Bitte Assarmo: Det lilla landet där folk åker skridskor till jobbet

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Midsommarhelgen kom och gick och efter en väldig massa vacker folkmusik, en hel del sill och en och annan nubbe sitter jag nu här och funderar över Vinter-OS 2026. Som ju förläggs till Italien, trots alla de ivriga försöken att få spelen till Stockholm och Åre.

Det har lobbats hej vilt för att få hit OS. Ett av de mer absurda inslagen i det hela är att statsminister Stefan Löfven skrivit ett ”upprop” tillsammans med Spotifygrundaren Daniel Ek om hur ”redo” Sverige är att äntligen få bli värdar för ett Vinter-OS. Uppropet undertecknades av en hel drös av de viktiga personer som var inbjudna på Brilliant Mindsjippot häromsistens, bland annat Christina Stenbeck och klädmogulen Stefan Persson.

Redan det faktum att statsministern överhuvudtaget tar så klar ställning för något så kostsamt som ett OS, när Sverige befinner sig i kris på många plan, är märkligt. Ännu märkligare är att han gör det tillsammans med en grupp människor som han just festat med under sannolikt rätt uppsluppna former. Det får en att fundera lite över vad som egentligen dryftades på det där partajet och hur turerna gick mellan skålarna och hurraropen. If you scratch my back, I’ll scratch yours, eller?

Hade vi nu levt i en så kallad bananrepublik, där politikerna är mindre nogräknade än här, hade man kunnat föreställa sig en och annan handskakning och ett och annat löfte. För det är ju tveklöst så att de som skrev under uppropet också tillhör den grupp människor som skulle tjäna mest på ett OS. Och sånt kan ju vara värt en del. Ett gratis Premiumkonto på Spotify för resten av livet, en livstids förbrukning av HM-kalsonger, ett dussin rejäla arbetarskor från Zalando, kanske?

Men nu lever vi i Sverige. Och även om Sverige inte längre styrs av den sortens vuxna och seriösa politiker som vi tidigare varit vana vid är det svårt att föreställa sig den typen av uppgörelser mellan politiker och uppburna affärsmän. Därför tror jag snarare att statsministern helt enkelt bländats av strålglansen  från Ek och de andra och känt sig så härligt inkluderad som aldrig förr. Regeringskansliet är en sak – Brilliant Minds en annan och mycket häftigare. Att få skriva det där uppropet tillsammans med ett erkänt snille har säkert fått Löfven att känna sig extra utvald.

Sen är det dessutom inte otänkbart att statsministern engagerat sig för Vinter-OS för att han faktiskt tror att det skulle ha varit så himla bra för Sverige och för dess medborgare. I alla fall för bilden av Sverige. Och i alla fall för vissa medborgare. Medborgare av det slag som skrev under uppropet. Och Löfven är väl för tusan deras statsminister också, och inte bara arbetarnas, fattigpensionärernas och de utförsäkrades, så varför skulle han inte tänka på deras väl och ve?

Nu gick det som det gick. Det bidde inget Vinter-OS i Sverige 2026. Vilket väl var väntat för de flesta. Förutom Löfven då, kanske, och hans ”medskribenter” och en och annan entusiastisk journalist. I Aftonbladet har ledarskribenterna Anders Lindberg och Jonna Sima tävlat om att på olika sätt svartmåla alla som manat till varsamhet och påmint om hur ett OS nästan undantagslöst går med förlust för skattebetalarna. Och samma dag som omröstningen ägde rum hävdade en förväntansfull reporter i Sveriges Radio att Sverige hade det bästa utgångsläget eftersom vår ansökan rent generellt ansågs vara liiite bättre. Det var mera ”känslor” i den, sa han. Hur han nu kunde tro att ”känslor” skulle vara ett hållbart argument för att ett land ska få arrangera ett OS.

Själv tycker jag mest att ansökan var pinsam i största allmänhet, i alla fall den ”pöbelversion” som släppts ut på internet. Ett sammelsurium av skryt, trams och barnsliga fantasier. Eller vad sägs om att svenskar åker skridskor till jobbet och dricker glögg i bastun? Man kunde lika gärna ha dragit till med den klassiska gamla klyschan om att det knallar omkring isbjörnar på gatorna i Sverige. Flosklerna om ”hållbarhet” saknades givetvis inte heller. Mellanstadienivå, om ens det.

Det är alltså inte det minsta förvånande att Sverige inte fick Vinter-OS 2026. Snarare är det förvånande att vi alls kom med bland ”finalisterna”. Men Anders Lindberg och andra OS-ivrare får väl helt enkelt trösta sig med att de nu kan återgå till att skriva om klimatkrisen istället.

39 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Det lilla landet där folk åker skridskor till jobbet

 1. Tomas skriver:

  Bra att statsministern håller stilen dvs den banala ledaren som inte har råd med bröd till folket men gärna använder mina skattepengar till uselt skådespel. Hade inte alternativmedia funnits hade man nog inte heller fått njuta av pinsamheten från sjungande Stockholmsfiaskot Jerlmyr. Jag läste nyss att liberalen Hamilton tröttnat på MSM media och själv initierat en tidig opinionsundersökning för att slippa Ullenhag som ny partiledare. Ett välbehövligt finger i luften till Regeringsunderlagets lobbyister.

  Gillad av 2 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Dessa briljanta majndar får ju gärna masa sig hit och skriva en sammanhängande, argumenterande text som kan kritiseras, så får vi se hur briljanta de verkligen är eller om även de faller under rubriken mindre begåvade skäggbarn som inte gått ut mellanstadiet.

  Gillad av 1 person

 3. Fredrik Östman skriver:

  De inbjudande potentaternas beteende visar väl mest på hur otroligt finkänslig skaparen av filmen The Matrix var. När man lever ut rena fantasier av detta slag i den stora verkligheten, utanför den Matris som den svenska offentligheten numera är, så förevisar man oss med all önskvärd tydlighet just hur man har byggt upp en fantasivärld åt sig själv i Sverige och som så ofta förr inbillat sig att hela världen bara går och väntar på, trånar efter, att få bli svensk och svenskar och ansluta sig till Matrisen med precis det underhållningsprogram av virtuell verklighet som dessa briljanta mellanstadieskäggisar har drömt ihop åt sig själva.

  Men de har i sin Matris ett annat program.

  Gillad av 4 personer

 4. Jan ivarson skriver:

  Tur att vi inte utsatte oss för risken med OS här, när landet riskerar ligga snölöst året om enligt klimatexperternas utsagor. Då känns det tryggare att VinterOS hamnar i ett land vid Medelhavet.

  Gillad av 3 personer

 5. Min strand skriver:

  Jag är mycket nöjd med mitt beslut att vända svensk massmedia ryggen, jag vet endast att Sverige försökt få OS baserar på DGS och att någon nämnde det när jag besökte släkten. På samma sätt fick jag veta att det var fotbolls-VM för damer. Mina släktingar är snälla men nästan till hundra procent indoktrinerade, även om en och annan röstar SD. Det gör de baserat på den verklighet de ser, fast samtidigt så har de hela den offentliga formuleringen om vad Sverige är och vad som sker. Jag kan inte förstå hur de kan gå så djupt i spagat men de är nog väldigt vanliga. Vissa röstar nog Mp för de bryr som om miljön, så några Sad, några Mp..Vi undviker politiska diskussioner men något dök upp, vid isbjörnar som försvinner så var jag tvungen att säga något, svaret blir: du tror ju inte på någonting! Så är det också precis, tänker man själv så förstår man att allt är lögn för att underhålla en hela tiden växande parasitisk klass, men hur övertyga folk om detta? Det är nästan omöjligt, man får låta verkligheten verka, som att antalet somalier i den lilla närbutiken är ansenligt. Tror de att somalierna skall jobba i verktygsindustrierna eller i skogen? Att samhället med dess invånare med enorm dådkraft kommer att klara sig då svenskarna byts mot invandrare? Kanske, burkan är iallafall bra mot mygg. De tänker dock inte och eskapismen blir allt tydligare. Det är nog så att många äldre svenskar bara vill komma till slutet utan att behöva engagera sig i att de har fel om allt.

  Så jag har inte hört något om dessa turer runt OS i stort sett, men är det inte slående hur självklart alla frågor idag landar på ena eller andra sidan av pk-ismen? Främjar det parasiterna eller de som betalar och drabbas? Nästan i alla frågor så vet man direkt var folk står.

  Gillad av 7 personer

  • Björn skriver:

   Kan någon påvisa ETT ENDA beslut, taget av svenska regeringar i modern tid, som INTE ”främjat parasiterna” och/eller INTE varit till nackdel för ”de som betalar och drabbas”?!

   Gillad av 2 personer

   • Min strand skriver:

    En rejäl utmaning och väl nästan en självmotsägelse? Varför skulle de ta sådana beslut? De vill ju ha det så här: S, Mp, V, L, C, KD och M.

    Gilla

 6. Vax skriver:

  Detta ämne kan väl passa i sammanhanget

  Avloppssystemet är ekonomiskt och ekologiskt ohållbart”
  Vi kan inte fortsätta med dagens ohållbara avloppssystem, konstgödselbruk och näringssvinn skriver Hans Sternlycke, ordförande i Föreningen Centrum för Ekologisk Teknik.

  https://nyadagbladet.se/debatt/avloppssystemet-ar-ekonomiskt-och-ekologiskt-ohallbart/
  Och nu ytterligare något hundratusental,på ingående.
  Aldrig tal om någon konsekvensanalys.

  Gilla

 7. Elisabeth G skriver:

  ”Och samma dag som omröstningen ägde rum hävdade en förväntansfull reporter i Sveriges Radio att Sverige hade det bästa utgångsläget eftersom vår ansökan rent generellt ansågs vara liiite bättre. Det var mera ”känslor” i den, sa han.”

  I landet Känslopjunk tror man klart att det är känslor som ska avgöra om får OS.

  Nej, tack och lov att vi slapp kostnaderna för OS. Jag tror bestämt att Stefan fortsätter att vara naiv. Dock gillar han att frottera sig med känt folk. Förra mandatperioden for han ju runt som en skottspole till olika länder och lekte statsman.

  Gillad av 2 personer

 8. Axel skriver:

  Jag tror att OS delegaterna insåg att skall Sverige arrangera ett OS , så blir det lika ineffektivt som den rådande migrationspolitiken till Sverge. Därmed slipper vi ytterligsre en stor skattebörda.

  Gilla

 9. olle holmqvist skriver:

  Sommar-OS till Åre ! det är lösningen.
  Tänk vilka många arbetstillfällen bygga löparbanor läktare pizzerior….

  Gilla

 10. Bo Adolfsson skriver:

  Jag får inte ihop det här.
  Skidåkning på upp till fem mil i Stockholm!
  Det brukar ju knappt vara någon snö i Stockholm och enligt alla prognoser kommer det absolut inte att finnas någon snö 2026.
  Nå, men då tillverkar vi snön! Hur hållbart är det?

  Gillad av 3 personer

 11. Ulf skriver:

  Man kan väl inte anklagas för att överdriva när säger att det finns gott om svenskar med en gravt störd självbild. Därför hamnar vi ide här situationerna gång på gång.
  Men skam den som ger sig det lär bara dröja några månader innan vi är övertygade om att vi hade rätt och världen fel.
  Italien pratade om att Sverige hade extremväder, det kan jag hålla med om. Kanske därav klimatångesten eftersom inget kan vara fel på Sverige så är det förstås elaka människor som ställt till med vårt extremväder( som vi iofs alltid haft).

  Gillad av 1 person

 12. Thomas skriver:

  Vilken tur att den Svenska snusförnuftiga hybrisen fick motorstopp.
  ”Vi är bäst, vi ger världen det första hållbara klimatsmarta miljövänliga os-spelen och vi
  delar ut grenar till Lettland ,vi delar med oss och det går båt över Östersjön”
  Pekoralframträdandet av Anna König Jerlmyr tog priset. Många tog fram Skämskudden.
  2026 ska det ju inte finnas nån snö i Sverige enligt miljöpartisten Per Holmgren så lika bra vi inte fick os.
  Dessutom är det inte säkert. Med noll koll på våra gränser. Till skillnad på ordning och reda i Italien.
  Det är som om inte nån självinsikt finns.
  Att Löfven inte har nån självinsikt vet vi. Han är både naiv och okunnig och narcissist. En farlig kombination.
  Har för mig att Löfven direkt efter os omröstningen åkte till Frankrike och läxade upp Uefa och FIFA pamparna inom fotbollen ang.bättre jämställdhet. Elefanten i porslinsbutiken igen.
  Sverige går i bräschen. Som Europas driftkucku snart.

  Gilla

 13. Massutvandring skriver:

  Så jävla tacksam över att inte Stockholm fick det. STHLM representerar nämligen allt som är dåligt i Sverige när vi kommer till politik, kultur och media.

  Gilla

 14. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  ”Vi har varit naiva” och fortsätter att vara naiva! Man kan varken sälja stridsflygplan (SAAB) eller få stora idrottsevenemang (OS, Fotbolls VM etc) utan rejäla mutor och personlig bearbetning av de viktigaste personerna! Om man inte gör detta blir det inga evenemang! Så också i detta fall!

  Gillad av 1 person

 15. Arthur skriver:

  Kan det inte vara så att ansökan bara var en inrikespolitisk gest? Den verkar vara lite väl skrattretande för att vara skriven i något annat syfte än att bli avvisad. Till exemplel verkar det föga troligt att IOKs dignitärer känner sig speciellt lockade av att njuta transporter med egen cykel i Stockholm i februari.

  Min gissning är att ansökan var en bluff.

  Gilla

  • Andersson skriver:

   Inrikes utrikespolitik? Ja, det vore då inte första gången, för sossetopparna i allmänhet och utrikesminister Margot i synnerhet.

   Gilla

 16. P I Persson skriver:

  Sverige skulle naturligtvis ha fått OS. Men inte Stockholm. Vi har sökt en massa gånger med Östersund som huvudort och jag tycker det är skamligt att Östersund intrigerats bort till förmån för Stockholm. Därför – men bara därför – hoppades jag på Milano / Cortina.

  Mycket märkligt att du för in Löfvén (tydligen ett hatobjekt för dig?) i detta. I det vinnande konceptet Italien var det ju STATEN som stod som garant, den rollen vågade inte Löfvén ta för Sveriges del, här var det det privata näringslivet …

  För resten, om Sverige har problem, vad ska man då säga om Italien ??? Ändå vågar de. Och det kommenterar du inte alls.

  OS har historiskt givits till åtskilliga länder som varit både betydligt fattigare och mera problemfyllda än Sverige. Och det har du inget att säga om …

  Jag har uppfattningen att om man själv vill bli bjuden gång på gång så måste man också vara beredd att själv bjuda också. Så skall vi inte söka arrangemanget skall vi inte heller delta.

  Det som borde ha varit utslagsgivande är rimligen att Sverige har varit och är klart överlägset Italien i fråga om medalj- och placeringspoäng vid de vinter-OS som hållits. Sverige har ALDRIG fått arrangera ett sådant, men det har Italien. Att man inte såg på detta är skandal och ett kraftigt underkännande av IOKs delegater.

  Alltså : JA till vinter-OS i Sverige. I Östersund. Men INTE i Stockholm.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.