Ny podd: Dåliga böcker får bra recensioner

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 7/7) pratar Eddie (Mohamed Omar) med författaren Jeremiah Björkman om läget inom den samtida berättarkonsten. Björkman har läst flera romaner som hyllats på svenska kultursidor och funnit att de var ganska tråkiga. Hur kommer det sig att dåliga böcker får bra recensioner? Efter att ha gått i fällan flera gånger har Björkman bestämt sig för att i fortsättningen akta sig för böcker som får positiva recensioner. Läs mer på Björkmans blogg här

Lyssna på podden i spelaren nedan:

 

14 reaktioner på ”Ny podd: Dåliga böcker får bra recensioner

 1. Fredrik Östman skriver:

  Facts don’t matter. Socialismen utgår från tanken att allt blir bra om alla konflikter undviks. Så författarna och kritikerna bildar en klubb. Så blir socialismen korporativistisk. Låter man staten organisera korporatismen genom tvång uppstår så kallad national-socialism eller socialdemokrati, beroende mest på tvångets art.

  Gillad av 6 personer

  • Ninni T skriver:

   Bra skrivet!

   Har inte lyssnat på podden än, men ska.

   Har précis “försökt” läsa Aase Bergs ”Haggan” som blivit så hyllad – mestadels fått bra recensioner. Men visade sig mest vara en lång skvallrig elak litania, tyvärr. Privat uppgörelse (?!?) dåligt förklädd till roman. Noll gestaltning.

   Har inte läst något av författaren tidigare men upptäckte nu att Aase själv är resencent. Dessutom gift med en författare/recensent, Fredrik nånting. Okänd totalt för mig, men han har garanterad författarpenning så är tydligen ordentligt etablerad. Så då är det måhända få som vågar ge en ärlig recension? Så många recensenter skriver själva böcker, och vill inte reta upp kollegorna.

   Gillad av 2 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Ninni T — Jodå, Aase Berg är likt de flesta andra inom den såkallade ”kultursektorn” i det här landet, solitt förankrad i den politiska vänsterns tankevärld.
    Ur en recension av hennes bok ”Haggan”:

    ”Den patriarkala vidrighet som strukturerar det vardagliga relationsdramat benämns och analyseras,”

    … Här förväntas alltså läsaren känna igen sig.
    Själv befinner jag mig faktiskt däremot inte i den verkligheten. Och den här jargongen gör mig spyfärdig.

    Gillad av 2 personer

 2. Mitt vykort skriver:

  Vi har en bokhandel här. Jag vill göra gällande att all svensk litteratur är dålig och ointressant. Perspektivet är dessutom ALLTID vänster så mina ögon glider över böckerna, även det utländska urvalet är skit. Varför har de inte en enda Tranströmer? Jag går alltid hem med en Jack Reacher om jag hittar en jag inte läst.

  Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Mitt vykort — Jodå. Själv plöjer jag i Leif GW Perssons böcker. De rör sig i en trovärdig och lätt igenkänningsbar verklighet.

   Gilla

 3. Maria C skriver:

  Jag lärde mig tidigt, i tio- elvaårsåldern, att undvika böcker som skolbibliotekarien rekommenderade p.g.a av goda recensioner eller för att författaren/boken var prisbelönt.

  Om man är intresserad av samhällsutvecklingen bör man, anser jag, läsa några samtida, hyllade barn- och ungdomsböcker.
  Har man sedan tid och ork, kan man leta upp några lättlästa ungdomsböcker från Lgr80-tiden. (Lgr = Läroplan för grundskolan)
  Har man ännu mera tid och intresse kan man göra sin egen jämförande studie av läroböcker från 1960-talet och framåt. Det kan räcka med tjugo år tillbaka i tiden, för att upptäcka rejäla ”förenklingar” både innehållsmässigt och språkligt.

  I en religionskunskapsbok, som nu används på mellanstadiet, redovisas att Muhammed måste gifta sig med en tjugo år äldre kvinna. Eleverna lider med Muhammed!
  Att profeten senare ingick äktenskap med ett flickebarn, nämns inte, vilket i våras gav tillfälle till en, helt korrekt enligt nuvarande läroplan, diskussion om källkritik.
  Framhävande respektive utelämnande av fakta…

  Gillad av 2 personer

  • Niklas R skriver:

   Inte många rätt i den religionskunskapsboken. Muhammeds första fru var 15 år äldre än han.

   Om de missar en sådan enkel detalj, undra vad de mer missat?

   Gilla

 4. Niklas R skriver:

  I princip alla filmer och böcker i Sverige som blir hyllade av kritiker och får beröm är politiskt korrekta.
  Eftersom de är politiskt korrekta så är de med andra ord skittråkiga, undermåliga och därmed slöseri med ens tid. Endast de närmast sörjande kan tycka en sådan bok är ens minimalt intressant.

  Sedan många år tillbaka har jag alltid gjort motsatsen. Om en bok blivit hyllad av svenska kritiker så lägger jag den åt sidan. Om det är en film som hyllats av svenska kritiker så kollar jag upp den på internationella sajter innan jag slösar tid på att se den.

  Gillad av 3 personer

 5. Maria Boktokig Bokälskare skriver:

  Åh, snälla snälla snälla!!! Mer mer mer!!! Har längtat så efter att det ska bli mer KULTUR och kulturdiskussion i nymedia av folk som inte är ”köpta” – dvs beroende av stipendier etc och därför inte vågar kritisera.

  Det är jätteintressant här få en kritisk bild av litteraturkritikerna.

  Hurra! Frisk luft!!!

  Hoppas DGS fortsätter med mera! Jättebra intervju på podden.

  Gillad av 4 personer

 6. solbergaord skriver:

  Tesen dåliga böcker får bra recensioner är naturligtvis väl svepande. Men det finns ett korn av sanning tesen. Frågan är varför förlagen trycker dåliga böcker, dvs tror att dåliga böcker ska sälja. Det kan vara så att förlagenslektörer och tindingarnas recensenter har gått i samma journalistiska utbildning och umgås i samma kretsar. Gäller tesens motsats? Alltså att bra böcker får dåliga recensioner. Ja ibland. Recensenter tycks alltför ofta ha en agenda. Det bekräftasdelvis i Jens Liljestrands biografi över Vilhelm Moberg: Mannen i skogen. Hans stora och välskrivna utvandrarepos fick överlag bra recensioner. Men inte överallt. Den fick dåliga recensioner av exempelvis Olof Lagerkranz. Varför? Därför att Lagerkranz hyste gammalt groll till Mobergi. Man kan helt enkelt inte lita på en recension, men det är såklart dumt att inte bry sig om recensioner. Böcker som recenseras har givits ut och bara det garanterar att de inte är verkligt dåliga, dvs amatörmässig, oläsbar smörja. Vill man komplettera informationen från recensioner kan man lämpligen se på bokhandelsn försäljningssiffror. Bokköpare är inte dumma.

  Gilla

 7. Hovs_klipphällar skriver:

  OK, jag följde länken och hamnade snabbt i en lång utläggning om en viss Sara Stridsberg.
  För mig är människan mest känd för sitt engagemang i SCUM-manifestet.

  Vissa tycker tydligen det är ”häftigt” att massmörda män av den enda anledningen att de är just — män. Jag vägrar beblanda mig med den sorten.

  Tack för ordet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.