Fråga till Katerina Janouch: Inte ännu en sommar i svärföräldrarnas försurnade hus

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina!
Tänk att jag skulle skriva till en relationsspalt… men kanske måste man fylla 49 för att det ska hända. Sommaren närmar sig och som vanligt skapar det konflikter mellan mig och min hustru. Hon vill, som varje år, till sina föräldrar i Småland (vi bor i Göteborg) medan jag känner mig pressad bara av tanken på ännu en sommar i det där försurnade huset. Fyra veckor har vi och på den tiden ska det levas främst på hennes villkor! Mitt liv och mina intressen är inte lika viktiga, helt uppenbart. Jag trivs i min relation men kan inte påstå att de senaste somrarna känts särskilt harmoniska. Våra barn börjar bli stora och har egna aktiviteter och jag kan tycka att jag och hustrun skulle kunna göra något roligare än att sitta och lyssna på svärfars utläggningar om skogsavverkning. (Dessutom upprepar han exakt samma sak dagligen).  Har du något bra råd om hur jag ska hantera sommaren 2019? Jag själv skulle gärna vandra i de svenska sommarfjällen, som jag hört är något alldeles extra. Men vet inte hur jag ska göra för att få med hustrun på noterna.
Kram från Håkan

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej Håkan och tack för ditt mejl!
Ja du, sommaren, i synnerhet den korta, svenska (som ibland regnar bort) är för många en källa till konflikter och slitningar. Det du beskriver är inget ovanligt, alltså att man även i en bra relation kan dra åt olika håll. Och just umgänge med svärföräldrar kan kännas som en jobbig plikt som man inte vet hur man ska ta sig ur på ett bra sätt, utan att såra sin respektive. Som alltid är den gyllene medelvägen bäst. Män har en tendens att låta kvinnor planera semestrar, och sedan anpassa sig och känna ett pyrande missnöje, för att de egentligen önskar att semestern skulle se annorlunda ut. Du ska veta att kvinnor inte alltid tycker det är så roligt att ha hela planeringsansvaret. Varför inte för en gångs skull visa att det är du som tar initiativet och föreslå något som även din hustru skulle tycka om? Jag tänker att du kan genom detta visa henne att du är mån om ert förhållande. Entusiasmera din hustru genom att presentera en idé om en fjällresa. (Du har rätt, det ÄR väldigt vackert, jag har själv för några år sedan tillbringat en sommarvecka i Sälen, med kanotpaddling och vandring, och det var underbart!) Fördelen med en sådan resa är att det är en aktiv semester och man kommer varandra närmare. Roligt är det, dessutom.

Nu vet jag ju inte alls vilka intressen din hustru har, men jag hoppas hon är öppen för förslag från dig. Att du aktivt tar ansvar för er samvaro visar att du verkligen bryr dig om ert förhållande, något din hustru verkligen borde uppskatta (många män gör nämligen inte det).

Kompromissen skulle kunna se ut så här: Ni hälsar på hos hennes släkt, du kan stanna ett tag men sedan får hon vara kvar själv och du gör något på egen hand. Sedan sammanstrålar ni och gör en resa som du organiserat. Jag är säker på att din hustru kommer att uppskatta att du vill ordna en härlig sommar för er två. Allt handlar om lite smidighet och psykologi – får du henne att känna att detta gynnar ert äktenskap och att du älskar henne, så har du lyckats.
Varma hälsningar från Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

14 reaktioner på ”Fråga till Katerina Janouch: Inte ännu en sommar i svärföräldrarnas försurnade hus

 1. Anders F1 skriver:

  Hoppas du får till det bra, Håkan. Frågan här är även hur pass ätteläggen kan släppas vind för våg – måste familjen hålla ihop hela sommaren?

  Gillad av 2 personer

 2. uppstigersolen skriver:

  49 år och toffel. Väx upp för tusan. Vad gör ni årets elva månader? Varför inte spendera semestern tillsammans med barnen på nåt trevligt ställe så kan kä… hustrun åka till sina föräldrar.

  Gillad av 4 personer

 3. Ms skriver:

  Kanske jämställdheten bara gjorde att den släppte lös kvinnliga egoister? Jag är tämligen övertygad om att endast del 1 och 2 accepteras av Katerinas förslag, del 3 där frun måste kompromissa kan man bara glömma. Det är något jag ser mycket ofta. Så innan jämställdheten så fanns det bra män och dåliga, och egoistiska män kunde dominera och styrs och dumpa frun och barnen efter behag. Med jämställdhet så gäller nu samma för kvinnor, så det enda som skett är att man gjort egoismen jämställd, genom att släppa ut egoistiska kvinnor i full frihet. Så netto så är nu egoismen större med fler kraschade äktenskap som följd.

  Kanske måste män bli lika omsorgsfulla som kvinnor när de väljer partner och gå mindre på om hon är snygg, först och främst måste man kolla, är hon en egoist? Sedan så tror jag att det betyder mer än man tror hur man förhåller sig till naturen, är man en havsmänniska eller en skogsmänniska eller en stadsmänniska. Jag bodde länge i världens storstäder och dog lite varje dag. Män måste nog bli bättre på att välja partner.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Tror att många på grund av hatretoriken mot familjen och tramset om romantisk kärlek och fritt sex glömmer bort att de gifter in sig i en familj. Hela familjen måste undersökas. Klass, matvanor, politik, bostadsort.

   Gillad av 2 personer

 4. Maggie skriver:

  Det är för mig fullständigt obegripligt att vuxna människor med vuxna barn ska fortsätta leva fastklistrade i varandra. Håkan, var en Man och kungör glatt att du detta år tillbringar en vecka hos svärföräldrarna och därefter åker till fjällen, dit hustrun är hjärtligt välkommen med om hon vill. Bara svenska män förväntas vara sina hustrurs underdåniga bihang.

  Gillad av 7 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Håkan köp ett par militärkängor med vibram sula, gå in dom en vecka på surgården,
  packa ryggan och unna dig en eller två veckors vandring. Det är du värd, varför ska du offra allt om du inte får lika mycket tillbaka?
  Packa lagom, varje onödigt kilo blir mer eländigt ju längre du går, välj en led med vettigt vattna så sparar du den vikten. Antingen kör du en Hemingway och laddar med en juste virre eller två i ryggan, eller så kör du en Ted Nugent, ”Kill it and Grill it”.
  Grövelsjön bjuder på snäll vandring, Kungsleden är lite slitigare men förbaskat vackert.
  Alternativt Norge där finns det riktigt vacker terräng.
  Njut Håkan livet e kort och döden e lång!

  Gillad av 5 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Kan bara stämma in i kören (duetten?) med Göran här. Se till att det blir vandring av – Grövelsjönområdet är perfekt om man vill känna lite på hur det är innan man ger sig ut på längre turer, och om jag gissar rätt har ni barn i tonåren, så dagsturer på två mil är enkel match. Så länge ni inte har hund kan ni också slinka över i Norge.

   Min rekommendation är att om ni kan välja månadsskiftet juli/augusti – då brukar renmärkningen precis vara över och vädret hyfsat torrt och klart. Lägg en dag på att åka/köra till Grövelsjöns fjällstation och tälta i närheten, och gå sedan riktning Hävlingen. Därifrån kan ni gå opp till Slagusjön och Storrödtjärn, eller in i Töfsingdalens nationalpark.

   Lederna är väl utmärkta, och vid Storrödtjärn finns en av STF:s stugor med butik, ifall man upptäcker akut brist på något (brukar vara sanitetsprodukter för kvinnor – släng inget ute på fjället dock: tag med i påse och släng i soptunna!).

   Skall man åt Norgesidan till rekommenderas fjället Berseskallen. Snäll lutning, och ibland snö kvar året runt på nordsidan.

   Vill man våga sig på en långtur kan man gå Grövelsjön-Funäsdalen. Det går att göra på fyra-fem dagar, men jag skulle rekommendera att man gör det på sju, med mat för nio. Vatten finns överallt, men det skall vara rinnande – glöm inte det. (Och ha med en tub Resorb samt en flaska Kolsuspension, utifallatt.)

   Eller så kör man hela vägen till Kärringsjövallen (privat väg med avgift sista biten), där man kan hyra kanot, skaffa fiskekort och njuta av Rogenområdets unika terrängtyp. Skedbro tur-och-retur är en trevlig promenad.

   [http://www.sverigesnationalparker.se/park/tofsingdalens-nationalpark/besoksinformation/hitta-hit/]

   På vägen kan man göra en avstickare till Fulufjället om man vill, och bese en enormt imponerande katarakt.

   [http://www.sverigesnationalparker.se/park/fulufjallets-nationalpark/]

   God tur!

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Rikard du imponerar med varje text, bildad, odlande och till det vandrande.
    Sällsynt, ödmjukt böjer jag mig i en japansk bugning.
    Saknar vandringen, men vi har vildmarken runt hörnet, så kanske blir man hemmablind då.
    Försöker sälja in grusvägssafari till gumman med tält, tanken är fyrhjuling och lagom packning, sedan åka grusvägarna runt omkring. Hittade en utanför huset som var över 1,5 timmar lång med bil, gruvorter och små samhällen avlöste varandra hela vägen.
    Hur går odlandet?
    Vi har fått bra med sallad och potatisen växer som tusan,
    Ruccolan floppade liten elak larv ät dom.
    Mvh Göran.

    Gillad av 1 person

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Där syns ingen svarsflik på ditt svar på mitt svar, så mitt svar på ditt svar på mitt svar kommer här istället: tack för beröm.

   Fyrhjuling borde väl vara ett säljargument: att begränsa vad man kan ta med sig och sedan liksom tävla mot sig själv och naturen är ju en del av turen: är man inte ute efter strapatsen finns det ju så många andra resmål än fjällen eller skogarna.

   Sallad har jag i kruka inne: vädret är typiskt för tiden före Midsommar. Ena dagen 25+, nästa 10+ neråt 5+ på natten, så tomater och sådant får stå kvar i krukor. Första vändan potatis borde kunna ge små knölar till Midsommar, andra vändan sattes igår. Har också sått rödbetsfrön och kålrötter till f-rbannelse. Upptäckte förvildad humle i kanten av tomten, så fick resa humlestörar… och vaaad kan man brygga med malt, korn, socker, jäst och humle tro?

   T.o.m. pumpafrön och melon har börjat ta sig, men det är mer ett experiment. Har även satt grapefrukt i kruka – jag menar, man får ju ändå fröna på köpet, om man säger så.

   Upptäckte en bieffekt av hästgödseln: svampar. Undrar om det är psilocybinsvamp? Eller går den bara i kohagar kanske?

   @Katerinas brevskrivare: nu gissar jag rakt ut i det blå men jag tror din kvinna vill att du säger ifrån på ett bra sätt. Antingen får ni köpslå (jag tycker det är dumt men för en del funkar det) och kompromissa (vilket bara brukar vara att bägge blir missnöjda; Pareto-effektivitet har sina begränsningar när det gäller känslor…) eller så kan ni väl semestra var för sig? Barnen kan ju få välja själva. Nu nämner du inte det, men kan det vara så att din fru oroar sig för föräldrarnas hälsa och trygghet? Det kan vara värt att undersöka, för en del kvinnor har en stark förmåga att haussa upp morgondagens hypotetiska besvär till dagens katastrof (och en del karlar, ja visst – men brevskrivaren är inte gift med en karl, kära feminister).

   Ett till tips om man vill vandra men inte till fjälls: Skåne. Fördelen är att man då kan bo på gästis eller vandrarhem (eller husvagn… det riktiga stålbadet för äktenskap!) och samtidigt ha tillgång till mängder med små vackra dagsutflykter. Mitt tips: gå frön Löderups strandbad genom skogarna på Sandhammaren längs kusten, bada och fika strax före Mälarhusen och gå sedan tillbaka på stranden. Eller Simrishamn-Baskemölla-Vik fram och tillbaka. Fika på café Kagan i Simrishamn – har man tur (?) håller Gudrun hov där för sina närmaste medsystrar. Mycket underhållande att sitta vid bordet bredvid och bara lyssna. (Om man är en sådan cynisk typ med själen svartbetsad av livets syra och yra, vill säga.)

   Är din fru trädgårds/konstintresserad så kan du nog sälja in det konceptet till henne, som en mjukstart på vandrandet.

   [https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/skane/]

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.