Mohamed Omar: När nymediejournalistiken är seriösare

Mohamed Omar

Efter ett antal våldsamma händelser i den värmländska staden Kil reste journalisten Joakim Lamotte dit för att rapportera. Dagen innan han kom dit hade en 69-årig kvinna mördats av ett så kallat ”ensamkommande flyktingbarn” vid namn Ahmad Nazari. Han hade fått avslag på sin asylansökan redan 2017, men befann sig trots det i Sverige.

I Lamottes videoreportage får man en bild av hur vanligt folk tänker om situationen. Han pratar med både unga och gamla. Folk är oroliga för den otrygghet som kommit med invandringen. Vissa sa rakt ut vad det handlade om medan andra var mer diplomatiska. En mor berättade att dottern och hennes kompisar blir kallade horor.

Efter Lamottes reportage hakade Aftonbladet på. Men Aftonbladets perspektiv var ett helt annat. Nu är det inte längre Kilborna som är oroliga och rädda – utan de ensamkommande! ”Rädsla bland ensamkommande efter mordet på den pensionerade läraren”, lydde den bisarra rubriken.

I artikeln skriver man att de så kallade ”ensamkommande flyktingbarnen” nu får utstå ”hat” på sociala medier. Trots att ”gammelsvenska” infödda ungdomar både misshandlats och förnedrats står det ingenstans i Aftonbladets artikel om deras oro och rädsla.

Vad hände med alla dessa oroliga Kilbor som Lamotte pratade med? Vad hände med offren för verkligt våld in real life? Aftonbladet har struntat i dem och deras berättelser. Man har låtit sig styras av en agenda. Lamotte pratade även med så kallade ”ensamkommande” när han var i Kil. Ingen av dem uttryckte minsta rädsla för att bli angripas av en rasistisk mobb.

Jag kan inte tillräckligt för att bedöma Lamottes journalistiska gärning, men detta fall framstår nymediejournalisten Lamotte som betydligt seriösare än gammelmediejournalisterna på Aftonbladet.

Och Lamottes journalistisk uppskattas. När jag skriver detta den 2 juli 2019 så har han 203 597 följare på Facebook.

Fallet med den mördade kvinnan i Kil är återigen en påminnelse om svårigheten att få ut invandrare som fått avslag. Så länge det är så bör vi inte tillåta några asylsökningar från svenskt territorium.

29 reaktioner på ”Mohamed Omar: När nymediejournalistiken är seriösare

 1. Tomas skriver:

  Har inte läst ifall Den Värste dvs Lindberg på Aftonbladet skall delta i paneler i Almedalen. Om så är fallet hoppas jag att åhörarna betygsätter hans galenskaper, liksom en gång tidigare, med skrattsalvor. Att han får flitigt medverka på tvångsfinansierade SVT med sin värdeavgrund gör att ögonen tåras när man ser att man tvingas betala skatt för denna vedervärdiga partiskhet.

  Gillad av 10 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Asyl skall man få ansöka om via e-mail och automatiskt svar skall vara en uppmaning att söka sig till ett FN-administrerat flyktingläger i sitt närområde, dit vi fortsättningsvis kanaliserar samtliga de resurser vi ägnar ändamålet flyktinghjälp.

  En ordning som inte kan överträffas i människovänlighet.

  Gillad av 13 personer

 3. Aha skriver:

  Bra jämförelse. Aftonbladets vinkling är klart aktivistisk medan Lamottes vinkling speglar ett majoritetsproblem. Det är ofta eablerad media gör så, man tar parti för invandrarna. Detta gäller också för övriga etablissemanget, någon kändis som slår näven i bordet och tar Kil-bornas parti lär vi inte få uppleva.

  Omgörningen av Sverige i form av massinvandring som alltså aldrig haft folkligt majoritetsstöd sker också under en skadeprocess för svenska folket som etablissemanget negligerar. Kritiken kallar man elakt nog för rasism. Etablissemangets empati för svenska folket är bevisligen lågt. Värst kommet det till uttryckt när nyopererade gamlingar skickas hem till ensamheten direkt efter stora operationer medan stöd ges till hundratusentals friska ekonomiska migranter.

  Först stöd till våra gamla, sedan stöd till migranter borde ha varit parollen från första början. De gamla borde fått så där en hundra miljarder extra per år, därefter hade det kunnat vara migranternas tur för de pengar som då fanns kvar så att säga. Märkligt att dessa slagord inte har formulerats, inte ens av pensionärsorganisationerna.

  Gillad av 15 personer

   • Aha skriver:

    För vänstern är slagorden ”både och”, dvs både hjälpa de gamla och migranterna. Så har det bevisligen inte varit de sista trettio åren.
    ”Både och” skulle klaras med att få tag i skatteflyktingar och liknande.
    I praktiken är dock utfallet skrämmande för de gamla.
    Vänstern har gömt sig bakom ett slagord som saknat realism.

    Gillad av 3 personer

   • Aha skriver:

    Medhålles. Endast de med äkta asylskäl ska stödjas om det nu kan existera sådana då de passerat säkra länder innan de nådde Sverige. Övrigt stöd skulle ha skett lokalt.

    Nu blev det inte så och i valet mellan att stödja gamla eller migranter har etablissemanget valt migranterna.

    Gillad av 5 personer

 4. Birgitta B skriver:

  Den mördade kvinnan hade barn och barnbarn – om det jag läst någonstans stämmer.

  I alla fall får detta mig att undra. Hur känner dessa ”afghankramar”-kvinnors egna barn inför att kvinnorna skaffat ”nya” ”barn”? Får de biologiska barnen/barnbarnen någon uppmärksamhet?

  Gillad av 4 personer

 5. Mirre skriver:

  Jag har rädsla för de ”ensamkommande”. – vilket jäddrans ord!!
  Våldtäkter, gruppvåldtäkter och mord, sex med sina omhändertagande ”mammor”. – de har skaffat sig dåligt rykte.
  Sorry om det är ”främlingsfientligt” – vilket jäddrans ord – men är inte svenska kvinnor och män värda att få känna sig trygga??!!!!!!???!!! Vi vet ju inte riktigt vilka som släppts in i landet, de kan ha mördat förr.

  Gillad av 8 personer

 6. Lars Bernhoff skriver:

  Det här en historia med många förlorare.
  • Mördaren dvs den ensamkommande som fått utvisningsbeslut för 2 år sedan mår dåligt är väl självklart. Han är en mental risk
  • En godhjärtad äldre fd lärare som vill göra allt för att hjälpa de ensamkommande, som blir dödad för att hon försökt göra något och därmed kämpat med en kille i obalans, dvs en klar riskfaktor.
  • Samhällsinvånarna som nu får extra skäl att känna sig oroliga för vad som kan hända dem
  • De övriga ensamkommande med eller utan utvisningsbeslut för att de blir misstänkliggjorda som grupp. Att medborgarjournalisten missat något verkar högst troligt. Expressen skriver i sitt reportage om samma händelse följande ”– Det är många som känner sig rädda nu i den gruppen av ungdomar. Jag har pratat med flera ensamkommande ungdomar i dag och de är helt chockade. Detta är så illa” säger hon.
  • Polisen som ständigt blir påminda om sina tillkortakommanden vad gäller utvisningsärenden.
  • Svenska samhället som inte förmår tillämpa sina egna lagar och regler för hur dessa ensamkommande ska hanteras. Gymnasielagen bekräftar att de regerande helt tappat greppet om vad som får skrivas in i en lag, dvs troligen den sämst utarbetade lagen hittills

  Lamotte får troligen uppskattning för att han har modet och visar engagemang för att skriva om ämnen som han med sina egna känslor förstärker. Här ges ett ex på sin egen journalistik som naturligtvis väcker känslor och troligen uppskattning
  ”I tisdags sände frilansjournalisten Joakim Lamotte ett extrainsatt direktreportage där han hade sökt upp en dömd mördare och våldtäktsmans boende hos sina föräldrar där samtliga har skyddad identitet. Reportaget har väckt starka känslor”
  Lamotte borde förstå att övriga ensamkommande på orten måste känna sig rädda när en i gruppen dödar en snäll pensionär när alla tror att han borde känna tacksamhet till kvinnan.

  Aftonbladet skrev med det kritiserade perspektivet den 5e dagen efter mordet när de redan första dagen startat med nyheten om mordet och erkännandet. Aftonbladet kan kritiseras för mycket, som alla tabloidtidningar, men 5e dagen kan de lyfta in fler perspektiv än det första som är att byborna blivit skrämda vilket de redan hade belyst.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Lars Bernhoff

   — Du verkar reflexmässigt ta ljugmedias perspektiv. Här handlar det om att myndigheterna tvingar på oss en invasionsarmé av främlingar, som vi tvingas härbärgera.

   Detta kan närmast jämföras med hur man i det av nazisterna ockuperade Danmark tvingades acceptera tyska soldaters närvaro i samhället.

   Skulle du känna någon sympati med dessa soldaters av nasseregimens mediakanaler påstådda ”rädslor”…?

   Gillad av 5 personer

   • Lars Bernhoff skriver:

    Inget jag har skrivit är ”med ljugmedias perspektiv”. Flera media har berört de tragiska händelserna i Kil. Omar valde att reagera på ett perspektiv som vi alla kan hålla med om det var enda perspektivet från Aftonbladet. Jag lyfte fram att ortsinvånarnas naturliga reaktion redan var hanterad av Aftonbladet ungefär samtidigt som Lamotte gjorde sitt reportage. Lamotte är endast exempel på nymediajournalistik som på sitt personliga sätt beskriver en tragisk händelse som de flesta av oss tycker inte skulle behöva ha skett med en annan politik

    Om man vill lyfta perspektivet så kan vi som vanligt leta syndabockar till varför dessa ensamkommande befinner sig i ett stort antal i Kil. Det är en fråga som inte var det Omar ville diskutera utan endast om hur det skildras i olika media. Liknelser med nazismen i Danmark haltar när nazisterna inte var valda representanter för det danska folket

    Gillad av 1 person

  • Christer L skriver:

   ”Expressen skriver i sitt reportage om samma händelse följande ”– Det är många som känner sig rädda nu i den gruppen av ungdomar. Jag har pratat med flera ensamkommande ungdomar i dag och de är helt chockade. Detta är så illa””

   Det här är ett väsentligt inslag i problematiken. Invandrare som inte själva gjort sig skyldiga till brott känner sig utsatta för misstankar, såväl barn som vuxna. Men den enda lösningen är att invandrare tar ställning, barn och vuxna, inte som ”utsatta grupper” enligt myndigheternas recept, utan att de gör något, markerar avstånd till företeelserna. De vuxna invandrarna måste sätta åt föräldrarna till de ohängda ynglingarna, och överhuvudtaget är det nödvändigt att invandrare i orter som Kil aktivt eftersträvar att få bort problemen. Detta är deras enda reella chans att inte bli bedömda utifrån den egna gruppens sämsta men samtidigt mest framträdande representanters agerande. Det här med feministisk aktivism för så kallade ”ensamkommande” är en galenskap i sig, den måste bara upphöra, och de ensamkommande sändas tillbaka. Och att Expressen skriver om dessa frågor i åratal utan att någonsin begripa någonting är naturligtvis helt oförsvarligt.

   Gillad av 1 person

 7. Ms skriver:

  Men vad säger Lamotte bör göras? Vems fel är det? Jo, det är hans eget fel, han har hela sitt liv varit vänster och röstat på de partier som orsakat detta. Antagligen gjorde han det i det senaste valet också. Det är hans drivkraft, att han innerst inne misstänker att det är hans fel.

  Aftonbladet är självklar ondska.

  Gillad av 5 personer

 8. V for Vendetta skriver:

  Den här historien visar tre olika saker som smugit sin in i vårt samhälle. 1) Det är alltid offret som skall skyddas. När det kommer till muslimer är de alltid offer oavsett hur mycket de mördar och lemlästar på sin väg så är det alltid de som skall skyddas, alltid. Gammelmedia värnar om dem som en höna värnar om sina nykläckta kycklingar. 2) Gammelmedia har inget intresse av att hantera svenska medborgares situation. Varför det är så kan man endast spekulera i men trenden är hur tydlig som helst. SVT och de gamla tidningarna går hand i hand när det gäller att fördunkla sanningar om att svenskar är utsatta. Vi får inte vara utsatta för vi har aldrig varit i krig, haft diktatur (vilket tål att diskuteras) och betraktas som rika och fria. 3) Det är så gott som omöjligt att utvisas ur landet. Oavsett hur mycket avslag du fått på din ansökan kan du fortfarande vistas i landet, ta del av grottekvarnens mjöl och det finns alltid vänsnälla personer som är villiga att gömma dig eller på annat sätt arbeta för att du skall få vara kvar. Myndigheterna arbetar inte heller så det tränger fram svettpärlor för att uppfylla sina uppdrags mål med att utvisa illegala personer. De har fullt upp med att jaga medarbetare som kan tänkas ha uttryckt sig rasistiskt på något socialt forum. Det är bara att inse….. det är ett stålbad att vara svensk.

  Gillad av 6 personer

 9. Min strand skriver:

  Om jag skall försöka klassificera alla dagens inlägg i sjuk/medsjuk eller frisk så brukar Omars vara bland de friskaste, han finner helt egna intryck som är sanna, ingen annan läser de gamla böcker han gräver i, han beskriver också verkligheten oftast nästan rakt på som den är. Det som saknas är att också Omar saknar en moralisk grund att stå på utom den han lyckats knåpa ihop själv, lite som mig själv, en vrakdel här, en vrakdel där. Han är dessutom offentlig och är kanske återhållsam med att passa in det han ser i ett helt, han har ju gått fel förr och varit muslim. Det vi ser är ondska, så enklelt är det men vi saknar detta språk.

  Lamotte däremot är sjuk, han är som en skeppsbruten på ett stormigt hav och han ogillar vågorna men han försöker förklara sin värd inifrån pk, det är omöjligt. Sanningen är motsatt den har lärt sig och tror på.

  Gillad av 9 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Min Strand — Håller helt med dig om diagnoserna — förutom bedömningen av Lamotte.

   Vad vet vi egentligen om hans motiv? Det han försöker göra, vad jag förstår, är att peka på regimens vanvettiga handlande. Sedan får man dra sina egna slutsatser, han skriver dem inte på näsan.

   Det arbetet ser jag som hedervärt.

   Gillad av 6 personer

   • Ms skriver:

    Visst, men han är vänster. Det är ju inte precis raketforskning att kritisera de företeelser han gör, det borde varje normal människa göra. Problemet är att hans vänsterverktygslåda är orsak till problemet och inte innehåller några verktyg som kan lösa detta. Han är som Bitte, upprörd, men sen då?

    Gilla

 10. Nils Dacke skriver:

  Hur många offer måste krävas innan politiker, myndigheter samt väljare reagerar på vansinnet. IKEAmorden hade inte hänt om Eritrianen hade utvisats eftersom han hade utvisningsbeslut, Terrordådet på Drottninggatan hade inte hänt om Akilov utvisats eftersom han hade utvisningsbeslut, Kilmordet hade inte hänt om Afghanen utvisats eftersom han hade utvisningsbeslut. Dessutom finns det säkert fler fall som dock har tystats ner.

  Gillad av 7 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Varför har dessa mördare fått ett utvisningsbeslut?

   – Om myndigheten insett den utvisades vandel och därför gett utvisningsbeslutet, är det en underlåtenhetssynd att inte omedelbart ta den utvisade i förvar tills utvisningen verkställts.

   – Om det är så att utvisningsbeslutet i sig leder till att den utvisade ofta blir en mördare, är det likaså en underlåtenhetssynd att inte omedelbart sätta den utvisade i förvar.

   Oberoende av vilket skäl är myndigheternas hantering av ett utvisningsbeslut undermålig och förkastlig och därmed farlig för allmänheten.

   Gillad av 1 person

 11. lookslikeanangel skriver:

  Den lilla krocken

  För rätt många år sen hade en tidning en serie om
  en mindre trafikolycka. En sådan där som fick en liten notis.

  Men, man följde upp; även om ingen dog, inte heller
  fick livshotande skador, fick den konsekvenser.
  Fysiska och psykiska problem. Blev t.o.m. en skilsmässa,
  påverkad av krocken?

  Tänk nu, en enorm, enorm kulturkrock.
  Skulle det inte få konsekvenser? Psykiskt – fysiskt.

  Förstår alla i Sverige vad vi håller på med?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.