Anders Leion: Det eviga Tjernobyl

Anders Leion

För en kort tid sedan började jag prenumerera på HBO Nordic. Den första serie jag valde att se var Tjernobyl. Den är mycket imponerande. Den visar olyckan den 26 april 1986 i all sin förfärande fysiska gestalt. Den är ändå mer förfärande när den visar de mekanismer inom det sovjetiska systemet, som obönhörligen försöker tvinga fram förtiganden, förnekanden och mörkläggning.

Ett stort antal flickor utsattes för övergrepp under ungdomsfestivalerna 2014 och 2015 i Kungsträdgården, Stockholm. Det bevittnades av många, eftersom övergreppen utfördes av gäng av invandrade ungdomar, främst afghaner, som agerade samordnat. Under lång tid lyckades polis, massmedia och politiker ändå förtiga och förneka det som hänt.

Historien har aktualiserats i och med Kajsa Normans bok En alldeles svensk historia. Hon skildrar hur mörkläggningen skulle ha lyckats om den inte avslöjats av Chiang Frick i Nyheter idag. Hennes bok förtegs länge. Sedan den uppmärksammas har den inte direkt mottagits med uppskattning, vilket den däremot fick i sin första, engelska version – av utländska medier.
Återigen gör etablerade media sitt bästa för att förringa, förtala och misstänkliggöra Chiang Frick – och Kajsa Norman,

Denna intervju, utförd av Erik Fichtelius för SvT är betecknande.

Ingen har, så vitt jag vet, påvisat hur reaktionerna i det sovjetiska samhället till otäckt stora delar överensstämmer med reaktionerna i Sverige efter händelserna i Kungsträdgården. Orsaken till det likartade handlandet är den politiska maktens oemotståndliga strävan mot ansvarsfrihet, att slippa stå till svars för det man ställt till med. Det enklaste är då att – som i Tjernobyl och i Kungsträdgården – förneka att någonting över huvud taget hänt.

”Äsch, Kungsträdgården, det var ju bara en olycklig, isolerad händelse”, säger många. Nej, det var det inte. Det var en mycket betecknande händelse. Katarina Barrling har på sitt lugna, försynta men i sak stenhårda sätt i Godmorgon Världen den 30 juni 2019 beskrivit det totalitära samhället. Ett sådant kan finnas också i icke-totalitära stater: ”Ett varningstecken är när samhället inte förmår hålla isär det politiska och det privata, utan trosvisst proklamerar att Det privata är politiskt och att Allt är politik”.

Vi lever alltså i ett totalitärt samhälle. Det är bara att acceptera. Utifrån detta utgångsläge får man forma sin bild av vad som är möjligt och omöjligt att säga och göra.

(Men det finns de som trivs med detta totalitära samhälle. Anders Q Björkman i SvD, också den 30 juni 2019: ”När vi verkligen tänker efter – bortom vemodet – är det inte lika lätt att påstå att det var bättre förr. Det idylliska folkhem vi kan sakna har i andra sammanhang beskrivits som ett insnöat ´DDR-Sverige´ – en tid och plats där vitlök ansågs vara oätlig och ingen lämplig ingrediens i ´vanlig mat´, där rådande konsensus inte sällan kändes kvävande och där köerna för att få en egen telefonapparat hos Televerket var Warszawapaktslånga.” Han har ingen aning om det förtryck av oliktänkande och det tvång till konsensus som råder idag. Eller också poserar han bara).

I olikhet mot Katarina Barrling tror jag däremot inte att nätet, så länge yttrandefriheten inte inskränks, bidrar till det totalitära samhället. Tvärtom. Nätet gav den fristående, självständige, och modige Chiang Frick möjlighet att avslöja tystnadskonspirationen om övergreppen i Kungsträdgården.

Följande replik från Tjernobyl är giltig, förstås, också för Sverige: ”Om vi hör tillräckligt många lögner så kan vi inte längre känna igen sanningen”.

Kan vi det?

46 reaktioner på ”Anders Leion: Det eviga Tjernobyl

  • uppstigersolen skriver:

   Mja, Sovjetunionen har bara ändrat karaktär. Det heter nu Ryssland och i ledningen sitter en despot. Som vanligt. Några unionskamrater lämnade när Sovjetunionen rämnade men Putin försöker ta dem tillbaka. Bit för bit. Sossarna som ju är förtjusta i diktaturfasoner hjälper till så gott de kan.

   Gillad av 2 personer

   • Thor skriver:

    Tja, det är landområden som befolkas av ryssar och där ryssarna själva vill tillhöra Ryssland. Det är ju accepterat att Natol-landet Turkiet ockuperar norra delen av EU-medlemslandet Cypern pga att det bor turkar där så varför inte?

    Gillad av 1 person

   • Tina skriver:

    Sovjet gjorde enorma folkförflyttningar i syftet att utrota och förryska andra folkslag.. Estland och Lettland hade bara 3 % ryssar före andra världskriget. Sovjet flyttade dit flera miljoner ryssar, och fler var kontinuerligt på väg. Esterna försökte stoppa detta ödesdigra kulturmord, och lyckades i viss mån. Genom mycket diplomati och smarthet fick de igenom att Lahemaa i Estland blev Sovjets första nationalpark 1971. Därigenom stoppades den planerade inflyttningen av ytterligare 400 000 ryssar.

    Det är möjligt att denna nationalpark var avgörande i att Estland kunde återfå sin självständighet. Med en majoritet införd rysk befolkning hade västvärlden kanske accepterat rysk invasion. Och många Sverigevänner idag stödjer Putins världsbild, de tror att ryssar är något slags ursprungsfolk, vilket är felaktigt.

    Jag minns också hur ”rasistiskt” svensk press ansåg att språktest för ryssar var på 1990-talet. Att de finsk-ugriska folken över hela Ryssland tvingats överge sina språk och sina namn till förmån för ryska är inget för svenska journalister, att de sjungande babusjkorna i mellon inte var etniska ryskor, lade inte många svenska journalister märke till.
    Men språktester har hunnit ikapp Sverige, det anses inte längre särskilt rasistiskt, utan nödvändigt för ett fungerade samhälle.

    Gillad av 1 person

  • Thor skriver:

   Till uppstigersolen

   Jag tror inte ålänningarna vill det så därför låter vi bli. Jag ser hellre att Finland invaderar Sverige så kanske det blir aningen mer ordning här. Och så slipper vi efter detförmodligen ingå försvars- (och angrepps-?) allians med den muslimska ockupationsmakten Turkiet.

   Gillad av 1 person

 1. Richard skriver:

  ‘”Om vi hör tillräckligt många lögner så kan vi inte längre känna igen sanningen”. Kan vi det?’

  De av oss som månar om sanningen och anstränger oss för att reda ut vad som är sant eller inte kan det. De andra kan det inte.

  Gillad av 3 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Men totalitarismen är öppen, synlig och eftersträvad. Socialdemokratin har aldrig stuckit under stol med sina totalitära anspråk, den har bara givit den den vilseledande benämningen (social)demokrati. Det som lockade arbetareklassen att rösta på socialdemokraterna var hela tiden utsikten att få tränga sig in i den förhatliga medelklassens innersta och förgöra den med föregivet demokratiska medel och föresatser, att stjäla dess tillgångar och fördela dem bland sig själva och därefter leva på dem utan att själv behöva arbeta mera. Det är denna totalitära vision som ligger bakom tanken på medborgarlön, ständigt förkortade arbetstider, förlängda semestrar och sänkta pensionsåldrar. Det är denna Schlaraffenlanutopi som driver sossar att säga att de inte känner igen partiet nu när verkligheten från två fronter — realekonomin och folkutbytet — angriper deras vision. Det var detta som låg bakom grundandet av Sverigedemokraterna, de naivt totalitära Nysocialdemokraterna som skulle ställa allt tillrätta igen genom att stoppa folkutbytet, men utan att förstå realekonomin: en enögd opposition som på senare tid verkar förlora synen även på detta ena öga.

  Gillad av 6 personer

 3. Konservativ skriver:

  Jämförelsen med Sovjetunionen och Tjernobyl är inte helt rättvis. Sovjetunionen påbörjade evakueringen inom 36 timmar trots att ledningen fick felaktiga uppgifter från lokala myndigheter. TV-Serien fubbar litet med sanningen när den säger att evakueringen inte påbörjades förrän olyckan upptäcktes på ett Svenskt kärnkraftsverk. Därför att TV serien vill berätta en historia om politiska lögner. Trolgitvis som ett sätt att illustrera vad som har hänt i västvärldens intellektuella liv. Den påstådda senfärdigheten med att påbörja evakueringen används som en symbol TV serien för att berätta någonting annat.

  Gillad av 1 person

 4. olle holmqvist skriver:

  Adolf H. meddelar från sitt residens i Helvetet- (våningen under bunkern) :
  Om jag hade haft Helin istället för Goebbels hade tyska folket aldrig fått veta om Stalingrad eller el-Alamein

  Gillad av 5 personer

 5. Min strand skriver:

  Nej, jag skrev långt idag under Patrik med anledning av sammanträffandet mellanPatriks artikel och dagens Ivar Arpi i SvD (Arpi och Gudmundsson är de enda jag läser där, om det är gratis). Det jag skrev är självklart om man står utanför, en majoritet av svenskarna lider av vanföreställningar, internaliserade under ett helt liv, och de sjukaste är de med mest makt, ju mer makt och ju närmre Stockholm man bor desto sjukare är man, för det är en sinnessjukdom som smittar genom grupptänk men massmedia har gjort att ingen går fri. Som noterades på annan plats idag, alla inlägg hänger idag ihop, så användes allt från söndagsskola till Bamse att smitta svenskarna.

  Så Sverige och svenskarna måste förstås som en mental patologi, 100% av den offentliga debatten pågår INOM denna patologi, och DGS är mera intressant för det mesta som skrivs av de reguljära skribenterna pågår OCKSÅ inom denna patologi men närmre utkanten. En del av kommentarerna skrivs fria från denna patologi, men inte många, det är närmast omöjligt att ha levt hela sitt liv i Sverige och vara frisk.

  Artikeln ovan är mycket bra för det är precis som med Tjernobyl, jag är själv utbildad inom kärnkraftsteknologi och forskade på relaterade ämnen om strålningseffekter och det jag alltid brukade säga det var att endast demokratier kan ha kärnkraft. Jag har inte sett TV-serien men om jag minns rätt så ökade man effekten fast vattennivåerna var låga, så själva olyckan orsakades av totalitarism och fruktan att säga sanningen kan man säga. Jag verkade i Japan som inte heller är en verklig demokrati fast det är där baserat på att folket har en lojalitet som söker en herre, en kejsare eller shogun, och jag har sett hur folk med händerna tar i prover som kommer direkt ur reaktorer för att snabbt avsluta jobbet. Sverige är ju inte heller en demokrati, likt Japan, fast ändå inte, där japanernas lojalitet är med kejsaren och organisk, de är lojala med sin egen grupp, den kommer underifrån, så är svenskarnas lojalitet påtvingad uppifrån genom systematisk indoktrinering så svenskarnas tänkande är alltigenom konstruerat och det är mycket lätt att se de logiska motsättningarna för en som står utanför, det är lätt att se att svensken är mentalsjuk. Demokrati bygger på att människor tänker själva, det har svenskarna inte gjort på länge.

  Gillad av 10 personer

  • Matte skriver:

   Det här tar jag särskilt med mig:

   1) ”Så Sverige och svenskarna måste förstås som en mental patologi, 100% av den offentliga debatten pågår INOM denna patologi, och DGS är mera intressant för det mesta som skrivs av de reguljära skribenterna pågår OCKSÅ inom denna patologi men närmre utkanten. En del av kommentarerna skrivs fria från denna patologi, men inte många, det är närmast omöjligt att ha levt hela sitt liv i Sverige och vara frisk.”

   [Personligen så har jag sjukdoms-insikt och arbetar på att bryta mig loss från sjukdomen.]

   2) ”Demokrati bygger på att människor tänker själva, det har svenskarna inte gjort på länge.”

   [Detta i kombination med MSM är dödligt.]

   Gillad av 1 person

  • Richard skriver:

   ”det är närmast omöjligt att ha levt hela sitt liv i Sverige och vara frisk.”

   Du har antagligen rätt. Jag tycker folk är fullständigt galna. Men jag har inte dina erfarenheter av att ha levt i andra kulturer så jag kan inte avgöra huruvida det bara gäller svenskar eller om det gäller folk i allmänhet. Min enda tillräckliga empiriska erfarenhet kommer ifrån Sverige.

   Gillad av 1 person

   • Ms skriver:

    Jag tror faktiskt vi är unika. Möjligen så kan ett land som Nordkorea med total kontroll styra folks tänkande men de har sina hungriga magar som väcker dem. Alla folk har sina egenheter men det är helt nytt tror jag att först förstöra all vår historia och sedan påföra konstruerade artificiella sanningar ogrundade i tradition och erfarenhet helt utan opposition. Visst försökte man i kommuniststater men man var ju tvungen att använda våld och förtryck, folk gick ju inte på det. I Sverige gick det med Bamse, välståndet och den gradvisa övergången tillsammans med ett totalt förräderi av etablissemanget tror jag är förklaringen. Det som är helt unikt är att man fått folk att vara illojala med sig själva, det måste ju vara det yttersta beviset på tankekontroll? Problemet är att om man levt med detta hela sitt liv så kan man inte vakna, det finns inget att återvända till, jag inser att det nog är allt mer därför jag inte förstår vad folk skriver eller vad som skrivs i media. Svenskarna försöker förklara sin värld med de pk-begrepp de har, så då blir det som Arpi eller Lill-Uffe, de lyckas aldrig röra sig många steg från den innersta kärnan av pk, Bitte är likadan och flera andra här, man bara noterar avarterna och vansinnigheter men man har ingen motbild, man kan bara göra listor på galenskaper.

    Gillad av 2 personer

   • Redaktionen skriver:

    Det vore intressant om du hade lust att konkret och med exempel förklara hur diverse skribenter sitter kvar i PK-ismen fastän de tror sig ha lämnat den. Du brukar säga det men om du inte förklarar hur du menar så hjälper inte dina eventuellt insiktsfulla bedömningar.

    Patrik

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men har Redaktionen inte bemödat sig om att läsa de omtalade kommentarerna? Där står det ju — åtminstone ibland — i svart på vitt, från fall till fall?

    Det är inte alltid metakommentarer Min Strand kommer med.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Min största erfarenhet är från Österrike. Här har sossarna aldrig dominerat som i Sverige. Dels är det en förbundsstat, där de lantliga regionerna huvudsakligen är katolska och inte socialistiska. Dels har röstetalen aldrig varit så extrema. Före kriget var det mycket hårda bandage mellan de olika lägren, just för att sossarna INTE kunde taga makten i val men ändå inte gav sig. Katolikerna förbjöd sossarna och nassarna och de två gick då samman för att jävlas med katolikerna, som till slut sköt med kanon på allmännyttans bostadshus. Efter kriget ville man inte väcka denna slumrande konflikt, utan delade upp makten och härligheten (ämbetsmannaposter/sinekurer) emellan sig proportionellt mot det senaste valresultatet, ett system som kallas Proporz. Förloraren av den tredje grupperingen, de liberala och tysknationalistiska lägren som väl hade dukat under politiskt om inte CIA hade krävt ett tredje parti för att godkänna den österrikiska demokratin. Detta tredje parti blev FPÖ som sedermera slog in en stor kil i Proporz under Jörg Haider. Det hat detta väckte hos sossar och katoliker spreds till utlandet, som inte kände till bakgrunden.

    För att återkomma till den ställda frågan, med utgångspunkt i ovanstående, så är mitt intryck att exakt samma sjukdom som har drabbat hela Sverige hela tiden har kännetecknat den halva av Österrike som förknippas med sossarna, medan den katolska delen till nyligen var betydligt friskare. Men nu sprids smittan även åt höger, precis som i Tyskland, om än inte fullt så snabbt som där. Det ser på senare tid mycket illa ut. En katolsk landshövding (en äkta makthavare, inte som i Sverige) hetsar öppet mot den identitära rörelsen och använder hot, falska åtal, expropriation och andra olagliga medel för att förbjuda den att alls existera. Muselmaner har han ingenting emot. Salamin skivas hej vilt, man skivar servilt sin egen salami.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Jo visst DIN JORDVALL PÅ ETT VYKORT, vi är så less på detta så vi försöker frigöra oss helt, men samtidigt så tror jag du idealiserar andra folk. Det som är det fullständigt absurda är själva maktetablissemanget, de är de som är totalt unika i sitt vansinne. I DDR var de bara glada amatörer i jämförelse. Men sen är det en hel rad med unika olyckliga omständigheter som förstärker kraften i vansinnet i just Sverige, som en perfekt storm. Så i praktiken så beter sig svensken som mentalt handikappad och tror sig på allvar veta hur saker ska göras i den här världen. Världsmästare och ändå samtidigt undergiven, en jäkla konstig variant egentligen. 🙂

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Ms skriver:

    Jag får be att återkomma Patrik, jag tror jag snubblade ett steg närmre denna insikt idag och jag vet att jag har rätt men kan inte helt sätta fingret på det. Peter Jackson pratar ibland om det och han är ju psykolog tror jag. Jag tycker mig förstå det då jag lyssnar på utländsk icke-pk analys, idag en podd med Ben Shapiro om hur USAs konstitution vilar på Bibeln framför allt och man försökt dölja detta faktum. Många svar kan finnas i religionen man gömt undan för oss.

    Gillad av 2 personer

   • Ms skriver:

    Jag har funderat lite till och det som förenar många på DGS, inte alla, det är tror jag att de är bra människor, vissa som jag själv har haft fördelen av att slippa den svenska indoktrineringen till dels samt att jag nog är en helt extrem individualist som lever i min egen värld, andra behöver näring från andra hela tiden. En tragedi när jag var ung gjorde också att jag förstår döden och att grupptänket är förgängligt. Problemet är att även bra svenskar är fast i vanföreställningar och missförstå mig inte, jag ser tydligt att de flesta som skriver på DGS, kanske alla, försöker bryta sig loss, men om man levt i pk hela sitt liv så är det som ett spindelnät, som i Sagan om Ringen, det är nästan omöjligt att bryta sig loss. Jag får försöka bli mer konkret men det som bekräftar mig i min tro det är att min intuition alltid verkar ha rätt, varför har jag rätt hela tiden? Det måste vara för att jag inte är sjuk, jag var immun mot den svenska sjukan.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Hur förklarar du att smittan sprids i Östrerrike Fredrik, är de lika ”dumma” som svenskarna? 🙂 Det måste finnas någon annan förklaring. Detta är viktig felsökning.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Den japanska religionen är shintoism, där kejsaren är Gud. Därför är Japan naturligt imperialistisk. Våra koncept ”demokrati” och ”nation” är båda alltigenom kristna. Det visste vi inte, förstod vi inte, 1945 när vi — förment — tog ur japanerna såväl imperialismen som despotin.

   Kristendomen faller den sekuläre kristne så naturlig att han tror att den är allmängiltig, universell, vilket förstås direkt återspeglas i att han osakligt betecknar sig själv som sekulär. En livslögn som vi har levat åtminstone sedan den Andra Reformationen, eller, som den felaktigt brukar kallas, Upplysningen.

   Gillad av 1 person

 6. Palle9 skriver:

  Anders: Erik Fichtelius ja, enligt min mening innebar hans arroganta beteende att effekten blev den rakt motsatta mot den av honom avsedda – många blev nog uppmärksammade på boken i fråga på ett sätt, som aldrig inträffat om intervjun varit av mer konventionell typ. Personligen hoppas jag att denne 70-årige journalist äntligen kunde gå i full pension …

  Gillad av 2 personer

 7. Björn skriver:

  ”Vi är nu tvungna att dra ner pga de ökande kostnaderna för invandringen”, eller ”Vi är nu tvungna att höja skatten pga av de ökande kostnaderna för invandringen” är meningar vi aldrig nånsin kommer att få läsa eller höra från officiellt håll här i Sverige! Däremot går det bra att från högsta håll, skuldbelägga våra gamla och sjuka för de ökande utgifterna och resursbristen inom samhällsapparaten! Kan det bli mer tydligt, att vi har ett svenskfientligt styre här i landet…..

  Gillad av 3 personer

  • Björn skriver:

   Härdsmältan inom invandringspolitiken, är Sveriges ”Tjernobyl”! Likheterna när det gäller de offentliga lögnerna angående skadeverkningarna, är slående….

   Gillad av 1 person

  • Bo Adolfsson skriver:

   Man börjar faktiskt att hänföra kommunernas problem till demografin…
   Sedan är det upp till lyssnaren att tolka vilken del av folket (demot), som är problemet.

   Gilla

 8. L xson skriver:

  Erik Fichtelius sitter i svt och hånar en författare om detta ”fenomenet” som inte kan ha hänt. Då kanske något snille tänker – Men anmäl det till gransknings nämnden……Grejen är att just Erik Fichtelius sitter med i gransknings nämnden.

  Sveriges granskningsnämnd:

  I granskningsnämnden sitter en ordförande, sex ledamöter samt fyra ersättare. Samtliga i gransknings nämnden är utsedda av regeringen. Ordföranden i nämnden ska vara eller ha varit domare. Vem utser justitieråd ””Justitieråd Högsta domstolens 16 domare benämns justitieråd och utnämns av regeringen efter ett öppet ansökningsförfarande.””
  Så det spelar INGEN ROLL att anmäla svts program till en regerings utsedd nämnd. Det är detta som är kommunism. Staten vinner alltid i alla frågor jämt.

  Ledamöter utsedda av regeringen.
  justitierådet Dag Mattsson(ordförande)
  bankjuristen Ulrika Hansson
  journalisten Clas Barkman
  producenten och projektledaren Berivan Yildiz
  journalisten och medieanalytikern Gunnar Springfeldt
  psykologen och medicine doktor Malin Bergström
  regissören och rådgivaren Bo-Erik Gyberg
  Ersättare:
  justitierådet Malin Bonthron (vice ordförande)
  justitierådet Ulrik von Essen (andre vice ordförande)
  chefredaktören och ansvarige utgivaren Pia Rehnquist
  vd:n och filmproducenten Kristina Åberg
  journalisten Erik Fichtelius

  http://www.mprt.se/att-anmala/granskningsnamnden/

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.