Patrik Engellau: Dags att avslöja fejk news

Patrik Engellau

En gråkall sommareftermiddag sitter jag och slötittar på internet för att se om det har hänt något i världen. Det har det. En rysk person vid namn Denis Lisov hade flytt från Sverige och sökt asyl i Polen. Svenska myndigheter hade efterlyst Lisov och begärt honom utlämnad till Sverige. Detta hände för några månader sedan. Den nya nyheten är att en polsk domstol just beslutat att inte utlämna Lisov till Sverige eftersom Sverige har kränkt Lisovs mänskliga fri- och rättigheter.

När jag berättar om fallet kommer du att undra om det är sant. För sju år sedan kom Lisov med fru och dotter till Sverige och sökte asyl. Precis vad som hänt i asylärendet är oklart men familjen, som numera fått ytterligare två döttrar, bodde kvar i Sverige. År 2017 blev mamman inlagd på psyket och de sociala myndigheterna i hemkommunen fråntog Denis vårdnaden av de tre döttrarna och placerade dem i ett muslimskt fosterhem. Denis tog mycket illa vid sig av att barnen uppfostrades muslimskt men kommunens socialförvaltning ville inte ändra sitt beslut. Lisov fick besöka barnen sex timmar i veckan. Vid ett av besöken kidnappade han sina barn och tog färjan till Polen där han alltså sökte om asyl undan vad han ansåg vara svenska kommunala myndigheters förtryck. Nu har alltså en polsk domstol beslutat att familjen Lisov tills vidare får stanna i Polen för att skydda den från svenska myndigheter. Domaren Dariusz Lubowski säger att “barnen placerats I en främmande kulturell, religiös och mental miljö” vilket skulle kunna skada deras hälsa och psykiska tillstånd. ”Pappan kunde inte stå ut med att se sina barn lida sådan skada”.

Undrar du inte om det kan vara sant? Jag gör det. Jag är villig att tro den kommunala socialtjänsten om mycket ont, men det här låter för mycket. Fast man vet ju inte.

Det intressanta med fallet är det endast, med ett undantag, rapporterats i den sortens alternativmedia inklusive ryska propagandakanaler som väluppfostrade människor fryner på näsan åt. Googla på ”Denis Lisov” så får du se. Förutom de vanliga misstänkta svenska sajterna finns sådana som sputniknews.com, tass.com, polskieradio24.pl, reddit.com, rt.com, och handofmoscow.com som kanske sitter i Putins knä. Nyheten verkar vara en världsnyhet i Östeuropa. Det enda svenska etablerade medium som uppmärksammat saken, vad jag kunnat hitta, är Expressen som hade en artikel i april när ärendet inleddes.

Tidningar som Dagens Nyheter brukar bekymra sig över att Putins trollfabriker kokar ihop elaka och falska nyheter om Sverige. Här är en enastående elak nyhet. Men är den falsk? Dagens Nyheter, kan du inte ta chansen att sopa banan med Putin och hans lögner om de nu är lögner. Det här fallet verkar inte så svårt att utreda. Hade socialtjänsten placerat barnen hos muslimer trots pappans protester? Har en polsk domstol verkligen gett den svenska socialstaten en sådan råsop? Här finns mycket potentiell dramatik.

Dagens Nyheter, sätt två eller tre av dina bästa grävjournalister på att redovisa sanningen för Sverige! Är det svensk socialtjänst eller ryska trollfabriker som är mest skyldig? Jag är lika villig att misstro båda, så jag blir glad vilken sanning som än kommer fram.

Sedan har vi en annan spännande fråga, nämligen den ideologiska kampen mellan Sverige och Polen om vem som värst kränker demokrati och mänskliga rättigheter. Kanske är polackerna sura på Sverige för att vi inte visade särskild tacksamhet när de kom med sina brandbilar förra året för att släcka skogsbränder som vi inte klarade av själva. I stället anklagade den svenska statstelevisionen polackerna för att sprida falska nyheter eftersom polackerna sagt att Sverige slarvat med brandförsvaret och i stället sysslat med genusteori. Ynkligt av Sverige, om du frågar mig, att inte kunna bjuda på den gliringen när 44 polska brandbilar och 139 polska brandmän ändå ägnade två veckor åt att hjälpa oss.