Mohamed Omar: Klimatkrisen är invärtes i eder

Mohamed Omar

Söndagen den 6 oktober mitt på dagen gick jag och min son på gågatan i centrala Uppsala, Svartbäcksgatan. När vi kom till S:t Pers galleria fick vi se flera polisbilar och ett antal poliser i uniform som gick omkring. På gatan låg det flera människor. Jag blev orolig, hade det hänt något med dem? Varför låg de på gatan och vad gjorde polisen där?

Min oro blev strax stillad då vi såg att människorna som låg på gatan var fullt friska. Det handlade om en manifestation till ”stöd för klimatet”. De låg ner för att imitera lik. Det är så hela mänskligheten, och allt liv på jorden, kommer att sluta – om VI INTE GÖR NÅGOT NU!

”Jaha”, sa min tonårsson, ”det är bara såna där klimat-töntar”. Och han var inte den ende av den åsikten. Många som gick förbi, både svennar och blattar och allt däremellan, var märkbart irriterade över att dessa domedagsaktivister blockerade gatan. Förutom att störa så skulle de ju kunna skrämma någon också. Någon kunde ju tro att de faktiskt var sjuka, skadade eller döda.

När jag kom hem sökte jag på nätet och fann att de ansvariga för den underliga manifestationen kallar sig för Extinction Rebellion Uppsala. På Facebook skrev de:

”Idag gjorde XR-Uppsala en die-in på gågatan i Uppsala. Vårt mål var att uppmärksamma och skapa fokus kring klimatkrisens offer och de som inte kan protestera själva. Tillsammans med folket på gågatan skapade vi en magisk atmosfär med fiolmusik och många bra samtal med alla som var intresserade.”

Jag upplevde som sagt inte någon ”magisk atmosfär”. Jag upplevde att de flesta som gick förbi var irriterade eller likgiltiga. Fiolmusiken som nämns lät i mina öron som gnissel. Det var övervintrad, skäggig hippie i luffarkläder med påsydda hjärtan som spelade fiol. Jag gissar att han är en veteran från 68-rörelsen och FNL-demonstrationerna.

På banderollerna stod olika budskap om att vi befinner oss i en kris, ja, undergången är nära. Jag håller med, den vita medelklassen befinner sig i någon typ av kris. De längtar efter mening i sina liv, något verkligt att få kämpa för. För alla som deltog i manifestationen var vita gymnasister och studenter. Det skulle inte förvåna mig om de är barn till akademiker i Luthagen och Kåbo. Jag är från Uppsala och känner igen typen.

Jag tror att det finns en kris, en verklig kris. Den signal jag uppfattade från de vita medelklasskidsen som låg där på gågatan och spelade döda var att deras liv kändes tomma och meningslösa och att de längtade efter verkliga problem, något som kunde få dem att känna sig betydelsefulla. Det jag vill säga till dem är: ”Klimatkrisen är invärtes i eder”.

Låt oss säga att den människoskapade ”klimatkrisen” är verklig. Låt oss säga att vi lyckas fixa den på något sätt. Tror ni att dessa medelklasskids kommer att gå hem? Nej, de kommer att hitta något annat göra. Kanske kommer de att återgå till att rädda världens alla flyktingar? ”Om vi inte öppnar våra gränser kommer barnen att dö”. Det här är en grupp som tycks sakna dramatik i sina verkliga liv och därför söker det i andra sammanhang. Medelhavet är Auschwitz. Jorden kommer att gå under.

Dessa domedagsaktivister struntar i verkliga problem, som att kvinnor blir våldtagna och både män och kvinnor blir rånade, delvis som en följd av den ”humana flyktingpolitik” som dessa vita medelklasskids skrikit sig hesa efter på gator och torg.

Kidsens guru, Greta Thunberg, stod i tårar i FN och klagade över att hennes barndom har blivit stulen ifrån henne. I stället för att få vara barn (vem vill vara ett barn när man är 17 år?) tvingas hon göra hemska saker som att åka båt till USA och sova på hotell på Manhattan. Tack och lov blev hon inte sjösjuk. Jag menar, hur mycket lidande måste denna stackars tonåring utstå?

För rasister som absolut inte vill umgås med så kallade ”rasifierade” utan vill hänga i ett helvitt gäng så rekommenderar jag klimatgänget. Förutom att göra manifestationer, happenings och love ins för att använda 68-språk, så träffas de också på puben.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)