Bitte Assarmo: Skatteverket granskar Swish-journalistiken

Bitte AssarmoI en ny satsning från Skatteverket ska man nu granska Swishdonationer, framför allt till skribenter och bloggare. Myndighetens omvärldsbevakning visar att det finns en gråzon, och man vill nu utröna vad som är rena donationer – gåvor – och vad som är betalning för en tjänst.

– Gåvor och donationer är skattebefriade så det här handlar inte om när man till exempel skänker pengar till en förening som Röda korset eller till kyrkans verksamheter. Utan det handlar om andra områden, där man tillhandahåller någon form av tjänst, säger Skatteverkets pressinformatör.

Hon förklarar att frågan gäller huruvida det verkligen är en förbehållslös gåva när man swishar pengar till exempelvis en journalist eller en bloggare.

– När man på en hemsida eller en blogg skriver att man tillhandahåller texter eller något annat som är gratis, till exempel ett datorprogram, men också skriver att människor gärna får donera en peng, då kan det betraktas som betalning för en tjänst. ”Ni kan få det här, det är gratis, men ni får gärna skänka mig en slant”. Då är det inte en förutsättningslös gåva, säger hon.

Hon förklarar att det finns flera exempel på när donationer i form av exempelvis Swish betraktas som gåvor, och tar upp flyktingkrisen 2015 som exempel:

– Då var det jättemånga som startade olika verksamheter och som bad om gåvor via Swish. Då var vår uppfattning att man gav pengarna vidare, så det granskade vi inte. Det är när man använder pengarna själv, när man lever upp dem, som det kan betraktas som en skattepliktig inkomst.

Hur ska man då som mottagare kunna bevisa att en Swish-donation är en gåva och inte betalning för en tjänst?

– Det är jättesvårt att bevisa. En jättesvår fråga. Då måste man nog nästan ta reda på hur givaren tänkt. Men det beror lite på hur webbplatsen ser ut, där Swishnumret står. Jag tror inte det händer så ofta att någon skickar en förutsättningslös gåva. Så det är nog inte så svårt att avgöra vid varje given situation.

Skatteverket menar att om någon aktivt söker donationer, som privatperson, så finns det en koppling mellan gåvan och ett arbete. Om någon exempelvis vill skriva en bok, och aktivt söker donationer, så finns ett samband mellan gåvan och tjänsten.

– En donation blir inte skattefri bara för att man kallar det för en gåva. Man kan inte ändra betalningens karaktär bara för att man kallar det en donation. Och ibland kan det finnas sådana missförstånd, säger pressinformatören.

55 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Skatteverket granskar Swish-journalistiken

 1. Fredrik Östman skriver:

  Detta bevisar ju bara ytterligare en gång att systemet med inkomstskatter är felkonstrurat från grunden. Det var en dålig idé som man fick under en viss fas av indistrialismen, som inte var rimlig innan dess och som inte är rimlig nu efteråt.

  Fritt utbyte! Avskaffa alla skatter som grundar sig på utbyte: punktskatter, inkomstskatter, moms, realisationsvinstsskatt, arbetsgivaravgfter, miljöskatter och så vidare. Staten skall inte klassificera utbyte och den skall inte bestraffa utbyte. Det finns ingen moralisk grund för att den som sitter på sina tillgångar inte skall betala skatt, medan två som byter saker med varandra skall pungslås.

  Gillad av 9 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Vi vet vad detta kommer att leda till, delvis redan har lett till och är avsett att leda till: Alla internetaktivister till höger skall granskas, bestraffas och beskattas, så att deras verksamhet störs och rent av genererar intäkter till det sjuka vänsterextremistiska system de bekämpar. Alla internetaktivister till vänster kommer att även fortsättningsvis få samla in pengar utan skatteskyldighet och de kommer som bevis för sin NGO- och välgörenhetsställning dessutom få de pengar som man driver in från högerns donationer. Vi har redan sett i USA, i Tyskland, i Österrike hur detta system redan är på plats. Ingenting annat än ytterligare ett sätt att angripa internethögern motiverar detta utspel från skatteverket.

  Gillad av 21 personer

  • Min strand skriver:

   Detta pågår nu i USA, lyssna på Ben Shapiro, Rubin och Peterson, de förbereder alla sina egna plattformar när nu mediajättarna stänger av allt som inte är rakt av vänster.

   Gillad av 5 personer

   • Ms skriver:

    Det är precis som det demokratiska systemet, det fungerade någorlunda då vänstern respekterade de informella spelreglerna men när allt nu är makt, agenda och parasitism så fungerar inget som förr, varken lagar eller demokratin. Lagar förutsätter att folk agerar utifrån oskrivna regler. Alla dessa har ändrats av ett maktgalet parasitiskt vänsteretablissemang.

    Gillad av 6 personer

   • A skriver:

    Nej Fredrik men det kan ta sig nåt annat positivt uttryck också som vi inte ser nu. Och Sovjet föll vilket jävelskap de än hittade på.

    Mvh A

    Gillad av 1 person

 3. afugglas skriver:

  Bankernas tjänstemän är ju numera SKATTEVERKETS förlängda arm, vi förstår inte problemet!
  Utplundrar verksamheten fungerar som den är tänkt. Eller?

  Gillad av 7 personer

 4. Ingvar Froberg skriver:

  Intressant fråga. Men om skribenten tar ut en lön så är ju skattefrågan reglerad. Hur ställer man sig till det s.k. ”partistödet” som gjorde politiska partier i det närmaste oberoende av sitt medlemsantal? Dessa slantar utnyttjas säkert även till ersättningar på individnivå?

  Gillad av 5 personer

  • Bosse Bo skriver:

   Ja, alltså då bör väl press-stöd också tas bort! Det här drabbar ju främst alternativmedia

   Den så kallade etablerade pressen tillhör numera det icke regimkritiska etablissemanget. MSM får presstöd och SvT tvångsbeskattas vi för.

   Det är som mutor till MSM -journalister. De blir köpta, lata och tama husdjur: bit inte den hand som föder dig. Alternativmedia, däremot, är hungriga och jagar.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Dessa s k NGO:s, det sk civilsamhället, utgör idag maktens förlängda arm.
   Det är bara att se hur dessa godhetspersoner byter anställning mellan NGO:s, myndigheter och departement. På den verkliga toppen finns dessutom tjänster inom EU och FN.
   Typexempel är Åsa Regér. RFSU, minister, FN-tjänst. Allt i egohumanismens tjänst!
   Nästa stora område är inom klimathysterin. Från Naturskyddsföreningen till globala insatser.
   All denna propaganda betalas med våra skattepengar till en helt improduktiv verksamhet.

   Gillad av 4 personer

 5. akelaslair skriver:

  OK, jag ser ett nytt sätt att komma åt dissidenter. Misshagliga, icke-PK journalister och bloggare kan nu kommas åt via Skatteverket. Risken finns naturligtvis att även de ”goda” får en släng av sleven men eftersom bevisläget är så knepigt går det säkert att hitta undantag för dessa.

  Gillad av 9 personer

 6. Tomas skriver:

  Helt rätt. Även Skatteverket bör undvika nogo zoner. Bättre att följa sk justitieministerns råd att jaga oliktänkande bloggare. Läs R Uvells artiklar om undfallenhet mot bidragsfifflande vänstermedia och förfäras.

  Gillad av 5 personer

  • Niklas R skriver:

   Det var ju exakt det som Skatteverket sa.
   ”…tar upp flyktingkrisen 2015 som exempel:
   – Då var det jättemånga som startade olika verksamheter och som bad om gåvor via Swish. Då var vår uppfattning att man gav pengarna vidare, så det granskade vi inte.”

   Det var politiskt korrekt att ”hjälpa” de illegala så då ska dessa gåvor inte granskas, oavsett hur de användes och hur mycket pengar de fick in.
   Nu när gåvorna används för att granska makten och myndigheterna. Då skall detta helt plötsligt granskas av Skatteverket.

   Gillad av 5 personer

 7. Lina skriver:

  ”det är handlar inte om när man till exempel skänker pengar till en förening som Röda korset eller till kyrkans verksamheter. Utan det handlar om andra områden, där man tillhandahåller någon form av tjänst”

  Varför grävde du inte vidare här? Både Röda korset och kyrkan tillhandahåller ju tjänster. Öppet mål, men som vanligt med svenska MSM-journalister ställs aldrig de uppenbara frågorna/motfrågorna.

  Gillad av 7 personer

  • iu skriver:

   I Röda Korsets fall är det knappast givaren som är mottagare av tjänsterna. Det kan alltså inte ses som att han köper en tjänst av dem. Skillnad mot när man ger till en blogg som man själv läser.

   Gilla

 8. Rutger skriver:

  Det känns som om Skatteverket är ute och cyklar och bara fiskar efter pengar. Om en swishbetalning sker till bloggare som ber om pengar så kan det inte vara ett köp av en vara/eller tjänst om betalaren inte så anger vid sin betalning. Detta då betalningen inte är villkorad och betalaren inte har någon som helst rätt att få någon vara/tjänst levererad, eller arbete utfört, eller beställt något arbete som mottagaren av pengar redan utfört och kan än mindre kräva återbetalning av den vara/tjänst man inte köpt.

  Det är väl precis detsamma som när man skänker pengar till Röda Korset. Om donation till bloggare anses var ett köp så måste också donationen till Röda Korset också anses så vara för Röda Korset gör ju saker också, dvs utför arbete.

  Om Skatteverket anser donation till bloggare som ett köp så gäller Konsumentköplagens och Skatteverket måste precisera på vilket sätt betalningen uppfyller kriterierna för att ett köp genomförts.

  För att mota Olle i grind så måste tipset till bloggare som ber om donationer vara att tydligt specifiera på sin hemsida, förslagsvis ;

  En donation till mig är inget köp av vara/tjänst av mig, varken historiskt utförd eller framtida, ej heller betalning för levererad tjänst/vara, eller framtida sådan, utan en ovillkorad förutsättningslös gåva som inte faller under Konsumentköplagen. Genom utförd betalning bekräftat gåvogivaren att ovanstående förutsättningar gäller

  Gillad av 20 personer

 9. Göran Holmström skriver:

  Haha undrar om dom granskar alla frisörsalonger som klipper för underpriser lika hårt? Eller alla fik som drivs av invandrare eller restauranger och pizzerior lika noggrant. Nej tror inte det, det finns en aktivistmentalitet även hos skattmasen.
  Svensken ska straffas och det nya fina (migranterna ) gullar vi med.
  Patetiskt , läste att gåvor till imaner kollas inte numer, bravo ska fan starta en kyrka.
  Göranismen den ska bli den nya världsreligionen, en mycket enkel sådan jag tolkar allt till min fördel. För Gud har sagt så, och den som inte följer Guds ord åker på pliktpengar, som givetvis är skattebefriade och hamnar på mitt konto.
  Men vänta nu det finns ju redan en sådan med tillhörande slöja, nej jag får tänka om och starta något helt nytt.

  Gillad av 4 personer

 10. AhaAha skriver:

  En tänkbar lösning – när det sannolika beskedet att swishdonationer ska beskattas kommer – är att ideella organisationer bildas liknande Röda Korset. Dessa tar in swishpengarna och skyfflar dem vidare till Nya Media aktörer.

  Gillad av 2 personer

 11. Min strand skriver:

  Men Bitte du skriver ju nostalgiskt om när stölderna startade, socialdemokratin och 1 Maj. Själva principen är ju stöld, inget kan förhindra det vi nu ser med en allt mer uppenbar kleptokrati, när politikerna väl förstår att inget kan hindra dem att stjäla mer av vårt arbete så kan de så klart inte sluta. De vill ju ha det så här. Det enda sättet att stoppa detta är att rösta MOT, detta kommer inte att ta slut ens när de måste lånefinansiera hela skiten som Grekland. Vi kommer stt bli ett multikulturellt Grekland. Varför stanna och vara Löfvens och Lööfs slavar? Röstar man inte MOT så röstar man med, MOT idag betyder Afs eller SD, möjligen MED.

  De mest komiska väljarna idag är de fegisar som pilar mellan KD och M som vill ha mindre invandring men är så patetiska att de inte vågar rösta MOT. De tror att de skyldiga skall rädda dem, utan att de självs skall smutsa ner fingrarna. Så KD säger något kritiskt mot invandring och stiger med 4-5%, sedan gör de tvärtom och M säger något som låter hårt, så stiger M… Så nu får väl KD säga något så sillarna kan simma tillbaks.

  De flesta tar det nog inte på allvar när jag skriver att skatt är stöld, men fråga er varför man ger bort hälften av sin inkomst utan att få specificerat vad man får för pengarna? Varför betraktas Sverige inte som korrupt, jo för man BEHÖVER INTE vara korrupt, korruptionen, stölden, är systemet, in Sweden we have a system.

  Gillad av 10 personer

  • Erik2 skriver:

   Ingen invändning mot resonemanget som sådant. Bara detta med skattenivåerna. Jag som löneslav betalar runt 52 – 55 procent av min lön med arbetsgivaravgifter, sjukförsäkringsavgifter och extra löneskatter. Sedan när jag ska använda mina pengar så är det moms och ibland punktskatter. På d pengar jag får från min lönearbete går ju i praktiken uppåt 70 procent i skatt. Om man sedan på detta ändå försöker spara lite för att man vid ett senare tillfälle faktiskt vill kunna göra något annat än bara leva ur hand i mun då är det orättvist. Den högen pengar ska man dela med sig av för man är privilegierad. Den här ofriheten är mardrömslik och den svenska hjärntvätten är oerhört effektiv även här. Det är en ren tjyverimentalitet som styr. Jag vill påstå att även om vi är några som i varierande grad tycker oss ha genomskådat politiken och migrationens fruktansvärda konsekvenser där ett långsamt folkmord på etniska svenskar pågår så är de allra allra flesta omedvetna om att man är hjärntvättade även inom skattepolitikens område.

   Gillad av 7 personer

   • Ms skriver:

    Jo precis, visst är det så, sen höjer de nätavgifterna också, så ovanpå alltihop så får vi nu en oligarki som ytterligare kan krama det sista ur oss.

    Gillad av 3 personer

  • En grå prärievarg korsar din motorväg mitt i Los Angeles-natten skriver:

   ”Röstar man MOT så röstar man MED”

   Där har vi den, sloganen som uppbackad av tankegods från DGS’ kommentarsfält hade tagit Medborgerlig samling till både riksdag och europaparlament.

   Gillad av 3 personer

 12. Lars Bernhoff skriver:

  I Sverige måste man alltid beakta skattekonsekvenser, det är självklart. Ebn och annan verksamhet kan gå under radarn. Swish är endast ett nytt betalningssätt som är enklare och smartare än bg och pg. Skatteplikt eller ej måste ha tagits beslut om långt innan Swish blev möjligt.
  Frågan om skatteplikt har hettat till när det finns så många influencers och andra bloggare som använder Swish för inbetalningar.
  Om ens arbete är att skriva artiklar som publiceras på nätet så liknar det en arbetsinkomst, dvs en motprestation som donatorn förväntar sig. Jag kan endast hoppas att det blir minsta möjliga avgifter och skatter för mottagaren

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Hur blir det med presstödet, statens stödpengar till MSM? Helt klar att staten förväntar sig en motprestation, nämligen att de skriver skit om allt och alla som inte faller regeringen i smaken.

   Gilla

 13. bjornwiklund skriver:

  Isses…
  skulle presstöd till MSM plötsligen bli skattepliktigt…
  för så är väl inte fallet nu …..

  Och om en gåva plötsligen blir skattepliktig pga att givaren kräver, förväntar sig, något typ generellt sett arbete blir väl summan då avdragsgill för givaren?

  Detta fungera väl snarare så att det man gillar stöttar man och det man inte gillar stödjer man inte för alla dessagåvor är ju fritt utdelade och om man inte gillar bloggen et. al. så ger man inte…..

  För att spara pengar borde man i stället reversera vissa saker….
  finns ju många miljarder där att spara…. typ flera hundra…
  och varför skulle skatteverket gilla detta?
  Förmodligen för att allt som det välfärdsindustriella komplexet kostar är i en icke oväsentlig del löner till röstboskap…oftast riklig sådan….

  Osså plockar man bort kontanter….

  leve BitCoin…..

  Gillad av 2 personer

 14. Gösta Johnsson skriver:

  Kleptomanistaten Sverige tassar på….söker efter nya skatteinkomster att spendera hit eller dit utan koll för det mesta…nä; swishpengar som doneras utan specifikt uppdrag till mottagaren måste förbli skattebefriade…annars är det helt åt pipan…

  Gillad av 1 person

 15. Arne Groningsson skriver:

  SkattevÄrket ska ju sluta utreda kriminella Invandrares förskingringar av bidrag ody, har jag läst.

  Tjänstefolket som tidigare utrett detta, skall alltså fortsättningsvis utöka kontrollen av den ”fifflande” Svensken. Snaran dras åt…

  Gillad av 3 personer

 16. Lars Gellerstad skriver:

  Det finns en mycket större verksamhet inom denna skattegråzon. Det är företagens – säkert avdragsgilla – bidrag till de gröna organisationerna typ WWF, Greenpeace mfl.
  Dessa bidrag är inte helt frivilliga utan företagen betalning för att inte komma på någon svart lista alltså betalning för en skyddstjänst. I italien och USA kallas sådana bidrag till maffian för ”pizzo”. Normalpriset för en liten italiensk restaurang i New York är 3-500 dollar i veckan. Billigare och säkrare än tjänster från Professionella vaktföretag.
  Samma gäller t.ex.på parkeringarna i Venedig.

  Nu åter till de gröna. Förutom ”ryktesbeskyddet” för företagens bidrag – pizzo – offererar de ”ranking-studier” och andra ”undersökningar” som del av den gröna skyddsgarantin eller som separat fakturerade tjänster som säkert ofta betalas som ”bidrag.” Här gäller det inte bara om inkomstskattefrågor utan också moms-betalningsfrågor. Att verksamheten överstiger minimibeloppet för moms-registrering och betalning är det ingen tvekan om. Jag har frågat Skatteverket om detta för länge sedan och aldrig fått svar. Man kan ju gissa varför.

  Jag lämnar nu över detta till Bitte och läsarna av Bittes utmärkta blogg.

  Byråkratiska och politikerdrivna ”Trappor” städas bäst uppifrån.

  Gillad av 1 person

 17. Arthur skriver:

  Skattetjänstemannen har inget ont av att förlora mål. De drivs för statens pengar. Svensken däremot måste försvara sig för sina egna pengar. Åtalet är straffet. Detta är ett effektivt sätt att tysta fria röster.

  Gillad av 1 person

 18. Göran Holmström skriver:

  En tänkbar skatterevolt är att helt enkelt bara byta tjänster, snickra mot läkarvård.
  8 potatisar mot en massage, och så vidare.
  Skatteverket skulle aldrig kunna kontrollera det eller ens ha resurser för att stävja det
  dessutom så lämnar sådant,”Fusk” inga spår, och till slut så sinar kosingen som sponsar vansinnet.
  Även om vi svenskar har svårt att ena oss, så detta borde vi ena oss om, en fredlig revolution, utan våld eller blod.
  Fundera lite på det är ni snälla, leta eventuella fel i mitt tänk.
  Något måste vi göra, det är nog nu!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.