Patrik Engellau: Wenn jemand eine Reise tut

Patrik Engellau

Det var så himla kallt, blåsigt och regnigt på sommarstället i Bohuslän att jag bestämde mig för att ta semester från semestern och resa till Lissabon. Tre saker förvånar en svensk i Portugal varav jag ska fördjupa mig i den tredje. Den första är att det står en polis i nästan vartenda gathörn, i varje fall i centrala Lissabon. Polisbilar och poliser på motorcykel syns också rätt ofta.

Den andra saken är att det knappt finns några asylmigranter. Många utlänningar finns förstås, det kan vara pensionerade svenskar, det kan vara damerna från Nepal som städar på mitt hotell, det kan vara turister från hela världen, men asylanterna är få vilket många hävdar beror på att det saknas ett hyggligt utvecklat bidrags- och välfärdssystem i landet.

Den tredje saken är lite svårare att upptäcka på direkten men den är desto mer fundamental. Den är att portugiserna, även de dominerande skikten i samhället, är oändligt stolta över sig själva och sin historia. Så har det nog alltid varit. Jag har inte räknat antalet ryttarstatyer, obelisker och monument av marmor i Lissabon, men de verkar stå överallt. Jag när en hittills obekräftad teori om att portugiserna har nedärvt tunga ögonlock vilket beror på att de ständigt drömmer sig femhundra år tillbaka i historien när Portugal plötsligt förvandlade sig till världens första moderna världsimperium genom att komma på hur man seglade till Indien för att hämta kryddor.

Låt mig ge ett exempel. Den mest framskjutna platsen i Lissabon heter Terreiro do Paço och är ett jättelikt torg just vid floden Tajo. På tre sidor är torget kantat av gula sjuttonhundratalsbyggnader med en hög, pampigt ornamenterad triumfbåge i marmor. Den fjärde sidan vetter mot floden. I mitten står en magnifik ryttarstaty av en kung. År 1755 drabbades Lissabon av en enorm jordbävning som dödade tiotusentals personer och la staden i ruiner. Statsmannen markisen av Pombal ansvarade för återuppbyggnaden. Till minne av dessa storartade händelser har en utställning nu öppnats i en av de gula byggnaderna.

Man går från rum till rum med hörlurar och får se och höra om fyrahundra års ärorik portugisisk historia från Henrik Sjöfararen och framåt. Att portugiserna först av alla lyckades runda Godahoppsudden – man ser bilder av klippor och rykande hav och hör stormen dåna – berodde på portugisernas manliga hjältemod och på de oerhörda tekniska framgångar ifråga om skeppsbyggnad och utveckling av nautiska instrument som det portugisiska snillet frambringande. Portugals kungar var driftiga ledare och om de inte var det så hade de vett att lita till statsmän som just Pombal.

Utställningens huvudnummer är en film på tre väggar i en mörk sal om jordbävningen och Pombals insatser. Mest uppmärksamhet ägnas en portugisisk världsinnovation, nämligen en hög träkonstruktion av ett speciellt afrikanskt träslag som inte ruttnar i vatten och därför kunde användas för att påla flodstranden så att man tryggt kunde bygga stabila stenhus. Be mig inte försöka förklara tydligare. Dessutom passade man på att konstruera gemensamma avlopp vilket gjorde Lissabon till första storstad i världen (sedan Roms kloaker) med sådana moderniteter.

Du kanske inte tycker det där är så särskilt märkvärdigt men det är det. Portugal har ju lagt grunden för den vite mannens världserövring. Portugal startade utsugningen av tredje världen genom att stjäla dess kanel och muskot. Portugal är den moderna kolonialismens ursprung. Kan du tänka dig en amerikansk utställning över de senaste århundradenas historia som inte säger ett knyst om slaveriet och Ku Klux Klan? Kan du tänka dig en motsvarande utställning på Historiska Muséet i Stockholm som glömmer bort att nämna den vite mannens oförlåtliga skuld mot kvinnan och underkuvade minoriteter (i vårt fall särskilt samer och romer)?

Portugiserna är uppiggande stolta över sig själva, detta folk som enligt det övriga västerländska sättet att tolka historien borde ha anledning att skämmas kanske mer än något annat. Ingen annan europeisk kolonialmakt höll sig lika krampaktigt, våldsamt och länge kvar vid sina ”översjöiska territorier”, alltså kolonier. Befrielsen kom först efter den portugisiska fascismens fall genom ”nejlikornas revolution” i Lissabon år 1974 (efter jättedemonstrationer just på Terreiro do Paço). Men portugiserna är för efterblivna för att skämmas.

Tänk om Portugal fått sin egen Mona Sahlin som försökt förklara att landets kultur och historia egentligen inte fanns och att om det mot förmodan fanns så var det bara strunt. Portugiserna hade nog betraktat kvinnan som galen. I vilket fall hade de inte övervägt att välja henne till premiärminister.

25 reaktioner på ”Patrik Engellau: Wenn jemand eine Reise tut

 1. A skriver:

  Allt som har ett värde P.E, kommer vänstermänniskan att vilja attackera. Så det är nog bara en tidsfråga innan de kommer att kasta sig över Portugal också. Och de har väl beprövade verktyg. Stabila och i högsta grad verksamma och förloppet är förutsägbart.

  Mvh A

  Gillad av 6 personer

 2. uppstigersolen skriver:

  Men nån matkultur att vara stolt över har jag inte kunnat hitta i Portugal. Trots fina råvaror så är det inte så kul på en portugisisk restaurant. Kanske finns speciella rätter som de lagar hemma och som smakar himmelskt. Men på restaurant, icke. Som tur är hittade vi ett italienskt ställe.

  Gillad av 2 personer

  • Rune skriver:

   I Portugal skall man äta fisk. Fiskrätter är de mycket bra på. De är också bra på omelett med pommes frites (batata frita). Små trevliga matställen finns överallt i Lissabon.
   Dessutom är alla människor i Portugal mycket vänliga tycks det mig och gammaldags ärliga.

   Gillad av 3 personer

 3. Lars Bernhoff skriver:

  Det är uppenbart stor skillnad i Sveriges och Portugals attityder, men båda länderna har haft krigiska erövrarambitioner i sin historia. Att våra mentaliteter är väsensskilda idag är uppenbart. EU framstår som ett lyckat fredsprojekt när så många länder arbetar hårt för att hitta en gemensam kärna av åtgärder som ska gagna oss alla.
  Sverige har lyckats med ett samhällsbygge långt in på 1900-talet som vi med fog kan vara stolta över. Att vi inte lyckats få fram i nutid en känsla att vi har värderingar som bidragit till vår framgång och som är viktiga att bygga vidare på är tragiskt. Att som nu ha ledare som tror att de kan lösa världens problem och visa solidaritet genom att ge upp dessa kärnvärden och låta våra stora skattepengar lämnas ut med stor grad av kravlöshet och en extremt kostnadskrävande administration är störande. PE ger som möjlig tolkning att Portugals frånvaro av asylmigranter beror på ett oförmånligt välfärdssystem som då även drabbar deras egna medborgare. I vårt fall drabbar våra regler de inhemskas tillgång på välfärdsservice där vårt välfärdssystem inte varit anpassat för okontrollerad invandring.
  Det är intressant att på ett initierat sätt få ta del av ett annat lands villighet att visa upp sin historia med stolthet trots uppenbara svarta fläckar på glorian. I Sverige kan vi inte formulera vad som är svensk kultur och står då svaga mot invandrarkulturer som uppenbart är framvuxna från primitiva kulturer utan fungerande statsmakt och överdrivet skydd och hämnande av kvinnor.

  Gillad av 1 person

 4. Magnus Rosensparr skriver:

  Det är uppenbart att det är det utvecklade bidrags- och välfärdssystemet som skiljer Portugal och Sverige åt. Det är därför som 95 % av migranterna i Sverige är ekonomiska migranter, eller ”bankomatflyktingar” som den internationella termen lyder. Eller ”sociala turister” som är Göran Perssons egen term.

  Portugiserna är allt annat än efterblivna. Portugiserna är stolta över sitt eget starka och oberoende civilsamhälle, vilket praktiskt taget saknas i Sverige.

  Gillad av 12 personer

  • Ove Träsk skriver:

   Nu verkar ju bidragssystemet också på de godhetsknarkare som bereder plats för barn i sina egna hem, för en inte obetydlig penning, för att sedan ropa om att det handlar om baarnen;
   aldrig att deras pekuniära motiv skärskådas. Att verka ideellt i Sverige idag har ju på nysvenska blivit att uppbära bidrag för ”ideellt” arbete. Hela civilsamhällessektorn i Sverige domineras av bidragsentreprenörer och heltidsanställda som påstår sig företräda ”ideella” organisationer.

   Gillad av 2 personer

 5. Fabricerad skriver:

  Här i Skåne syns den svenska självgodheten och stoltheten över ”fornstora dar”. Statyer och monument över svenska kungar som mördade, våldtog och plundrade i våra skånska bygder står utplacerade lite här och var i landskapet för att påminna om den svenska överheten.

  Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   -Ja men skåningar var ju utlänningar. 🙂 Nu är jag själv utlänning i Skåne och jag har inte gått kursen skånska för invandrare än så jag är illa ute.

   Gilla

 6. Hovs_klipphällar skriver:

  Har inte besökt Lissabon, däremot varit några gånger på Madeira, administrativt en del av Portugal. Kan rekommendera deras system av levador, en slags bevattningskanaler som man kan följa nästan överallt även högt uppe i bergen..

  Patrik använder en fin ironi för att kontrastera Portugals sunda nationalkänsla mot det destruktiva vänstervansinne som nu härskar i Sverige. Detta ger lite perspektiv på hur sjukt vårt land blivit.

  Gilla

 7. Thomas skriver:

  Håller med PE i mycket.
  Var själv i Lissabon för några år sedan. Portugisen är trevlig, social och bra på engelska. De är mycket bättre på engelska än t ex fransmän.
  Algarve kusten är magisk.

  Kriminaliteten är låg, Portugal är ljusår från det svenska våldsamma klimatet.
  Det finns såklart ficktjuvar exempelvis men på det hela taget är man tusen gånger säkrare i Lissabons nattliv än i Malmö.
  Det finns fattiga unga utan arbete i Portugal, men där bränns inga bilar, skjuts inte och sprängs inte och gängvåldtäkter är ytterst ovanliga.
  Det daltas inte heller av polisen med de kriminella.

  Gillad av 2 personer

 8. Min strand skriver:

  Jag har gjort mig exakt samma observation, det som skiljer svenskar från andra folk är helt enkelt att vi tömts på innehåll av socialdemokraterna. Så enkelt är det, andra faktorer har spelat in men vi har i hela mitt 50-åriga liv styrts av människor som är förrädare mot allt som burit fram västerlandet så det som är självklart för alla andra folk i olika varianter det skall vi debattera i all oändlighet, jag är trött på att, i bästa fall, läsa självklarheter för alla utom svenskar. I värsta fall så når inläggen inte ens fram till självklarheterna och bland kommentarerna så frodas bland många bra, de värsta PK-perspektiv, som att Trump är ”rasist” när det som egentligen pågår är att vi har en förrädarklass som för sitt egenintresse sätter hela den västliga civilisationen på spel. Med detta sagt så är förstås DGS det bästa forumet i Sverige, men det måste bli bättre, för om jag i min bubbla av medioker bildning så lätt tar till mig och hoppar förbi perspektiven så måste det finnas mer, jag är inte den mest insiktsfulla eller någon Nostradamus.

  Så det är mycket tröttande, det låter förstås arrogant men det struntar jag i, att behövs hålla rent bakåt mot pk-perspektiven är slöseri, dialogen är över, så mitt förslag är att DGS blir mera tydligt och helt överger all pk, allt socialisttänk och allt hedgande, och dessutom blir ett slutet forum som man måste söka till för att få kommentera. Det är helt meningslöst att släppa in PK-perspektivet, de är värre än troll, de är övertygade PK-svenskar. Kanske kan sidan delas upp i en öppen och en sluten del om man inte gett upp hoppet om att en kanal som DGS kan nå massorna. Personligen tror jag att detta är som att låta droppande vatten urholka sten.

  Självklart inser jag att jag kanske inte uppfyller kriterierna för att få delta i ett slutet mera skarpt forum.

  Gilla

 9. Stefan Sewall skriver:

  ”Det finns fattiga unga utan arbete i Portugal, men där bränns inga bilar, skjuts inte och sprängs inte och gängvåldtäkter är ytterst ovanliga”.
  -Ja. Gängvåldtäkter fanns inte här för 50 år sedan och är inte ett nord- eller västeuropeiskt fenomen.
  Vi grabbar från norden skulle ha skämts fasansfullt och skulle aldrig kunnat genomföra något sådant gruppövergrepp. Det skulle vår heder aldrig tillåta. Sådant tänkte man inte ens på.
  Vi grabbar hade en viss grad av heder (riktig heder) på den tiden Sverige var normalt. Vi kanske drack öl och skränade på fotbollsmatcher och spelade rock och visslade på tjejer som vi gillade men vi var ganska hedersamma trots anskrämliga frisyrer och kläder och skramlig musik. Texterna i rock- och popmusiken var ju nästan alltid mycket snälla. De handlade ständigt om kärlek och romantiska drömmar om den rätta. -Skränig men banal och snäll kulturyttring med lite larviga texter som ständigt hördes inne i bakhuvudet och påverkade sinnelaget.
  Bilbränder fanns inte 1969. (Men månlandningar fanns.) Bara någon enstaka dålig Saab brann, under färd märkväl, pga kassa bensinslangar. Det var en bättre värld här i nord.

  Gilla

 10. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Samma med Mongoliet! Där är man omåttligt stolt över Djingis Khan och det världsrike han en gång (för en mycket kort tid!) erövrade! Inte ett spår av ruelse över att ha brukat våld mot andra folk! Stora statyer av honom i Ulaanbaatar! Men den enda epoken när Mongoliet betydde något i världen (åtminstone i Europa) var ju också Djingis Khans livstid! Efter hans död red de ju alla tillbaka hem till Mongoliet för att välja en ny ledare!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.