Richard Sörman: Vilken tillit förtjänar Fredrik Reinfeldt?

Richard Sörman

Fredrik Reinfeldt tycker inte om att danskarna har upprättat gränskontroller mot Sverige. Vi måste ha tillit till varandra säger han. Det är livsfarligt att inte ha tillit. Reinfeldt borde verkligen läsa på vad tillit är och hur det fungerar. Han har själv lyckats rasera det mesta av sitt politiska tillitskapital. Tillit existerar inte i ett vakuum. Tillit är något man förtjänar.

I ett redan berömt uttalande gjort på svenska mässan i Göteborg kritiserar Fredrik Reinfeldt danskarna för att de nyligen har upprättat gränskontroller mot Sverige. Vi måste ha tillit till varandra säger Reinfeldt. Det är tillit som gör världen öppnare. Vi och dom-tänkande är livsfarligt. Vi måste hålla fast vid vår öppenhet.

Han är inte lite fräck Fredrik Reinfeldt. Att danska regeringen vill kontrollera vilka människor som rör sig över bron till Köpenhamn är ett direkt resultat av den omfattande kriminalitet som kommit med den svenska massimmigrationen. Fredrik Reinfeldt uppmanade oss att öppna våra hjärtan. Det gjorde vi (eller vissa av oss i alla fall) och fick gängkriminalitet och bombattentat på köpet.

Reinfeldt har rätt i att tillit är en omistlig del av ett välfungerande samhälle. Har människor tillit till varandra vågar de samarbeta; de vågar ingå avtal, de vågar be varandra om hjälp. Tillit gör människor mindre rädda. Tillit skapar dynamik.

Men vad är det då som brister i vår förre statsministers resonemang? Svaret är enkelt. Tillit kan existera endast i den mån som tilliten faktiskt belönas. En utbredd samhällelig tillit blir inte till i ett vakuum. Den förutsätter att människor har något att tjäna på att skänka sin tillit till andra och att de risker de tar när de gör så inte är för stora. Det måste finnas en grogrund för tilltro och förtroende för att tilliten ska kunna slå rot. Och uppenbarligen tycker inte danskarna längre att det är värt att skänka någon tillit till Sveriges förmåga att hålla reda på vilka individer som tar bilen över bron för att gå på Ströget och tugga pølse.

Tillit kan med andra ord inte kommenderas fram. Det räcker inte att uppmana danska politiker att känna tillit till Sverige för att de faktiskt ska känna någon tillit till Sverige. Och det här är andra sidan av myntet. Tillit är något som förtjänas. Danmark har tidigare haft tillit till Sverige, men nu har man inte det längre. Vad kan det bero på herr Reinfeldt? Har du inte anledning att självkritiskt granska dina egna förehavanden? Tillit är ett förtroende. Det är ett förtroende som inte ska missbrukas.

Som vi redan har sagt så många gånger här på Det Goda Samhället måste allting i livet hanteras med måtta och förnuft. Och det verkliga problemet i Sverige är inte att vi brustit i tillit: Vi har varit för generösa med tillit. Ja även tillit måste sättas in i ett sammanhang och praktiseras med urskillning. Att ha för mycket tillit är att vara godtrogen, lättlurad, dumsnäll och naturligtvis ”naiv”. ”Vi har varit naiva” får vi höra ett par gånger i veckan i Sverige nuförtiden. Det skulle lika gärna kunna heta: ”Vi har varit för tillitsfulla”.

Vi har framför allt varit för tillitsfulla när det gäller främmande människors förmåga att hantera vår svenska tillit. Kommer man från ett land där tilliten till system och till individer som inte ingår i den egna familjen eller klanen är betydligt lägre än i Sverige är det självklart svårt att ställa om till ett nytt system. ”Det där är ju bara fördomar, säger någon. Är du rasist eller? Det ska väl vara lika för alla! LIKA FÖR ALLA!” Tyvärr är det inte så enkelt. Människor som kommer hit från väsensskilda kulturer har inte våra förutsättningar att vilja eller kunna hantera våra former av tillit. Den samhörighet de kan tänkas känna med det svenska samhället är heller inte densamma vilket gör att de inte är lika motiverade att förvalta den tillit de får.

Janne Josefsson har i Uppdrag granskning visat hur det fuskas rejält med LSS-bidrag till personlig assistans i Sverige. Till stor del är det människor med invandrarbakgrund som står för det organiserade bedrägeriet. Av 184 LSS-brott som hade dömts i domstol var nästan 70 procent var utlandsfödda (sedan tillkommer de som tillhör andra generationens invandrare). Fusket möjliggörs bland annat av bristande kontroll. Med andra ord möjliggörs det av för stora mängder tillit. För att ta ännu ett exempel har vi allvarliga problem med den radikala islamism som sprids i svenska moskéer. Vi har låtit en främmande och just nu potentiellt livsfarlig religion etablera sig fritt i Sverige eftersom vi valt att ha tillit till människors goda avsikter. Tillit, tillit, tillit. Vi har haft obegränsade mängder av tillit.

Hur många känner idag någon tillit till Fredrik Reinfeldt? Han om någon har väl visat hur man som individ kan bränna det mesta av personligt tillitskapital. Tillit är något man förtjänar. Tillit förutsätter vilja och förmåga att leva upp till andras förväntningar. Svenska politiker har aldrig haft lägre förtroendesiffror i modern tid än just nu. Det är välförtjänt. För att förtjäna vår tillit är det bättring som krävs. Omgående. Och vad vi vill se mer av är urskillning och realism. Inte vackra principer.

108 reaktioner på ”Richard Sörman: Vilken tillit förtjänar Fredrik Reinfeldt?

  • Bo Adolfsson skriver:

   Hur är det möjligt att ge 100 000 kr för att lyssna en timme till en bedragare? Nu när alla kommuner ligger så skrynkligt till att de vill dra ner på värmen på äldreboenden.
   Finns inte lagarna om missbrukande av förtroendeställng kvar?
   Nu skall det erkännas att Reinfledt inte är ensam att snylta på våra gemensamma resurser. Hur kan en sådan brottsling som Özz Nujen arvoderas?
   Det största skojarpengarna går just nu till klimatkarusellen.
   Den som bygger på ett stort bedrägeri att CO2 är farligt.
   Koldioxid är ju livets gas!

   Gillad av 13 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Minns att Gudryn Schyman, dåvarande Fi (och en dåraktig fi), bokstavligen lät 100 000 kr gå upp i rök. Inte mycket klimatrespekt där inte.

    Gillad av 1 person

   • Thomas skriver:

    För Fredriks bästa så bör han ha tillit till livvakterna.
    Symptomatiskt bild, en avdankad statsminister helt omgiven av livvakterna. Har Göran Persson samma skydd? Knappast troligt.
    Men Fredrik är i en egen klass vad gäller svek, förakt mot oliktänkande, humbug och dårskap.

    https://images.app.goo.gl/YQzgEZGWyMVRnPYE9

    Gilla

  • Marijah skriver:

   Tack, mycket bra!

   Och vilken tillit förtjänar anställda på Stockholms universitet. Läste nu swebb-tv:s dokumentation. Det Kajsa Klein och jag-är-här ”satt igång” är förskräckande läsning. Hur kan alla dessa statligt avlönade människor nappa på en aktivists beteende? Skrämmande! Är universitetsvärlden befolkad av vänsteraktivister som använder sin arbetstid till drev:

   https://www.swebbtv.se/images/pdf/SwebbTV_on_KK_jagarhar_hitjob-global_citizen.pdf

   Gillad av 1 person

 1. tom crean skriver:

  Jag vet inte om Sörman menar vad han skriver? För mig är det hela så märkligt, jag har full tillit till Reinfeldt och Lööf och Löfven och alla de andra, Lindbergs, Wolodarskis, Rambergs, Sarneckis och Danielssons. Man kan inte vara dum för att nå sådana höjder, framförallt, man kan inte vara mesig, man måste vara villig att armbåga sig fram och trampa på folk rejält, kort sagt, man måste vara en slug och tålmodig maktspelare som precis kan analysera situationen så att man dompterar de underlydande. Så jag har full tillit till Reinfeldt.

  Problemet är ett annat, våra intressen sammanfaller inte och han är en förrädare och en fiende, liksom alla de andra. Det är en svensk patologi att tro annat, den lojala sparkade hund syndromet, eller varför inte Stockholmssyndromet?

  Gillad av 16 personer

 2. svenne skriver:

  ”Kommer man från ett land där tilliten till system och till individer som inte ingår i den egna familjen eller klanen är betydligt lägre än i Sverige är det självklart svårt att ställa om till ett nytt system.”

  Inom olika kulturer finns det ju oskrivna regelverk – som sinsemellan oftast inte är kompatibla – och som inte ens behöver uttalas därför att de finns där inom varje kultur som en självklarhet utmejslad under ett antal generationer. Dessa regelverk ligger som en bakgrund och är säkerligen anledning till kulturkrockar. Många gånger har vi svårt att överhuvudtaget begripa ett agerande hos en som är invandrad från Mellanöstern eller Afrika. Ett exempel är ju att en svensk kvinna som klär sig på ett ledigt sätt enligt vår sed utan vidare betraktas som en hora. Det finns givetvis andra uttryck på agerande som vi uppfattar som irrationella och idiotiska – och som egentligen har en bakgrund som är fördold för oss – men som är självklara i den kulturella kontext som den agerande befinner sig i.

  Nikolai Sennels är en dansk psykolog som har arbetat med kriminella muslimer och han har gett ut en bok (Helig vrede – Bland kriminella muslimer). Recension ur Smakprov:

  ”Hans berättelser ger ett unikt tillfälle att kika bakom de låsta dörrarna i ett ungdomsfängelse och boken ger en hitintills okänd insikt i vad unga kriminella, och ibland extremistiska, invandrare i verkligheten berättar bakom terapirummets annars vattentäta skott.”

  Våra styrande politiker (särskilt Morgan Johansson) borde läsa den här boken för att överhuvudtaget få ett begrepp om vilket tankesätt som de har att bemöta. De kunde ju även fråga Nikolai Sennels om pizza och hoppborgar är rätt metod att hantera kriminella muslimer.

  Gillad av 10 personer

 3. prosperitystate skriver:

  Wikipedia:
  Förräderi innebär en handling av svekfull eller trolös art i strid mot vederbörandes självklara plikter, stämpling, att prisgiva eller förleda till offrets fara eller men.

  Synonymer.se:
  trolöshet, svek, stämpling, ränker, bedrägeri

  Motsatsen
  lojalitet, trohet, pålitlighet, trofasthet, tillitsfull

  Den som känner tillit till någon som bedrar i sitt ämbete kanske kan kallas naivt tillitsfull.

  Gillad av 2 personer

 4. Tomas skriver:

  Reinfeldt beter sig som en störd personlighet, narcisisstisk och uppfylld av en glöd att förgöra det som fungerat i Sverige. Han driver en idé som alla tänkande förstår är urbota dum när han påstår att mångfaldssamhället är bättre än det homogena med konsensus för vad man vill skapa eller upprätthålla. Andras berättelser om honom visar att hans mål inte är ett bättre samhälle än det vi haft, utan en personlig hämnd på andra med idéer han ogillar, då blir hans utfall mot danskarna begripligt. Även det i våra ögon obegripliga målet om en islamisk/kommunistisk/ekologisk diktaturstat uppnås om överväldigande majoriteten i en grupp är eniga. När fogliga tänkande delen av medelklassen antingen anser sig ha det såpass bra ställt att man inte är existentiellt hotad eller är så trängd att man inte finner annan lösning, tillåter man karismatiska galningar inneha ledarroller. Stoppar man inte galningarna i tid skyddar de sig med våld och övergrepp i slutet av sin regim när de tänkande inser att tillvaron blivit olidlig. Se på alla tidigare och nuvarande diktaturer. Bästa skyddet är oliktänkande personer som har modet att gå mot strömmen i tidigt skede av galningarnas era.

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth G skriver:

   ”Han driver en idé som alla tänkande förstår är urbota dum när han påstår att mångfaldssamhället är bättre än det homogena med konsensus för vad man vill skapa eller upprätthålla.”

   Han har nog aldrig hört uttrycket ”lika barn leka bäst” och ändå är det en faktisk sanning. Visst kan man inspireras av annorlunda kulturella inslag men jag tror knappast någon vill dela samhälle med kannibaler.

   ”Bästa skyddet är oliktänkande personer som har modet att gå mot strömmen i tidigt skede av galningarnas era.”

   Så är det nog. Problemet är bara att galningarna är så skickliga på att dölja att de är just galningar.

   Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    ”Han har nog aldrig hört uttrycket ”lika barn leka bäst” och ändå är det en faktisk sanning.”

    Det har han säkert gjort och tittar man på hans stamtavla så ser man att det är det han strävar efter. FR hatar det svenska folket och allt som karakteriserar det.

    Gillad av 1 person

   • Björn skriver:

    Alla med minsta tankeförmåga, VET att det är just ”mångkultur” och blandningen av religioner som gör våra invandrares hemländer dysfunktionella!!! Bara galningar tror på ett annorlunda utfall, här i Sverige

    Gilla

 5. Hortensia skriver:

  Helt rätt, Richard, tillit och respekt är något man måste göra sig förtjänt av att få. Skamfläcken Fredrik Reinfeldt förtjänar blott och bart förakt, men han är i gott sällskap med politiker-, journalist- och skådespelarpatrask från hela världen. Må den lede ta dem!

  På tal om den lede – snälla du, skriv inte ”svenska” moskéer. Några sådana existerar, såvitt jag förstår, överhuvudtaget inte, men ännu förekommer, tyvärr, i Sverige ett otal skattefinansierade, muslimska mötesplatser där maktövertagarplanerna kan smidas.

  Gillad av 10 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Jag skall bortse från förvirringen som uppstår när vi ömsom talar om vår tillit till kända personer och vår tillit till okända. Den förra har behandlats av Tom Crean ovan. Det är den senare som kan betraktas som ett samhälleligt fenomen, uppmärksammat och beskrivet av Francis Fukuyama, en liberalistisk skriftställare, i boken Trust, som en av de grundläggande faktorerna som ligger eller låg bakom den industriella revolutionen och den makalösa rikedomsproduktionen i Nordvästeuropa och dess avläggare i den anglosaxiska världen. En annan, kanske inte oberoende, sådan faktor kan anses vara den protestantiska arbetsmoralen, som har beskrivits av Max Weber. Om Webers arbetsmoral direkt kan bindas till protestantismen och resultaten av reformationen, och om såväl rikedomsproduktionen som den samhälleliga tilliten förefaller samvariera med utbredningen av samma protestantism eller, i Sydostasien, med kulturer och religioner med liknande inriktning (vilket har beskrivits av Karl Jaspers med ordet ”axial”), vilken förbindelse har den samhälleliga tilliten med protestantismen och reformationens resultat?

  Gillad av 4 personer

 7. Johan skriver:

  Ett synnerligen förvirrat uttalande. Danskarna måste ingenting av det tankegods som uppfunnits i Sverige.
  Och vem eller vilka det nu är som använder FR som influencer verkar inte inse att tilliten gemtemot honom befinner sig på all-time-low hos dem som utsatts för konsekvenserna av hans handlande. Kanske är det lika bra att de inte inser det.
  Ett uttalande med en datummärkning runt 2010.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Kanske har vi varit naiva, som någonsin hyste tillit till Fredrik ‘Bank of America’ Reinfeldt. Men om han beviljar förmånliga krediter, kan han få låna lite tillit.

   Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Min analys är den följande: Det som i första hand har tillåtit tilliten att växa i dessa samhällen är i grunden den kalvinistiska dubbla predestinationsläran, som är (a) en direkt följd av och extrem tolkning av den monoteistiska principen och (b) i princip identisk med den judiska predestinationsläran. Skillnaden mellan kalvinismen och judendomen när det gäller predestinationen är att indelningen i utvalda för det ena och utvalda för det andra, alltså goda och onda människor, hos kalvinisterna på ett oklart sätt skär igenom befolkningen medan den hos judarna sammanfaller med indelningen i det judiska folket och alla andra, där svårigheten möjligtvis är att göra denna indelning, vilket i viss mån fått en lösning i regeln om den judiska modern, en regel som förstås har tillkommit av precis denna orsak. För det är i en predestinationslära av yttersta intresse för individen att veta om han är utvald eller ej, detta just på grund av att ingen handling, ingen tanke, inget offer kan ändra på utfallet. Livet är klaustrofobiskt och meningslöst om man inte på något sätt kan intala sig själv, utan att därför inkräkta på Guds prerogativ och absoluta makt, att man är utvald.

  Gillad av 4 personer

  • Tro på Jesus skriver:

   Intressant inlägg.

   Den kalvinistiska ”Tulpanen” är en lära och de som tror på denna lära får tro på den. Det finns bibelcitat som backar upp den. Alla läror hittar de bibelcitat som passar den egna läran.

   Det är viktigare att tro på Guds storhet, tro på treenigheten, tro på jungfrufödelsen, att frälsningen nås genom tron på Jesus att han korsfästes, begravdes och återuppstod en enda gång.

   Det som är nämnt är inte centralt i den kalvinistiska läran för att tala till de som söker men den kristna gemenskapen är starkast i tron. Det viktiga är att alla kristna blir ett i det Nya Testamentets Kyrka som utgörs av Jesus.

   Johannesevangeliet 3: 13 Ingen har stigit upp till himlen utom den som kom ner från himlen, Människosonen som är i himlen.[c] 14 Och så som Mose upphöjde ormen i öknen måste Människosonen bli upphöjd,[d] 15 för att var och en som tror på honom ska ha evigt liv. 16 Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. 18 Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.

   Gilla

 9. Fredrik Östman skriver:

  Individen sitter alltså i ett skruvstäd, han måste inte för andra och inte för Gud, utan för sig själv, ständigt bevisa att han är utvald, att han är predestinerad för himmelriket. Detta leder på samhällsnivå till att kalvinisten eller juden är ytterst pålitlig. Om han sviker sitt förtroende kommer han att förlora kontrollen över sin psykiska balans och plågas eländigt av samvetskval. Denna mekanism ligger bakom Max Webers protestantiska arbetsmoral och denna mekanism ligger bakom framväxten av en mycket hög tillit i kalvinistiska kulturer.

  Samtidigt leder förstås denna starka inre tillit i dessa grupper, tillsammans med den rasanta tillväxten av rikedom som den för med sig, ty rikedom skapas huvudsakligen ur rikedom, genom idéer och innovationer, och inte ur råvaror eller arbete, till ett hat och ett avund från andra grupper, som känner sig utestängda från denna guldäggsläggande gås. Det är ingen slump att just judarna och på senare tid gamla vita protestantiska män utsätts för ett sådant hat och en sådan misstro. Det är ingen slump att konpirationsteorier uppstår om grupper som uppenbarligen blir rika som troll genom verkan av sin gruppinterna exklusiva tillit.

  Gillad av 5 personer

  • tc skriver:

   Precis precis, och kom inte detta just ur monoteismen, vilken var en förutsättning för att det fanns en styrande princip för universum som man kunde och borde undersöka? Polyteismen är som postmodernism eller pk-ism, inget kan förstås. Detta är bra för aktivisterna för de behöver inte sanningen och verkligheten och därmed ingen kompetens för att styra, endast makt. Sedan kom kristendomen som fann en mekanism för alla att delta, men mycket snart efter detta kom islam som smällde igen dörren, man kunde inte gå emot monoteismen men däremot så kunde man förhindra ifrågasättandet. I modern tid så kan man säga att socialismen kopierade islam, med en innersta princip som ej kunde ifrågasättas, och pk-ismen kanske kan sägas vara en avgudadyrkan i den socialistiska kyrkan och polyteismen kommer åter.

   Det man kan förstå är att endast den slutna judendomen och den öppna kristendomen lämnade plats för fri vilja och undersökande av universums styrande princip vilket gett denna massiva övervikt av tänkare inom denna sfär. Alla andra ideologier är till för att förhindra frihet och istället basera allt på en given hierarki och maktstruktur. Så kan man förstå gamla kungars hybris, de var ju gudar, och också dagens bleka versioner, vi tror att våra ledare ser sig som oss, när de i själva verket börjat identifiera sig med polyteismens gudar.

   Gillad av 4 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Intressant utläggning. Jag har inte tänkt på att judar och kalvinister har så mycket gemensamt men så är det nog.

   Det är vidare märkligt att de avundsjuka inte kan fatta att välstånd kommer av att man arbetar och sköter sig, inte tvärtom. De gör ett rejält tankefel och man kan undra vari detta har sin grund. Något mer än ren avundsjuka borde det vara.

   Gillad av 3 personer

 10. Göran Holmström skriver:

  Om jag skulle skriva rakt ut vad Stridshingsten Fredrik Reinfeldt förtjänar så leder det till en polisanmälan.
  Men lite mildare så, ta av han samtliga tillgångar och låt han leva på en svensk fattigpension,
  typ 7000 rent i månaden om pengarna inte räcker så kan han få en ovärmd matlåda från hemtjänsten, när inkontinensen kommer så kan Carema väga blöjan som dom gör, och gärna låta den sitta ett dygn extra.
  Denna verklighet drabbar många äldre som faktiskt varit lojala och skött sig, han är ett levande bevis på vad lögner och ränkspel kan ge.
  Jag önskar honom en reinkarnation som spenslig yngling med tvätttjänst i ett Sirbiskt fängelse för grova sexualbrottslingar, och då är det min buddhistiska sida som pratar.

  Gillad av 10 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Haha yttersta förnedringen bingolotto, tur att man är för gammal för att få en åktur med självaste loket, ryktet säger att han i likhet med kapten klänning gillar dom små och fastkedjade, när fan blir gammal så får han en egen hästgård och allt därtill.
    Vi andra springer i fabriken tills kräftan eller ledan tar en.

    Gillad av 1 person

   • cmmk10 skriver:

    OT

    ”få en åktur med självaste loket”

    Nja, under sin karriär som duktig handbollsdomare, så lär han ha gjort sig många ärenden i gossarnas omklädningsrum. Det var sällsynt att få duscha utan att Loket säkerställde att inte någon halkade och slog sig. 😉

    Detta var välkänt i Göteborgs handbollskretsar och föremål för många grova skämt.

    Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Fast det där med blöjvägningen var fel. Man väger initialt blöjan för att kunna avgöra vilken typ av inkontinensskydd en person behöver. Detta enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Man ska nämligen inte behöva ha en tjockare blöja (obekvämt) än vad som behövs eller en som är för tunn och inte suger upp tillräckligt bra (också obekvämt). Hela historien hade sin grund i en läkare som blivit sur på sin arbetsgivare (och övrig personal, vill jag minnas) och drog igång hela historien. Har för mig att det var DN som slog upp detta stort.

   Och tänker man efter: Vilket kostar mest? Att ta en ny blöja eller att ta av, väga och sätta tillbaka den gamla blöjan? Med tanke på personalkostnaden är det senare alternativet helt säkert dyrare.

   http://vigorskillnad.se/mytpolisen/nej-svenska-yle-blojor-vags-inte-for-att-spara-pengar/

   Gillad av 6 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Vet att det var en skröna, men såg det som ett passande straff, för en låtsas stridshingst som svimmade på uppställningen i Kiruna,
    jag var där året före, och dom som svimmade vart malajer vi andra fick nöjet att simma över en flod där isen just gått, tills man sjönk och vart räddad i precis sista stund, sedan väntade ett dygn av språngmarsch i blöta kläder och knäppetält med frystorkad mat som lyxmiddag.
    Kanske är det skillnaden, jag sålde inte mig för lite värme och trygghet.

    Gillad av 3 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Ok. Fast borde han få några blöjor alls?

    Jag är tacksam över att jag slapp göra militärtjänst. Min mans berättelser om ”fria kriget” är fullt tillräckliga. Det är då för eländigt att vi människor inte kan leva i fred med varandra. Tyvärr är militären, skyddet mot yttre fiender, grundförutsättningen för ett civiliserat samhälle. Och försvarsmakten kallade Reinfeldt för ett särintresse. Man tar sig för pannan eller, som Piratens änka sa, ”man förvånas, om man gitter”.

    Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Cmmk10 Arjas låt i ny tappning. Jag vill tacka loket som gett så mycket,
    utan tvål så smörjde han mig, öm och tacksam öppnade han mina ögon och min bak.
    Loket tuffar på stånkar och bökar i varje backe. Han öppnar varje dal,
    Jodå med finsk dialekt ska sången sjungas.

    Gillad av 3 personer

 11. Jag vill inte vara med skriver:

  Jag var inte med. Under partidagarna i Nürnberg 1933. Men hundratusentals andra var det. Det var då Leni Riefenstahl spelade in filmen Viljans triumf. Jag var inte med. Hon gjorde det tillitsfullt mot en ledare. Norrmalmstorgsdramat utspelade sig i augusti 1973. Jag var inte med. Mycket skedde inne i bankvalvet på Kreditbanken. Jag var inte med. Moderaterna höll partistämma i oktober 2019. Jag var inte med. Men Fredrik Reinfeldt var det. Deras tidigare ledare. Tillit kan ibland slå snett som en åsnespark. Partidagarna i Nürnberg står idag som symbol för vad som komma skulle. En inledning till 2:a världskriget. Jag var inte med. Var inte ens född då. Men nu är jag med. Norrmalmstorgsdramat gav upphov till begreppet Stockholmssyndromet. När offer tyr sig till gärningsmän. Jag vill inte vara med. Moderaterna tycks ha drabbats av detta tillstånd. Stockholmssyndromet. De hyllar fortsatt en ledare. Jag menar inte Ulf Kristersson. Jag vill inte vara med. Varför ger man ledare applåder? Stående ovationer. Jag vill inte vara med, Sverige, snart ett land i undantagstillstånd. Jag vill inte vara med. Särskilt inte under några Partidagar. Det spelar ingen roll om platsen heter Nürnberg eller Västerås. Tillit, offer och gärningsmän. Jag vill inte vara med. För Stockholmssyndromet skrämmer mig. Moderaterna sjunker i opinionen. Snart som en sten. Jag vill inte vara med. Ska det vara så himla svårt att bara ta avstånd? Från det förgångna. Tillit som ett bojsänke. Jag vill inte vara med.

  Gillad av 5 personer

 12. Stefan Sewall skriver:

  Tillit är ömtålig. Extremt ömtålig. I Sverige hade vi turen att generationer av ganska intelligenta människor förstått värdet av allmän tillit okända medborgare emellan. Man har långsamt och försiktigt byggt upp ett samhälle där vi litat på varann. Litat på att man inte får en kniv i ryggen om man vänder ryggen till. Litat på att alla är så väluppfostrade och hederliga att man kan hoppas få tillbaka sin plånbok om man går till polisstationen för att någon som hittat den har lämnat in den av ren osjälvisk omtanke om en okänd medmänniska.
  Till stor del har vi varit sådana pga kristendomens inverkan. Själv lärde jag mig av föräldrar och lärare och mormor och farfar och söndagsskola och scoutledare och alla, alla, att man skulle uppföra sig schysst. Man skulle göra mot andra som man ville bli behandlad själv. Man skulle lämna in en hittad plånbok. Man skulle hjälpa någon som behövde. Det var fegt att slå tjejer. Det var fegt att vara flera mot en. Man fick inte slå den som var mindre. Man fick inte sparkas. Man såg boxning, Ingo mot Floyd och lärde att inte slå under bältet eller slå den som ligger. Jag är uppväxt med massor av regler. Jag ville så klart inte vara feg utan tog fasta på och följde dem. Man värnade om tjejer och äldre och småbarn. Man ville vara renhårig. Man höll upp dörren för flickor och tanter. Man lämnade plats för äldre. Där jag växte upp gällde detta. Min omgivning var benign. Ett mycket bra samhälle.

  Gillad av 18 personer

  • Jan Hyllengren skriver:

   Samhället var tryggt och duktiga och hederliga människor fick vanligen gå oantastade. Dygden var sin egen belöning. Kristendomen var den stabila grund landet byggdes på. Rikedom skapades och fördelades till allt fler. Men ormen frestade åter och avundsjukan mot de som lyckats bättre slog till. Postmodernismen har givit avundsjukan en ideologi. Där hatet mot de vita och speciellt de vita männen har fått överta judarnas ”roll” som utsugare och förtryckare. Reinfeldt är de postmodernas svenska ansikte. Möjligen nu på väg att ersättas av Greta.

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Vare sig det beror på vår inneboende/inlärda kalvinism eller ej så träffar du kärnan i vad tillit har inneburit i det svenska samhället, Stefan Sewall.

   Till din mycket korrekta beskrivning av vad det här tillståndet av tillit bestått vill jag bara tillägga att en sådan inlärd tillit svårligen låter sig rubbas av enstaka händelser. Anledningen är att man själv inser att tilliten är en så central ingrediens i samhället att man inte ger upp den i första taget. Gör man det bidrar man till att rasera en av samhällets viktigaste stöttepelare.

   Å andra sidan är också tilliten av den karaktären att om den en gång raserats ska det mycket till innan den kan återställas.

   Den viktiga tilliten ur samhällets synpunkt är tilliten till att för en själv okända personer ska föllja reglerna. Man tar för givet att bilen stannar när man som gående korsar vägen eller att mobilen man glömde på kafébordet lämnas in till personalen.

   I klansamhället, vare sig det är judiskt eller annat, gäller tilliten endast mellan klanmedlemmarna.

   Fredrik Reinfeldt har med sitt agerande reducerat den svenska tilliten till en klantillit. Det fötjänar han att brinna i helvetet för. Det är ett ytterst medvetet ställningstagande, där han först utnyttjar tilliten till att få ett helt folks förtroende och sedan skrattande visar att han bara var ute för att lura dem. Han föraktade oss och förtjänar ingenting annat än förakt tillbaka.

   Gillad av 2 personer

 13. Fredrik Östman skriver:

  Hur återspeglar sig predestinationsläran i vårt samhälle? För det första är Sveriges kristendom inte kalvinistisk, kan man invända, Sverige är nominellt inte ett kalvinistisk land. Men när den industriella revolutionen spred sig från England, som är, eller var, ett kalvinistiskt land, spred sig de kalvinistiska sociala principerna med den. De har tagit formen av ett visst slags kultur och en idéproduktion, som inte är uttalat kalvinistisk, utan har kalvinismen som utgångspunkt eller stereotyp. Liksom Gud övergav kalvinismen och blev en avlägsen, meningslös Gud, eftersom på grund av predestinationen inget meningsfullt utbyte kunde ske mellan Gud och kalvinismen, har kalvinismen själv blivit avlägsen och meningslös för dess avnämare; liksom tryckplåten inte längre behövs när den massproducerade boken väl är tryckt, var deras intryck kvar. Vi kan kalla detta fenomen fantomkalvinism, för att nu göra en helt annan analogi med amputation i stället. Vi agerar som om vi vore predestinerade för himmelriket utan att därför tänka mycket på den Gud som dock åtminstone idéhistoriskt är källan till vår förvissning.

  Vi har blivit socialiserade till goda kalvinister, det är vår kultur, en barnatro som vi tager för given och självklar — så självklar att vi har börjat att upplösa dess grundvalar allteftersom denna kultur har beträdit sin memetiskt evolutionära bana bort från sitt ursprung. Vi tror att vi kan lita på vem som helst, att kalvinismen existerar i hela världen, att den är en grundläggande mänsklig egenskap. Den tvefaldiga predestinationen har blivit enfaldig.

  Gillad av 2 personer

  • tc skriver:

   Ja, och de lustiga är alla de som debatterar och försöker förstå och kritiserar och sedan säger sig avsky kristendomen eller vara hedningar. De tror att alla livsåskådningar är öppna för fritt tänkande och egna ideér, de förstår inte att i stort sett endast kristna ägnar sig åt detta. I andra kulturer accepterar man, det kan vara så att någon annan har mer men det betyder inte att systemet är fel, utan bara att fel person vann.

   Gillad av 4 personer

  • Christer L skriver:

   Från min synpunkt är sådana här läror och -ismer uttolkningar av föreställningar som uppkommit på oklart vis i djupet av mänskliga aktiviteter. Man tillskriver dessa läror ett upphov, som om det hela började med en teori, men det är att vända på orsak och verkan. Företeelser finns nästan alltid innan de blir beskrivna. Predikanter vinner åhörare genom att lyssna. Det är allmänt gjorda konkreta erfarenheter som på detta vis destilleras så att effekten av innebörden höjs. Och när så effekten höjs uppstår berusning, så att säga. I många fall går det snett redan på tidigt stadium, annat kan leda till en högkonjunktur, men överhuvudtaget gäller att det inte håller i längden. Förändring är en absolut fundamental princip som måste följas, man kan bara uppnå stadier i förändringen. Och även att säga detta är ett destillat. Det är därför som vi har begränsad livslängd, antar jag. Evolutionen säkrade sig mot att vi tjatar fram ett upprepande av samma sak alltför länge.

   Gilla

   • tc skriver:

    På vilket sätt? De tänker inte fritt. Fråga mig, jag har sett japaner ta högradioaktiva prov med händerna. De dök tillochmed upp på en middag ur en professors ficka. På mig verkar vårt största fel i att förstå världen vara att vi antar att alla är som vi.

    Gillad av 2 personer

 14. Stefan Sewall skriver:

  Tillit är ömtålig och tar lång tid att bygga upp men kan raseras på en sekund.
  Tänk på Robinson som möter Fredag. Långsamt försiktigt och osäkert möter de varann. Skarpt iakttagande den andres minsta rörelse och minspel. Avvaktande gör de försiktiga gester av fredliga intentioner. Långsamt kan de närma sig varann och efterhand visa en aning tillit. Hela tiden avvaktande och med stor försiktighet. Minsta missbedömning och döden kan följa.
  Efter en viss tid kan de börja ha mer säker tillit.
  Jag har sett TV-serien om Vikingar som jag tror är realistisk och funderat över utvecklingen i Skandinavien sedan 800-talet. Då kunde man när som helst bli dödad, även av sin bror. Vi har under 1300 år från denna osäkra tillvaro byggt världens mest benigna fredliga tillits-samhälle. Det har gått långsamt. Kristendomen har varit viktig, med främst Jesus budskap har inpräntats i barn som lärt sig bete sig snällt och omtänksamt och följa en rad regler. Svält och elände har avskaffats och våldsamheter har inte därför varit nödvändiga för överlevnad. (Under svält och nöd är det väl svårare att hålla våldet borta, då människor måste stjäla för att äta och då bokstavligen måste slåss om mat och förnödenheter. )
  Nu har det på några år raserats. Nu kan man bli dödad vid en hållplats eller cykeltur eller t.o.m. bara sittande vid sitt fönster helt oförutsett och utan grund eller samband. Vem som helst kan vara ens baneman. Man kan bli överfallen av 10 barbarer och svårt knivskuren eller sparkad till handikapp helt slumpvis utan orsak. Vi får snart bygga fort och fästningar och köra pansarvagnar i stället för att åka miljövänligt kollektivt.

  Gillad av 14 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”Vi får snart bygga fort och fästningar och köra pansarvagnar i stället för att åka miljövänligt kollektivt.”

   Måtte det vara el-pansarvagnar, för klimatets skull.

   Gillad av 1 person

   • Elisabeth G skriver:

    ”Måtte det vara el-pansarvagnar, för klimatets skull.”

    Jajemen, här kör vi med eldrivna fordon av alla slag, laddade från kinesiska solpaneler, allt i miljösvineriets namn. (Egentligen vill jag inte använda ordet ”svin” i sammanhanget, eftersom svinen är oskyldiga, men begreppet har blivit vedertaget.)

    Gillad av 1 person

  • Jan Hyllengren skriver:

   ”Då kunde man när som helst bli dödad, även av sin bror..” Redan Kain , som i den bibliska historien var jordens först födda människa, dräpte sin bror. Av ren avundsjuka. Denna händelse säger något om människans natur och kanske framför allt om hur extremt viktigt själva Tilliten är. Hur svår den är att behålla och hur nödvändig den är. Att förstöra den bräckliga tilliten i vårt samhälle är nog som att begå ett brott av norrmannen Q:s kaliber. Även i Dantes Helvete är det förrädare som straffas allra strängast. De blir till isstoder.

   Gillad av 3 personer

 15. Aha skriver:

  Reinfeldt är en man som har en skruvad logik. De känns igen även i företagsvärlden. Den skruvade logiken sticker ut, den ses (felaktigt) som nyskapande. Deras logik blir lockande för tillräckligt många. De drivs av en ”jag ska ha rätt”-ideologi. Ofta går det dem bra men de är destinerade till att misslyckas. Under resans gång fram till det slutliga misslyckandet hinner de dock orsaka stora skador, konkursen kan stå och vänta.

  Reinfeldt skulle ha stoppats på ett tidigt stadium.

  Gillad av 10 personer

 16. Elisabeth G skriver:

  Svaret på den retoriska frågan i rubriken torde vara noll. Han har ett enormt ansvar för att ha raserat den tillit som byggts upp under århundraden. Ibland undrar jag om Reinfeldt är vid sina sinnens fulla bruk. Såg någonstans att han tyckte att Sverige drabbats av kollektiv galenskap eftersom man vill ha fler poliser och strängare straff. Ja, nog har Sverige drabbats av en kollektiv galenskap men det är INTE som han tror. Den kollektiva galenskapen stavas öppna gränser och klimatbluff. Det är bedrövligt att inte moderaterna kan städa ut arvet efter Reinfeldt. Det är inte konstigt att det går dåligt för partiet.

  Gillad av 11 personer

   • gmiksche skriver:

    Törnrosa, så länge moderaternas ledning inte tar avstånd från Reinfeldt tror jag inte ett dugg på partiets omvändelse. Kristersson har gått i Reinfeldts spår sedan starten av sin politiska karriär i MUF. Det moderata fotfolket har börjat inse detta såsom opinionsmätningarna visar.

    Gilla

   • Törnrosa skriver:

    GMIKSCHE: Håller med dig. Undras om inte utvecklingen drivs mot två block plus ett gement v som skvalpar omkring i mitten. Sett lite antydningar om det.
    Det snällaste jag kan säga om Reinfeldt, är att han far runt som riddaren av den sorgliga skepnaden – oförlåtlig och supertragisk.

    Det blir en lång och snårig process att rätta till Sverige. Jag är övertygad om att det går – men folk måste ha tålamod när processen väl börjar. mvh

    PS Felstavningen av ditt namn var freudiansk. Kör med automatskrift ibland
    hälsar Törnosa *S*

    Gilla

   • gmiksche skriver:

    Törnrosna. Mitt namn blir felstavat jämt. Även utomlands. Oavsett Freud eller inte. Jag har vant mig vid det. Å andra sidan har det fördelen att det inte blir förväxlat så lätt.

    Gilla

 17. Patria Amissa skriver:

  Bra Richard, men för ovanlighetens skull håller jag inte med dig alls på en punkt:

  ”För att förtjäna vår tillit är det bättring som krävs. Omgående. Och vad vi vill se mer av är urskillning och realism. Inte vackra principer.”

  Generellt sett kan jag hålla med om texten. För mig förutsätter dock formuleringen att det går att backa bandet och rätta till problemet, alternativt att det som blivit fel inte får alltför allvarliga konsekvenser.

  Om konsekvenserna är allvarliga eller omöjliga att tillrättalägga, vill jag nog påstå att förlåtelsen uteblir. Förlåter t ex en man sin frus mördare?

  Tillbaka till sakfrågan; Nej, jag kommer aldrig att förlåta ansvariga politiker för detta samhällsexperiment. För mig är Sveriges utvecklingstrend irreversibel, det Sverige som varit kommer aldrig igen. Politikerna har lurat skjortan av svenska folket, som in sin tur, och konstigt nog alltjämt, är ett synnerligen godtroget folkslag. De flesta svenskar agerar som advokaterna i senaste avsnittet av Svenska nyheter och lever efter parollen:

  ”Det finns människor som tänker att de tänker. Men det är allt de tänker.”

  Gillad av 9 personer

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Det är ett mycket stort fel i din text.

  Att invandrarbrottslighet (rån, tortyr, mord, våldtäkter, bedrägerier och islamsk mission) skulle börja med Reinfeldt.

  Redan i slutet av åttiotalet var det uppenbart vad det innebar att människor från Afrika, arabvärlden, och zigenare fick flytta till och bosätta sig i Sverige. Redan då syns överrepresentationen i kriminalstatistiken.

  Sedan öppnar Westerberg och Bildt porten.

  BSS hade rätt.

  OT: är det inte pinsamt att svenska PEN-klubben och ministrar kritiserar Kina för att ha fängslat Gui Minghai, när varken PEN eller regeringen lyfter ett finger för den i Sverige av sittande regim fängslade konstnären Dan Park?

  Skall vi ha tillit för en regering som fängslar konstnärer för deras konst, bara för att denna inte följer regimens värdegrund?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 15 personer

  • Rune skriver:

   ”Redan i slutet av åttiotalet var det uppenbart vad det innebar att männis sjuttiotaletkor från Afrika, arabvärlden, och zigenare fick flytta till och bosätta sig i Sverige. Redan då syns överrepresentationen i kriminalstatistiken.”
   ————-
   Nej! För den som följt hela dramat och varit uppmärksam började det ännu tidigare, med den stora mängd chilenare som flyttade till Sverige på sjuttiotalet.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Bra skrivet Rikard!
   ”Sedan öppnar Westerberg och Bildt porten”. Strax innan 13 dec 1989 verkställde Ingvar Carlsson (S) Luciastoppet som innebar att endast asylberättigade tilläts invandra! Tydligen var gammelsossarna på gång och hade förstått?
   Och vad jag förstår har ingen medborgare i något land enligt Genevekonventionen skyldighet att försörja vare sig asylanter eller invandrare. De måste försörja sig själva genom eget arbete, helt självklart. Bara denna enkla sanning gör att orsaken till sjupartiernas massinvandringsprojekt är en helt annan än man påstår!
   Och ”BSS hade rätt”! Givetvis, vi etniska svenskar har fullständig ensamrätt till landet Sverige!
   Alla de politiker som avtvingat oss skatter för att försörja invandrarna ska tvingas att betala av denna mycket stor skuld de har till oss! Dvs inte bara hela sjupartiernas medlemskadrer utan också journalister, stödjare som författare, jurister, advokater mfl mfl.

   Gillad av 1 person

 19. Bernt Fors skriver:

  Fredrik Reinfeldt förtjänar ingen tillit överhuvudtaget. Han förtjänar en ståplats i Nybroviken. Han har sålt ut Sverige till islamisterna. Jag är riktigt rädd för framtiden.

  Gillad av 9 personer

 20. Christer L skriver:

  Dublin-förordningen som anger att asylsökande som inte har särskilda skäl att redovisa ska prövas i det första inreselandet. Detta har kringgåtts och EU har brutit mot sina egna grundläggande bestämmelser med hänvisning till humanitära skäl – men prövningen av dessa humanitära skäl har regelmässigt ej skett med hänvisning just till humanitära skäl. Det är i denna politiska miljö som fiskar som Reinfeldt trivs. Men danskarna, som tog regelbrotten mot Dublin-förordningen som laga skäl, hänvisande till Schengen-förordningen, släppte hundratusentals ”asylsökande” över bron till Sverige för att dessa redan var inne i EU. Nu håller man på och gör konflikt på mikronivå om konsekvenserna, och alltihop är ytterligare ett sätt att prata om annat. EUs samtliga politiker, vissa i synnerhet, dock även danska, har ett oerhört ansvar kollektivt, alla staterna utom Visegrad-gänget. Ett ansvar gentemot Europas folk, som haft tillit. Reinfeldt har tydligen som uppdrag att skoja med sina vänner i bankvärlden och politiken om detta ansvar. Gravallvarlig flyger han så på danskarna. För det får han hundratusen? – bra betalt för en clown. Om han varit pianist hade det varit lämpligt att nu vända på idiomet: skjut inte på pianisten.

  Gillad av 4 personer

 21. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Hur många känner idag någon tillit till Fredrik Reinfeldt? Han om någon har väl visat hur man som individ kan bränna det mesta av personligt tillitskapital”.
  Han fick en utflyttningsbonus om 20.000.000:Kr, han kunde ju välja men å huvudets vägnar räckte det inte till.

  Gilla

 22. margareta carlson skriver:

  En bra krönika som jag helt ställer upp på. Fattar inte att Reinfeldt kan åka omkring som en Besservisser med alla dessa problem som han har varit med att tillfoga Sverige och som vi tvingas leva med under lång tid. Man blir vansinnig när man tänker på detta och på alla miljoner som han nu tjänar på att gr föreläsningar och ge ut en bok. Han hade ingen aning om effekterna av öppna era hjärtan betydde för landet. Mer och fler Gränskontroller behövs verkligen under lång tid. Att det finns så mycket onda människor i vår närhet är skrämmande ________________________________

  Gillad av 2 personer

 23. Maria C skriver:

  Om tilliten inte är ömsesidigt, är det då tillit? För mig är hederlighet en förutsättning för tillit.

  Att se exempel i det lilla gör ibland tillvaron begripligare, ibland tvärtom.
  Att skicka tiotusentals kronor till en stilig, amerikansk officer, som vänförfrågat på Facebook, är dåligt omdöme och nästan värt ett överlägset fniss.
  Att, utan rigorös kontroll, ta emot och bekosta uppehället för tiotusentals människor, är vacker och berömvärd tillit.

  Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Maria C: tiotusentals??? Du kan gå in på migrationsverket.se och skåda tabellen för de olika sorterna invandrare som fått PUT, dvs Permanent Uppehålls Tillstånd. Under fliken Om Migrationsverket och underrubriken Press, nyheter, fakta finns tabellerna under rubriken Statistik till vänster. Bläddra ner tills du kommer till rätt år tex 2018. Tabellen omfattar massor av rubriker och är per månad. Men längst ner till höger finns samtliga summerade: 132 696 hitkomna utlänningar från olika länder! Under ett år 2018! En stor svensk stad kommer och har kommit hit varje år sedan länge!
   Numera, också sedan länge, är det inga som försörjer sig själva och sin familj utan svenska staten betalar hela kakan med våra inbetalade skattepengar! Det är således inte tiotusentals utan miljoner som kommit hit och försörjs under 10-15 år innan självförsörjning, väldigt många aldrig!
   Att staten kan utföra detta beror på att svenska folket inte bryr sig om massinvandringens följder, man förstår inte att denna är orsaken till de flesta problemen som tom statens teve och radio tvingas rapportera om: skjutningar som blir till mord och skadade människor, sprängningar och allsköns annan brottslighet!
   Sverige är idag ett mycket sjukt land på väldigt många sätt! Man kan säga att vi svenskar är på väg att på sikt förlora vårt land eftersom det folk som inte försvarar sitt landområde förlorar det. Så har det varit alltid historiskt!

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Skämtar du Maria C, eller har jag bara svårt att läsa innantill?

   Tillit till vaddå, hade du tänkt? Att de som kommer från klansamhällen ska bry sig om oss?

   Varför är det överlägset tilliten till den stiliga uniformen?

   Gilla

 24. phnordin skriver:

  Reinfeldt och sannolikt Borg hade en för allmänheten dold agenda. Mången svensk kände sig förd bakom ljuset när facit för deras regering uppdagades. Tilliten fanns, men är nu bortblåst.

  Gilla

  • Aaron Fiscbein skriver:

   Reinfeldt-regimen och dess regering i Rosenbad lät etfter det att de tvingats från makten bränna och i praktiken smälta ner alla de PCs de använt i sin kriminella maktutövning.De brott-och de var särdeles många-som de begått kommer alla att falla i glömska.En liten,liten del av dessa kommer kanske att diskuteras när hemligstämplat material frisläpps efter många decennier.Reinfeldt-regimen som introducerade gangsterismen som politisk opus operandi och normalitet kom sannolikt till makten genom massiva valmanipulationer.Svenska politiska val hade redan då sedan rätt lång tid tillbaka manipulerats och riggats i betydande utsträckning.Reinfeldt själv påstår – naivt hånflabbande och prålande som en gangsterboss från Chicago – att det ej finns några svenskar och ej heller något Sverige-frågan uppstår då varför han hade fräckhet att kalla sig statsminister i Sverige-ett land som enligt honom själv-ärkebanditen-ju ej existerar.I vilket land var han då verkligen statsminister?Landet ingenstans kanske?

   Gillad av 1 person

 25. Formula Sverige skriver:

  Inspirerad av en A-Ha låt. ”The Living Daylights.”

  Det har varit natt ett bra tag i det här landet. Inget dagsljus och inget artificiellt ljus på de flesta håll. Situationen har däremot inte varit värst på glesbygden och i förorterna. Utan i maktcentrat har man släckt ned i varje kontrollrum och tryckt på alla knappar på måfå. Cirka 30 år har det varit mörklagt och man har bara förstått varandra genom det talade ordet. När man inte ser eller kan orientera sig är man mån om att alla är överens för att man ska kunna ”navigera” sig framåt och få hjälp av andra att förstå hur landet ligger. Därav samma tugg och kontrollbehov av ordet så att man kan rita en mental karta.

  Det enda som konstigt nog varit tänt i samhället är billyktorna. Statsministern har varit chaufför i en bil av många som kört på vägarna i det nedsläckta landet. Chaufförerna har skiftat bakom ratten. Det som de har gemensamt är att de alla försökt att köra fortast möjligt i landets största bil. Det har inneburit enorma konsekvenser och de har hela tiden styrt dit lyktan pekar utan att förstå att de själva är de som styr fordonet och riktar ljuset.

  Nu har det sakta men säkert blivit dag igen och fler och fler ser vad som har hänt under den långa natten. Några har hittat strömkällor. Det bråkas om vilka. En del säger att de minsann ville ha tillbaka ljuset igen även om de ville kört fort. Andra påstår att de aldrig har varit mörkt.

  Den som var sist bakom ratten var Fredrik och han är envis med att påpeka att han minsann var chauffören. Den bästa av de alla bakom ratten. Han försvarar vårdslös körning i natten. Oavsett om det är andra bilar eller hinder i vägen.

  Gör han det av dumhet eller att han fått en order att göra det?

  Gilla

 26. Lars skriver:

  Jag måste vara förnuftig för om Rheinfeldt sa jag när han tillträdde: ”Den mannen skulle jag aldrig köpa en begagnad bil av!” Jag saknade tillit.

  Gilla

 27. Gilbert Andersso skriver:

  Jag var moderat och väntade på att socialdemokraterna skulle besegras av de borgerliga.
  Glädjen var stor när Reinfeldt blev statsminister.
  Vem kunde tro att man skulle bli blåst av denna man.
  Tack för ingenting!

  Gilla

 28. Hedningen skriver:

  Ja, det är skillnad på tillit och tilltro, inte bara språkligen. Media sätter fortfarande tilltro till herr Reinfeldt, då han är inte så lite fräck emot Danmark och en hel nation, men förtjänar han någon tillit ? Fan tro’t, sa Relling…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.