  Nu äntligen börjas det inse att dom är onda
  Och onda människor ska man inte resonera med.
  Utan få bort och stoppa smittspridningen från.

  Gillad av 7 personer

 8. Lars Bernhoff skriver:

  Tyvärr är liknelsen fullt begriplig och skrämmande när relationen till många av våra politiker kan beskrivas på detta sätt. Som grupp har de gjort sig oberoende av medlemskap, när partierna lever på bidrag även om de får slåss om dessa bidrag genom skönhetstävlingarna var 4e år.
  Frågan är hur alkoholisthustrun hittar en bättre man, det verkar åtminstone inte ha barn ihop, så det ger lite hopp om handlingsfrihet.
  Andra länder söderut går ut på gatan och protesterar, det verkar väcka även en omtöcknad man till tillfällig nykterhet. Men i hetsen lämnas nya orealistiska löften så förändring måste vara djupare förankrad för att lyckas. Det är svårt att starta nya partier. I Frankrike fixade Macron det på några månader. Sverige är mycket trögare och vi har ingen sådan personlighet tillgänglig. Det tog Åkesson drygt 20 år att gå från ett embryo till fullvuxen

  Periodvis tror jag att vi måste sätta självförsörjning som politiskt mål mycket högre innan för många röstare redan sitter fast i bidragsberoende.Det är endast invandringen som är en tillräckligt stor vattendelare som möjliggjort SDs framgångar. Den frågan rekryterar fortfarande nya medlemmar och röstare till främst SD medan övriga partier ännu inte kommit ur gamla okloka policybeslut. Kristersson är på väg med några förlåt och ursäkter. MP och C blockerar klokare politik hos regeringen. Högerblocket måste mer kraftfullt samordna sig om trenden ska vända i närtid.
  Det är den strimma av hopp jag ser.

  Gillad av 2 personer

  • karlgunnareriksson skriver:

   Vänstern är nu mera internationalister och då bör vi benämna dem som internationalister. Vi som är uppväxta på 1960 – talet insåg att imperialismen var. underkuvade av andra nationer. Vi gick t o m i demonstrationståg oavsett om det var USA som bombade Nordvietnam eller att det statskapitalistiska Ryssland invaderade Tjeckoslovakien. Vi demonstrerade för den nationella egenskapen . I dagens Sverige är all vänster internationalister , dvs upplösning av sitt eget territorium. Varför blev vänstern i Sverige i upplösning för sin egen geografiska landområden ? Från att tidigare i historia kämpa för andra nationers självbestämmande ? Irrationellt är en tydlig egenskap hos dagens vänster !

   Gilla

 9. Rutger skriver:

  Som småföretagare har jag funderat på en sak. Tänk om minst 50.000 av oss skulle gå ihop och ge f-n i att betala in på skattekontot i tid, utan vänta tills krav kom från Kronofogden. Någon klok läsare kanske kan räkna ut hur många miljarder det skulle kunna beröra. Allt skulle vara omgärdat av stor publicitet. Syftet med detta skulle vara flerfaldigt. Att ena oss och förstå vår egen styrka tillsammans samt tala om för politikerna att vi inte gillar läget. Inte primärt att det betalas för mycket skatt utan för landets total missskötsel. Kan arbetare strejka så kan vi småföretagare också göra det. Precis som P.E brukar anföra så är vi nettoskattebetalare som arbetarna på mitten av 1800-talet. Vi saknar klassmedvetande och förstår inte vilken makt vi egentligen sitter på.

  Tänk dig situationen med sådan skattestrejk – jag gissar den har potentialen är bli en världsnyhet, vad skulle politikerna säga och skulle ens Kronofogden klara av att hantera alla ärenden.

  Ps ; att dra på betalningen behöver på intet sätt betyda man får en betalningsanmärkning, för man kan ju betala innan det gått så långt

  Gillad av 6 personer

 10. Svante Jonsson skriver:

  Excellent Engellau! I de medeltida landskapslagarna fick alkismannen slå ihjäl frun om hon var otrogen. I hälsingelagen (Hälsingland, Medelpad, Ångermanland, Väster- och Österbotten, Norrbotten), fanns ett tillägg: Frun fick slå ihjäl det otrogna fyllot.

  Gillad av 1 person

 11. Rolf Wasén skriver:

  Inom en sekt så uppmuntras galenskaperna av sektledarna, som naturligtvis är avancerade ”missbrukare”. Det finns en film om en sekt klädda i vitt som under sektledarens ”klokskaper” urartar. Blir partierna sektliknande har vi stora problem att vänta oss. Vi är ju automatiskt medlemmar av sekten!

  Gilla

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  Att följa hälsingelagen är säkert det bästa alternativet. Det andra är att snarast lämna fyllot och överlåta honom till att bli försörjd av socialsekreteraren som i sin tur är försörjd av alkisen som är försörjd av socialsekreteraren osv osv.

  Gilla

 13. karlgunnareriksson skriver:

  Tummen upp , Patrik. Det är/var den mest verklighetsbaserade analys jag skådat på länge. Briljant ! Men även arbetarklass har en känslomässig relation till överheten. Och därför växer upproret i form av andra partier. Att nya partier växer är ett symtom på de gamla partiernas nonchalans gentemot sitt eget folk . De gamla partierna har övergett det egna folket. 1) de gamla partierna har övergett sitt eget folk och demokratin genom att bli internationalister , dvs politiken och politiska beslut är numera en extern egenskap i Europeiska unionen . De gamla partierna vill inte längre styra vår nationella cirkulationsekonomi . De överlåter vår ekonomiska styrförmåga till det internationella. Och betalar dessutom 42 miljarder för att låta den externa besluta över våra räkenskaper. Är inte detta bedrägligt ?
  2 ) För min egen del skulle jag ALDRIG vilja beblanda mig med riksdagspolitiker p g a deras enorma löner . Och de skäms inte för deras lönenivåer. Vi inom arbetarklass och medelklass ska ständigt drabbas av högre energiskatter. Högre energiskatter är fickpengar för en riksdagspolitiker.
  3 ) Tydligen vill våra riksdagspolitiker ( undantag SD ) byta ut sitt eget folk. Det svenska folket ska vara som lamm . Vi ( svensk ursprungsbefolkning) med vår kultur av kompromisser och samverkan är inte nog för våra politiker. Vi ska numera vara mångkulturella i det att bejaka massinvandring. Att kommuner numera går i konkurs pga massinvandring tycks inte bekymra de gamla partierna. En årlig kvot för invandring en lösning i det att få ekonomisk balans . Ett totalstopp ( ett andrum ) på två år är nödvändigt i det att kommuner får ekonomisk återhämtning. // Vad gäller mångkultur har jag aldrig gillat satanismen eller religiös extremismen , vilket av någon outgrundlig anledning i dess ideologi är i symbios.
  Religiös extremismen är våldsbejakande ( undantag buddhismen ) riksdagspolitiker tycks fortfarande vara naiva vad gäller mångkultur. Att bejaka mångkultur är detsamma som släppa in en trojansk häst. Våra riksdagspolitiker släpper in många trojanska hästar . Är det medvetet i det byta ut sitt folk ? Blir det billigare ?

  Gillad av 3 personer

 14. Sixten Johansson skriver:

  Problemet är att det finns en mycket stor medvetandeindustri och många andra prästerskap, som dagligen salvelsefullt predikar och med välvalda fakta betygar att alkoholisten har rätt och sköter sitt jobb bättre än de fåtaliga, inskränkta helnykteristerna, som smädar och förtalar honom, och att hustrun i själva verket har det ganska bra, mycket bättre än de flesta i världen.

  Det finns massor av sprit-, vin- och ölproducenter och -försäljare, som motarbetar alla alkoholrestriktioner. I skolorna, på universiteten och i kyrkorna predikas universell förståelse, förbrödring och försystring. Visionärerna utmålar det saliga, bestående rus som kommer att uppstå, när alla en dag jämlikt får njuta av alkoholens välsignelser. Advokater, domare och doktorer tjänar gott på alkoholens något mindre välsignelsebringande, (men i sinom tid övergående!), verkningar på alkoholistens och hans medlevandes egendom, kroppar och psyken.

  Jag ser nu den mediala medvetandeindustrin som den megalomanaste och mest skadebringande boven i det långvariga dramat. Varken alkoholisten, socialsekreteraren, hustrun eller alla andra ovan nämnda kan bli rimligt nyktra, om inte vi sobra eller rasande dissidenter kraftfullt attackerar, avsätter eller skambelägger och fryser ut de ledande skikten i massmedia och alla dem som har tillsatt och fortsätter att avlöna dessa destruktiva alkoholpropagandister. Först måste alltså medvetandeindustrin saneras, kårandan självsaneras och det kollektiva medvetandet bli mindre sjukt.

  Gillad av 1 person

  • karlgunnareriksson skriver:

   Tycker mig se en likhet med politikervälde och Jehovas Vittnen . Ingen vill regera ( möjligtvis SD på nationell nivå ) . Jehovas Vittnen avskärmar sig totalt från politik. En typ grogg , att avskärma sig från verkligheten. Jag har alltid förundrat mig hur Jehovas Vittnen ska kunna regera utan Jehovas återkomst till världen om de växer i antal . Men syftet med denna religiösa rörelse är endast att
   inlemma människor i ommedvetenhet om ekonomisk verklighet. Det är ganska typiskt att denna religiösa rörelse härstammar från USA. Det förvånar mig inte om Jehovas Vittnen är en Trojansk häst i Europa i det att inte enbart dupera människor utan också vara ett stöd för USA i dess
   informationsinhämtning. Ryssland har ju numera förbjudit dess verksamhet , vilket de i sin tidigare historia har erfarenhet av. Att vissa religiösa organisationer går i tjänst åt imperialistiska intressen. Dvs är spioncentraler för utländska intressen. // Men oavsett min konspiratoriska analys vad gäller USA och dess gren Jehovas
   Vittnen , så tycks varje medborgare i Sverige leva i en vanföreställning om att våra politiker vill oss väl. Glöm det ! De är numera internationalister och inte demokrater. Nationellt självbestämmande och demokrati är i symbios. När ska internationalisterna ta sig en återställare i det att bejaka nationell demokrati ?

   Gilla

   • thomasdentredje skriver:

    Jehovas Vittnen avskärmar sig totalt från politik. Då kan de ju inte rimligen vara någon amerikansk trojansk häst. Jehovanerna är det mest perifera perifera någonsin, alltid varit. Inga trojaner precis. Finns gott om andra potenta trojaner.

    Gilla

 15. lookslikeanangel skriver:

  Om vi byter ut alkoholisten mot en narcissist….

  Narcissisten vill gärna ha ”new meat” till sitt harem.
  Invandring, veganism (!), klimat eller något ännu
  nyare imorgon.

  Vilka är eunuckerna förresten?

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Vilka är eunuckerna förresten?”

   Kan det vara ‘svennehororna’, av alla de kön? Åtminstone den nettoskattebetalande andelen.

   Gilla

 16. Lars skriver:

  Jag undrar varför Patrik envisas med sitt begrepp ”den nettoskattebetalande medelklassen” som så många påpekar inte håller för att beskriva Sverige eller medelklassen eller vem som betalar. Det är liksom alkoholistens hustrus fasthållande vid en bild av världen som inte stämmer. Kanske ett medberoende i sig? Likadant med ”välfärdsindustriellt komplex” I ett större sammanhang ideologiskt är det inget annat än den vanliga högerkonservativa rörelsen i USA; den nyliberala ideologin. Men vad har den visat sig ha för bäring på Sverige? Men oavsett om det nu är Patriks bild av ur världen fungerar sår är ju de begrepp han använder inte beskrivande för vare sig medelklass eller välfärdsystem, de grumlar endast tanken och ersätter analys med slagord. Ingen vet ju egentligen vad han menar hur mycket han än skriver samma sak. Var och en tolkar lite som den vill.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   VI är alla medelklass. Du också. Du betalar också jättemycket skatt (för mycket), även om du inte vill veta det. Även om du är låginkomsttagare betalar du 32 % arbetsgivaravgift först och sedan 30 % av det som är kvar och sedan 20 % moms på allt och alla punktskatter på el och transporter och fordon, passavgift osv. Tandvårdsavgift. Sjukvårdsavgifter vid varje besök. Bygglovsavgifter, stämpelavgifter, Avgifter och skatter på allt. Miljöavgifter av olika slag. Snart plastpåseskatt. Ny grusskatt från i år läste jag. Dina pengar går tillbaka in i systemet.
   Du är inbiten obotlig socialist och tror inte att skatterna kan bli för höga (och fattar inte hur skadligt det är).
   Det kan de. Företagare och deras företag flyttar ut eller lägger ned när skatterna är för höga och då finns ingen försörjning längre. Incitamentet att starta och driva företag och att jobba hårt och länge är det som skapar alla länders välstånd. Lönar det sig inte att jobba, satsa, uppfinna och utveckla så blir det inga pengar till något välstånd. Det fattar socialister aldrig. De tror att arbetarna kan ta över fabriken och fortsätta bygga trabanter i hundratals år och tror att de ska gå att sälja och dra in inkomster till lönerna. Du tror kanske staten kan driva fabriker och tjänsteföretag.
   Marxist-socialistiska ekonomipredikningar och attacker på modernt sunt ekonomiskt tänkande är meningslösa och ekar för döva öron. Ingen tror på totalitära planekonomier längre. De har under 70 års experiment bevisats odugliga.

   Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Stefan, jag är inte socialist och du pratar som du förstår dvs inget. Överklass, övre medelklass, medelklass, lägre medelklass och arbetarklass är gängse begrepp och skulle Patrik använda dessas å skulle han tvingas bli mer analytisk. Nu missförstår du ju och tror att medelklass är alla. Så är det inte och det är det jag anmärker på.

    Eftersom du läser in så mycket strunt i mina utsagor så avstår jag från att bemöta detta trams om socialism. Du läser en mer eller mindre ekonomisk argumentation och tror det är socialism.

    Välfärdsindustriellt komplex är ett ord Patrik hittat på. Det finns väldefinierad terminologi om Välfärdsstat som avser ca 25 % av BNP både i Sverige och i USA och ligger på ungefär den nivån inom de utvecklade OECD länderna, undantag Chile, där man räknar både privata försäkringar, egenavgifter, offentliga skatter mm dvs vad som läggs på sjukvård, skolor, pensioner, socialförsäkringar.

    Så blandar du in skatt som drabbar löntagare som om det skulle vara något som säger något om totala skattetrycket eller att det i sig är något jag försvarar i den kommentar jag gav. Skattekvoten är ca 44 % av BNP dvs ungefär i paritet med länderna i norra Europa och Frankrike, särskilt med hänsyn till att svensk BNP underskattas då 1/3 del arbetar inom offentlig sektor. Det är ju så att t.ex. din insats inte ger ett förädlingsvärde i BNP beräkningen då tjänsten inte säljs mot en marknad utan det är kostnaderna av insatsvaror t.ex. läkare som räknas in i BNP.

    Skatten för hög? Jag är ganska säker på att man skulle kunna få ned skattekvoten till 34 % om man såg över offentlig produktion, effektiviserade sjukvård, kommunal sektor, statliga verk mm och slutade att med politikerbeslut bestämma över konsumtion av offentliga tjänster där konsumenten har tillräcklig kunskap t.ex. idrott, simhallar, föreningar, religiösa samfund mm dvs ta bort det bidragssystemet, minska SIDA med 2/3 delar, lägg kostnadspress på det offentliga så man skär och rationaliserar. Men det kräver nya styrmetoder.

    Eftersom du uppfattar mig som socialist så bör du ta dig en rejäl funderare på vilka kunskaper du har och hur du dompterats av media och borgerliga partier ända sedan du började läsa.

    Jag invände mot Patrik för att han blandar bort korten med slagord. För min del så är jag på det klara med att han är nyliberal sedan länge, men nationalist. Det får han gärna vara för mig, jag anser att det visar brister i hans samhällsuppfattning, men jag tycker ändå det är värdefullt med även detta perspektiv och denna blogg.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Observera att medelklass är vi inte allihop. Det är ett amerikaniserat uttryck som fått fäste som ungefär innebär att om man har hus och bil och jobb så är man medelklass. Man har försökt ersätta blue collor worker etc med det uttrycket. Det är ett sätt att dölja sociala skillnader och inte i linje med de mer vanliga definitionerna, som bl,a används i sådant som marknadsföring, sociologi, ekonomi mm. Det är ett retoriskt trick.

    Likaså har Patrik vid ett antal tillfällen definierat vad han menar med nettoskattebetalare och det avser privatanställda som betalar in mer i skatt än de får ut av tjänster dvs han exkluderar offentliganställda och definierar inte vad han ser som livsinkomst, utjämning, solidarisk försäkring, pensioner mm. Det här är humbug i klass med professor Bo Söderstens artikel på 90-talet där han gick till storms mot offentlig sektor genom att kalla dem för tärande till skillnad från den privata sektorn som var närande.

    Jag har väldigt länge invänt mot det resonemanget. Jag är som oftast helt överens om att offentlig sektor ska bantas på rätt sätt, men tveksamheter av det här slaget är rökridåer och klingar med i en borgerlig retorik. Självklart finns det många, särskilt övre medelklass och kanske medelklass som betalar in mer är de får ut pga inkomstutjämningen, men en del får man ju tillbaka (tidigare) genom ett välordnat och tryggt samhälle. Jag är alltså inte socialist utan att gå in på detaljer som det innebär t.ex. offentlig ägande av produktionsapparaten, men jag vänder mig mot att så många här skyller ideologin socialism för allt i samhället inklusive invandringspolitiken. Det är allt som oftast beroende av den ganska mördande retoriken i media och politik från det borgerliga hållet. Jag gissar att välfärdsstaten är accepterad och tas för given av 90 % av befolkningen, men man missar att den läge varit under attack från det nyliberala hållet (M, C) och man missar att Gini koefficienten i Sverige på 10 år gått från låga 0.25 % till ca 0.35 %.

    Den amerikanska och brittiska utvecklingen av inkomstskillnader och privatiseringar som gått före Sverige och visat vägen för borgerligheten är mer frapperande. USA har störst inkomstskillnader efter Saudi Arabien och Chile. Vi ser också propåer som de senaste från MUF om att införa privata sjukförsäkringar som i USA. Problemet som de inte förstår är att USA har den dyraste sjukvården,. ca 17 % av BNP vilket driver uppsjukvårdskostnaderna att jämföra med ca 10 % i Europa och i Sverige. De amerikanska försäkringssystemen är inte effektiva-

    Gilla

   • Bono skriver:

    Som en f.d. svensk med ”ur Sverige i tid” valspråket baxnar jag vid denna konfiskatoriska beskrivning av livet under ”svea-staten”:
    ”Sune & Doris” betalar konfiskatoriska straffskatter for ”privilegiet” att arbeta! En 32 % avgiftsbot for arbetsgivaren att betala for sina arbetstagare och sedan 30 % (wooosh) innan det blir nagot kvar i handen! Inte undra på att ”svarta pengar” är kung och kontanter snart avskaffas!
    Sedan nar Svensken handlar for det lilla som blir kvar blir det 20 % moms på allt PLUS bensin skatt och punktskatter på el och transporter och fordon, passavgift osv. Tandvårdsavgift. Sjukvårdsavgifter vid varje besök. Avgifter och skatter på allt. Miljöavgifter av olika slag.
    How? Från soliga sommar Melbourne undrar jag hur mycket den förslavade svensken har nytta av ”sina” pengar? I mitt Australian ar valfarden i stort sett lika bra som i Sverige (somliga sager battre!!) men individens kostnader ar nog under halften. Ingen betalar en orimlig inkomstskatt och MOMS (i.e. GST) ar langt under 10% eftersom mat och mycket annat som hälsovård är undantagen.
    Elefanten i rummet frågar: VAR I GUDS NAMN TAR ALLA SVENSKENS KONFISKERADE ARBETSPENGAR VÄGEN?

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Bra redogörelse, Stefan. Det är ju exakt därför socialism aldrig fungerat och aldrig kommer att fungera. Likväl finns det de som säger ”låt oss försöka en gång till, den här gången kommer det säkert att gå bra”.

    Gilla

   • Lars skriver:

    @Elisabet. Var snäll och förklara för mig varför Stefans berättelse visar att socialismen inte fungerar? Jag ser inget i hans beskrivning som pekar på att norra Europa inte fungerar? Högt skattetryck som i Sverige har alla de nordiska staterna, Tyskland, Nederländerna, Frankrike och det tycks ha fungerat i femtio år, så jag uppmanar dig att förklara hur du kan tro att Stefans redogörelse för skattetrycket visar något? Och jag menar inte att du ska diskutera skattetrycket som sådant utan varför detta skattetryck medfört att Europa inte fungerar och på vilket sätt det inte fungerar. Annars tvingas jag konstatera att du vet inte vad du pratar om, endast är en borgerlig mup.

    Gilla

   • Lars skriver:

    @Verklighet och sanning. Jag hoppas också på att valmanskåren inte fortsätter stödja V så att de åker ut, likadant med Mp, men att det är ondska tycker jag är löjligt barnsligt, på en nivå av en 12:årings syn på världen. Har du inte gjort upp med barnatron om gott och ont än?

    Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    ”Annars tvingas jag konstatera att du vet inte vad du pratar om, endast är en borgerlig mup.”

    Det bjuder jag på. 😉

    Ni socialister förnekar er aldrig oavsett om ni sedan hör till S, MP, V, L eller C.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Lars, det som är ditt problem är att du inte ser systemfelet i välfärdsstaten. Detta består i att principen är att alla ska omfattas av den, vilket gör att den obönhörligen kommer att växa för att till sist bli den gökunge som kastar alla andra ur boet.

    Välfärdsstaten skapar tillskyndare på bägge sidor, de behövandes och de utövandes. Det är ett mentalt tillstånd som till slut leder dit som Margaret Thatcher pekade: till slut har den som ska försörja alla inga pengar kvar.

    Man måste alltså börja i den andra ändan och alltid försökas hitta en produktiv lösning i stället för en försörjande. Alla byråkrater bör som översta punkt på sin agenda ha: hur ska jag göra för att avskaffa mig själv.

    Det är det socialistiska välfärdsstatstänkandet som lett till att svenskarna nu anser att vi ska ta hand om alla i hela världen.

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Angrepp från vänster på PE:s definition av skattebetalande medelklass utgående från V-definitioner av och angrepp på liberal eller konservativ ekonomi är missriktade. Alla som jobbar OCH GÖR NYTTA i Sverige är medelklass, då det nu inte finns ett jobbande trasproletariat som svälter och bor i skjul eller backstugor. Alla betalar en stor andel av sitt löneutrymme i skatter. Sjukvårdsfolk, lärare också. (Även det gamla elverkets eller televerkets installatörer och reparatörer t.ex. även om de var offentliganställda.) De kan lika väl vara privatanställda och ha privat lön från försäkringssystem och avgifter och betalar lika mycket skatt som andra. Alla som jobbar och gör nytta som oundgängliga värdeproducenter.
   Inte FK-personal däremot t.ex. för de producerar inget (ingen får jobb eller nytta av dem), och om de försvinner saknas de inte. Socialtanter producerar utgifter och ingår i tärande delen.

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Hans definition av medelklass eller av nettoskattebetalande håller inte. Du är t.ex inte nettoskattebetalande enligt Patrik utan du är tärande offentliganställd.

    Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Det är att slå in öppna dörrar att attackera västerländska länders ekonomiska system från vänster. VI har ju faktiskt i alla länder i stort sett socialdemokratiska ekonomier, dvs blandekonomier där den privata sektorn, det fria näringslivet med dess löntagare, beskattas ganska kraftigt för att försörja den offentliga sektorn som garanterar välstånd för den svagare minoriteten och även ger sjukvård och skolor och pensioner åt alla.
   I nästan alla fria väst-länder är skatterna 30-45 % och medborgarna har sjukvård, skolor, pensioner och social säkerhet. Endast ett fåtal västländer saknar social säkerhet, välståndsapparat. Nästan alla länder har ett avsevärt skatteuttag som är relativt likt vartannat i olika länder. Några länder ligger i topp, Sverige, Frankrike och Danmark och ett par till.
   Inget västland har under 30 % total skatt vad jag vet. USA har låg moms i en del stater.
   Även i Australien betalar man 30-35 % skatt. VI har Keynesianska blandekonomier, dvs det som socialdemokrater i olika länder arbetat fram. Något rövarkapitalistiskt system finns inte nu i väst, men däremot i t.ex. Saudi och Iran vad jag vet. Indien vet jag inte. Afrikas länder – vet ej.
   Det är nivåerna på beskattningen som skiljer västländerna åt i viss mån. Alla har dock välfärdssystem. Hänsynslösa extrehögerekonomier där fattiga svälter ihjäl och sjuka dör på gatan har vi inte längre i väst. Onödigt att utmåla sådana spöken.

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Jaha, så vad angriper du mig för då? jag invänder mot de begrepp Patrik hittat på och som du ser av min kommentar ovan så har du också missförstått hans begrepp. Den skatt du nämner är skattekvoten i västländer och den är självklart högre när vi kommer till inkomstskatten eftersom det i huvudsak är lönearbete som beskattas. Pensioner od är ju nettoöverföringar från de arbetande, kapitalskatten är lägre liksom reavinst på bostäder. Bortsett från det så är vi ju ganska överens?

    Du missar med att vi har ”Keynesianska” blandekonomier, det är blandekonomier men Keynesianism avser finansiell politik, Macro ekonomi, och i väst har man mer gått över till monetarism (nyliberalism) och stimulera med räntepolitik (men automatiska stabilisatorer är i full gång genom de stora staterna). ;Man kan emellertid konstatera att EU under Euron är en nyliberal konstruktion dvs det finns ingen samordning mellan länderna avseende finanspolitik eller bytesbalanser utan underskottsländer tvingas minska utgifterna trots att problemet är inflöde av kapital från länder med bytesbalansöverskott. Jag kan se mekanismer man skulle kunna använda t.ex. beskattning av kapitalinflöden om det stör balansen i inhemsk ekonomi, arbeta med moms och löneskatter för mindre korrigering av prisnivå, men jag är ju inte professionell. Konstaterar bara att det är problem med Euron.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Om Indien kan man konstatera att ca 80 % av ekonomin ligger utanför det monetära beskattade systemet dvs den informella eller oorganiserade sektorn är mycket stor med allt från jordbruk (ca 80 % av befolkningen), små verkstäder, hantverk od. medan den som man kallar det organiserade sektorn till 70 % är offentligägt dvs stat och delstater och lägre nivå, samt producerande företag. BNP tillskottet från jordbruk skattas relativt lågt, ca 25 %. Eftersom det finns 1.2 miljarder invånare finns det ändå en medelklass som till PPP ligger på västerländsk nivå och omfattar 150 – 300 miljoner människor, men samtidigt lever halva befolkningen på mindre än 2 dollar per dag uppskattas det. Det innebär inte att man inte har mat och kläder, men om t.ex. maten är egenodlad och kläder hemvävda så räknas det inte in i BNP.

    Afrika är också urfattigt, men det är en kontinent.

    Gilla

 17. Hedningen skriver:

  Utmärkt skrivet, och underhållande. Tänker på en gammal artikel av den bitske satirikern Rolf Börjlind på 1980-talet, som städse sade att det gäller att ta hand om våra politiker så att de inte dras in i de gamla förbunden igen, och de falska broderskaprna… 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.