Jobbsökande i Bryssel drabbas av etnisk diskriminering

EU:s huvudstad Bryssel präglas av en ojämlik arbetsmarknad, visar en ny studie. Jobbsökande av annan etnicitet än belgisk har svårare att få arbete, även om de har samma kvalifikationer som infödda. Svårast är det för unga afrikaner att bli accepterade på arbetsmarknaden.

Studien, som är den första i sitt slag i Belgien, är ett led i Bryssels försök att komma till rätta med diskriminering på arbetsmarknaden.

7 reaktioner på ”Jobbsökande i Bryssel drabbas av etnisk diskriminering

 1. Ben-Hur skriver:

  Det undrar man ju inte på. Att anställa nån från t ex MENA är förenat med okända problemställningar. Rätt vad det är ställs arbetsgivaren inför en massa, av religion eller kultur påtvingade ”måsten” som han dessvärre inte har makt över själv i form utav arbetsgivare. Sådant som dessutom samhället med dess myndigheter kommer att tvinga honom att leva med och t o m finansiera.

  Gillad av 3 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Har man jämfört saklig kompetens också? Nähä. Fake news, alltså. Usel journalistik av DGS att rapa upp vad EU har sagt och inte varför och enligt vilket sakligt underlag. Man kan objektivt kritisera politiska handlingar och man kan identifiera politiska handlingar och uttalanden genom faktakontroll. Bedriv journalitik riktigt eller gör det inte alls! Om man eftersträvar neutralitet i nyhetsförmedlingen måste man stå upp för sina kunskaper och sitt vetande och sätta in händelser i sanningens nätverk. Allt annat är att gå maktens ärenden!

  Gillad av 4 personer

  • pllay skriver:

   Undrar om inte denna information är avsedd att reta, skapa debatt, en brandfackla?
   En liten påminnelse hur multikulti fungerar i verkligheten visavi den utopiska propagandan, även i drakens boning.

   Gilla

 3. lenam skriver:

  Svårt om klädkoden blir helt fel. Kunderna trivs alltid bäst när företaget har anställda med neutral klädsel. Huvudduk går bort.

  Gilla

 4. Johan Bern skriver:

  Jag har bott i Bryssel i drygt tjugo år, om än i ”EU-bubblan” vilket förvisso inte är detsamma som att verka ute på den reguljära belgiska arbetsmarknaden. Bryssel är formellt tvåspråkigt, franska och flamländska (En dialekt av holländska). De flesta arbetsgivare här kräver således goda kunskaper i +bägge+ språken, gärna engelska också. Det brukar ”spricka” redan där. Franska talas förutom i franskspråkiga länder också i stora delar av Afrika och Mellanöstern, (fd. franska och belgiska kolonier); holländska/flamländska däremot är ett mycket mer ”lokalt” språk …
  Diskriminering? Nej, en realitet! Speciellt för offentligt anställda.
  En sjukhuspatient till exempel har +laglig rätt+ att fråga och få svar på bägge språken, med polis & domstolar är det samma sak etc etc
  Belgiens största politiska parti Nieuw-Vlaamse Alliantie (NV-A, Belgiens SD ungefär) kör en ännu hårdare linje; ”Eigene volk eerst!” (Fritt översatt ”Egna folket först!”)
  +++
  Kort sagt; plugga franska +och+ flamländska om du vill ha jobb här.

  Gillad av 2 personer

 5. Willy Lindqvist skriver:

  Afrikanska akademiker söker sig inte sällan till Europa, därför att de i hemlandet inte får jobb de är kvalificerade för, när de inte tillhör den klan eller stam som har makt att tillsätta avancerade jobb..I ställetfår av tradition mindre kvalificerade eller rent av inkompetenta medlemmar av den egna stammen jobben. Svenska antropologer har berättat om detta problem med korruption i Afrikanska länder och det bidrar knappast till ländernas utvecklingt. Det är beklagligt att av språkskäl inte få ett jobb i Europa men inte mindre beklagligt att i hemlandet nekas jobb därför att en mindre kompetent släkting av makthavare ges företräde.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.