Ny podd: Halloween

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 25/10) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Bitte Assarmo om halloween eller allhelgonaafton. Högtiden sägs ofta vara ”amerikansk” men dess rötter kommer från det förkristna Europa.

Bitte menar att man bör skilja på det skojiga och uppsluppna halloween-firandet och den stilla och värdiga åminnelsen av de döda på Alla helgons dag. Tidigare firade även vi svenskar allhelgonaafton 31 oktober och Alla helgons dag den 1 november, men detta ändrades på 1700-talet. Eddie har hittat en berättelse i Astrid Lindgrens första bok om barnen i Bullerbyn som passar på halloween. Den heter ”När vi klädde ut oss” och handlar om hur barnen klär ut sig en föräldrafri höstkväll och går ut och busar.

Bitte Assarmo tipsar om den blodiga skräckfilmen Halloween från 1978 medan Eddie tycker att man ska titta på skräckkomedin Lost Boys från 1987.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan: