Bitte Assarmo: Hur långt är steget från verbal häxjakt till fysiskt våld?

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Först var det korna som bajsade och pruttade för mycket och förstörde klimatet. Sen var det de vita männen som åt för mycket kött och förstörde klimatet. Sen var det våra hundar som var klimatbovar eftersom de är köttätare. Och nu har turen kommit till halloumin. Ja, du hörde rätt – halloumin. Och det bådar inte gott för framtiden.

Halloumi är en (cypriotisk) ost som är lite seg och salt och som lämpar sig mycket bra för stekning och grillning eftersom den inte smälter utan bara blir härligt knaprig på ytan. Ett självklart vegoalternativ för trendkänsliga klimatsmartisar sen flera år tillbaka, gärna i kombination med en förebrående blick mot de förlegade vita män som lagt en köttbit på tallriken.

Men nu larmas det alltså om att den trendiga halloumin faktiskt kan vara en ännu större klimatbov än köttbiten. Dels för att den ju görs av komjölk och kossor är lika med metanutsläpp. Dels för att den görs av komjölk i ett land där kossorna är så fulla av penicillin att deras mjölk kan sprida multiresistenta bakterier.

Dubbelt djävulskt, med andra ord, och man kan ju bara ana sig till hur hårt den nyheten drabbat alla dem som redan lider svårt av klimatångest och flygskam. Nu måste de dessutom hänge sig åt halloumiruelse.

I praktiken innebär det att halva Södermalm kan komma att hamna i ett tillstånd av akut vanmakt. Tänk att sitta där på en av de rökfria uteserveringarna, och lyfte halloumiburgaren till läpparna – och inse att man kanske är en större klimatmarodör än den där klimatförnekaren som sitter och mumsar på en köttburgare vid bordet. Ytterst traumatiskt! Jag föreställer mig att psykoterapeuterna på Södermalm, och i andra hippa områden, får fullt upp den närmaste tiden.

Problemet med såna här larm är bara att de leder till avtrubbning. Redan nu ser jag i flödena på sociala medier att folk mest verkar skratta lite uppgivet åt den rådande alarmismen. ”Man ska ha dåligt samvete för allt”, säger en god vän. Och visst är det den trenden vi ser nu. Man kan vara hur medveten som helst om att miljötänket behöver en uppryckning, men alarmism är inte vägen – vare sig när det gäller klimatet i allmänhet eller halloumi i synnerhet.

Samtidigt är det klart att det finns en hel drös med driftiga människor som tjänar storkovan på både klimatångest och flygskam, precis som det fanns de som blev mångmiljonärer på att starta boenden för asylsökande när det begav sig 2015. I Facebookflödet strömmar det ständigt förbi annonser där självutnämnda klimatterapeuter och klimatpsykologer erbjuder sin hjälp till alla dem som inte själva kan hantera klimatkrisen. Men vilka är de? Och vad har de för meriter – egentligen? Hur kan vi veta att de inte är samma slags charlataner som de driftiga lurendrejare som för något sekel sedan sålde ”droppar” av olika slag som skulle hjälpa mot allt från liktornar till hysteri?

Än har jag inte sett till någon halloumiterapeut men det kanske kommer. Jag skulle kunna tänka mig att en halloumiklinik skulle dra in en hel del kosing i kvarteren kring Nytorget på Söder, till exempel, eller kanske i gallerian vid Hornstull. Endast fantasin sätter ju gränsen för hur mycket man kan sko sig på människors klimatångest, särskilt som medierna hjälper till att mana fram rädsla och skräck. För det gör de. Av någon anledning tycks det nämligen vara oerhört viktigt för både politiker och journalister att medborgarna är rädda – just när det gäller klimatet.

All annan form av rädsla – rädslan för våld och skjutningar, för religiös extremism, för kriminella gäng och så vidare – är dock förkastlig och gör att människor blir farliga, har vi fått lära oss.

Frågan är hur länge det dröjer innan klimatalarmisterna blir farliga. Redan idag avfärdas alla som invänder mot alarmismen och domedagsprofetiorna som ”klimatförnekare”. Hur långt är steget från verbal häxjakt till fysiskt våld? Inte så långt, har historien visat.

46 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Hur långt är steget från verbal häxjakt till fysiskt våld?

 1. Stefan Eriksson skriver:

  I ditt referat med E. Widding häromdagen hävdade en med signaturen ”Tina” i sin kommentar att:
  ”ett barn som inte har ångest över sakens tillstånd måste anses vara lätt psykotisk eller att ha en bristande intelligens.!!
  En sådan människosyn kan lätt tendera att bli farlig för omgivningen.

  Mitt förslag till hen är att söka hjälp för sitt destruktiva beteende.

  Gillad av 2 personer

 2. Tomas skriver:

  Man behöver nog inte bli extra skrämd av möjligheten att klimataktivister tar till våld, vilket några säkerligen kommer att göra. Det har nog alltid funnits några människor inom befolkningen som är tjusade av att ta till våld, inte minst inom vänsterrörelsen där politisk klanmentalitet råder. Där kan man kollektivt hetsa det låga intellektet till en nivå där det kokar över. Det kan gälla kapitalisthatet, bostadsockupationer, minkfarmare, snuten som hindrar en att röka på, SD och nu kanske klimatet. Det som kan stoppa dem att kasta ägg på Malena, Anders, Kjell mfl är dock hyckleriet inom ledarskiktet i nya lönsamma rörelsen. Låt dem hållas, snart lägger Expressen ned sin klimatredaktion och återgår till att skriva om nazismen.

  Gillad av 2 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Hemskt att utnyttja barnarbete…

   Vi blir åter påminda om 1600-talets Häxjakt!
   Då kom visst också sanningen ur barnamun!

   Gilla

 3. Aurora skriver:

  Kopplar ihop Bitte med Richard Sörman ovan lite. Redan på medeltiden gick personer omkring och högljutt förutspådde jordens undergång och annat elände. Det finns ett maktintresse i att hålla en befolkning i osäkerhet. Ja, det är säkert samma människor som nu gör sig rika på klimat,-och miljöångest som berikade sig på flyktingar. De kallas vanligtvis för entreprenörer. Till skillnad från de mera vanligt förekommande löneslavarna. Det är lustigt att se hur reklambranschen redan ställt om sig och anpassat sig till klimathysterin. Alla produkter säljs nu som bättre för miljön och den omhuldade hållbarheten. Fastän det är exakt samma sak som de säljer nu som de sålde före (Greta).

  Gillad av 8 personer

 4. Lars Strömberg skriver:

  Vi har det så bra, är så bortskämda och mentalt bekväma – att vi på fullt allvar (men lite omedvetet) ägnar sig åt fåniga sociala lekar som man skulle kunna kalla:
  ”Sätt etiketten på grisen”, ”Vem är god – vem är ond?” eller ”Finn fem fel på dej”.
  Vi är initiativlösa och plagierar varandra hellre än sätter oss ner och verkligen funderar.
  Vi tisslar och tasslar, socialiserar, grupperar, letar syndabockar och pratar. Istället för att dra oss lite undan, fundera, konstruera och skapa.
  Det är lite som att hela landet består av en massa smått meningslösa hovfröknar, som kan ägna sig åt sina naglar, tatueringar, biceps och roségrillkvällar.
  Jag tar nog i en del nu – och är i viss mån inkluderad – men något ligger det ta mig sjutton i det jag skriver.

  Gillad av 3 personer

 5. Elisabeth G skriver:

  Det finns ingen anledning att oroa sig för klimatet. Däremot finns det all anledning att oroa sig över vad klimatstollarna kan ställa till med. Inte nog med att de förstör människor liv genom sin påbjudna klimatångest, de medverkar dessutom till att högst påtagliga miljöproblem ignoreras.

  En sak med stollerierna är dock positiv. Enligt tidningen ETC har vi nu 537 dagar på oss att rädda klimatet. Visserligen har folk kort minne men inte sååå kort. När de 537 dagarna har gått och jorden ännu inte gått under kanske folk börjar vakna och fattar hur grundlurade de är.

  Gillad av 5 personer

  • Erik2 skriver:

   Exakt. Riktiga miljöproblem hanteras inte och rena falsarier omfattas av största allvar. På detta drag av monumentbyggande som vi lärt oss bara finns i diktaturer. OS i Stockholm (där hade vi tur, men där visade man också vad man gick för i kampanjen inför omröstningen). Snabbtågen, hur mycket pengar kommer inte det sluka? För att bara ta två exempel. Då har jag inte nämnt hela SIDA budgeten och migrationens direkta och indirekta kostnader. För allt detta finns ingen gräns, men pengarna tas givetvis någonstans ifrån. Monumentbyggnad. Som i diktaturerna. Det är ett svaghetstecken för ledarskapet, det ska man till sist minnas. Vad blir den nya balansen efter oredan? Det är väl frågan för dagen. Och hur man bäst tar sig igenom oredan som kommer, förstås.

   Gillad av 1 person

   • Elisabeth G skriver:

    Det är mycket möjligt. Rebecca Uvell gör ett bra jobb. Och visst är de pajasar men nu kan deras pajaserier komma till nytta om vi bara kan se till att deras domedag inte glöms bort eller göms undan.

    Gilla

 6. Adrian skriver:

  Alltså: vem f-n röstar på MP / miljö alarmisterna? Det smärtar mig att se att deras antal är idag tillräckligt stor för att MP skall vara kvar i riksdagen.

  Gillad av 8 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Hade det inte varit för MSM:s journalister hade Mp åkt ut ur riksdagen. Tyvärr finns det tillräckligt många lättledda väljare som springer upp på dynghögen så fort tuppen kacklar.

   Vid EU-valet stultade en gubbe in i vallokalen och frågade damen som delade ut kuverten till valsedlarna vilket parti det var som värnade om miljön. Ja, det är väl miljöpartiet, sa hon. Jaha, var är deras valsedlar, undrade gubben. Så kan det också gå till.

   Snor man åt sig beteckningen ”miljö” så tycks allting gå an. Att en statlig institution (minns nu ej vilken) konstaterat att moderaternas miljöpolitik är bättre än miljöpartiets har uppenbarligen ingen betydelse.

   Gillad av 1 person

 7. UlfH skriver:

  Jag tycker det har varit ovanligt kyligt i åtta månader här i Sverige. Vid ett besök på Teneriffa för ett antal månader sa en kvinna till mig: Vi har ju inte kläder för den här kylan. Det var faktiskt ovanligt kallt.även där. Hur skall man då tro på klimatalarmisterna?

  Gillad av 6 personer

 8. Maria C skriver:

  Att fanatiker kan vara livsfarliga är det väl ingen tvekan om.

  De indiska kvinnornas matlagning, över öppen eld, var en period det största hotet mot planeten.
  För några månader sedan blev vanliga ägg, återigen, livsfarligt kolesterolhöjande. Den ”forskningsrapporten” försvann snabbt i flödet av nya, spännande alarm.
  Alarm som gäller hälsa, kost och livslängd verkar återkomma med ganska korta mellanrum. (Eftersom den växande skaran pensionärer är vårt största samhällsekonomiska hot, borde, framför allt vetenskapligt baserade, råd om hur man ökar sin livslängd, förbjudas.🤔)

  I en version av sagan Askungen, välter den elaka styvmodern ut en massa ärtor på köksgolvet. Sedan säger hon:
  – Om du hinner plocka upp ärtorna, får du följa med till balen.
  Det är naturligtvis ett omöjligt uppdrag för Askungen.

  Ibland får jag för mig att det ”kastas ut ärtor” för oss vanliga, mediokra människor, så att vi ska missa de stora tilldragelserna.

  För övrigt anser jag att de gamla folksagorna ska plockas fram ur garderoben, dit de förpassats av någon, för mig obegriplig, ideologi.

  Gillad av 4 personer

 9. UlfH skriver:

  Verbal häxjakt kan ses som överföring av egna misslyckanden, skuldkänslor och fördomar på andras människor, ofta självständigt tänkande människor, eller på annat sätt något udda. Att häxjakt kan kopplas till våld kan den svenska historien vittna om, till exempel att bränna häxor på bål.

  Gillad av 2 personer

 10. Vax skriver:

  Enligt Aftonbladet har det skett 136 klockrån under ett halvår – enbart i Stockholm. 64 av rånen ska ha skett i city. Under hela förra året skedde 79 klockrån i huvudstaden. Enligt polisen handlar det om alla dyra märkesklockor, däribland Rolex, Hublot och Breitling. En enda klocka av dessa märken kan kosta flera hundra tusen kronor. Polisen påpekar även att det inte är en enstaka liga som ligger bakom rånen, utan att det är en utbredd brottstrend. Att öppet skryta om att man har en dyr klocka är alltså inget man bör göra i dagens Sverige.

  Går inte att komma ifrån en viss tillfredsställelse att även de största förespråkarna för mångkulturen miljöpartisterna i kungliga huvudstaden även de får se baksidan av massinvandringen.

  Gillad av 1 person

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Sedan är den så kallade osten en restprodukt – vill du riktig sådan får du ta dig till Cypern. Detsamma med parmesan, eller för den delen wasabi (som visserligen inte är en ost). Som en lätt övning – sök reda på hur mycket av den specifika pepparrot som wasabi skall göras av som odlas och skördas vart år i Japan, och hur mycket ”wasabi” som säljs där och annorstädes.

  Det är detsamma med ”haloumi”, och en hel del kött i butikerna – siffrorna för produktion, import och export påstås inte riktigt stämma för de angivna arterna… men man kan ju ha fel, och det kan ju vara lögn – för inte skulle väl livsmedelsindustrin samarbeta i något slags konspiration i syfte att hålla priser uppe, konkurrens nere och insyn blind?

  Men det är ju lätt att rädda planeten via kontrollerad konsumtion, om vi sätter just ”rädda planeten” som ospecificerat, odefinierbart, och ouppnåeligt mål.

  Jag låter min inflammerade nervskida i ena axeln skriva resten så är det ovanligt surmagat så är det därför.

  Förbjud kläder, utom unisexoveraller. Dessa kan inlämnas mot ny overall i vilken nyans av grön/brun/blå du vill.

  Förbjud div. sanitetsprodukter. Det räcker med en sorts tvål, en tandkräm, och så vidare. Toalettpapper ersätts med linneduk. Kvinnliga besvär kan omhändertas med uppsamlingskopp i rågummi, vilket man även kan tillverka tvätt- och återanvändningsbara kondomer av.

  Kollektivbilar införs; privat ägande av fordon förbjuds, inklusive cykel. Varje kollektiv tillmäts en kvot transporttimmar per år då material, blomjord, med mera för underhåll av kollektivet kan transporteras dit.

  Administrationen förläggs till lämplig ö i Stockholms och Göteborgs skärgårdar. Då den bland annat har till uppgift att sköta kontakter med utlandet skall administrationen vara representativ och ståndsmässig.

  För resor införs tillståndshandling där resans skäl och syfte mäts mot dess miljövinst, såvida resan inte sker på uppdrag av den solidariska administrationskommitteen.

  Och så vidare. På bara ca fem år torde befolkningsökningen planat ut, och nettoantalet invånare stabiliserats. Gränsvärn kommer förstås att kräva en del resurser men kan kompenseras med arbetspatruller med solidariskt socialisationssyfte i modern samhällsintegration.

  Ring Greta och hälsa att det är fixat, så att hon kan försöka ha en normal barndom av det lilla hon har kvar av den, arma barn. Så kan Aftonbladet skicka mitt Nobelpris med Postnord; då borde det vara framme i tid…

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare
  PS Måtte hin håle själv ta alla dessa nerver som skall dallra och signalera att det gör ont! Jag vet det, tack – ni kan sluta dallra nu! DS

  Gillad av 3 personer

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Tack för omtanken; hotar och botar den dj*keln med sol, bromsbett och smultronplockning. Har det inte släppt på måndag blir det doktorn – fingrarna känns som om man fått en spruta Kallocain.

    Tror du inte ena hunden har rivit sönder min paprika! Hon klättrade upp på bänken för att se ett rådjur bättre och sprätte sönder alltihop! Och så hennes ko-aktiga starrbligande på en därefter: ”Va ere husse? De eju kek utanför! Rajdarejrå som vi hinner knipan!” (Av någon anledning tror jag den hunden hade låtit som en gammal film med ‘Biffen och Bananen’… måste va snudan på djuret som gör det.)

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gilla

   • Göran Holmström skriver:

    Om du inte e allergisk så har granngården kamfersalva, den slår det mesta när man har ont.
    Vår paprika har regnat bort, hoppet står till majsen den växer så det knakar.

    Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Demokrater kan man inte kalla dem!

   Jo kanske, för de håller väl på Åsnorna?
   Som vill införa planhushållning o socialism

   Hyllar demokrati som styrelseskick,
   det gör Miljötalibanerna däremot inte!

   Fem år till för Trump,
   tack o lov!!!

   Gilla

 12. Errol skriver:

  Pentti Linkola, den finske miljöfilosofen och ekofascisten har i Finland redan inspirerat till en skolskjutning, 2007 i Jokele, då 9 personer sköts ihjäl av en miljöfrälst yngling med en miljöpolitiskt engagerad moder.

  Nu tillhör Linkola visserligen den gren av ekofascismen som välkomnar ett Tredje Världskrig, pest och massakrer som lösningen på människans miljöavtryck. Men vi har redan noterat virrpannor som meteorolog Holmgren Mp, som på fullt allvar hävdade att det vore framsynt att ifrågasätta det demokratiska styrelseskicket för miljöns skull !

  Denna ”demokratiske” förkämpe skriver nu artiklar med Alice B, där de påstår sig vara garanten för demokrati och mänskliga rättighet i Europaparlamentet.

  Gillad av 2 personer

 13. Weasel skriver:

  Tänk om klimatalarmisterna skulle kunna förstå att roten till ökad bilism, ökat flygande och ökad halloumikonsumtion är…ökad befolkning.
  Men att klimatalarmisterna skulle kunna begripa att 8 miljarder världsmedborgare konsumerar mer kött/plast än 4 miljarder världsmedborgare är väl förstås en helt orealistisk önskan av mig…
  ( Eller för den delen ; 11 miljoner svenska medborgare konsumerar mer halloumi än 8 miljoner svenska medborgare…)

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Det var varmare för omkring 1000 år sedan. Men då var jordens befolkning mindre än nu och koldioxidutsläppen från produktion och transporter obefintliga. Det är solens varierande utslungande kraft som styr temperaturen på jorden . Från år 1998 har ingen temperaturökning skett. Antalet solfläckar på solen har minskat , vilket tyder på en tendens till kallare klimat. Med ett framtida kallare klimat blir haven kallare och kommer att absorbera koldioxid ur luften.

   Gilla

 14. Stefan Sewall skriver:

  HUR LÅNGT ÄR STEGET FRÅN VERBAL HÄXJAKT TILL FYSISKT VÅLD?

  AFA eldade upp ett hus nära mig för något år sedan. En nazist bodde i en lägenhet där. AFA tände på. Nazisten var inte hemma. En 91 årig tant dog. Innebränd. Hon stod på övervåningen och skrek enligt tidningsartikeln. Brandkåren fick inte upp stegar i tid. Jag har bilder på husruinen. En arbetskamrat är bror till nazisten ( brodern är själv mkt fridsam).
  Mordbrand: AFA mot nazister 1-0.

  Gilla

 15. Per Hamnström skriver:

  Alla ovanstående kommentatorer kritiserar klimathysterin.

  Men aldrig får de plats i DN. Maktens organ par excellence.

  Varför?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.