Katerina Janouch svarar på frågor: Familjedilemma

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Bästa Katerina,

Min mamma är en frispråkig massinvandringskritiker och är Sverigedemokrat. Min syster anser att Sverigedemokrater är nazister och har nu hotat med att mamma aldrig mer får träffa sitt (enda) barnbarn, en liten 1-åring, såvida hon inte ändrar ståndpunkt. Vad göra?

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Katerina svarar:

Ovanstående är några korta rader som på ett mycket talande sätt speglar hur trasigt det svenska samhället blivit, och vilka frågor som främst splittrar oss. Det är i synnerhet frågan om den ansvarslösa migrationspolitiken och det parti som i dagsläget representerar minst 1,2 miljoner människor i Sverige. Är då alla dessa svenskar ”nazister”? Givetvis inte, men frågan och hur man positionerar sig får en allt större symbolisk betydelse för hur vi vill se oss själva och vilka signaler vi anser vara viktiga att sända ut till vår omgivning.

Att dra in oskyldiga barn i dessa vuxenkonflikter är i mina ögon både ansvarslöst och omoget, och ingen minderårig familjemedlem borde någonsin användas som ideologiskt tillhygge då de vuxna har olika politiska åsikter!

Men så djupt går hjärntvätten att människor på fullt allvar tror att bara för att man kritiserar ett dysfunktionellt system, så är man per automatik en ond ”nazist”. Jag skriver ordet nazist med citationstecken, för själva den politiska ideologin nationalsocialism är en ideologi som är mer besläktad med socialismen än med de högerborgerliga tankegångarna. Således något som självaste socialdemokratin har sina rötter i, och detta inte enkom för att just socialdemokraterna samarbetade med Hitler under andra världskriget. Men begreppsförvirringen är total och när man slår blint betyder inte detaljerna så mycket.

Med detta sagt, vilket råd ska man ge till de inblandade i familjedilemmat? Om samtal inte fungerar, om intellekt överskuggas av hetsiga känslor och onyanserade utspel? Mitt råd är att sätta familjen främst. Relationer består, politiker kommer och går. Familjen är den som står oss närmast och som är en viktig del av oss. Kan man inte komma överens om en politisk samsyn bör man helt enkelt undvika diskussioner som kan leda till fientlighet. Jag har egen erfarenhet av exakt detta, och kan intyga att det fungerar fint att istället tala om kultur, konst, film, mat, mode, resor, skönhet, trädgårdsskötsel, kärlek, badrumsrenoveringar och annat, så att infekterade politiska känslor stängs ute. Och, som kritiker av ett dysfunktionellt system, i sitt stilla sinne hoppas att antagonisten en dag ska vakna upp och förstå. Tills dess, ligg lågt och le vänligt.

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com