Mohamed Omar: När nymediejournalistiken är seriösare

Mohamed Omar

Efter ett antal våldsamma händelser i den värmländska staden Kil reste journalisten Joakim Lamotte dit för att rapportera. Dagen innan han kom dit hade en 69-årig kvinna mördats av ett så kallat ”ensamkommande flyktingbarn” vid namn Ahmad Nazari. Han hade fått avslag på sin asylansökan redan 2017, men befann sig trots det i Sverige.

I Lamottes videoreportage får man en bild av hur vanligt folk tänker om situationen. Han pratar med både unga och gamla. Folk är oroliga för den otrygghet som kommit med invandringen. Vissa sa rakt ut vad det handlade om medan andra var mer diplomatiska. En mor berättade att dottern och hennes kompisar blir kallade horor.

Efter Lamottes reportage hakade Aftonbladet på. Men Aftonbladets perspektiv var ett helt annat. Nu är det inte längre Kilborna som är oroliga och rädda – utan de ensamkommande! ”Rädsla bland ensamkommande efter mordet på den pensionerade läraren”, lydde den bisarra rubriken.

I artikeln skriver man att de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” nu får utstå ”hat” på sociala medier. Trots att ”gammelsvenska” infödda ungdomar både misshandlats och förnedrats står det ingenstans i Aftonbladets artikel om deras oro och rädsla.

Vad hände med alla dessa oroliga Kilbor som Lamotte pratade med? Vad hände med offren för verkligt våld in real life? Aftonbladet har struntat i dem och deras berättelser. Man har låtit sig styras av en agenda. Lamotte pratade även med så kallade ”ensamkommande” när han var i Kil. Ingen av dem uttryckte minsta rädsla för att bli angripas av en rasistisk mobb.

Jag kan inte tillräckligt för att bedöma Lamottes journalistiska gärning, men detta fall framstår nymediejournalisten Lamotte som betydligt seriösare än gammelmediejournalisterna på Aftonbladet.

Och Lamottes journalistisk uppskattas. När jag skriver detta den 2 juli 2019 så har han 203 597 följare på Facebook.

Fallet med den mördade kvinnan i Kil är återigen en påminnelse om svårigheten att få ut invandrare som fått avslag. Så länge det är så bör vi inte tillåta några asylsökningar från svenskt territorium.