Mohamed Omar: Vikingalynnet

Mohamed Omar

Den första lördagen i november kallas i den svenska almanackan för Alla helgons dag. Det passar ju bra att ha en högtid på en lördag då folk är lediga. Traditionellt inom kristenheten har man firat Alla helgons dag den 1 november, även i vårt land.

Hur som helst, på Alla helgons dag den 2 november, besökte jag Gamla kyrkogården i Uppsala. Jag har ingen anhörig begravd där, utan jag brukar gå till någon poet. De är inte alltid helgon, men förtjänar att bli ihågkomna, ja, som det står i Odyssén: ”Bland alla människor på jorden är heder och vördnad skaldernas lott.”

Dessutom får döda poeter mig alltid att tänka på filmen Dead Poets Society om hur en karismatisk lärare lyckas få unga grabbar att tycka gamla diktare är kul.

Jag gick med mina två döttrar, nio och fjorton år gamla, till Geijers grav och tände ett ljus. Så läste jag några verser ur dikten ”Vikingen”, skriven 1811:

Vid femton års ålder blef stugan mig trång,
Där jag bodde med moder min.
Att vakta på gettren blef dagen mig lång;
Jag bytte om håg och sinn’.
Jag drömde, jag tänkte jag vet icke hvad,
Jag kunde som förr ej mer vara glad
Uti skogen.

Med häftigt sinne på fjället jag språng,
Och såg i det vida haf.
Mig tycktes så ljuflig böljornas sång,
Där de gå i det skummande haf.
De komma från fjerran, fjerran land,
Dem hålla ej bojor, de känna ej band
Uti hafvet.

(Läs hela dikten här)

Diktens språk är ganska svårt att förstå för moderna svenskar, både vuxna och barn. Jag försökte förklara dess berättelse för mina barn genom att jämföra med något de kände till: Star Wars.

Dikten handlar alltså om en ung pojke som, missnöjd med sitt liv som bonde, blickar ut över havet och drömmer om äventyr. Hjälten i Star Wars-filmerna, Luke Skywalker, växer upp i en bondefamilj på planeten Tatooine. I en känd scen står Luke i solnedgången och blickar längtansfullt upp mot rymden. I Geijers dikt vill pojken ut på havet, i Star Wars ut i rymden. Både hade ”vikingalynne”.

Luke Skywalker på Tatooine betraktar planetens två månar och drömmer om äventyr ute i rymden:

Detta lynne verkar vara något som ligger i västerlänningens natur. När jag bodde i Afrika kallades jag för ”mzungu”, ett ord på swahili som man använder för att beskriva vita. Ordets ursprung är lite oklart. Vissa menar att det kommer från ordet ”zunguzungu” som betyder ”snurrig”. Det ska bero på att man tyckte att rörelse och rastlöshet karaktäriserade de vita männen.

Filosofen Oswald Spengler verkar ha menat något liknande när han kallade vår civilisation ”faustisk”. Vi vill inte sitta stilla, utan är ständigt på jakt efter kunskap, uppfinner saker eller utforskar det okända.

Jag har intresserat mig mycket för den svenske konstnären Ivan Aguéli (1869-1917). Liksom jag blev han muslim ett tag, men verkar sedan ha lämnat det bakom sig. Han var dock ingen vanlig muslim, utan var attraherad av mystiker i islams utkanter.

I ett brev av april 1907 kallar Aguéli Columbus: ”västerländingen par excellence, mannen som avstår från sömnen därför att han har ett Amerika att upptäcka”.

Vad menar han med det? Han menar förmodligen att föreställningen om ”det västerländska” innefattar sådant som forskardrift, rastlös äventyrlighet och upptäckaranda: den faustiska andan eller ”vikingalynnet”.

Och en viking, Leif Eriksson, ska ju ha kommit före Columbus.

Leif Eriksson upptäcker Amerika. En målning av Christian Krohg 1893:

Jag citerade tidigare Odysséen, titeln betyder upptäcktsfärd och ordet är bildat efter namnet på diktens hjälte: Odysseus.

Odysséen, som ska ha skrivits omkring 700 f.Kr. utgör tillsammans med Iliaden den äldsta bevarade grekiska och europeiska litteraturen. Grekerna diktade inte bara om upptäcktsfärder, de gav sig ut på böljorna för att grunda kolonier längs Medelhavets och Svarta havets kuster.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa att du uppskattar vad jag gör genom att swisha en donation till 0760078008 (Eddie)

11 reaktioner på ”Mohamed Omar: Vikingalynnet

 1. Ga Ort skriver:

  Härligt med vikingalynne!
  Gillar dikten av Geijer, lite Röde Orm över den, t ex strofen:
  I Valland jag tog mig en mö —
  I tre dagar gret hon, och så blef hon nöjd,
  Och så stod vårt bröllop, med lekande fröjd

  Gilla

 2. Sten Björnberg skriver:

  TAG MITT RODER

  Tag mitt roder
  du starke viking
  och styr mig här
  mot främmande vidder
  Ge mig en vänlig klapp
  på axeln min broder
  innan jag brottas
  med livets stormar

  Styr mig sedan mot
  ditt land
  där ingen sörjer mer
  och alla äro jämlikar
  Sätt mig iland
  på en öde ö
  där ingen mig sviker
  och ingen kung
  eller träl finns
  och ingen ära av
  någon vinns

  Gillad av 2 personer

 3. Dandersan skriver:

  I dag läser jag(SVD) att bronsålderns flickor saknas i familjegravarna. De tycks ha flyttat och bildat familj i andra landsändar. Detta tolkas som om det var dessa kvinnor som förmedlade och spred kulturen.

  Gilla

 4. Hortensia skriver:

  Tack Eddie. Jag har tänkt mycket på vikingar sedan jag häromdagen sträcklyssnade på Gunnar Sjöbergs skickliga uppläsning av den magnifika berättelsen om Röde Orm, som också han var muslim ett tag:

  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1111&grupp=31033

  Undrar om det var därför jag nästan fick för mig, att Mattis gråa tröja (i avsnitt nr 19 av Erik och Matti på underbara Swebb-TV) egentligen var en skyddande ringbrynja av järn. Passande en tvättäkta nordman.

  Gillad av 1 person

 5. Göran Holmström skriver:

  Vari finnes nordmännens raseri?
  Inför dom lögnaktiga jarlarna och skövlande horderna, så beskådar hirdmännen bränder och frillornas lidande,
  med tysthet bakom plogen.
  Svärden är fjättrade i stugorna, tyngden över dom fria männens axlar äro så tung att endast suckar undslipper slagskämparna.
  Odens enda öga är fyllt av tårar, valhallas salar äro tomma, valkyrierna har övergett dom fjättrade kämparna. Ty dom sjunger skalder om ensama kortväxta män.
  Tor kommer berövas sin veckodag,
  Ersättas av Hendagen, Frej mister även sin plats, likas värde gjorde alla värdelösa.
  Nej lite skaldöl på det här så ordnar sig allt.

  Gillad av 4 personer

 6. Hortensia skriver:

  På tal om Odysséen hörde jag, att irländarna (som ju har erfarenhet av vikingabesök) inför det stundande 100-årsjubileet av romanen Odysseus vill, att författaren James Joyce, som tydligen dog utomlands och vilar i Schweiz sedan hans fru Nora nekades begrava honom på Irland, eftersom han misstänktes ha varit okatolsk, ska grävas upp och ombegravas på Irland snarast möjligt. Den som lever får se hur det blir med den saken.

  Gilla

 7. Rolf H Carlsson skriver:

  Geijer fångade den svenska kulturen och centrala värderingarna i de två dikterna Odalbonden och Vikingen – två frihetsbegrepp (den egna torvans frihet och oberoende respektive havets frihet och upptäckarglädjens) vars saknad vi ser tydliga spår av i hur vi fortfarande agerar i verkligheten, trots PK-maffians ihärdiga kamp att radera ut, eller som våra politiker är för obildade för att ha en susning om (tänk Mona Sahlin och Reinfeldt). De flesta äger eller har tillgång till ett fritidsställe och vi är det folk som reser mest i världen. Med flygskams-kampanjer och ökande reseskatter får vi väl återgå till vikingaskepp igen. Det måste bli värre innan det blir bättre, tycker en oåptimist!

  Gillad av 1 person

 8. Börjesson skriver:

  Här vandre fri och stolt bland fjällarna en ätt
  som självmant gör sin plikt och kräver ut sin rätt
  och, i sin enfald vis, uti sitt armod ärad,
  omfamnar faran glad och döden oförfärad.
  Så växte fordom opp bland tallarna en släkt,
  som kuvat österns våld och söderns bävan väckt.

  O Sveas forna dar, o fädrens gudaminnen,
  i seklers långa natt I skymten och försvinnen.
  I sången leven kvar! Den tiden är förbi,
  då, trygg som klippans rot, som himlens vind så fri
  och närd utav den skörd som på hans täppa grodde,
  Europas segrare i nordens hyddor bodde.

  – Esaias Tegnér: Svea

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.