Anders Leion: Det blåser en ny vind

Anders Leion

En deltagare vid Platons symposium förklarade människornas längtan efter den rätta med att de en gång varit som klot – runda och fulländade – men av något skäl kluvits i hälfter, som blivit dömda att leta efter varandra tills de någon gång kunde finna sin hälft. Här i landet har klyvnaden istället å ena sidan bestått i en verklighet som människorna upplevt med sina sinnen och å andra sidan en påbjuden verklighetsbild som varit långt från den upplevda. Många har plågats av denna klyvnad, men:

Det råder en stor förväntan men också en ny osäkerhet. Det känns något i luften. Människorna lyfter huvudena och vädrar. En svag men sakta allt starkare vind blir förnimbar. Den är frisk, behaglig. Vad är på väg?

Denna förväntan och osäkerhet märks överallt. Plötsligt vet inte programledarna i TV vem de skall gynna eller missgynna. Det märktes i Opinion Live senast, där det inte längre var alldeles klart vem som skulle uppfattas som god och vem som var ond och därför skulle stötas ut.

Också partierna är osäkra om de vill fortsätta att vara runda och helgjutna – eller om de skall acceptera klyvnaden mellan officiell bild och verkligheten – för att därefter söka sig till en ny, helgjuten tillvaro. De väljer olika strategier.

V är det mest helgjutna partiet. Deras runda, glatta yta stöter allt bort som inte är villigt att låta sig bli konkavt och anpassat efter deras runda helighet. De kommer inte att få något inflytande längre.

L och C låtsas vara helgjutna och runda. Det är de också. De kan inte åstadkomma något stötande, eftersom de inte vet vad de vill, utöver att allt som sticker ut i samhället skall slipas av och anpassas efter deras uppfattning av det passande. Varför det skulle vara passande vet de inte.

S har egentligen aldrig varit runt. De har bara låtsats. I själva verket har de försökt åstadkomma sin runda yta utifrån helt olikartade legobitar, som de lyckats locka och hålla kvar genom utdelandet av de förmåner som tillhör makten. Nu blir makten allt osäkrare och legobitarna driver allt längre ifrån varandra. De kommer som mest att ha den runda form som en punkterad ballong inte kan uppvisa.

M är det mest förvirrade partiet. Det kan inte bestämma sig om det vill vara runt eller om det istället skall vara så amöbalikt som under Reinfeldts tid. Därför blir partiledarens roll allt svårare. Hur skall han uppträda? Det vet han inte längre. Därför håller han sig gömd.

Kd – eller i alla fall dess partiledare – uppträder som det vore stabilt runt med en egen välgrundad uppfattning om verkligheten. Det är det inte. Inuti finns ett stort hål där deras ursprungliga uppfattningar en gång suttit. Deras nya frejdighet är helt ytlig.

SD är det smartaste partiet. Det är alldeles runt inåt, samtidigt som de utåt vågar anta den form som varje situation kräver. De beskylls därför att vara för mjuka, för villiga att kompromissa. Dessa kritiker uppträder då som de tonåringar som tror sig kunna förändra världen efter sina älsklingsidéer. De vill alla vara Gretor. Och alla ryms inte inom Mp

Det råder en stor förväntan. Och många känner en stor förvirring. De har ännu inte känt den nya vinden.

Res på dig! Håll upp huvudet och vädra! Vad känner du?

40 reaktioner på ”Anders Leion: Det blåser en ny vind

 1. V för Vendetta skriver:

  Jag vädrar en unken lukt där 7 partier kommer att slåss om att erbjuda muslimer ett allt större fat av silver för at fånga deras värdefulla röster. En unken lukt som för med sig doften 100 000 nya personer årligen som skall få sina rättigheter tillgodosedda och sin ekonomi tryggad. En doft av brända bilar och brandskattade stadsdelar, en doft av handgranatskrut och kalashnikovolja. Jag känner liklukten från pensionärsboendena. Dock är kanske den starkaste doften en av gåslever som rapats ur munnen av våra sk politiker inom 7-klövern. Fast tusan vet om den inte överskuggas av doften från ett helt lands befolkning som fortfarande sover och fiser under täcket.

  Gillad av 17 personer

  • Östrahult skriver:

   De som kommer för lätt undan är moderaterna, de är faktiskt huvudansvariga för det elände som drabbat landet. Kristersons krokodiltårar för mordet idag i Malmö ger jag inte mycket för. Moderaterna har med berått mod släppt fram två icke fullt tillräkneliga politiska krafter som fått härja fritt, kommunister och MP, istället för att driva sin egen politik. Detta pga av FRs personliga hat mot Åkesson. Nu håller Kristersson dessutom på med interna utrensningar i ett desperat försök att försöka bli vuxen sitt parti.

   Gillad av 2 personer

 2. Lars skriver:

  Jag känner en tilltagande förvirring i landet, en förvirring där man sakta börjar fundera och släppa sin bild av hur världen såg ut men inte hittar fram, inte får något grepp på världen, politiker eller vilka andra krafter som påverkar. Jag ser låsningar, krampaktigt fasthållande i vad man nu trodde på om världen, människor som bygger konspirationsteorier, människor som inte litar på media, människor som inte hittar ledning för ett nytt perspektiv medan det gamla trossystemet rasar samman trots att man alltmer högljutt försvarar det och pekar ut FIENDEN.

  Gillad av 3 personer

 3. Mv skriver:

  Jag känner att problemet är att sådana som Leion tror att något är nytt. Stanken har varit med oss från början, det är som när man är på toaletten, näsan stänger av. Så tror man att detta är nytt så letar man antagligen lösningar där problemen skapades, man är dom ett får till slakt, därav fixeringen vid etablerade strukturer som ”opinion live” (man lever ett friare liv utan MSM) och partier. De har skapat detta och SD jamsar med, inge lösning står förstås att finna bland dessa partier. Det som sker i samhället i stort tror jag istället är det man ser ske på DGS, en enda lång bortförklaring utan ursäkt och utan insikt i att den tro om världen man fortfarande hyser är problemet. En utopisk tro som förnekar den mänskliga naturen och som ger att ändamålen helgar medlen, en gång tjuv alltid tjuv.

  Gillad av 9 personer

 4. K. Ulvert skriver:

  Jag känner en obehaglig dunst från Mp:s kökkenmödding när jag läser i SVT att Nyamko Sabuni vill ha höjd bensinskatt för att …. ja, något skäl finns det ju alltid för den som hellre blir kompis med Mp än med väljarna.

  Gillad av 3 personer

 5. Jari Norvanto skriver:

  ”Res på dig! Håll upp huvudet och vädra! Vad känner du?”

  Jag hukar mig, under de tjocka sjoken av PK-gas som vidlåder det offentliga rummet och tränger in i hemmets borg. Men jag vittrar… vänta lite… Vad är det som händer? Och vad är det jag känner? Är det vinden som vänder? Den ljuva brisen av krut i morgondimman över en fuktig äng, och den omisskännliga aromen av en ”Pyreneisk pärla” – den utsöktaste violkaramellen med en droppe sarcanthusparfym.

  Gillad av 3 personer

 6. miketheviking skriver:

  Så länge svenskarna (alla inkluderade som känner sig svenska) tillåter politiker och media servera en verklighet som de själva inte delar så kommer vinden blåsa som tidigare.
  Den kommer föra med sig lukten av brandrök, lukten av sopor och lukten av ångest från brottsoffer.

  Först när svenskar, invandrare även välkomna, brutalt ifrågasätter media och våra politiker och börjar högljutt kräva ändring kommer något hända. Först när många. många fler inser sambanden, orsak och verkan och diskuterar dessa på sina arbetsplatser, högljutt ifrågasätter chefen och dennes genuscertifierare.
  Då kan något hända.

  Gillad av 7 personer

 7. olle holmqvist skriver:

  ”Här i landet har klyvnaden istället å ena sidan bestått i en verklighet som människorna upplevt med sina sinnen och å andra sidan en påbjuden verklighetsbild som varit långt från den upplevda. ”

  Jag tycker precis tvärtom. Problemet är att problemen med massinvandringen – inte – ännu krupit under skinnet på Svensson. Han har ännu inte tvingats härbärgera okända främlingar i sitt hem, inte ens vintertid i tomma sommarstugan behöver han släppa till sänghalm – ännu.. Han har inte haft obehagligheter av invandrarungar i flock på stan. Bara noterat dem i ögonvrån. Han känner ingen som fått sin dotter gruppvåldtagen. Hans löneutveckling har inte varit dålig. Fortfarande solsemester vid medelhavet
  och med ungarna till Åre om vintern..

  Svenne Storstadsakademiker har heller inget krigsminne i släkten, till skillnad från sin nordiska granne
  Där finns ännu gamlingar som kan berätta när utländsk makt ville bestämma i landet. Flygplan över Helsingfors och författare Willy Kyrklund tänkte: så bra, vi har ett eget stridsflyg som kan försvara oss… Så började planen fälla bomber. ..Men Svenne Storstadsakademiker tycker att visst ska vi ha lite försvar,
  som vi skickar ut i världen på fredsbevarande safari.ibland

  Och blir så gripen av alla bilder på kvinnor och barn i flyktingtågen. Han är inte själv fattigpensionär. Hans tandläkarräkningar bekymrar inte.

  Gillad av 9 personer

 8. Folke Lidén skriver:

  Jag känner att alla partier står inför stora problem”. Partiernas uppbyggnad som formades för 100 år sedan är rund och passar inte in i kommunikationssamhällets oregelbundna månghörning.
  Hur kan en partiledare vara ”den vuxne i rummet” när rummet består av praktiskt taget alla medborgare som har en dator och är läs och skrivkunniga. Rummet, där även det snabbt ökande antalet (de facto) analfabeter är representerade via ombud.

  Gillad av 1 person

 9. Dissent skriver:

  Anders. Din optimism hindrar dig fran att se den nakna verkligheten. PK-ism, lett av var egen Peter Pravda, och dartill skyddat av en tigande byrakrati av fega medlopare i stats-och kommunbyrakratin, haller fortfarande detta arma lands invanare I ett jarngrepp.

  Dissent

  Gillad av 4 personer

 10. Aha skriver:

  Jag delar tyvärr inte skribentens optimism.

  Om tio år kommer problemen i skolorna vara densamma. Kateder och kunskapsinlärning kommer inte att gälla. Bråkiga elever får inte tillrättavisas så att ”det tar”. De livsstilskriminella fortsätter att springa på våra gator istället för i fängelsekorridorer. Integrationen bland invandrarna är fortsatt dålig. Kontroll av bidragsfusket 10 – 20 miljarder fortsatt svag då hård kontroll anses vara integritetskränkande. Militären fortsätter att springa i Pridefrstivaler. Kulturskribenter har ännu inte med god kritik recenserat en alternativbok. Den banala godheten består liksom miljardrullningen av våra skattepengar. Oförnuftiga förslag läggs fram av oförnuftiga människor.

  Det som kan bryta detta är om Nya media/alternativ media förmår bryta igenom vallen till en mångmiljon publik och läsekrets.

  Behovet av en alternativ TV-kanal är enormt.

  Gillad av 8 personer

  • Mv skriver:

   Precis, det vi ser på DGS är de nyvaknades oprimism, de ”vädrar”, precis som kanske SD gjorde för 20år sedan eller mer och jag själv för 12 år sen. Öppna ett fönster, det har luktat länge, som en gammal pissoir i Paris.

   Gillad av 6 personer

  • Bayreuth skriver:

   Jag tror det är ytterst optimistiskt tänkt att Sverige är detsamma om tio år. Betänk vad som har hänt sedan 2015. I takt med att det fortfarande väller in migranter, och en lågkonjunktur knackar på dörren, tror jag att Sverige om tio år är totalt oigenkännligt. Om ens existerande.

   Gillad av 5 personer

 11. Östrahult skriver:

  Jo något har i alla fall hänt men mest handlar det om att en del pensionärer läser sådant som en mindre grupp arga pensionärer skriver. Sedan händer inte så mycket. I många fall kan inte dessa pensionärer övertyga ens närstående om att något är tokigt.
  Det som händer utöver detta är att ”vanligt folk” som bor i eller i närheten av miljonprogramområden får lite problem med rån, bråk i skolor, etc. Om mot förmodan sådana får komma till tals så buntas de ihop, t ex i Dagens Industris ledartexter, som ”reaktionära nationalister”.
  Jag kan hålla med om att något är på gång i den allmänna opinionen men inom eliten som kontroller opinionsbildning och media så har inget hänt. Samma malande om Trump, samma hyllande av Greta, samma vurm för FN, EU osv. Samma självsäkra dryga godhet överallt. Samma enkelspåriga journalister.

  Gillad av 6 personer

  • Mv skriver:

   Håller med, jag lyckades äntligen övertyga min mamma att rösta SD men andra släktingar fortsätter hyckleriet, de gör som Bitte, ojar sig över utfallet men vägrar se sin del i det.

   Gillad av 2 personer

 12. Bo Vestin skriver:

  Der ligger nog mycket i vad Leijon skriver. Först måste man söka nån sorts fakta och sanningar. Där uppstår första problemet, man ger olika bilder av verkligheten för att betona sin egen linje. Sen har vi anpassningen av taktiska skäl. Då kan man förvränga sanningen om det gynnar ens eget parti. Sen hugger man om man blir ifrågasatt för att ”vi vet ju”. Den som är trygg vågar ut i hetluften. Fakta först vore bra, innan man har åsikter om fakta.

  Gilla

 13. Marita Andersson skriver:

  Jag sniffar ungdomar som oroar sig mer för köttätande och den dumma chefen som inte gav ledigt. Vuxna +50 som fortfarande säger; ”nu har i alla fall Löfvén stängt gränserna och kraftigt minskat invandringen”, eller ”vad hjälper det om vi sitter och pratar om det här, vad tänker du göra då?”.

  Samtidigt som msm försöker undvika viktiga händelser som är invandrarrelaterade, istället höjs volymen om klimatet, klimatet, klimatet, eller möjligen hedersvåld. Det är vad jag sniffar.
  Ja, jag tittar fortfarande på SVT nyheterna och TV4 samt lyssnar på P1, hjärtinfarkten är ständigt nära men jag måste hålla kolla på hur propagandan låter, och JA folk härmar argumenten.

  Jag har bestämt mig för att ”känna” på varenda människa jag träffar i socialare sammanhang genom att själv vara tydlig med var jag står, jag sprider länkar till alternativa medier till så många som möjligt. Några är väckta, men de flesta orkar inte veta, de vill inte…

  Vi överväger att lämna landet, jag har inget hopp längre alls. Tror det slutar med mycket våld, stackars mina barn och barnbarn.

  Gillad av 11 personer

  • Linden skriver:

   https://samnytt.se/svenska-kronans-utforsbacke-beror-inte-pa-externa-faktorer/
   Den generella metoden är att svensken bara tillåts ha inflytande över en liten del av det värde han skapar. Resten hanteras av staten och det är staten som pytsar ut pengar när det behövs, tex för sjukvård och pension.. Därmed får staten också oinskränkt makt.

   -Jaså, du vill flytta utomlands? Och få ut din pension? ..Men se, det går inte, förstår du! Inga pengar för svikare som inte vill va med i mångkulturen!! Det handlar om demokrati och allas lika värde!!

   Vi måste få in i våra skallar att sjuklövern är inte våra vänner. De vill oss inte väl. De krusar och ljuger för oss några veckor var fjärde år. Sedan är det skatteoket åsiktsförtryck öppna gränser och miljö alarmism som gäller.

   Gillad av 3 personer

 14. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Håll upp huvudet och vädra! Vad känner du?” Anders Leion ställer frågan.

  Jag svarar: Doften av det begynnande statsekonomiska sammanbrottet. Den av alla experter i världen förutsagda kraftiga lågkonjunkturen är obönhörligt på väg och kommer att drabba alla. I Sverige sammanfaller det med den sedan länge fördröjda men också obönhörliga övervältringen av massinvandringens kostnader på de svenska kommunerna. Summan av dessa obehagliga effekter kommer att explodera i de svenska medborgarnas vardag och avslöja PK-etablissemangets lögner, svek och dubbelspel. Detta är dock en klen tröst för medborgarna, för staten kommer inte att kunna rädda kommunerna även om den använder alla sina tillgängliga resurser. Sammanbrottet blir oundvikligt och L’ancien régime får sitt 1789.

  Gillad av 7 personer

 15. Magnus Rosensparr skriver:

  Reblogga detta på Magni Värld och kommenterade:
  ”Håll upp huvudet och vädra! Vad känner du?” Anders Leion ställer frågan.

  Jag svarar: Doften av det begynnande statsekonomiska sammanbrottet. Den av alla experter i världen förutsagda kraftiga lågkonjunkturen är obönhörligt på väg och kommer att drabba alla. I Sverige sammanfaller det med den sedan länge fördröjda men också obönhörliga övervältringen av massinvandringens kostnader på de svenska kommunerna. Summan av dessa obehagliga effekter kommer att explodera i de svenska medborgarnas vardag och avslöja PK-etablissemangets lögner, svek och dubbelspel. Detta är dock en klen tröst för medborgarna, för staten kommer inte att kunna rädda kommunerna även om den använder alla sina tillgängliga resurser. Sammanbrottet blir oundvikligt och L’ancien régime får sitt 1789.

  Gilla

 16. Stig Bergman skriver:

  Men i våra problemområden är Fibonaccis talföljd inhuggen i sten. Den är förutsägbar oavsett dag eller natt och oavsett väder eller vind eller om vi talar om nutid eller framtid. Fibonacci kom väl egentligen inte på den talserien. Han hittade väl bara ett titthål in i evolutionen.

  Gillad av 2 personer

 17. Hovs_klipphällar skriver:

  Jadu Anders, tyvärr tittar jag aldrig på ”Opinion Live” med dess smått enfaldiga programledare, så jag har inte märkt nån såndär vind…
  Men visst, tittade häromdan på Åkessons sommartal i Sölvesborg, och DET var åtminstone uppfriskande.

  Åkesson markerade ännu en gång att han välkomnar ett samarbete från både KD och M för att lättare kunna få ordning på landets värsta problem.

  Ja — Om vi nu ännu tror att Sverige kan räddas från totalt kaos via den parlamentariska vägen, så betyder det att vi måste ha tålamod… Här i stora delar av Skåne inklusive både min hemkommun och Sölvesborgs kommun, så är nu SD det största partiet.

  Däremot har ännu våra fiender i de av PK-maffian styrda partierna fortfarande ett strypgrepp över politiken på riksplanet. Det är illa.

  Motståndet mot det här vanvettet har alltför sent lyckats formera sig. Vänsterkrafterna har utan vidare motstånd lyckats infiltrera institutionerna på 1960-talet och framåt, precis enligt planen — se denna artikel https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

  — och de fåtaliga motståndarna utmålades av vänstern som ”enfaldiga skinnskallar”.

  Sent omsider börjar vi nu kunna se ett intelligent och välformulerat motstånd, eller med andra ord: en uppfriskande vind börjar blåsa…

  Frågan är om detta sker i tid för att ett inbördeskrig ska kunna undvikas, vi ser redan många tecken på annalkande samhällskaos.

  Gillad av 6 personer

 18. Balder skriver:

  Det blir inget inbordeskrig. Svenskarna, drogade av ”let’s dance” och fredagsmys, kommer att accepterade att bli ekonomiskt fortryckta for att brereda livsrum at invandrande skaggiga, 40-ariga ”barn” fran Afghanistan . De rika emmigrerar, lofven’s kompisar skaffar sig ambassadorsposter utomlands. Danskar, Norman stanger gransen till sverabia.

  Balder

  Gillad av 2 personer

 19. Christer L skriver:

  Det Leion talar om är mycket påtagligt, en omsvängning är på gång. Oavsett om vi tycker väldigt illa om de grupper som nu svänger så svänger de ändå. Och om de är väldigt skyldiga till väldigt mycket så är det inte detta saken nu gäller. Konsekvenserna av den bedrivna politiken blir allt uppenbarare, och reaktionerna är ett gott tecken, även om det är senkommet och allt möjligt annat som man kan anmärka på. Är det inga här på DGS som tror på folkets själ, på den djupare identiteten. Det är ju därför vi är så förbannade, inte bara för att vi råkar marginellt illa ut, jämfört med dem som bor mitt uppe i skiten, som faktiskt blir överfallna, rånade, våldtagna, vilkas barn är rädda för att gå till skolan, utan även för att det är svenskar som svikit, våra egna. Så haka inte på den traditionen. Bidra inte till splittring. Att sprida den egna ångesten är till för så kallat modernistiska författare, inte för oss, vill jag mena. Inget lag som går ut på planen med förlust i tankarna uppskattas av tränaren. Vad är det med er, skriker han, vi ska vinna. Vi ska klara det här. Vad är ni, bortskämda överklassbarn?

  Gillad av 2 personer

  • Mv skriver:

   Efter att ha skrivit i 13 år så tycker jag man har rätt att vara bitter och misströsta ibland, nästan samma förbannade ledarskribenter då som nu, samma argumentet, samma tystnad och ignorerande av personer som var aktiva då. Har kanske KOA eller Tullberg fått in någon artikel jag missat? Har kanske GP släppt fram Sandelin? Den enda skillnaden är att vi idag nu har fler invandrare, framförallt från kultur x. . Jag ser faktiskt inte alls något uppvaknande, jag tycker inte det ger anledning till någon applåd att folk börjar erkänna det som deras ögon säger, jo massor av kvinnor våldtas, jo terrorister mördar folk och jobbar hos kända komiker. Steget till att faktiskt erkänna vad som måste till har endast 20,000 svenskar insett. De ryms alla i en håla i Småland. Det är de som röstar AfS.

   Gillad av 7 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Ju förr striderna börjar, ju enklare blir det att röja upp kaoset.
   Tror tyvärr inte detta slutar oblodigt.
   Lyckas sossarna så är vi alla chippade och satta på tvångsarbete och svältlön till döden befriar oss.
   Bilfritt, köttfritt, sprit och rökfri till det allt annat som gör livet värt att leva.
   Själva maximerar dom förmånerna, vi har sett det i andra regimer, till slut ledsnar folket.
   Mvh Göran.

   Gillad av 6 personer

 20. kaphorn57 skriver:

  Hej

  Som fd sjöman är jag kanske extra överkänslig?
  Jag kände den första vindkantringen redan föŕ något år sedan när kvällspressen hade enstaka trevande inslag som undrade försiktigt om allt står rätt till.

  Frågan som dock kvarstår: blåser det upp till storm eller en passatvind?

  Min näsa säger mig att stormen börjar närma sig…så surrar allt och följ god sjömanskap…var beredd på det värsta, hoppas på det bästa, välj en anpassat kurs utan att förlora resans mål ur sikte: att kommer välbehållen till destinationens säkra hamn.

  Gillad av 3 personer

 21. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag skulle vilja fråga alla som allt som oftast resonerar om exakt vilket parti/vilken politiker som är (mest) skyldig en sak eller tre.

  Om sju personer sparkar på en liggande, anser ni att det rör sig om sju olika grader av misshandel?

  Om du ser detta som soldat, polis eller vakt: är det din uppgift att ta reda på vem som ”la första kicken”? Spelar det någon roll exakt vem som sparkade exakt hur hårt mot exakt vilken del av offret?

  Om du är brandsoldat och kommer till en brand där sju personer håller div. möjliga källor till branden, släcker du eller börjar du utreda vem som är mest skyldig till det hela?

  Om sju personer arkebuserar en åttonde, menar ni verkligen att de bär olika ansvar?

  Resonemang om vem som är mest skyldig till vad på vilket sätt är relevant när, och endast när och om en process motsvarande den i Nürnberg kan arrangeras med svenska politiker, journalister och andra som medverkar till det eskalerande folkmordet på svenskarna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS @KapHorn57: gissar på en Williwaw. DS

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.