Anders Leion: Inför kapitulationen

Anders Leion

Ständigt får vi exempel på det våld som obevekligt följer vid maktväxlingar i stater med icke-fungerande demokratier. Det är ett slags illustration av icke-regelstyrda uppgörelser, och följer den logik som numera utmärker uppgörelser mellan kriminella på gatunivå. Finns inga gemensamt accepterade regler, fruktar båda kontrahenterna att motståndaren inte skall ge sig, förrän han har satt den andre i definitivt icke-stridbart skick, dvs dödat honom.

Den icke-våldsamma maktväxlingen är en av demokratin främsta vinningar. Genom historien har frånvaron av denna mekanism varit ett gissel och ofta det som bidragit till en regims undergång. Den romerska republiken hade ett system för ständig maktväxling, valet av konsuler för varje år. När republiken gick under kom kejsardömet ofta att slitas sönder av strider om makten. Militären fick alltmer att säga till om. Den avgjorde vem som skulle bli kejsare. Oftast blev det förstås en general.

Vi ser detta slags strider om makten utspelas gång på gång i Latinamerika och annorstädes. Dessa strider kan bli långvariga. Då avslöjas ytterligare en mekanism: Det meningslösa våld som utövas av den som vet att han kommer att förlora. Allra tydligast visade det sig under nazismens dödsryckningar. Den länkade artikeln visar hur skräck och ångest utlöser meningslöst våld. Detta våld har kunnat skildras, därför att det skedde utanför slutna väggar. Samma slags våld utövades också inom avskilda rum. Nazisternas fängelse- och säkerhetspersonal sög ut det sista av sin makt, genom att i sista stund avrätta fångar inför de allierades maktövertagande.

Bakom detta handlande låg nazistregimens bedömning att dess brutalitet och tidigare brott gjorde kompromisser omöjliga. Himmler försökte visserligen, men misslyckades.

Dessa mekanismer är inbäddade i den maktutövning som endast accepterar sin egen makt och sitt eget våld som rättesnöre. Det är detta som förklarar socialdemokraternas till synes huvudlösa agerande. De har gentemot SD försökt sig på samma allt-eller-intet-politik som nazisterna mot sin omvärld. De arbetar idogt för sin egen undergång. De har så till den grad demoniserat SD:s politiker och väljare att det blivit omöjligt för dem att kompromissa. Vem kan kompromissa med djävulen?

S är nu i samma situation som de nazistiska lägervakter som ser och hör de allierade närma sig. Vad de än gör väntar dem bara nederlaget. Det är för sent att försöka sig på kompromisser. Det enda som väntar är den egna undergången. Kanske kan man döva ångesten och paniken lite, dvs använda den sista, kvarvarande makten för att försvåra för nästa regim att etablera sig.

Socialdemokraterna kommer att förlora LO. Nederlaget i det kommande valet kommer antagligen att bli så stort att de blir ointressanta som koalitionspartner.

Fast jag kan ha fel. Jag underskattar kanske socialdemokraternas skamlöshet. Kanske kommer de att säja sig till SD ännu billigare än de sålde sig till borgarna nu senast. Och SD verkar vara mycket pragmatiska.

Spännande tider vi lever i.

28 reaktioner på ”Anders Leion: Inför kapitulationen

 1. Aurora skriver:

  Hoppas kan man alltid. S har ännu inte förlorat LO. LO är S förlängda arm genom historien. Ja, S kommer bog att visa hur skamlösa de är. Och hur skamlösa är inte C och L? S kommer inte att behöva göra upp med SD så länge de andra 7 backar upp S. Kan man lita på M och KD? Knappast. Enda chans till förändring är att SD får över 50% i ett val,

  Gillad av 10 personer

   • Kalle skriver:

    En spekulation. Det verkställande utskottet hos Socialdemokraterna, har börjat anta att den Muslimska ideologin passar bra i Sverige. Den kristna läran är inte så kraftfull längre. Vi låter dem få makt och härlighet dom också.Sverige blir världskända och populära inom den Muslimska världen. Lov ske pris, vad vi kan.

    Gillad av 1 person

  • Kalle skriver:

   Vår ”store ledare” Löfvan, beter sig som Sven Duvfa.Han tänker stupa på sin post. Men innan dess tänker han och måste, jävlas med oss svennar, därför att vi tyckte att han var en bluff.

   Gilla

 2. tom crean skriver:

  Har man nått detta stadie av insikt så måste man dra slutsatser av det. Slutsatsen är ju att då man accepterat att socialdemokraterna, tillsammans med resten av 7-klövern, påfört Sverige ren ondska med berått mod, då är ju att inte respektera demokratin en småsak. Sverige är ju långt värre ute än USA och jag ser valfusk som givet och att den svenska djupa staten kommer att obstruera alla försök till kursändring. Detta föredrag från Hillsdale ger många exempel och förslag till hur träsket kan dräneras, min favorit var den kvinnliga demokratiska verkschefen som miste jobbet men fortfarande från ett annat kontor fortsatte att skicka mail som om hon fortfarande var chef:

  Gillad av 5 personer

 3. Aha skriver:

  Med facit i hand och med ett steg åt sidan måste det väl ändå vara så att en inbiten sossepolitiker tycker att de har hamnat snett (vilket många nazister säkert gjorde men repressionen härskade).
  Sossarnas väljare domineras nu för tiden av sådana som inte arbetar och av invandrare som tyr sig till dom som ett generöst bidragsparti. Bidrag ger lika mycket som att inte jobba, gäller även för pensionen.
  Man har också genom invandringspolitiken utsatt de egna arbetarna för låglönekonkurrens, deras väljare är mer än andra väljare utsatt för mångkulturens och massinvandringens avigsidor i form av boende i och nära nedgångna utanförskapsområden.
  I en strid ström flyr därför arbetarna partiet. Idiotiskt för en arbetare att rösta på sossarna.

  Det är urbota svagt av styrande sossepolitiker att låta ovanstående ske, att låta Mona Sahlinare få överhanden, att låta genussnacket dominera, att låta medelklassens värderingar såsom redbarhet och flit få stryka på foten.

  Känslan är att Göran Persson genuint ogillade detta men att han var omgiven av för många PK-ister för att det skulle kunna bli rättning i leden.

  Gillad av 9 personer

 4. Alexander Svensson skriver:

  Tror inte på något sätt att S kommer förlora nästa val, M kommer förmodligen gå ihop med S om nederlaget blir för stort. Spännande tider? I tider där åldringar slängs ut ur äldreboende till förmån för invandrare kan jag inte kalla spännande. Kolla Swebtv…..

  Gillad av 7 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Ja, Alexander, jag förstår din svartsyn. Det är tyvärr så, att när man tagit det ”röda pillret”, och ser den bistra verkligheten, är det lätt att man tappar modet. Botemedlet är dock inte tröstlöshetens piller – det ”svarta pillret”.

   Det gäller istället att ta fler röda piller. När man då verkligen ser hela den förljugenhet och rena dårskap, som den PK-istiska makten baserar sig på, då inser man att korthuset obevekligen snart kommer att rämna och nya tider stundar. Då väcks åter hoppet och tiderna blir spännande.

   Gilla

 5. Bo Svensson skriver:

  Formerna för demokratins förverkligande är dåligt genomtänkta och fungerar ju inte alls i multietniska sammanhang.

  Brösttonerna bör reserveras för RÄTTSORDNING och folkmakten skall ses som en underordnad del av en fungerande rättsordning.

  Med rättsordning menas då regler för ekonomi och samvaro som leder till, att de val som är de fördelaktigaste sett i stort, även framstår som de fördelaktigaste i det trängre perspektivet: Incitamenten skall styra rätt och inte fel.

  Alltså på det att utvecklingen må gå framlänges.

  Gillad av 1 person

 6. Leif Nilsson skriver:

  Tack Anders Leion, för din krönika och dess träffande jämförelserna med ”nazismens dödsryckningar”.

  ”Den icke-våldsamma maktväxlingen är en av demokratin främsta vinningar.” Verklighen visar dock, att nationalstaten är en absolut förutsättning för demokrati. Endast där kan det finnas så mycket kulturell gemenskap, att inte demokratin resulterar destruktiv tribalism.

  I alla mångkulturella länder orsakar ”demokratin” bara mer splittring och våld.
  I Sverige lär den nuvarande formen av demokrati, snart omöjliggöra fredlig maktväxling. Om vi vill bevara vår form av demokrati, heter den enda hållbara lösningen ”Återvandring”!

  Gillad av 5 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Spontan repatriering blir det logiska resultatet av en konsekvent multietnisk ordning där varje folk får sörja för de sina. – Idén ett land – ett folk orsakade miljoners förtida död vid imperiernas sammanbrott för drygt hundra år sedan och det finns en berättigad kritik mot den sortens nationalism.

   Den nationalism som skall hatas, är den som drar statsgränser tvärs genom folk och den som vill tvinga fram konstlad gemenskap mellan folk som hellre var för sig ville vara herrar över sitt öde.

   Gillad av 1 person

 7. olle holmqvist skriver:

  Krönikören >
  ”Ständigt får vi exempel på det våld som obevekligt följer vid maktväxlingar”
  Icke det. En av mina husgudar Edgar Snow den store Kina-kännaren – skryter gärna med att jag både träffat och korresponderat med den mannen – säger tydligt att stora herravälden alltid (nästan) punkteras, söndras inifrån. I vår tid Sovjet, klassiskt Alexanders rike, trots att dennes hovfilosof Aristoteles ”visat” att hellenerna var rasmässigt överlägsna alla andra och därför skulle behärska världen. Liksom marxirmen är en alltförklarande lära…

  Vi får sitta vid våra fönster och se våra pensioner och vår hemtjänst minska och krympa och minska. Nej gamle herr Anders det blir inget våld det blir
  – IMPLOSION

  Gilla

 8. Jan Hyllengren skriver:

  De postdemokratiska partierna har en rentav religiös övertygelse och kallelse som gör att de måste få regera. Och någon den ”brända jordens taktik” bedriver de förstås inte alls enligt den egna världsåskådningen. Ändamålet helgar alltså eventuellt tvivelaktiga medel. Deras religion finns i den heliga Värdegrunden och deras gudomliga uppdrag är att till varje pris bekämpa de fem p:na; patriarkatet, populisterna, polariserande postsanningar och protektionism. Att de i verkligen svettas i bunkern spelar liksom ingen roll och ”Bagdad Bob”-gänget håller ju stämningen uppe. Kanske tror de att Syndafloden som Greta proklamerat ska svepa bort de (oss) otrogna…..

  Gillad av 1 person

 9. Göran Fredriksson skriver:

  Omvandlingen synes redan pågå och följa samma mönster som när Sovjetkommunismen föll samman. Plötsligt hade ingen svensk varit kommunist, utom Lars Ohly. De flesta blev miljöpartister eller feminister. Men nu verkar dessa skaror söka sig vidare. Hur skall det annars förklaras att både Mp och F! krymper. En fråga är vilka partier och organisationer de infiltrerar nu. Kanske är det Svenska Kyrkan och klimatrörelsen. Och naturligtvis public service.

  Gillad av 1 person

  • Leif Nilsson skriver:

   På frågan, ”vilka partier och organisationer de infiltrerar nu?”, kan det dock knappast vara Svenska Kyrkan, klimatrörelsen eller Public Service.
   Där lär det knappast vara plats för dem. Där är det ju redan sprängfullt av vänsterfeministiska HBTQ-certifierade värdegrundsextremister. Den största risken är att de försöker infiltrera Sverigedemokraterna.

   Gilla

 10. plq017 skriver:

  Kanske är revolutionen närmare än vad man tror i allmänhet. Läste just att 6 maskingevär av fabrikat Glock som förrådslagrats i Regeringskansliet är stulna. Har Morgan och Stefan sett till att beväpna sig själva?
  Litar de inte längre på Säkerhetspolisen?

  Gillad av 2 personer

 11. Folkomröstningsdemokraten skriver:

  Såsialdemokraterna bränner broarna för det står klart även för dem att deras tid är ute. De har sina infiltratörer i ofantliga mängder på alla nivåer i statsapparaten som har hörsammat Rudi Dutschkes stridsrop om den långa marschen genom institutionerna. Dessa femtekolonnare är förutbestämda att göra regerandet för en konservativ regering så overksam och djävlig som möjligt, och kommer att verka som krypskyttar mot den makt som tar över efter sossevänsterns haveri. Det är visst den brända jorden taktik de använder. Det de gör nu är detsamma som att bränna all gröda. Får de sitta kvar tills 2022 så kommer Sveriges ekonomi att vara i botten, och följaktligen kommer de ekonomiska medlen för att återställa ett fungerande samhälle att vara magra.

  Det kommer alltså att bli mycket värre innan en alternativ regering kommer att få möjlighet att fösöka göra det bättre.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.