Patrik Engellau: Oförskämda ledare

Patrik Engellau

I förra veckan, innan Hanif Bali hade genomfört sitt intellektuella attentat mot Carl Bildt och M-ledningen örfilat Bali så att han kände sig tvungen att be om ursäkt, kom jag att tänka på att några av världens främsta – och mest hatade – politiska ledare är utstuderat oförskämda.

Donald Trump tycks anstränga sig att vara odiplomatisk som när han nonchalant förklarade sig vilja lägga bud på Grönland och sedan nobbade ett danmarksbesök när danska statsministern förnärmat avvisade förslaget. Jair Bolsonaro är ungefär likadan. När han säger att det bara är veganer som bekymrar sig över att Amazonas brinner har han garanterat retat upp betydelsefulla opinionsgrupper. Eller när han förklarar att pojkbäbisar ska ha ljusblå kläder och flickbäbisar rosa kläder. Matteo Salvini, Viktor Orbán och Jarosław Kaczyński verkar ungefär likadana i bemärkelsen att de excellerar i att utmana den goda smaken och sätta framstående människor på plats. Kanske hör även Boris Johnson dit. Och nu alltså Hanif Bali som förstås inte nått den politiska parnassen men verkar öva sig att göra de mer kända bespottarnas tricks. Kanske spände han bågen för hårt när han gav sig på Bildt.

De flesta bedömare verkar mena att dessa ledares etikettsbrott ligger dem i fatet och att det skulle gå bättre för exempelvis de, om de inte var så plumpa. (”Jag hoppas att de mycket snart får en president som vet hur man uppför sig”, sa Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen om Brasiliens president Jair Bolsonaro.) I en viss bemärkelse är det nog korrekt. Eliterna skulle gilla Trump bättre om han inte förtalade dem och förolämpade dem så fort han kom åt. Å andra sidan är det inte eliterna som har fört Trump till presidentposten och eventuellt kommer att låta honom vara kvar där. Om Hanif Bali ska få någon framgång måste han rida på folkets axlar ty det politiska etablissemanget kommer sannolika aldrig att vilja ge honom en chans.

Vi måste acceptera ett obehagligt faktum, nämligen att samhället är indelat i dem där uppe och dem där nere. Ingen gillar frågan. De där uppe gillar inte att man pratar om den och de där nere gillar inte själva sakförhållandet. Trots detta existerar denna sociala skiktning. Hur mycket vi än resonerar om att de politiska motsättningarna går längs olika teoretiska sprickor – till exempel mellan liberaler och konservativa eller mellan Brexitörer och Remainers – så tror jag att det under denna ideologiska överbyggnad ligger en mycket starkare emotionell laddning mellan eliterna och de vanliga kollektivresenärerna. Motsättningen handlar inte så mycket om pengar som om känsla för människovärde och respekt för nästan.

Aldrig har, tror jag, denna underliggande, ständigt malande och ibland uppblossande konflikt framträtt så tydligt som under den amerikanska valkampanjen 2016. Eliterna, representerade av Hillary Clinton, visade sitt förakt för dem där nere när hon kallade trumpväljarna för ”the deplorables”, de beklagansvärda, och när Trump beskrev Clintons värld som ”träsket” med ordets alla associationer till rovdjur som krokodiler och utsugare som blodiglar.

Jag tror inte att det är ett klumpigt misstag av sådana som Trump och Bolsonaro att så envetet förolämpa dem där uppe. Jag tror att de vet vad det gör och att det troligen kommer att gynna dem eftersom det ömsesidiga föraktet mellan dem där uppe och dem där nere faktiskt finns och de där nere gillar att eliterna får sig en snyting.

Naturligtvis slår de där uppe tillbaka. Eliternas tillrättavisande av folket är så mycket en del av det normala bakgrundsbruset i vårt samhälle att många inte ens noterar det. Det räcker med att knäppa på den statskontrollerade televisionen för att höra de förolämpande förhållningsorderna till dem där nere. Om de vanliga medborgarna tycker att invandringen gått för långt så är de inte bara beklagansvärda utan också rasister. Om folket vill köra bil, äta biff och flyga till Thailand, vilket det vill, så bör det skämmas av hänsyn till miljön.

I Sverige är de där nere mer hunsade än motsvarande grupper i länder som USA och Brasilien, kanske också i Italien och Ungern, det kan jag inte bedöma. Det gör att Sverige inte har någon självsäker populistisk rörelse och att sverigedemokraterna håller igen för att inte få någon sådan stämpel. Vad Hanif Bali går för vet jag inte. Det räcker förstås inte med att vara oförskämd för att vinna ordentlig politisk framgång.

74 reaktioner på ”Patrik Engellau: Oförskämda ledare

 1. Göran Holmström skriver:

  Nu börjar vi närma oss helveteshundens kärna. Vi föder dom, som hatar oss.
  Dom fixar förmåner, vi ska vara tacksamma.
  Dom kan frossa och flyga, vi ska arbeta och hålla käften, inom en snar framtid så kommer ”soylent green” lanseras.
  Titta bara på TV4 taffliga försök i att vi kanske skulle äta döda människor för att skona klimatet.
  Skön slogan där,”Ät upp farmor, spara på naturen och begravningkostnader”..
  Men helt allvarligt är det bara jag som det hur sinnessjukt landet blivit?
  Vi behöver en som Duterte omgående!

  Gillad av 24 personer

  • GWI skriver:

   Du är inte ensam! Det är en tragedi att svenskarna inte tycks inse, att demokratin har två sidor som måste förvaltas av varje generation: regelverket (väl eller illa hopkommet) och det mänskliga innehållet. Men det fanns en annan tid.

   Den första åtgärden arbetarrörelsens ledare vidtog, när man kommit i regeringsställning, var den nya fattigvårdslagen. Thorsson, som ersatt Branting efter några månader hösten 1917, höll anförandet i riksdagen, hans talmanuskript bevarat som stolpar skrivna med en typiskt väl driven handstil. Detta är en riktig ”Nelson Mandela”.

   Som barn följde Thorsson sin mor, änka och barnmorska i St Köpinge socken, på vandringarna mellan koställen och husmanshus i det utfattiga Österlen. Det var under svältåren efter den svåra missväxten 1868/69. Tiggeriet var utbrett och folk drev längs landsvägarna, lockade av soppkök att inte överskrida sockengränserna. Den stora utvandringen till Nordamerika hade börjat.

   Lyssna till emigrantpsalmen de sjöng, fyllda av hemlängtan, i missionshusen från St Paul till Calgary i Canada: ”Vart jag går i skogar berg och dalar”.

   Eller ”Förklädd gud” uruppförd i april 1940 då hela folkhemmet hotades.

   Nej, det handlar inte om Gud. Det handlar om oss.

   Gillad av 3 personer

   • GWI skriver:

    Källhänvisning. Riksarkivet, sök i arkiven, digitala forskarsalen, nationella arkivdatabasen: Fredrik Vilhelm Thorssons arkiv, volym F3:1 Thorssons anteckningar och talmanuskript (beteckning SE/M030/YSA 63200-1 Ystads stadsarkiv). Sammanhanget framgår av min historik under arkivbildare. Handlingarna, som flyttades från lägenheten i Stockholm till bostaden i Ystad dagarna efter Thorssons död den 5 maj 1925, är ogallrat och strukturerat på sätt som framgår av arkivförteckningen.

    Gillad av 1 person

 2. lenam skriver:

  Att vägra förhandla med SD är ett tydligt exempel på denna nedlåtenhet mot folket. Att tvingas ta tag i de problem som SD påtalat och varnat för men viktigt att just detta parti ska utestängas. Där tycker jag nog att SVT ställde motiverade frågor ett flertal gånger. Ju fler gånger Damberg förklarade sitt avståndstagande desto löjligare blev det. SD har rätt värdegrund eftersom man företräder sitt eget folk i första hand.

  Gillad av 15 personer

 3. MartinA skriver:

  En alternativ teori är att de megarika har köpt gammelmedia och sedan väljer vad de citerar och lägger vikt vid från politiker de ogillar och de som de gillar. De kan då fritt skapa vilket intryck de vill av vem som helst. I Donald Trumps fall så använde han det här som politisk taktik, för att få en media som avskydde honom att skriva om honom. Men i de flesta andra fall lär det bara vara en illusion skapad av systemmedia. Orban till exempel lär inte framstå som plump i Ungersk media.

  Vidare, på vilket sätt är det klumpigt att påpeka att pojkar har blått och flickor har rosa?

  Gillad av 12 personer

   • MartinA skriver:

    Jag har identifierat mig som någon form av nationalist i femton år. Och sett hur media ofelbarligen demoniserar och felrespresenterar människor som jag själv lyssnat på ofiltrerat och sett att de är hyggliga och vettiga människor. För mig har det blivit en självklarhet att media alltid ljuger, vinklar, förvrider och manipulerar. Eftersom jag har upplevt det så tydligt så länge.

    Gillad av 9 personer

  • V för Vendetta skriver:

   Teorin är bra men faller på att e megarika inte har köpt Public Service. Vad förklarar i så fall Public Service demagogi

   Gilla

 4. miketheviking skriver:

  Det är i denna typ av skymningsläge där människor och mathavare lider av en självbild som utgår från en skev verklighetsuppfattning, där drag av masspsykos kan spåras, som ”ledaren” kommer fram.

  Vi har ingen sådan i Sverige och kanske är vi för vaccinerade mot starka ledare. Vi är uppfostrade med mjäkiga Ola Ullsten, tant Mona, tjejernas favorit Bengt Westerberg, han som bestämmer lite lagom hårt Göran Persson osv.

  Men jag bävar den dag då motsättningen mellan det föraktade folket och den elitistiska makteliten blir så ohållbar att det kliver fram en liten person med talets gåva, förtrollande personlighet och en vilja av stål.
  Den dag då alla låter sig förtrollas och ledas ner i avgrunden på precis samma sätt som hänt många gånger förr.

  Gillad av 4 personer

  • pllay skriver:

   När dagens etablissemang kört Sverige i diket kommer vi säkert hitta en förare som kör i motsatt dike.
   Det du skriver om är det som verkligen skrämmer, när eliten så uppenbart går emot folkets och landets intressen bygger den upp ett hat som när det utlöses kan i grunden förstöra vår svenska kulturs rötter.
   Den totalitära eliten har då lyckats i sitt värv, med vår kulturs humanitära grundvalar raserade går vi in i en tid av våld och anarki, antingen till höger eller vänster men helt klart med den civilisationsförstörande totalitära samhällsklassen vid rodret.
   Klassen som har förstörelsen som högsta mål.
   De som driver sin politik med hjälp av våld.
   Den som äger våldet äger makten, se på vår polis respekt för våldet.
   Fredrik och Palme är goda exempel på ledare som ser förstörelsens styrka i maktkampen.
   Skiljelinjen går inte mellan höger och vänster, den går mellan de med demokratisk politisk grundsyn och de med en totalitärt elitistisk syn på människors behov av ledning i livet.
   Vi hade tidigare en god totalitär ledning, den bästa och mest framgångsrika i historien, i form av den kristna filosofin, nu när vänstern lyckats kämpa ner detta moraliska ramverk har de giriga och maktgalna makten över samhällsutvecklingen utan någon begränsande moralisk motkraft.
   Moralen kommer återinsättas i vårt medvetande och det kommer bli den med högst våldskapacitet, religion X.
   En lära som kompletterar totalitärt styre med en moralisk kodex. Något dagens -goda- ropar efter, moraliska ramar i livet.

   Gillad av 3 personer

   • miketheviking skriver:

    Du har så rätt!
    vi behöver återgå till den kristna kompassen.
    Elitens manipulatörer har ingen moralisk kompass. Tiita på Palme, överklass, samarbetsman med CIA, överlöpare till socialismen då det där fanns störst chans till maktövertagande. Reinfeldt som skpaade de nya sossarna och därigenom kunde köra skattesänkarpolitik samtidigt med borttagna spjäll på invandringen. Titta på Tony Blair, vem kommer ihåg att han var partiledare i Labour? Han ville bara ha makt och få sola sig i skuggan av Bush.

    Usch.

    Gillad av 3 personer

   • A skriver:

    Bra Pllay, detta kan vi formulera nu. Det är inga konstigheter alls. Det skulle gå att skriva ned grunden på ett A4 nu direkt. Riktningen är enkel och densamma både sekulär som religiös.

    Mvh A

    Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Ja Mike, det finns tyvärr många inslag av skev verklighetsuppfattning och masspsykos i Sverige. Jag undrar också över de här ”dreven” som uppträder med jämna mellanrum . Är det också typiskt svenskt ? Media släpper loss de dräglande hundarna, media hetsar, offret jagas över stock och sten. Inga andra röster hörs, ingen vågar försvara offret. Ytterst obehagligt. Jag läser just nu Katarina Frostensons bok ” K ” som handlar om jakten på ”Kulturprofilen”, hennes make. Visst , det är en partsinlaga, men den är mycket välskriven och intressant och ger en skrämmande bild av hur maktkamper kan gå till.

   Gillad av 2 personer

   • miketheviking skriver:

    Ja, Jean Kladd må ha varit läbbig men när drevet går så är inte KuKluxKlan-känslan särskilt långt borta.
    Tänker på Stadsteaterns Benny som drevs till självmord av bl.a Åsa Linderborg på AB.
    Hur plötsligt Virtanen och Oisin Cantwell är återupprättade (de må ha laster men drivas ner i skiten är hårt).
    Vad hände med Timell, båda brorsorna?
    Lasse Kroner sönktes nästan fullständigt av drevet.

    Jag tycker inte drevet är typiskt svenskt – det är en grej som media skapat själva i maskopi med olika maktfraktioner i landet.
    Machiavellis maktprinciper går ju ut på att bl.a. utnyttja din fiendes fiende, förråda vänner för att vinna över en annan fiende.
    Media utgör dåtidens dolkbärare.

    Gilla

 5. V för Vendetta skriver:

  Alla som talar ur hjärtat är farliga. Det P E kallar för plumpa påhopp kallar jag för uppfriskande uttalanden då det är precis det folket känner som Trump, Balif och Johnsson säger. Politiker skall inte bara för att de är politiker sättas i glasbox där inget ont kan nå dem. Tvärtom skall de rannsakas, ifrågasättas och de gånger de gör tokiga saker, vilket är rätt ofta, skall de få ta del av det som deras välgörare egentligen tycker. Det fick Bildt göra, och det tålde han inte efter alla år i sin skyddade verkstad. Att ge sig på dem verbalt med vassa kommenterarer är ett av få sätt att ge dem feedback de lyssnar på, ty annars har de förmåga att strunta i det mesta som kommer från folket.

  Gillad av 6 personer

  • Stig Palm skriver:

   Carl Bildt viktigpettern från Ms ungdomsförbund har nu blivit en M-intern Ikon. Frågan är om inte liket finns med Lenin att de snart vill ha en staty över Carl. Vad har Carl åstadkommit som yrkespolitiker att aldrig haft en s k riktigt arbete, värt att nämna?
   Carl B nu borde tillhöra GRETAs hatobjekt som flygande omkring i världen att träffa sina polare att lösa världens problem utan att ha mandat därtill. En slag klubb för inbördes beundran eller omhändertagande.
   Så kommer det fram någon och säger som det är och Ikonen går i taket påhejad av sin kamrater inom M. Denne ‘sanningssägare’ Banif borde söka sig till SD att stärka dessa med sina upplevelser i M-partiet. Ett parti vilket ha degenererat under många år till att bli Liberaler.
   Den sekt vilken vinglar hit och dit samt ständigt är opålitlig samt maktkåta (tänk Annie Lööf).

   Gilla

 6. Mv skriver:

  Patrik brukar kritisera mig för att inte läsa innantill, jag inser att även idag kan detta appliceras (om mitt inlägg kommer med). Jag misstänker att Patrik missat att jag oftast ser hans huvudlinje som självklar och därför biter jag mig fast i utkanterna av argumenten.

  Sedan Bali, jag gissar att jag inte är ensam om att känna att man varken tror att vi kan räddas av någon invandrare från denna region, ej heller att vi bör göra det, ej heller att man vill att så sker. Detta är för svåra ämnen för DGS tror jag. Vi svenskar måste rädda oss själva, eller inte alls.

  Gillad av 8 personer

  • Mv skriver:

   Haha kom inte med! Vad är det med skuld DGS inte tål? Det finns en sten i skon på DGS när det kommer till religion. De goda aspekterna av kristendomen verkar svåra för DGS, de dåliga kan man tala om. Ensidigt.

   Gillad av 2 personer

   • Mv skriver:

    Man kan ju prova med småbitar och på så vis finna det misshagliga:

    Jag tycker att DGS är taktiskt naivt, vänstern är framförallt en metod för makt, inte för att nå sanning, liv och rätt, innan vi förstår det så kommer vi ingen vart. Trump och Bolsonaro och Orban har förstått.

    Gillad av 2 personer

   • Mv skriver:

    En liten bit till:

    Har Patrik underhållit tanken att Bolsonaro och Trump helt enkelt har rätt? Att det som uppfattas som förolämpningar i själva verket är milda beskrivningar av något som är mycket värre? Det verkar inte så, själv så tycker jag det är så uppenbart att lögnen, vänsterlögnen om allt i världen, vuxit sig så stor att det bara var en tidsfråga innan HC Andersenska små pojkar pekar på den bara röven. Vi lever i ett totalt vänstervansinne och det fokuseras på det förolämpande i att peka på att kejsaren använder våra pengar för att flasha en bar röv i nyllet på oss. Hur förolämpar man en röv?

    Gillad av 2 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  Visst är samhället uppdelat i dem däruppe och dem därnere. Det finns som en ständig underton i samhället och i politiken. I västvärlden låtsas numera de däruppe stå på dem därneres sida, så när Hillary försäger sig, så avslöjar hon taktiken och skenheligheten förutom att använda ett förolämpande begrepp om dem därnere. Folk älskar en upper class som står på deras sida och skjuter på sina gelikar, särskilt på dem som uppenbart mest värnar om sig själv, som Bildt t ex. Det är svårare att genomskåda dem som har klättrat och bytt sida men fortsätter låtsas tillhöra dem därnere fast de gör allt för att förstöra för just dem. Som det svenska vänsteretablissemanget.
  Trump verkar åstadkomma det han lovade det amerikanska folket, dem därnere, och är dessutom troligen genuint självsäker. Det är väldigt sällsynt med genuin självsäkerhet i vår svenska sossepräglade kultur, så Trump som fenomen retar gallfeber på den svenska mindervärdeskomplexfyllda överheten. Dessutom är det hotfullt att han och Órban, Salvini och några till, verkar föra politik som går ut på att förbättra samhället och livet för sina medborgare. De spelar inte med i att etablissemanget bara ska låtsas göra så, medan man i allt egentligen gör precis tvärtom med syftet att öka och befästa sin makt och göra undersåtarna till ofria skatteslavar. Om dessa herrar blir för populära och om en sådan som Hanif Bali får mer verklig makt, så kanske det leder till att den dubbla politiska bokföringen avslöjas.

  Gillad av 12 personer

 8. Aha skriver:

  Hanif Bali är den givne kandidaten för ett genombrott som den förste nätpolitikern och partiledare som med eget parti tar sig till riksdagen. Där har han goda möjligheter att växa sig stor. Så länge flosklerna dominerar i politiken finns det stora behov av politiker som ser att kejsaren är naken.
  Hanif Bali är en sund reaktion på ett unket politikervälde som fångats i en unken PK-ism.

  Vad är bäst, en bitsk sanningssägare eller en floskelpolitiker?

  Gillad av 3 personer

 9. Erik2 skriver:

  Det PE skriver är nog i allt väsentligt korrekt. Vad gäller Bali – Bildt – affären så verkar alla missa det som egentligen hände. Jag tror det handlar om den kapade Stenabåten. Det var samtal om denna som pågick, och med viss framgång som det verkar. Balis inhopp blev därför väldigt fel. Men Ulf K vet ju vem Bali är. Även Bildt. Så hur svårt hade det varit att informera honom om den pågående tysta diplomatin och be honom att tillfälligt ligga lågt?

  Gilla

 10. Erik skriver:

  Vilka som är oförskämda kan diskuteras. När Stefan Löfven och Annie Lööw kallar mig för rasist-fascist-nazist för att jag protesterar mot massinvandringen av folk som kommer till Sverige för att få del av vår välfärd utan att själva bidra med arbete och inbetalade skatter så anser jag det vara oförskämt mot mig.
  Jag väljer då att ge igen med samma mynt,jag kallar dem för egoistiska lögnare som i första hand ser om sitt eget hus;
  Att kunna behålla makten och de höga löner de därmed också kan tillskansa sig.
  När Ulf Kristersson under de senaste tio åren konsekvent försökt mobba bort SD från inflytande samtidigt som han och M talar väldigt tyst om att just Kristersson satt med i Reinfeldts regering(socialminister 2010-2014) och därmed har ett direkt och stort personligt ansvar för massinvandringens förödande konsekvenser på Sverige anser jag att han är både en hycklare och en person som bara förtjänar förakt. Och detta anser jag mig ha rätt att framföra högt.
  Så vem är den oförskämde,
  Jag som ger igen eller de som under åratal kastar skit på mig och andra oliktänkande !

  Gillad av 10 personer

  • pllay skriver:

   Invandringen är överhetens sätt att hålla oss dissidenter sysselsatta.
   Vi ägnar kraft och resurser i försök att förklara immigrationens orsaker och verkan i stället för att angripa och avsätta det etablissemang som gett oss detta köttben att bråka om.
   Söndra och härska. 82% bekämpar oss i stället för att ifrågasätta svensk politik och egen framtid.

   Gillad av 2 personer

 11. Observatör skriver:

  Grovt sett finns det två klasser i samhället. De som bara producerar ord och de som producerar och distribuerar materiella varor och tjänster. De båda samhällsklasserna ser ner på varandra, och så har det nog alltid varit. Det Trump och Bolsonaro ger uttryck för är det förakt för de onyttiga och parasitära ordproducenterna som alltid funnits bland varuproducenterna och det förakt som ordproducenterna visar för Trump och Bolsonaro är det förakt som ordproducenterna alltid visat för de smutsiga och obildade varuproducenterna.

  Gillad av 6 personer

  • pllay skriver:

   Ett resultat av effektiviteten i produktionen, fler ser sig som administratörer, controlers, chefer, byråkrater, coacher, socialsekreterare och ledare i någon form, PEs komplex.
   Närande har kommit i minoritet och de tärande ser inget behov av dem, tvärtom ses de som bakåtsträvande lantisar utan den rätta värdegrunden.
   Att producera nyttigheter är terapiarbete för den simpla pöbeln, något som kan köpas billigare från Kina.

   Gillad av 3 personer

 12. Elisabeth G skriver:

  Klart att Trump vet vad han gör. Hade han varit en sådan stolle som eliten påstår hade han aldrig kunnat bli så framgångsrik. Och hans verbala snytingar är ingenting i jämförelse med vad eliten gör och vill göra mot folket.

  Jag önskar att vi haft en Trump i Sverige men det är nog omöjligt eftersom partiledningarna styr vilka som får stå på valsedlarna. Det var väl därför Hanif Bali vek ner sig. Och eftersom partiledningarna inte har något som helst intresse av att ändra på detta ser det mycket mörkt ut för Sverige. Eliten skor sig och folket får lida.

  Gillad av 7 personer

 13. Elisabeth skriver:

  En annan genuint självsäker folkets man är Staffanstorpspolitikern Christian Sonesson. Han är av gammal familjetradition M men kunde lika gärna vara SD ( så är det ofta här nere i Skåne. ) Han deltog i gårdagens Opinion Live. Man ”diskuterade” tiggeriet. Eskilstuna har nyss vågat sig på att införa tillstånd för tiggeriet, förmodligen efter massiva påtryckningar från Eskilstuna-borna. Ändå lyckades man hitta en äldre svensk karl som stödde tiggeriet . Han påstod att han brukade sitta tillsammans med zigenarna med en stor skylt om fattigdom. Han var av den typen som det finns alltför gott om i vårt land , personer som vill visa upp sig , som vill ha godhetsstämpel. Men ofta kan de inte dölja att de egentligen är hätska människor. Från Eskilstuna deltog också en flicka med afrikanskt ursprung som sa att hon blev störd och påhoppad av tiggarna, vidare en manlig SD-politiker med vettiga, folkliga åsikter samt en ung man som framhöll kriminaliteten som organiserar och backar upp tiggeriet. I studion stod en gammal sosse med ovårdat hår och skägg. Han inledde med att läsa upp några ord om tiggeriet som lät rätt vettiga. Men gissa vem som skrivit detta, skrek han sedan, jo, det var någon nazist under Tredje Rikets dagar. Han länkade alltså motstånd mot tiggeriet med nazism. Hans motdebattör var Sonesson som lugnt avfärdade sossens hysteriska inlägg som rent trams och som därefter tog över debatten. Han avslutade med : för 100 år sedan kämpade arbetarpartiet för att avskaffa tiggeriet, nu kämpar man för att införa det igen. Just det.

  Gillad av 11 personer

 14. Den äkta Fredrik Östman skriver:

  Ja, du kliver rakt i fällan när du betecknar det som oförskämdheter när man säger sanningen om skurkar som sitter vid makten, medan det bara är tillrättavisning och förolämpande förhållningsorder när kuttingen öppnas i andra ändan. Artikeln är mycket belysande. Allt ljus på dig!

  Varför skall vi inte betrakta Trumps uttalanden om idiotiska, farliga och ondsinta vänsterpolitiker som tillrättavisning och förhållningsorder och svenska idiotiska, farliga och ondsinta vänsterpolitikers pladder som de oförskämdheter de är?

  Skillnaden ligger i över- och underordning. Man är oförskämd uppåt, tillrättavisande nedåt. Det som förenar Orbàn, Salvini, Bolsonaro, Trump och Duterte är att de inte accepterar en av den samlade vänstern utmålad placering under vänsterns totalitära överhöghet. Vänstern, och ännu du, Patrik, lever i en totalitärt färgad världsbild, skild från sinnevärlden, där äjjängklijjen — denna kommunisternas ständiga refräng — vänsterns socialistiska vision är facit och alla tings mått, oavsett om man tror att man kan uppnå den eller ej.

  Jag hoppas i mina ljusaste stunder att det är totalitarismens dödskamp vi betraktar. Men den kan väl ännu vinna…

  Gillad av 4 personer

  • Johanna skriver:

   Liksom Gutenbergs press så småningom ledde till att fler fick lära sig läsa och nya tankar och idéer kunde spridas till många så inser jag att våra nya medievanor, så länge vi har nätet öppet dvs, kan bryta de senaste 100 årens dominerande inriktning beträffande politik, idéer, värderingar, tankar…
   Och det behöver inte bli islam som ersätter allt vårt gamla tankegods.
   Men vi kanske måste engagera oss också ute i samhället, våga tala med varandra. Våga öppna diskussioner i familjen, släkten, bland vänner, på kafferasten. Börja tala med okända.
   Vi har levt i ett bekvämt Sverige som vi trodde var färdigbyggt. De flesta av oss har varit de där feta mätta kattorna.
   Men våra samhällen kommer ju alltid vara stadda i förändring.
   I mina ljusaste stunder tycker jag att det är spännande att få uppleva ett paradigmskifte.

   Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Fredrik, jag tror du har för bråttom med att pika Patrik! Jag tror inte du läste igenom hela inlägget innan du skrev din kommentar idag.

   Gilla

 15. laogong2018 skriver:

  Kanske det hade blivit större ramaskri om han föreslagit att äta upp dina hundar först, eller alla dina ”onödiga” sällskapsdjur?

  Gilla

 16. svenne skriver:

  ”Om Hanif Bali ska få någon framgång måste han rida på folkets axlar ty det politiska etablissemanget kommer sannolika aldrig att vilja ge honom en chans.”

  Jag gillar figurer som Hanif Bali därför att han inte är rädd för att ventilera åsikter som han själv vet är fullständigt utanför åsiktskorridoren och detta ger ett öppnare debattklimat. Om han slirar iväg och hasplar ur sig något som betraktas som vansinnigt så är det ju bara att bemöta detta med sakliga argument, och äger dessa en riktighet så punkteras ju det vansinniga uttalandet. Det är viktigt att inte åsiktsbildare av hans typ kväses till tystnad för då är yttrandefriheten i fara.

  Moderaterna hade ju en tidigare partiledare som var väldigt rak på sak och man visste var man hade honom i åsiktsfloran. Jag tänker givetvis på Gösta Bohman och kan inte låta bli att göra en jämförelse med Ulf Kristersson som inte på långa vägar är av Göstas kaliber.

  Jag tror att M gör en tabbe om dom knuffar undan Hanif Bali till glömskan därför att ”det politiska etablissemanget sannolikt aldrig vill ge honom en chans”. Men såvitt jag förstår så är han populär bland de väljare som inte väjer för frispråkighet och detta är något som numera saknas hos våra krumbuktande ”goda” politiker.

  Gillad av 1 person

 17. UlfH skriver:

  Mycket bra analys! Att till exempel uppmärksamheten att Donald ville köpa Grönland säger mer om mediernas dumhet än om Donalds absurda önskan som väl var en skojig lek med de förra..

  Gilla

 18. educaremm skriver:

  Att hetsa, att angripa, att förolämpa, samt att anklaga och att försöka att kränka, det är genomgående en vänstermetodik. Sådana som använder sig av den metodiken kan då antas vara s.k. vänsteraktivister.

  Men maktutövning har i alla tider krävt av makthavare att både kunna säga – fy – , samt att också kunna säga – bra – .

  (Läs mer Maktlösa makthavare, mäktiga ledare? ..https://educaremm.wordpress.com

  Gilla

 19. Björn skriver:

  Det är märkligt att Sveriges alla MSM-redaktioner, verkar vara så mycket mer insatta i vad Trump och hans administration gör och inte gör, än i vad som sker här hemma! Den ene ”USA-experten” efter den andre, uttalar sig ju i press och TV, ofta på ett självsäkert, kaxigt, löjligt förenklat och nedlåtande sätt, om allt det komplexa som händer ”over there”, men varför får vi aldrig se någon ”Sverige-expert”?! Vore intressant med någon eller några, som på motsvarande sätt, också tittade på vad Sveriges politiker håller på med! Fast då med annan ”färg på glasögonen”, än de som används vid de otaliga ”analyserna” av Trump ….

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Herregud, orsaken är ju att Sverige är i mycket hög grad ”östtyskt”! Orsaken till detta är ju att den kommunistiska diktaturen Östtyskland var sosseriets idealstat innan muren föll i november 1989. Detta var man mycket noga med att därefter gömma och hemligstämpla i arkiven, med Säpos hjälp. Det är viktigt att förstå att Säpo är underställt sosseriet.
   Socialismen är ju en slags ”fredlig” kommunism, dvs staten ska ju helst äga och styra allt. Efter det misslyckade försöket att ta över det privata näringslivet under Palme via löntagarfonderna så bilades väl tillfälligt detta. Men, man har ju det som är alltigenom viktigast: statliga SVT, SR och ett statligt i grunden styrt TV4. Dvs monopol på de viktigaste indoktrineringsmedierna. Ovanpå detta så utbildar man de flesta journalister i pålitliga socialisttrogna journalistskolor.
   Övriga partier, M, C, L, MP och KD har ju i hög grad anammat den socialistiska statens tänkande!
   Endast SD kämpar ensamma i motvind emot i riksdagen. Men detta parti har sjupartierna funnit det synnerligen verkningsfulla sättet att hålla nere: genom beskyllningarna att vara ett rasistiskt, fascistiskt och, tom ibland också benämnas, nazistiskt parti. Svenskarna i gemen är svaga och vågar inte riskera att beblandas med ett sådant parti! Trots valhemligheten, än så länge gällande.

   Gillad av 2 personer

 20. Magnus Rosensparr skriver:

  Nu tar vi det en sista gång. Hanif Bali bad om ursäkt för sina formuleringar, men INTE för sakinnehållet i sina formuleringar. Carl Bildt har varit, är och kommer att förbli en Potemkinkuliss. Han är 100 % yta och bakom den ytan finns det bara silvertejp, gem och TippEx.

  En av de mest framträdande orsakerna till det usla tillståndet i svensk politik är att svenska politiker av idag, med några få undantag, bara är tomma inkompetenta Coca Cola-burkar som rullar runt och sprider floskler, flum och falsarier.

  Sverige skulle behöva en stor och mäktig politisk väckelserörelse med oförsonliga, grova, hårda, oförskämda på gränsen till gemena och hänsynslösa verbala råskinn, som skulle sopa banan med allt vad PK-etablissemang, politisk adel, korrumperade partigängare, fake news-spridande, fulspelande, köpta och ljugande journalister och andra massmediepersoner.

  Trump, Orbán, Salvini, Kaczyński, Duterte, Bolsonaro har visat vägen och hur effektivt det är. Även något mer polerade politiker som Erdoğan, Putin, Modi och AfD-ledaren Alice Weidel i Tyskland har visat hur framgångsrik granithård retorik är.

  Gillad av 13 personer

  • pllay skriver:

   Plattform för de verbala råskinnen? MSM? FB? Twitter? torget i den lilla staden?
   Det är vi som måste ge dem ett fora i form av TV, radio, press, web från platser oåtkomliga för etablissemanget men tillgängliga för folket.

   Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Även på det privata planet Magnus R, så är det ENDA som gett resultat för mig, att vara fullständigt knallhård och att störa ut allt, precis allt, när det gäller människor med extrema kontrollbehov. Orden betyder inte samma sak för dem, utan ALLT går ut på att de får som de vill.
   De slutar inte förrän de inte kommer en endaste millimeter. Det måste vara totalt stopp, annars jobbar de det maximala för vilken liten utdelning som helst. Skalan är är satt ur spel för sådana personer, det är ALLTID värt att tvinga sig fram för dem.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

 21. Willy Lindqvist skriver:

  Det är ett demokratiproblem att väljarna i Sverige inte kan rösta på personer utan bara på partier. Partierna bestämmer vem som står på valsedlarna och har reducerat riksdagsledamöter till röstboskap som inte får tänka själva. Behandlingen av en självständig ledamot som Hanif Bali är bara ett exempel på detta.

  Gilla

  • Niklas R skriver:

   Bah.. Bali snackar runt och håller tunt.
   Han har aldrig röstat mot partiet även när det gäller frågor där han högljutt inte hållit med det.
   Så fort det kommit till votering har han röstat som partipiskan sagt. Jag ser mer Bali som en testperson som moderaterna har för att se hur långt de kan sträcka sig utan att flertalet moderata väljare i mittfåran lämnar partiet. En kanariefågel helt enkelt.

   Gilla

   • Elisabeth skriver:

    Håller med Niklas, Bali är underhållande och vältalig men han är lättviktig. Visst, han är frispråkig, säger ibland intresseväckande saker, men det är lätt för honom att vara snackesalig som man säger här nere. Med hans bakgrund kommer man undan.Hans största värde för partiet är nog att han drar ungdomar. Jag vill se mer gedigna politiker i toppen som ex Staffanstorps Christian Sonesson.

    Gilla

 22. Kristina von Heland skriver:

  1. Vad man ser hos dessa politiker är att de har en ide, att de vill uträtta saker. Motsatsen med Lööf som ett sv. ex. står för begreppet vindflöjel. Hon representerar sig själv , hon ljuger och byter åsikt för att sitta kvar. Politiken är nyckeln för att få glänsa och ha makt. Pastor Jansson i Ringaren.
  2. Läste en intervju i landet jag bor. En nära medarbetare till Trump innan politiken. Han sa Trump lägger ett bud som är oskäligt, sedan lägger han ett till som då känns bra för den andre-kom billigt undan. Som en hästhandlare-min bransch. I detta fallet skulle han köpa Grönland och världen gick bananas. Sedan la han en bas på Grönland och det gick bra och danskan var nöjd, Trump sa vilken trevlig smart kvinna, hurra sa hon.
  Bolsonaro rök ihop med Macron. Hans turistchef twittrade bara för att du ligger med en drake blir du inte expert på eld. Herregud hon är verkligen ful.
  Bolsonaro sa skicka inte pengar, du beter dig kolonialt mot oss. Han sa skicka pengar till Evo Morales (Bolivia) i stället, han behöver dem bättre och det brinner där med. Evo M. går ut i djungeln, det är snart nyval, han släcker brasor. Gör han det för djungeln eller för att vinna valet (socialist).
  Bali gör misstaget att sakfrågan kom i skymundan. Nu tar M ställning mot en modern twittrare och för en föredetting som gift sig in i partitoppen.Sakfrågan föll bort. Bildt kan inte lämna manegen. Jag fattar Bali som går igång då Bildt ska möta skäggmurklan från Iran. Vaffö dådå som rumpnissarna undrade i filmen. Markera att han skakar tass med dem? Jag mår illa

  Gilla

 23. Erik P skriver:

  Återigen.

  Politiker tillhör inte en elit i meningen bäst av de bästa.

  Usain Bolt är elit.

  En stormästare i schack är elit.

  Ronaldo är elit.

  Ingen politiker eller VD för ett storföretag tillhör en elit, det är endast människor som råkat vara på rätt plats vid rätt tillfälle och samtidigt råkat känna rätt personer. De utgör ett ETABLISSEMANG, ingenting annat. Naturligtvis innehar de i många fall TILLRÄCKLIG kompetens för sitt värv men det är ju knappast detsamma som att någon är bäst.

  Just den tillräckliga kompetensen kan dock ifrågasättas gällande politiker då de lyckats isolera sig helt med hjälp av partistöden.

  Gilla

 24. Den äkta Fredrik Östman skriver:

  Jag vill gärna utveckla tesen om under- och överordning, att etablissemanget kräver slavmoral och vänder sig med all sin kraft mot insubordination. Det totalitära etablissemanget är auktoritärt. Detta auktoriära totalitära etablissemang har redan för ett halvt århundrade sedan etablerat en angreppsväg mot alla oss som inte underordnar oss, och den går under rubriken Den Auktoritära Personligheten.

  https://detgodasamhallet.com/2015/09/16/den-auktoritara-personligheten/

  Det faktum vi aldrig får glömma var att ALLA etablissemang var FÖR Tyskland förutom Winston Churchill och klicken runt honom. Alla, alla. Och de återkom till makten direkt efter kriget i den mån de alls hade fått ge upp den. I Sverige var de nationella socialisterna i SAP tvungna att taga in Günther i regeringen. Men sedan var det dags att plåga bönder igen. Och för att riktigt hålla alla opposition undertryckt hittade man, enligt tvärtomets eviga mönster, på den auktoritära personligheten. Det är precis denna idé som återspeglas i de hätska reaktionerna på Trump, Johnson, Bolsonaro, Orbàn, Salvini, AfD, Pegida, Tommy Robinson och Paul Weston, som fängslades under förra EUP-valkampanjen för att han som kandidat citerade Winston Churchill offentligt.

  De har givit sig den på att aldrig, aldrig mer låta sig stoppas av en Churchill. Aldrig mer! Aldrig igen! Detta är lärdomen av Andra världskriget och Holocaust.

  Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Mycket bra Fredrik. De ÄR nazister, facister, racister, det ÄR anledningen till deras eviga tjat. Det är 100% säkert för mig. Se vad de GÖR, de MÅSTE spegla bort det.

   Mvh A

   Gilla

 25. Liam skriver:

  I en studien, som publiceras i Psych, har knappt 10.000 personer mellan 8 och 21 år i Philadelphia studerats noga. Det rör sig främst om personer med antingen europeisk härkomst (vita) eller afrikansk härkomst (svarta afroamerikaner).

  När medel-IQ-nivån hos de vita sattes till 100 visade det sig att medel-IQ-nivån hos dem som identifierade sig som svarta var en standardavvikelse lägre: 85,3.

  Det är ett resultat som ligger nära det som en rad andra liknande studier inom intelligensforskning har kommit fram till de senaste årtiondena, konstaterar vetenskapsjournalisten Steve Sailor i en artikel i Unz.

  Genetiska tester visade samtidigt att de studiedeltagare som identifierade sig som svarta i genomsnitt hade 19 procent europeisk härkomst. Det är något som kan förklara varför afroamerikaner har högre IQ än afrikaner som bor kvar i Afrika. De vita i studien hade i genomsnitt 98.6 procent vit europeisk genetisk härkomst.

  Globala studier som tidigare genomförts av Richard Lynn och Tatu Vanhanen har visat att vissa afrikanska länder har en genomsnittlig IQ på runt 60.

  Gilla

  • Christer E skriver:

   Din tes att vita har större intelligens än svarta och att svarta afroamerikaner i USA har större intelligens än svarta i Afrika, är för dåligt underbyggd.

   För flera decennier sedan lästa jag filosofi på universitetet. Där ingick en kurs i psykologi och jag kommer ihåg en utredning IQ-tester. Personer som gjort flera IQ-tester hade signifikant bättre resultat på senare IQ-tester, dvs intelligensen höjdes genom att göra IQ-tester (man kan ifrågasätta om det vi kallar intelligens verkligen kan mätas med IQ-tester, men det är ett helt annat ämne).
   Det är rimligt att anta att amerikaner (vita som svarta) har blivit IQ-testade flera gånger än svarta personer i Afrika och de får alltså bättre resultat i jämförande IQ-tester.

   Jag påstår nu inte att min förklaring är bättre (mera sann) än din, men att det kan finnas andra förklaringar.

   Gilla

  • A skriver:

   Visst Liam, men mekanismen är just nu är att detta kraftigt belönas genom mycket högt barnafödande. För tillfället förlorar vi. Ju högre utbildning desto sämre går det, helt uppenbart just nu tyvärr. Och desto mer sjukligheter tänks ut.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   IQ-tester i USA på 50 och 60-talen diskuterades när jag gick i skolan. Då förklarade man den tydligt lägre IQ-nivån hos svarta amerikaner med att de hade haft näringsbrist under barndomen pga fattigdom.
   IQ hos en vuxen är väl starkt beroende av hur mycket hjärnan har stimulerats och tränats till inlärning och färdigheter under hela livet. En normalhjärna som får maximalt bra stimulans, bildning och träning och motivation under goda omständigheter har nog högre IQ än en som har dålig uppväxt i dålig miljö i dålig skola utan stimulans eller motivation för egen träning och egeninlärning.
   IQ är ett komplext begrepp. Sammansatt av många parametrar. Spatial förmåga är en sak. Språklig talang en annan. Perception en. Matematisk förmåga en. Osv. Många förmågor kan tränas upp.
   Det finns ju skeva balanser som t.ex. schackmästaren Fischer uppvisade, som var schackgeni men socialt inkompetent.

   Gilla

 26. Klas Göran skriver:

  Trump och Bolsonaro tillhör också ”dem där uppe”.

  Trump har en förmögenhet på minst 3 mrd dollar och har funnits i offentligheten i runt 40 års tid. Bolsonaro har suttit i parlamentet i 25 år. Duterte var borgmästare. Kaczynski trädde in i politiken under 80-talet tillsammans med Walesa. O s v.

  Det är ju inte så att Trump, Bolsonaro et al. bara förolämpar ”dem där uppe” och liberaler, vänsterintellektuella, feminister och veganer (eller som en polsk EU-parlamentarier uttryckte det, ”vegetarianer och cyklister”).

  De agiterar minst lika mycket mot svarta, fattiga, kvinnor, invandrare, indianer och andra grupper som utan vidare finns ”där nere” när de anser att det gynnar dem hos den egna väljargruppen.

  Engellau borde använda sina eminenta portugisiskakunskaper till att läsa på hur Bolsonaro gjorde sig lustig över en kvinnlig parlamentsledamot som hade torterats av den militärregim Bolsonaro helt öppet hyllar.

  Min fiendes fiende måste faktiskt inte alls vara min vän. Det går aldeles utmärkt att kritisera både Merkel och Trump på samma gång. Man måste inte bestämma sig för en av dem.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.