Katerina Janouch svarar på frågor: Familjedilemma

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Bästa Katerina,

Min mamma är en frispråkig massinvandringskritiker och är Sverigedemokrat. Min syster anser att Sverigedemokrater är nazister och har nu hotat med att mamma aldrig mer får träffa sitt (enda) barnbarn, en liten 1-åring, såvida hon inte ändrar ståndpunkt. Vad göra?

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Katerina svarar:

Ovanstående är några korta rader som på ett mycket talande sätt speglar hur trasigt det svenska samhället blivit, och vilka frågor som främst splittrar oss. Det är i synnerhet frågan om den ansvarslösa migrationspolitiken och det parti som i dagsläget representerar minst 1,2 miljoner människor i Sverige. Är då alla dessa svenskar ”nazister”? Givetvis inte, men frågan och hur man positionerar sig får en allt större symbolisk betydelse för hur vi vill se oss själva och vilka signaler vi anser vara viktiga att sända ut till vår omgivning.

Att dra in oskyldiga barn i dessa vuxenkonflikter är i mina ögon både ansvarslöst och omoget, och ingen minderårig familjemedlem borde någonsin användas som ideologiskt tillhygge då de vuxna har olika politiska åsikter!

Men så djupt går hjärntvätten att människor på fullt allvar tror att bara för att man kritiserar ett dysfunktionellt system, så är man per automatik en ond ”nazist”. Jag skriver ordet nazist med citationstecken, för själva den politiska ideologin nationalsocialism är en ideologi som är mer besläktad med socialismen än med de högerborgerliga tankegångarna. Således något som självaste socialdemokratin har sina rötter i, och detta inte enkom för att just socialdemokraterna samarbetade med Hitler under andra världskriget. Men begreppsförvirringen är total och när man slår blint betyder inte detaljerna så mycket.

Med detta sagt, vilket råd ska man ge till de inblandade i familjedilemmat? Om samtal inte fungerar, om intellekt överskuggas av hetsiga känslor och onyanserade utspel? Mitt råd är att sätta familjen främst. Relationer består, politiker kommer och går. Familjen är den som står oss närmast och som är en viktig del av oss. Kan man inte komma överens om en politisk samsyn bör man helt enkelt undvika diskussioner som kan leda till fientlighet. Jag har egen erfarenhet av exakt detta, och kan intyga att det fungerar fint att istället tala om kultur, konst, film, mat, mode, resor, skönhet, trädgårdsskötsel, kärlek, badrumsrenoveringar och annat, så att infekterade politiska känslor stängs ute. Och, som kritiker av ett dysfunktionellt system, i sitt stilla sinne hoppas att antagonisten en dag ska vakna upp och förstå. Tills dess, ligg lågt och le vänligt.

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

67 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: Familjedilemma

   • Jari Norvanto skriver:

    Inte bara karismatiska. Men dramatiska. Och, tamejtusan, understundom rent ut sagt för jäkla melodramatiska.

    Gilla

  • BjörnS skriver:

   Dottern har krävt att modern ska BYTA åsikt. Att inte bara tala om ett visst ämne räcker inte för henne. Hon kräver total underkastelse och hotar med ett BARN. Visst, de kan prova att undvika ämnet men det är stor risk att dottern inte låter sig nöja. Då blir det tydligt var skulden ligger, men jag tror inte att det löser problemet.

   Gillad av 1 person

 1. Larsson, renegat skriver:

  I går ett inlägg om att höger egentligen är vänster och vise versa, och nu ett som säger att socialdemokratin har sitt ursprung i nazismen. Vore klädsamt om K J kunde utveckla vad som menas. Och detta om att socialdemokratin som parti skulle ha samarbetat med nazisterna, var finns beläggen för det?
  Sverige förde under kriget en i stora stycken skamfull eftergiftspolitik, men landet styrdes av en koalitionsregering, inte av endast Socialdemokraterna. SD:s kampanj inför det senaste valet är därför endast ett utslag av infantil sandlådepolitik. Vem tror på allvar att SD, om de funnits då och med sitt ideologiska bagage, skulle ha opponerat mot den förda politiken?

  Gilla

  • Tomas skriver:

   Engellau mfl redde väl ut begreppen föredömligt i vilken gruppering nazismen hör hemma? Det är nog vår okunnige statsminister och det antisemitiska SSU som förtjänar epitetet infantil.

   Gillad av 5 personer

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Vänster/höger begreppen är en fälla för att förhindra klart och logiskt tänkande. Dessa begrepp som kommer från placeringen av ledamöterna i den franska Assemblee National och var förvisso relevanta på den tiden när konflikten gick mellan konservativa och radikala strömningar! Kommunisterna var mer ”vänster” än socialdemokraterna eftersom de förra ville verka inom ramen för det existerande samhället och ta över makten på lagligt sätt genom val medan de senare ville använda våld (göra revolution) och gå mycket längre! Att det numera finns ett färdigt paket av dogmer som ges etiketten ”vänster” eller ”PK” är något annat1 Det har lite att göra med vad ”vänstern” var för hundra år sedan var. Det är väl mer en besvärjelse för att visa en grupptillhörighet! En sorts ”trosbekännelse” för att hålla samman en grupp!

   Gillad av 1 person

  • Anders Lundin skriver:

   Du kan börja med att fundera vilket parti som införde tvångssteriliseringarna i Sverige, Larsson.
   Sedan kan du med hjälp av Google ta reda på vilka som bildade Rasbiologiska Institutet (ca 50 år innan SD bildades).
   Annars kan du fundera över vilka fina människor som tvingade judarna att ha Davidsstjärnan inpräntat i sina svenska pass.
   Etc. Etc.
   Annars kan du söka svaret i Hitlers partinamn: NationalSOCIALISTISKA Partiet, då kanske även den mest förhärdade Pkisten börjar ana hur lurad denne är?
   Vidare bör du nog fundera över hur det kommer sig att kommunismen (dagens V) har ca 100 miljoner människoliv på sitt samvete? Bara det; hur in i helvete kan nästan en tiondel av svenskarna rösta på något så vidrigt?!
   Om du inte orkar inhämta ovanstående information kan jag sammanfatta det med att svaret är framförallt S och C, vår tids absolut största
   Godhetskrigare😭
   Tack för att du finns Katerina!

   Gillad av 6 personer

  • NETTANN skriver:

   Din harmsna fråga hur ett politiskt parti skulle ha agerat decennier innan det bildades blir lätt – infantil.

   Eller möjligen inte. Med tanke på SD´s egna vägval i nutid så hade de kanske även i ett hypotetiskt 40-tal stått emot den samlade, pådyvlade enigheten. Då för att stoppa nazismen, nu för att freda allt det som våra fäder och vi har byggt upp.

   Gillad av 3 personer

  • Harald Carlén skriver:

   1938 begärde Sverige o Schweiz av Tyskland att man skulle märka judars pass med ett ”J”. Det underlättade nämligen avvisandet av judar vid försök till inresa i dessa två länder. Begäran bifölls.

   Gillad av 4 personer

 2. malmobon skriver:

  Såg frågan på Twitter och då som nu skulle jag inhämtat SD partiprogram och gett henne.
  Även gett henne en bok som beskriver vad socialkonservativ betyder eller varför inte en bok från K.J. ovan.
  Om hennes mamma inte vill träffa sitt barnbarn är det ett beslut hon får leva med.

  Gillad av 1 person

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Vad göra?

  Berätta för alla du känner; släkt, familj, vänner vad din syster gjort: krävt att via hot få diktera sin mors åsikter. Hotat att beröva barnet sin mormor. Lägg fram det på så vis och gör det öppet, ärligt och offentligt med full tydlighet att du inte lägger dig i varken din systers eller er mors åsikter i politiska frågor, men att din systers beteende är nedrigt och uselt. Gör det inför andra släktingar och låt din syster stå där med skammen.

  Eller gör som Katerina säger och låt din syster vinna; er mor kommer att ge med sig, och din syster kommer att fortsätta ställa ökade krav på att hon (och i förlängningen hela er familj och släkt) agerar enligt systerns åsikt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

  • A skriver:

   Jag håller med dig Rikard, det är detta som ger respekt i längden och som folk tyr sig till. På kort sikt kan det generera ett jävla liv, men sen kristalliserar det ut sig vad som är vad. Foten ska sättas ned, det är bara det, vi ser vad som annars blir resultatet..

   Mvh A

   Gillad av 3 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Katerinas råd är att modern skall undvika att prata politik när systern är närvarande. Inget annat. Det är ett rimligt råd.

   Gilla

   • Carburetor skriver:

    Rikard, ditt förslag kräver stor finess av frågeställaren. Det finns många möjligheter för strategin att spåra ur och leda till en större konflikt med fler inblandade. Utan att veta mer om personligheten och den sociala kompetensen hos frågeställaren(och hos dennes släkt) så skulle jag säga att det är för hög risk. Kör på Katerinas förslag.

    Gillad av 1 person

   • Safursey skriver:

    Ah, men jag kanske borde varit med detaljrik i min fråga (som ursprungligen ställdes på twitter, med begränsat antal tecken). Mamma pratar aldrig politik när systern är närvarande. Däremot är min mamma frispråkig i sociala medier och min syster vet om att hon är sverigedemokrat. Det retar ju fortfarande gallfeber på henne, så även om det politiska snacket upphört sedan länge så finns en enorm irritation kvar hos systern.

    Gillad av 1 person

  • Carburetor skriver:

   Rikard, ditt förslag kräver stor finess av frågeställaren. Det finns många möjligheter för strategin att spåra ur och leda till en större konflikt med fler inblandade. Utan att veta mer om personligheten och den sociala kompetensen hos frågeställaren(och hos dennes släkt) så skulle jag säga att det är för hög risk. Kör på Katarinas förslag.

   Gilla

  • Safursey skriver:

   I teorin tycker jag dina råd är bra, men i praktiken skulle jag ställa till med världskrig nr 3 om jag gav mig in i konflikten. Skadorna skulle bli permanenta. Min mamma skulle tappa kontakten med två av sina barn (mina två systrar som alltid är lojala mot varandra) och gav jag mig in i konflikten skulle även jag bli en icke-önskvärd person. Just nu nöjer jag mig med att vara länken mellan två olika läger. Inte för att det är rätt, utan för att jag inte vill splittra familjen.

   Nästa vecka fyller 1-åringen år – och mormor kommer inte vara där. Usch så sorgligt.

   Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Jag tror att du handlar så klokt du kan göra i den rådande situationen, Safursey. Att inte vilja splittra familjen ÄR etiskt rätt, ett rättsbegrepp som inte är förankrat i verkligheten är ingenting värt. Jag tror också att tiden arbetar för dig och din mor. Det fanatiska SD-hatets tid har passerat sin zenit.

    Gilla

  • afugglas skriver:

   Varför är vi konflikträdda?
   Socialisternas framgångar bygger på att tabubelägga väsentliga frågor som tex värdet av en stark familj.
   Fråga Gudrun ”sedelbrännaren” Schyman!

   Gillad av 1 person

 4. Göran Persson skriver:

  Socialdemokratin i Sverige inspirerades i hög grad av tankegångarna i Tredje Riket och Mussolinis Italien.
  Instiftandet av Rasbiologiska Institutet gjordes tack vare socialdemokraternas aktiva stöd. Inom socialpolitiken hämtades idėer ifrån Hitlers Tyskland när det gällde semesterrekreation för arbetare, styrelserepresentation, stöd till lantbrukare mm.
  När det gäller böndernas intressen fanns länge ett jordbruksutskott i Sverige, som påminde om den korporativa representation som infördes i Italien av Mussolini.
  När det gäller indelningen av människor i kollektiv påminner socialism respektive fascism/nationalsocialism om varandra även om klassen är den avgörande faktorn för den ene ideologi respektive rasen/ rasmaterialismen för den andra.
  Här kan man påminna om makarna Myrdals propaganda om ökad aktivitet och förbättring av befolkningsunderlaget genom sterilisering av ”undermåliga element”, som resulterade i tiotusentals offer, i hög grad påminner om den nationalsocialistiska synen.

  Gillad av 7 personer

 5. lenam skriver:

  Min vän vänsterpartisten vill aldrig diskutera någonting i samhället som är dåligt eller som kan förbättras. Hon kallar det gnäll och vill bara prata om sånt som är glatt snällt och roligt. Det känns väldigt enformigt. Det finns tydligen inget i vårt samhälle som hon är tillräckligt missnöjd med för att ta sig för med att ”gnälla”.
  När lilla ettåringen blir sjuk och behöver akutvård vilket vi hoppas att hon slipper så är det ju lämpligt att kalla de som klagar på den bristande vården för gnäll. Jag tycker inte man ska gnälla över varken skolan, sjukvården, bostadssituationen eller annat som uppstår till följd av att vi ökat vår befolkning rätt rejält. Från och med nu är mammans klagomål på en enda samhällsservice för gnäll. Det är såna konsekvenser man får ta. Varsågod. Godhet är inte gratis och tyvärr blir vi tvungna att ställa grupp mot grupp. Jag skulle bli elak och låtsas att jag älskar denna godhet som vi tvingas se konsekvenser av. Det skulle vara roligt att se dotterns min. Hon som i sin enfald trodde att just hon och hennes barn inte skulle drabbas.

  Gillad av 3 personer

 6. slaszlos skriver:

  Psykopater i maktpositioner är lika farliga , liksom sina sjuka medmänniskor inlåsta i dårhuset. Tecknet är på allmänna massmanipulationer med indoktrineringen att skapa offerlamm mot olikheter…De som skriker högst fascister är de bland de värsta fascisterna i klubben. Knappt finns i etablissemanget som är rena av extremism nationalism typ nationalsocialism oberoende av partifärg och ideologi…Sverige är ett rasistiskt, antisemit och terrorland orsakat av statens slav och människohandeln och blandningen av migranter med rätt eller icke rätt till asylskydd.

  Gilla

 7. Björn skriver:

  Även om MSM gör allt för att mörka och försköna verkligheten, så borde den ”sörja” som ändå ”sipprar ut”, vara tillräckligt övertygande för att skippa 7-klövern och i stället ansluta sig till SD! BORDE, som sagt, men nu är vi ju i Sverige…….

  Gilla

 8. Bzzz skriver:

  Jag återvänder till min teori om att många, de flesta vad det verkar, saknar en stabil moralisk personlighet, jag har ett syskon som är på detta vis. Vi växte så klart upp under samma förhållanden, men han drogs alltid till de som var värst. Allt har löst sig, han blev inte kriminell, men det verkar på något sätt som han saknar självförtroende att själv peka ut ont och gott. Jag har det motsatta problemet, och har mycket svårt att hantera folk med onda drag, jag kan inte bortse från det. De riktigt onda märker så klart mig också, jag jobbade länge på tradinggolv i London, en plats för mycket ondska, de är som vargar, de luktar om du tillhör flocken, det var otroligt plågsamt för mig inser jag i efterhand. London är ett moraliskt skithål. Jag hoppas att Brexit lyckas och goda krafter åter kan bli betydande.

  Nå, så alla dessa som saknar moralisk kärna, det är för dessa religion är skapad till dels, bra religion för dem in på rätt spår, dålig religion, ja det ser vi varje dag. Dagens pk-politik är som dålig religion, den uppmuntrar folks värsta sidor, ett derivat av socialismen. Så hur skall man lösa detta ovan, det kommer inte att gå att med ord övertyga denna människa, hennes moraliska tomrum har fyllts av ondska, denna kan endast långsamt tömmas. Med mitt syskon så har jag uppnått en slags balans, vi undviker känsliga ämnen, gör vi det inte så exploderar det, och idag står han närmre mina åsikter än för 10 år sedan, bara det sista året så har det rört sig mycket, då hans barn gått från pk till att se verkligheten i Malmö med egna ögon.

  Gillad av 3 personer

 9. Stig Palm skriver:

  Åsiktsförtryck inom familjen är en klassiker. Mormor får ta den ‘smällen’ och invänta att barnbarnet växer till sig och fattar eget beslut. Barnets mor kan slänga sig i väggen.

  Gillad av 1 person

 10. Marianne Reichmann skriver:

  Tack Katerina, varmhjärtat och jordnära svar! Att avstå från att köra sin ideologi in i kaklet på bekostnad av de nära relationerna är inte nödvändigtvis vare sig fegt eller ansvarslöst.

  Gilla

 11. Sixten Johansson skriver:

  Katerina skriver så fint och klokt (och de raka, starka texterna även av andra på katerinamagasin.se är kanske det bästa hamrandet på betongelefanten just nu).

  Att sätta familjen främst är rätt, ett bra grundråd. Men allt har en gräns. Bara man själv kan känna när gränsen är nådd och överskriden. Det gäller varje relation, även de närmaste. Man kan tänja sig oerhört mycket, men som när ett gummiband går av kan man plötsligt känna att man har tänjt sig för långt, gjort våld på sig själv. Sinnet översköljs av vrede och sorg, men man får kontakt med något mer äkta och sant i en själv.

  Därför ansluter jag mig till Rikards text 08:42. Frågan ställdes av systern och var formulerad så att hennes syster utnyttjade sitt eget barn för att utpressa sin mor att ”ändra ståndpunkt”! Det är inte bara ett moraliskt och familjerelationellt avskyvärt beteende, utan ett oerhört övergrepp på en annan persons tänkande och fria vilja.

  Jag talar utifrån egen erfarenhet: Om en person beter sig moraliskt avskyvärt och diktatoriskt bör varje berörd person reagera på det, kanske med stöd av ett utförligt brev. Om den andra vägrar inse att hon har gjort fel gör man rätt i att bryta kontakten med henne. I annat fall fortsätter man själv att skadas inombords och många andra fortsätter att drabbas av diktatorns beteende. Då man bryter kontakten bör man också förklara orsaken för andra närstående, låta några t ex läsa en kopia av brevet. Annars blir man svartmålad av utpressaren / diktatorn och hennes följare.

  Gillad av 1 person

 12. Livet stora flipperspel skriver:

  Min egen syster lever i samma typ av utanförskap gentemot sin egen dotter – som beskrivs i texten. Mot mig, är min syster hela sitt jag. Glad, öppen, trevlig och spontan. Gentemot sin egen dotter är hon bara en halv person. Hela tiden på sin vakt. Med kortare och mer återhållna skratt. Ett filter som hela tiden ligger på.

  Varje gång Stefan Löfven talar om Sverigedemokraterna som ett ”nazistiskt” parti, tänker jag på min systers situation. Och att Stefan är igång igen. På att vidga klyftan mellan min syster och hennes dotter. En klyfta av rent hat, sedd som glimtar i min systers dotters ögon. Som klyver min egen syster i två halvor. En mer mager halva för sin dotter. Medan jag är priviligerad, eftersom jag får se båda halvorna, ihopsatta till en. Min syster lever numera i ständig karantän. I en bur som ständigt görs allt trängre. Som en ren självbevarelsedrift håller hon ofta käften, och får därmed tillgång till båda barnbarnen.

  Det står alltmer klart att de som utnyttjar varje tillfälle att vulgariserar samhällsdebatten bär ett tungt ansvar för tusentals infekterade familjesituationer. Inte minst för det hat de spär på hos de redan väl marinerade. Det är oanständigt och direkt farligt, att från högsta håll göda och underblåsa mänskligt särskiljande krafter. Som jag uppfattar det av taktiska orsaker. Om man själv tror på vad man säger – är det ännu värre.

  Ofta talar Stefan väl om olika minoriteter. Att vi aldrig får trycka ned den svage och utsatte. Men antagligen räknas inte 1,2 miljoner människor som en minoritet. Särskilt inte om den är svensktalande, och ser faror i nuvarande politik.

  I morgon skall jag träffa min syster. Då blir det livat och glatt. Kanske även blommor i mormors hatt. Det gäller att stava rätt. Hat stavas med ett t. Med två t blir det genast mycket trevligare. Och så några Skåne till sillen. Som faktiskt inte behöver tas för att lossna tungors band. De har varit fria i hela vårt liv.

  Dagen efter ansluter min systers dotter. Då äter vi varken sill, potatis eller tar någon snaps. Det får bli nog bli kräftor och kall noll-öl. Kanske kan ett extra t hålla hatet borta? Föresten, vilken tur att kräftorna är röda. De lär väl skyla min systers dolda halva lite bättre?

  Men så mycket skratt lär det inte bli. Inte som dagen innan, i varje fall, och som den naturliga glädje vi syskon brukar känna inför varandra. Där alltid fria horisonterna gjort livet lättare att andas. Och någon skål för Stefan blir det inte. Om detta är jag säker. Om min syster och jag får bestämma. Vem vill ha dålig stämning? Tänk så illa gått för lilla Sverige. Vem anade det i sin ungdom, när livets stora flipperspel tog sin början.

  Gillad av 4 personer

  • BjörnS skriver:

   ”Det står alltmer klart att de som utnyttjar varje tillfälle att vulgariserar samhällsdebatten bär ett tungt ansvar för tusentals infekterade familjesituationer.”.

   Ja, exakt så är det. Är sedan så makabert att höra samma personer kritisera Trump för samma sak. Varudeklaration: är själv ingen Trump-fan men hyckleriet är omöjligt att bortse från. Samma skrot och korn.

   Gillad av 1 person

   • stigrydmark skriver:

    Har med intresse följt dina inlägg och andras kommentarer. Det finns här tillräckligt med fakta kring nazismen för att kunna avfärda SD som nazister. De är ju de första som också påpekat att det varit muslimer som legat bakom trakasserierna, främst i Malmö. Nu är din syster mycket okunnig. Det har hon gemensamt med många som måste kallas idioter, antingen pga okunnighet eller därför att man inte är villig att ta till sig sanning ióch verklighet. Då hamnar man ofta i ett ”ruta1-läge”: det går inte att diskutera.

    För husfridens skull så tar man Katerinas råd: vad ska man annars göra?. Man böjer sig, PK-ismen får som oftast övertaget. Det är tydligt var toleransen finns.
    Din syster är ju egentligen din och min fiende. Hon är medskyldig till tusentals människors död, misshandlade, rånade och våldtagna. Är hon villig att accepera en gruppvåldtäkt, vilket idag är en ”naturlig” företeelse i Sverige. Invandrarna står ju för den allra största delen av all kriminalitet. Hur många offer tycker din syster att hon är villig att acceptera?. Våldtäktsoffer förra året 7480. Är 10.000 ok, kanske 15.000. Offren ökar i takt med invandringen.. Det gör också antalet poliser, häktesplatser, fängelseplatser och allmän kriminalitet. Lägg därtill sämre skola och välfärd.
    Har din syster någonsin tänkt på sitt ansvar som väljare. Kanske är din syster helt nöjd, hon kanske inte ens kan koppla invandringens effekter på människors vardag.
    Din syster behöver upplysning, något som hon gissningsvis inte vill ha. Hon vill väl inte ha fel?

    Gilla

 13. lookslikeanangel skriver:

  Eller så blir det värre….

  Tänk om ”konflikten” egentligen är något annat.
  Trist jobb, dåliga relationer. Avundsjuka?
  Då används kanske politik som en ”cover-up”.

  Att flytta perspektivet allt närmre blir till
  en upptrappning, eller till en rejäl urladdning.
  Åskvarning!

  Gillad av 3 personer

  • Safursey skriver:

   Det var jag som ställde frågan och nja, kanske har du rätt, kanske inte. Min syster har invandrarvänner och hon uppfattar det som att sverigedemokrater anser att invandrare än mindre värda och att de vill skicka hem alla invandrare. Allt blir svartvitt, finns inga nyanser.

   Gilla

 14. Gunnar skriver:

  Nazismen har ingenting med socialismen att göra ! Dåtidens tyska nationalsocialismen var i ekonomiskt samarbete med den tidens kapitalister . Det var storföretagen i Tyskland som stödde nazismen . Nazismen tog till sig ordet socialismen i den tidseran , då ordet var populärt. När nazisterna tog makten så mördade de toppskikten av fackföreningsrörelsen och den kommunistiska rörelsen . Detta om något bevisar att nationalsocialistiska partiet i Tyskland var ett falskt socialistiskt parti . Nazismen egenskap var framförallt rasismen vilket är antisocialistiskt. Nazismen går under kategorin fascismen . Fascismens metodik är våld och åter våld . Ordet fascismen kommer från italienskan där faces betyder spöknippe . // Att försöka blanda ihop korten om att nationalsocialismen tillhör kategorin socialismen är en falskhet. Nazismen egenskaper är också att återgå till slavsamhälle . Slavsamhälle infördes under den tyska naziperioden. De stora kapitalistiska företagen fick gratis arbetskraft av nazisterna . Slavarna bodde i baracker i närheten av fabrikerna med polisiär bevakning . När de inte längre kunde arbeta var det gaskamrarna som gällde ( romer , judar m fl ) . Socialister tillåter inte slavarbetskraft . och denna skillnad är viktig att ha i sitt medvetande när det gäller att klassificera socialistiska partier från falska socialistpartier.

  Gilla

  • Rune skriver:

   Nationalsocialisterna hade ju egna fackföreningar efter kommunistisk förebild.
   Och det fascistiska spöknippet är ju från samma idéer som socialismen. Enstaka spön bryter man lätt av. Men sätter man ihop spöna till knippen så är det omöjligt att bryta av dem. Sammanfattat, enade vi stå, söndrade vi falla. Detta är äkta fascism!

   Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Hitler var själv fattig arbetslös krigsveteran och vände sig väl främst till sådana likasinnade som saknade egendom, arbete, pengar osv. till en början. Han var inte de besuttnas talesman precis.
   Han fick stöd först från arbetslösa lågutbildade män som bildade brunskjortorna som startade och stödde partiet länge. Det var enkla råbarkade typer och inga bildade borgare.
   Det är svårt att placera Hitler till höger. Sedan gjorde han som kansler upp med storkapitalet för att få vapenproduktion, men de vågade förstås inte annat. Han var ingen belevad bildad societetsman och passade inte in bland överklassen.
   Han var militarist och patriot och rasist. Han verkade nog för den tyske enkle mannen och arbetarna och veteranerna. Som krigsveteran kände han säkert gemenskap med militärerna.
   Det är dock förstås riktigt att nazisterna var slavdrivare, men det var inte tyskar som slavade utan andra. Gentemot tyskar ville han nog ha en närmast socialdemokratisk politik. Han tvingade fram produktion av folkvagnen som alla skulle ha råd med. Det gjordes även en enkel radio som alla skulle har råd med på hans order. Han ville ha bra standard för alla tyskar. Det är ganska likt socialdemokraternas folkhemstanke. Folk från österuropa och judar och zigenare var dock förbrukningsvaror utan människovärde, som man förslavade och dödade.

   Gilla

  • BjörnS skriver:

   ”Detta om något bevisar att nationalsocialistiska partiet i Tyskland var ett falskt socialistiskt parti .”

   Nej, det visar bara att de inte ville ha konkurrens. Stalin gjorde samma sak, fråga Trotskisterna. Så, nej, det gällde nog makt och typ av socialism snarare än socialism eller ej.

   Gilla

 15. Stefan Sewall skriver:

  Om någon säger till en annan att den är nazist;

  Så kan den anklagade ställa frågorna:
  Jaså du tror att jag vill döda alla judar och konfiskera deras egendom?
  Du tror att jag vill hämnas Versailles-freden och dolkstötenstanken?
  Du tror att jag drömmer om ett stort mäktigt krigiskt Tyskland?
  Du tror att jag vill att ett nytt stort Tyskland ska rusta upp och starta krig mot alla grannar?
  Du tror att jag villa att Tyskland ska breda ut sig i östeuropa för att skapa livsrum för tyskar?
  Du tror att jag vill bygga koncentrationsläger?
  Du tror att jag vill döda handikappade och psykiskt sjuka och zigenare och andra avvikande?
  Du tror att jag vill ha enpartistat och avskaffa alla demokratiska val och förbjuda andra partier?
  Du tror att jag vill ha statlig kontroll över industrin och all verksamhet.
  Du tror att jag vill skapa Hitlerjugend med närmast tvångsanslutning av alla pojkar för tidig soldatförberedelse-träning och total barnindoktrinering.
  Du tror att jag som största önskan vill ha ett nytt operation Barbarossa med gigantanfall på Ryssland för att krossa och ockupera hela Ryssland. -Nazismens största satsning.
  Du tror att jag vill ha storkrig i Nordafrika
  Du tror att jag vill ha totalt u-båtskrig i Atlanten.
  Du tror att jag vill bomba London och Rotterdam och Warszawa etc. till ruiner

  Det är detta som är nazism.
  Att anklaga någon för att vara nazist är rätt befängt när denne inte ens är tysk.
  Nazismen var rent tysk. Hitler uppfann den och det handlade bara om Tyskland och tyskarna och deras storhet.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   Rådgivning: Skriv ner dessa punkter som definierar nazismens kärna och be systern kryssa för vilka hon tror att du står för? Poängtera att du inte är tysk och inte drömmer om ett 1000-årigt Stortyskt rike.

   Gillad av 1 person

  • Göran Malmgren skriver:

   Bra, Stefan! Så absurda är påståendena om att nutida svenskar skulle vara ”nazister”. Nazismens och Hitlers strävanden var helt fokuserade på Tysklands dåtida situation.

   Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Bortsett från sidospåret nazismen – socialdemokraterna hamnar kommentarerna i två olika läger, därför att informationen är ofullständig och situationen sålunda tolkas på två olika sätt.

  Det är ju möjligt att mormodern har betett sig opsykologiskt och envisats med att ta upp brännbara politiska frågor titt som tätt. Varje familjemedlem har väl rätt att be att få bli besparad ständiga ofruktbara diskussioner och rätt att dra sig undan umgänget, om de andra inte respekterar ett rimligt sådant önskemål. Sina egna (lite äldre) barn har man också rätt att försöka skydda från ren indoktrinering även från närståendes sida (vilket dock inte går när det gäller förskolan och skolan).

  Men oavsett om vuxna familjemedlemmar kommer överens eller ej har den här systern ingen moralisk rätt att beröva sitt barn och sin mor deras viktiga relation och diktatoriskt utöva utpressning på grund av moderns politiska åsikter. Det är psykisk misshandel och ständiga övergrepp, men motsvarande förekommer vid oräkneliga skilsmässor och vårdnadstvister, för att så många har en vuxen kropp, men ett infantilt psyke. Enligt min mening är man då ovärdig föräldraskapets gåva och ansvar och ovärdig allt politiskt förtroende.

  Den hållning som Rikard och jag beskriver gäller även i större sammanhang, i ett företag, ett parti, en nation. Den som ser eller utsätts för tyrannisk tankekontroll måste reagera, säga stopp, söka stöd hos andra. Annars får de små och stora tyrannerna makten, precis som i dagens Sverige.

  Gillad av 1 person

  • Safursey skriver:

   Det var jag som ställde frågan och ja, för 1 år sedan pratade min mamma politik öppet med alla i familjen. Sedan sisådär ett halvår tillbaka gör hon inte längre det. Alls. Men det är som att skadan redan är skedd. Min syster vet om att hon är sverigedemokrat och allt som kan tolkas som sverigedemokratiskt får syrran att gå i taket, det räcker med något litet oskyldigt för att det ska exploderas. Häromdagen satt de och kollade på en polisdokumentär och min mamma konstaterade i en scen med en kvinnlig polis att hon inte hade en chans mot de biffiga kriminella männen – varpå syrran exploderade. Hon tyckte mamma gett uttryck för kvinnofientlighet vilket var oacceptabelt.

   Tack för dina råd i övrigt. Mycket klokt och välformulerat.

   Gillad av 1 person

 17. Lars skriver:

  DGD tycks vilja kapa invandringsdebatten och rida på migrationsfrågan för att etablera falskt borgerlig ideologi. Nu återkommer man med att nazismen var en socialism. Som tur är finns wikipedia och de som invänder mot vad jag skriver kan med fördel konsultera detta lexikon. Jag citerar några rader:

  ”I Sverige utkom redan 1936 den dåvarande socialdemokraten, senare liberalen, publicisten och DN-redaktören Herbert Tingsten med boken Nazismens och fascismens idéer, vilka han menade var extrema former av konservatism.) Tingsten påpekade bland annat, apropå den nazistiska användningen av socialistbegreppet, att ”många tyska politiker som före 1933 bekämpade socialismen och arbetade för konservativa idéer, använde utan att ha ändrat sina åsikter de nazistiska formuleringarna. De upptäckte, att de i själva verket sedan länge hyllat den ‘sanna socialismen'”.[33] Han hänvisade vidare i sitt arbete till den tyska nazismens (och italienska fascismens) sociala ursprung och de sociala klassers intressen de faktiskt tjänade. Han fann att de var borgerliga skikt som fört fram nazismen till seger, och att det var borgerligheten som vann på den politik som de facto fördes. I marxistisk mening är socialismen dessutom något som i första hand påverkar produktionsordningen i ett samhälle. I det nazistiska samhället var det inte så att arbetsgivare och kapitalägare missgynnades, tvärtom vann de på regimskiftet. De behövde ju inte längre frukta stridsåtgärder från fria fackföreningar. Dessutom var nazisterna klart uttalade antimarxister, marxismen, som enligt dem, var grundbulten i den förhatliga så kallade judiska bolsjevismen. ”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Nazism

  Jag säger som jag alltid brukar, indoktrinering av svenska medborgare har skett både från ”höger” och ”vänster” och ”dissidenter” på dessa sidor fortsätter i god tradition samma spel.
  Det är talande för hur illa det står till i Sverige, när under gårdagen en fd DN ledarredaktör för fram samma budskap och idag är det Janouch. Bland kommentatorerna har ju Fredrik utmärkt sig med denna förvända begreppsbildning, någon slags ordmagi: ”titta bara, NSDAP kallade sig ju för ”socialister”‘

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Lars,
   Vänstern har den extremt otrevliga ovanan eller krigföringstaktiken att stämpla alla som nazister som de inte gillar. T.ex. alla som står till höger om centern. Alla som är allmänt konservativa.
   Det behövs inte mycket för att en kunskapslös vänsterfundamentalist (Lindberg på AB t.ex. ) ska nazi-stämpla en politisk meningsmotståndare. Detta ligger till grund för att man nu måste ifrågasätta nazi-högerkopplingen.
   Om man som jag är ganska konservativ men alls så extremt, utan moderat på den skala som fanns före dårarnas tid, dvs på 60-talet då jag lärde mig om världen, så är man så långt från nazism som någon annan. Men när det utslungas nazi- stämplingar i tid och otid reagerar man mot den sanslösa intellektuella förslappning som detta innebär från vänstermänniskornas sida. Nazism är tysk patriotism och tyskt folkhemsbygge och inget annat. Hitler hatade förutom judar även sossar och bolsjeviker och är därmed inte en kommunist eller vanlig sosse så klart. Men han ville de tyska arbetarna väl, liksom alla patriotiska tyskar. Han byggde ett tyskt folkhem för tyskar. Andra än tyskar tog han kål på. Han var inte alls någon typisk högerman. Han trivdes inte med societet och kapitalister och förnäma rika och kultiverade människor från den typiska överklassen eller de riktigt konservativa. Makten över industrin tog staten över och industrin beordrades till krigsproduktionsomställning. Kapitalisterna fick inte bestämma längre, men fick tjäna pengar. Hitler kommenderade fram olika produkter, som folkvagnar och folkradio osv.

   En sådan som jag är konservativ och blir mer varje gång jag möter grundlösa idiotangrepp från vänstern, men står bara lite till höger på en gammal skala från 1960 talet. Vi i en modern höger vill ju inte avskaffa välfärdssamhället, men kanske ändra en del. Riktiga sjuka och handikappade och svaga ska ha hjälp. De som är födda fattiga ska ha chans till utbildning. Alla ska ha chans. Det är en gammal amerikansk tanke. Alla ska dock inte försörjas av samhället.
   Skolor, sjukvård, rättsväsende, pensioner och polis och försvar och social säkerhet ska finnas även för den mindre %-andel som står utan försörjningsförmåga. Det tycker även moderater och KD-folk. Ingen modern människa vill väl avskaffa grundläggande trygghetskomponenter i ”folkhemmet”.
   Högerextremism är att man vill att fattiga ska svälta ihjäl och inte ha några rättigheter och inga garantier för överlevnad och ingen garanterad sjukvård och inga garantier för pensioner eller bidrag. Högerextrema vill sänka skatterna till 10 % så att bara en nattväktarstat blir kvar. Vänstern vill ständigt vulgärstämpla alla sina opponenter med falska beskyllningar för och tillvitelser om sådan extremism. Inte många är så extrema. Vänstern vill ständigt bekvämt klassa alla som nazister, och då slår man tillbaka med att Hitler inte alls var någon klassisk högerman utan byggde ett folkhem för tyskar.

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Håller med om vänsterretoriken, de ljuger, men svarar ,man med nya lögner så har man förlorat. Konservativ idag representeras av olika partier i Sverige, någon teoretisk, ideal konservatism kan man inte hänvisa till, ordet saknar betydelse i Sverige och det duger inte att då fylla det med innehåll som man själv råkar tycka passa.

    Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  Stort tack, Safursey, för att du berättar mera och ger så fin återkoppling till oss alla!

  Jag funderade vidare i natt och insåg att det faktiskt handlar om två skilda strategier, som även syns i andra sammanhang. Förenklat kan vi kalla den ena ”manlig”, den andra ”kvinnlig”.

  Jag har stött på det här bl a vid mobbning i skolan. När t ex min styvson mobbades av pojkar i en ny skola fick han börja träna judo och tuffa till sig. Jag och en manlig lärare hanterade hela situationen rakt och enkelt, som man nästan alltid kunnat göra pojkar och karlar emellan. Inom några månader var relationerna mer reko och luften rensad.

  Däremot har flickors och kvinnors mobbande inte gått att lösa utom i enstaka fall, då en erfaren och skarpögd lärarinna kunnat genomskåda det som pågår och blockerat eller förebyggt alla infernaliska stick och laddningar.

  Min hustru och våra döttrar har överbevisat mig om att kvinnlig mobbning inte går att lösa med manliga metoder. Man kan bara försöka stärka sig och härda ut! Ända tills skolan är slut eller man får ett nytt jobb. När mina närmaste varit berörda har jag skurit tänder och varit beredd att klå upp även satmarornas föräldrar eller den kvinnliga läraren som tyranniserat skolan. Men nej, inget hjälper.

  Med dessa erfarenheter ser jag med förskräckelse samhället bli allt mer käringiserat. Visst kan manligt handlande vara destruktivt. Jag förstår värdet av de kvinnliga strategierna, men misstänker att de i längden ändå är mer självdestruktiva och destruktiva.

  Gillad av 1 person

 19. Jorma Kotilainen skriver:

  Hej .
  Läser ofta dina artiklar och finner nöje i dessa.
  Själv kom jag som femåring till Sverige utan att kunna ett ord . Skolan var en kamp – finnjävel
  var den8 vanligaste hälsningen.
  Nåväl jag har levt och arbetat här i alla dessa år
  och varit en god skattebetalare.
  Under mina senare arbetsår har jag haft nöjet
  att jobba med unga invandrarkillar i min bransch
  ( teknik ) och jag är stolt och glad över deras
  kunskap och engagemang.
  Som en av mina unga kollegor sade ..jag kom hit
  14-är gammal lärde mig svenska pluggade och
  nu har jag jobb, radhus, fru och en liten på gång.
  Självklart är att släkten hans stöttar .
  Bör noteras att kollegan är kristen från Iran.
  Sånt ger hopp..
  Kristen tror jag är vägen till anpassning och
  respekt.
  Tack för ordet Jorma.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.