Katerina Janouch svarar: När vännerna tycker dina sexuella fantasier är sjuka

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina!

Jag är en man i 50-års åldern som har funderingar kring mina, både icke önskvärda men tyvärr behagliga sexuella fantasier som jag haft sedan barndomen. När jag försökt prata öppet om dessa med vänner och bekanta blir jag missförstådd och får känslan av att andra ser mig som konstig eller t o m psykiskt sjuk. Jag är så långt ifrån konstig och psykiskt sjuk man komma enligt de som känner mig på rätt sätt!

Jag minns ett belysande exempel från ett mångårigt förhållande med en tre år yngre flickvän i 18-års åldern, alltså ca 30 år sedan. En vacker höstdag när vi var ute och promenerade sa jag helt oväntat plötsligt till Malin: ”Jag tror att jag håller på att bli psykiskt sjuk. Hon svarade:” Var har du fått dom idéerna ifrån, du är ju överintelligent. Inte visste hon att jag syftade på de tidigare nämnda sexuella fantasier som jag försökt prata med vänner och bekanta om.

Jag har hört att gränsen mellan geni och idiot är hårfin vilket jag som exempel kan nämna Vincent van Gogh. Det var en kvinna som sa till honom att han hade vackra öron varpå han någon vecka senare skar av sig ena örat och skickade till kvinnan. Det finns många liknande exempel på överintelligenta genier som ansågs vara psykiskt sjuka. Men det är ju en objektiv bedömning av andra människor och har inget med Intelligenskvot att göra. Ok, åter till varför jag kontaktar dig Katerina. Tror du att du kan hjälpa mig att förstå varför vissa anser mina sexuella fantasier sjukliga och andra helt enkelt normal attityd gentemot den feminina energin? Tidigt i livet fick jag inom mig en känsla av att viga mitt liv åt att dyrka den feminina kraften i livet.

Hjärtliga hälsningar
/50-åringen

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej 50-åring!

’Du skriver inte konkret vad för slags sexuella fantasier som din omgivning anser vara konstiga, eller till och med ”psykiskt sjuka” som du beskriver det, så jag kan inte avgöra vad det är som folk reagerar på. Däremot antyder du att det har med en dyrkan av feminin energi att göra, och det är väl inget fel i det, men jag gissar att hur det tas emot hänger samman med hur du väljer att beskriva det. Många är känsliga gentemot pratet om ”energier” och betraktar detta som flummigt och har svårt att sätta sig in i hur en individ helt kan gå upp i detta.

Rent generellt kan sägas att sexuella fantasier är något de flesta av oss behåller för oss själva, de hör till en privat sfär ungefär som toalettbesök, man ventilerar dem helt enkelt inte hur som helst med vänner och bekanta. Möjligen med en sexuell partner, men inte ens där är det självklart att man delar med sig av sina innersta tankar. De flesta har helt enkelt ett slags filter som gör att man spar de allra mest personliga hemligheterna för sig själv.

Ja, visst kan gränsen mellan idiot och geni vara ”hårfin” som du skriver, men kanske handlar det om att människor som är väldigt kreativa ibland också är rätt excentriska och inte går med strömmen och därför uppfattas som annorlunda. Självklart kan också avvikelser vara inblandade, som möjliggör just den kreativitet som bygger ett stort konstnärskap… men det är svårt att säga exakt vad som är vad och det går inte att generalisera i så komplicerade frågeställningar.

Mitt råd är att du njuter av dina sexuella fantasier på egen hand och låter bli att försöka söka omgivningens förståelse för dem. Kanske skulle du själv tycka dina vänner verkade lite tokiga om du fick insyn i exakt allt de tänker och fantiserar om? De flesta sexterapeuter brukar ge rådet att man är återhållsam med att dela med sig av sina sexuella fantasier, i alla fall av de mer extrema, och det finns en poäng i det. Helt enkelt för att de bör förbli just fantasier.

Hoppas du fick lite vägledning av mitt svar!

Önskar dig en fortsatt trevlig sommar
/Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

13 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar: När vännerna tycker dina sexuella fantasier är sjuka

 1. Göran Holmström skriver:

  50;åring dina fantasier, oavsett vad dom är
  har genom vår historia tusentals andra fantiserat om.
  Ditt brev indikerade åt vilken preferens dom är, och det finns säkert kvinnor som kan dela dom med dig..
  Släpp skammen och börja,lev istället..
  Om skamkänslan sitter för djupt, prata med en människa som har tystnadsplikt och kan hjälpa dig hitta en väg att acceptera dig..
  Van Gogh är ingen att hitta stöd ur,
  Han var ett geni inom konst, men ytterst vilsen som människa.
  Och du målar väl inte ?

  Gillad av 1 person

 2. Maggan skriver:

  En gissning är att det är något åt det sexuellt undergivna hållet. Ett medlemsskap på sajten ”Darkside” kan kanske få dig att känna dig mindre udda? Man kan vara anonym där.

  Gilla

 3. lenam skriver:

  Varsågod att dyrka den feminina kraften men i Sverige kan ju vem som helst byta kön utan att operera om sig och det ställer bara till problem. Själv tycker jag det är lättare att tända på en man som är stolt över att vara man. Det är sexigare.

  Gillad av 3 personer

 4. Min strand skriver:

  Personligen får jag mycket stark troll-känsla av detta. Jag förnimmer ett vänstertroll som har plockat upp karakteristika hos vissa, eller någon, av kommentatorerna och sedan fabricerar en historia om dold sexuell perversion.

  Brandmän i Boden varning. Får Katerina en bekräftad identitet på de som skriver till henne?

  Glöm inte, vänstern är alltid aktivistisk, ljuger alltid, saknar helt heder och moral och vill ytterst att vi skall existera som slavar, om alls. Vaksamhet är påkrävet, vänstern hugger alltid i ryggen och aktivister följer uppenbarligen dena blogg och skriver troll-inlägg.

  Gillad av 3 personer

 5. Kronblom skriver:

  Skillnaden mellan att vara excentrisk eller pervers beror på om man är rik eller fattig. Vi har alla våra böjelser och ju äldre man blir, desto mindre bryr man sig. Oscar Wilde sa: Bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den.

  Gillad av 2 personer

 6. Fiskargubben skriver:

  Kvinnan får sin skönhet och mannen sin styrka från ovan. Sådana är vi skapade och en dag står vi nakna. Det finns visdom i det inför nästa liv, ett liv jag tror mig redan leva i. Nu förstår jag kvinnan bättre efter många år. Nu ser jag henne på ett annat sätt. Hon är vacker för sin man, inte för andra. Jag var stark för henne och hon ser nu min svaghet.

  När jag är på väg att vakna kommer kvinnor på besök. Från fel håll. Den andliga världen kräver urskiljning. Jag säger nej.

  Gillad av 1 person

 7. Jonas Nilsson skriver:

  Pervers kan nog vem som helst vara eller bli. Frågan är om det skulle finnas eller göras normalitet av sådant.
  Sexuell libertinism har varit en livshållning men närmast utifrån pessimistisk ide.
  Det finns skäl att upptäcka och värdesätta mänsklig värdighet. Det finns skäl att mota perversiteterna.
  Svenska 50-åringar kan nog utgå ifrån att vi fått unisex-filosofin med modersmjölken och att det aldrig blev något mer förrän i dessa yttersta dagar när vi börjar fundera över vad vi hållit på med.
  Möta kvinnor som kvinnor och inte som mammor eller flickor. Det är skillnad. Se att pappor och mammor kan älska varandra och respektera att man kan säga nej till den andre, och inte bara till en annan utan också till det i mig som vill förstöra och utnyttja.
  Men mest normalt tror jag att det är att be om hjälp utifrån, från patentinnehavaren.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.