Katerina Janouch svarar: Försöka på nytt med avslutat äktenskap?

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Är det någon idé att göra ett nytt försök med ett avslutat äktenskap?

Hej Katerina, jag har en relationsfråga som kanske inte är helt lätt att svara på, men jag efterlyser lite vägledning, eller snarare hur du ser på saken. Jag har tidigare varit gift med en kvinna som jag skilde mig från för fem år sedan. Vårt äktenskap gick upp och ner men sedan var jag otrogen, kanske av tristess… vardagen blev för krävande. För att göra en lång historia kort, jag har egentligen aldrig slutat älska exfru. Efter att vi skilts åt träffade hon en ny partner, men sista året har hon levt ensam. Det har även jag. Vi är i 45-års åldern båda två. Vår gemensamma dotter är vuxen och ingen av oss har barn på annat håll. Nu har jag allt mer börjat tänka på att vi kanske borde ge vår relation en ny chans? Det är där du kommer in i bilden. Är det en vettig idé att börja dejta sin exfru? Har vi någon framtid ihop tror du? Eller kommer vi hamna i liknande hjulspår igen? Borde jag slå tanken ur hågen och träffa andra kvinnor och se äktenskapet som ett avslutat kapitel? Jag vet varken ut eller in, vissa dagar tänker jag att min exfru är mitt livs enda stora kärlek, andra dagar tänker jag att det mest bara handlar om att jag inte har någon annan just nu, och att jag därför söker en ”enklare” lösning. Sammanfattningsvis: Kan det fungera en andra gång? Ska jag försöka, eller ska jag bara låta bli?

”Magnus, Göteborg”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Ibland går det faktiskt bättre andra gången

Hej Magnus, tack för din fråga. Jag tror inte du är ensam om dessa tankar, jag hör ofta från folk att de söker sig tillbaka till gamla beprövade partners helt enkelt för att de då vet vad de får, och att kärleken kanske aldrig riktigt tagit slut. Det kan ju också handla om att man varit ute på ”marknaden” och konstaterat att gräset inte är grönare på andra sidan staketet, och att den partner man brutit upp från faktiskt var ett väldigt bra parti när man jämför med andra. För så är det ju, att stabil och seriös kärlek inte växer på träd. Och vi människor ofta inbillar oss att alla är utbytbara och att det bara är att vandra vidare till nästa person, men så enkelt är det givetvis inte, något många inser den hårda vägen. Jag tror personligen att det finns ett begränsat antal individer i livet som allt stämmer väldigt bra med och där kärleken verkligt blir djup och innerlig. De andra man möter på sin väg kan säkert vara underhållande, stimulerande, ja, fantastiska på många sätt, men alltså inte vad man kan kalla en livskamrat.

Dock vill jag samtidigt lägga in en tankeställare. Du var otrogen, skriver du, och du pratar om gamla hjulspår. Kanske bör du sätta dig ner och analysera vad det var som fick dig att bete dig destruktivt i äktenskapet då det begav sig och huruvida du skulle kunna upprepa detta beteende? I bakspegeln är det lätt att idealisera en relation, särskilt som man inte har någon annan, och lätt tro att man kan tänka sig att kompromissa för att få det att fungera. Ibland är det en illusion och snart riskerar man att hamna i exakt den situation som fick en att bryta upp.

Fundera på hur du skulle vilja ha det, om du nu går tillbaka till din förra hustru. En annan fråga är, vad är hennes syn på det hela? Skulle hon kunna tänka sig att satsa på dig igen? Ett beslut att försöka igen måste ju vara förankrat hos båda. Det kan förstås vara så att ni båda mognat och kommit till insikt att det ändå är ni två som hör ihop och hon är beredd att lita på dig igen. Ibland tar livet underliga omvägar och det behövs uppbrott och sammanbrott för att man ska inse att det ändå är just den här personen som är den man vill tillbringa livet med. Kanske är det så i ert fall, att ni båda nu också är äldre och därför känslomässigt lugnare. Det finns ingentings som säger att er relation inte skulle kunna fungera. Tvärtom kanske ni till och med har en bättre chans då ni ju känner varandra väl. Så ha öppet sinne och närma dig din exfru med en förutsättningslösa fråga, prata med varandra och se var ni landar. Lycka till!

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com