Katerina Janouch svarar på frågor: Jag misstänker att min man är otrogen

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Jag misstänker att min man är otrogen ­– hur tar jag reda på sanningen?

Hej Katerina, jag är en kvinna på 38 år som misstänker att min man är otrogen…Jag har haft en konstig magkänsla i flera månader. Han är väldigt upptagen med sin mobiltelefon, och jag ser små förändringar i hur han beter sig, och hur han klär sig. Han har köpt flera nya skjortor och har börjat bry sig mer om sitt utseende.

Ja det kanske är en fyrtioårskris hos honom (han fyller 40 i november), men jag har ändå en känsla av att det kan vara något mer. Han har alltid varit omtänksam och förekommande mot mig, men nu är det som om han är mindre intresserad av att prata och umgås… han brukade alltid fråga hur jag haft det när vi kommit hem från jobbet men nu är han mest disträ. Jag har försökt att fråga vad det är men han slår ifrån sig och säger att jag inbillar mig. Men jag blir allt mer osäker.

Vi har varit gifta i tre år. Hur tar jag reda på vad som är i görningen? Känner mig ledsen och orolig och det går såklart ut över vårt förhållande, jag blir irriterad på honom… Samtidigt älskar jag honom och vill inte att vår relation ska ta slut.

”En ledsen kvinna i Norrköping”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Du behöver konfrontera din man mer sakligt, i lugn och ro

Hej, vad tråkigt att höra att du har problem i äktenskapet. Magkänsla är en underskattad signal om att något är fel, och känner man på sig att något inte stämmer i ett kärleksförhållande så finns det många gånger en välgrundad anledning till det. Om du upplever att din man plötsligt förändrat sitt beteende på ett sätt som får dig att undra, så behöver du få en förklaring.

Ja, det kan vara en 40-årskris, men det kan också, som du skriver, röra sig om att han har en flirt eller en affär vid sidan av. Det du beskriver är dessvärre klassiska tecken på otrohet, men jag kan förstås inte alls veta säkert hur det ligger till. För att försöka reda ut saken måste du konfrontera din man mer sakligt och tydligt, inte bara ifrågasätta här och där. Välj ett tillfälle då ni kan prata i lugn och ro och säg vad du ser, och fråga sedan rakt ut. Det är inte säkert att han svarar sanningsenligt ändå, men då har ni i alla fall påbörjat en dialog. Ibland kan sådana samtal vara en början på en process, att relationen färndras. Det kan innebära flera olika scenarior. IBland glider man ifrån varandra, ibland kommer man varandra närmare. Relationen kan också krascha helt.

Det finns två huvudsakliga typer av misstänksamhet i en relation, en välgrundad som bottnar i att man faktiskt intuitivt känner på sig att något är fel, och en ogrundad, där man har ett stort kontrollbehov och ser ett hot runt i princip allt som partnern gör. Ibland kan dessa överlappa varandra. Att inte veta vad som pågår och känna en växande otrygghet i ett förhållande är förstås inte någon bra förutsättning för att relationen ska utvecklas på ett bra sätt. Men frågar man och vill verkligen veta sanningen bör man också vara beredd på att den kan göra väldigt ont.

Ibland kan det därför vara bra att ta hjälp av en familjeterapeut, oavsett hur relationen utvecklar sig. Vill också påpeka att en otrohet inte måste innebära slutet på ett förhållande. Många har kunnat gå vidare tillsammans trots svek. Men det är naturligtvis ytterst individuellt. Jag hoppas det ska lösa sig till det bästa för er!

Varma hälsningar från Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

11 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: Jag misstänker att min man är otrogen

 1. perbblog skriver:

  En som är otrogen trasslar ofta in sig i lögner. Ibland är dom bevis nog. En sak som man ljuger om är var man befinner sig. Det finns en liten grej man kan köpa och då kommer du att på din mobil se var grejen befinner sig. Bra sätt att avslöja en lögn.
  Kan också användas till att hålla reda på var hunden är, eller barnen.

  Gillad av 1 person

 2. miketheviking skriver:

  40-års kris är ingen ursäkt. Begreppet kommer från en annan tid där folk kanske levat 15 år tillsammans, fått barn som växt upp och börjat ifrågasätta sitt liv. Idag ser det annorlunda ut.
  Gifta i 3 år – det är ju inte mycket – då håller man fortfarande på och växer tillsammans om allt står rätt till. Låter inte som ni har barn då – blir ju extra besvärligt om han är otrogen i sånt läge.

  Det krävs mod att konfrontera. Och karln kan ju ljuga så att du känner dig som en skurk och värdelöst paranoid. Du behöver bevis.

  Har ni gemensamt bankkonto så går det att spåra där. Kvitton, parkeringskvitton eller kontokortutdrag ska ge ledtrådar. Vad han jobbar med och var är viktiga utgångspunkter. Finns det kvinnor där, reser han i tjänsten? Kan du prata med hans kollegor?
  Håller han på o fipplar med mobilen sms:ar osv kan det ju vara jobb men då borde han kommentera det också. Annars är det lurt.

  Skugga honom en dag när det känns som att något är på gång. Då får du visshet.

  Gilla

 3. Göran Holmström skriver:

  En liten tanke har du som kvinna gjort allt för att visa din uppskattning för din man?
  Enligt Star Fm så föredrar över 50% av alla kvinnor sitt husdjur framför sin partner.
  Lägger man sedan till karriär, sociala medier och”förverkliga”, sig själv.
  Så är det underligt att inte fler svenska män har en affär vid sidan av.
  Till den eventuellt otrogna maken, gör som jag whiskey tar udden av det slentrianen 😉

  Gillad av 1 person

 4. Fredr. Östman skriver:

  Nej, Katerina, så välmenande ditt råd må vara, är det destruktivt. Vi skall inte uppamma svartsjuka i äktenskapet, som bara kan leda till dess nedvärdering såväl som institution som i det enskilda fallet, utan i stället:

  – Inom vårt äktenskap alltid utgå ifrån att det inte kan upplösas, inte är angripet, inte hotas
  – Utom vårt eget äktenskap vara moraliskt öppet mycket aggressiva och nedlåtande gentemot alla som bryter mot det sjätte eller det tionde budet

  En hustru som tror att hon blir bedragen skall be någon annan att undersöka detta och helst lösa det problemet utom hustruns vetskap.

  Vi måste lämna det totalitära paradigmet bakom oss, som säger att inget utrymme finns i samhället för moral utanför och ovanför lagen, att staten reglerar allting och individen inte är beroende av någon annan än av staten. Vi måste, som Patrik uppmanar oss till idag, hålla äktenskapet heligt och sluta upp med de lättvindiga skilsmässorna, inte bara från statens sida, utan även från vår egen moraliska sida.

  Gillad av 2 personer

  • pllay skriver:

   Ett äktenskap där skilsmässa inte är ett alternativ ger bägge parter, och barnen, den trygghet i livet som gör att en plan B inte behövs.
   Det ger mening med långsiktighet i livet, barnens bästa i stället för narcissistiskt självförverkligande.
   Familjen är samhällets minsta byggsten, inte individen.

   Gillad av 3 personer

   • Östanskog skriver:

    En av mina bästa kamrater på den litteraturvetenskapliga institutionen var en gammel-laestadianer från Lappland. Han tog det med ro att jag (i samboförhållandet) skulle hamna i helvetet. Samtidigt hävdade han, att barnen i hans äktenskap levde i 100%-ig trygghet. Vi får se…

    Gillad av 1 person

 5. södrmalmsrealisten skriver:

  Dubbelkommando
  När en av oss med pitt har två kvinnfolk samtidigt. Att ljuga är inte jobbigt. Det jobbiga är att komma ihåg allt trivialsnack. Med vem av de två var de vi snackade om ….den där stackars kändisen som blev uthängd för att… t ex
  säger en som varit med
  Alltså det kallas;
  Dubbelkomando

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.