Fråga till Katerina Janouch: Inte ännu en sommar i svärföräldrarnas försurnade hus

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina!
Tänk att jag skulle skriva till en relationsspalt… men kanske måste man fylla 49 för att det ska hända. Sommaren närmar sig och som vanligt skapar det konflikter mellan mig och min hustru. Hon vill, som varje år, till sina föräldrar i Småland (vi bor i Göteborg) medan jag känner mig pressad bara av tanken på ännu en sommar i det där försurnade huset. Fyra veckor har vi och på den tiden ska det levas främst på hennes villkor! Mitt liv och mina intressen är inte lika viktiga, helt uppenbart. Jag trivs i min relation men kan inte påstå att de senaste somrarna känts särskilt harmoniska. Våra barn börjar bli stora och har egna aktiviteter och jag kan tycka att jag och hustrun skulle kunna göra något roligare än att sitta och lyssna på svärfars utläggningar om skogsavverkning. (Dessutom upprepar han exakt samma sak dagligen).  Har du något bra råd om hur jag ska hantera sommaren 2019? Jag själv skulle gärna vandra i de svenska sommarfjällen, som jag hört är något alldeles extra. Men vet inte hur jag ska göra för att få med hustrun på noterna.
Kram från Håkan

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej Håkan och tack för ditt mejl!
Ja du, sommaren, i synnerhet den korta, svenska (som ibland regnar bort) är för många en källa till konflikter och slitningar. Det du beskriver är inget ovanligt, alltså att man även i en bra relation kan dra åt olika håll. Och just umgänge med svärföräldrar kan kännas som en jobbig plikt som man inte vet hur man ska ta sig ur på ett bra sätt, utan att såra sin respektive. Som alltid är den gyllene medelvägen bäst. Män har en tendens att låta kvinnor planera semestrar, och sedan anpassa sig och känna ett pyrande missnöje, för att de egentligen önskar att semestern skulle se annorlunda ut. Du ska veta att kvinnor inte alltid tycker det är så roligt att ha hela planeringsansvaret. Varför inte för en gångs skull visa att det är du som tar initiativet och föreslå något som även din hustru skulle tycka om? Jag tänker att du kan genom detta visa henne att du är mån om ert förhållande. Entusiasmera din hustru genom att presentera en idé om en fjällresa. (Du har rätt, det ÄR väldigt vackert, jag har själv för några år sedan tillbringat en sommarvecka i Sälen, med kanotpaddling och vandring, och det var underbart!) Fördelen med en sådan resa är att det är en aktiv semester och man kommer varandra närmare. Roligt är det, dessutom.

Nu vet jag ju inte alls vilka intressen din hustru har, men jag hoppas hon är öppen för förslag från dig. Att du aktivt tar ansvar för er samvaro visar att du verkligen bryr dig om ert förhållande, något din hustru verkligen borde uppskatta (många män gör nämligen inte det).

Kompromissen skulle kunna se ut så här: Ni hälsar på hos hennes släkt, du kan stanna ett tag men sedan får hon vara kvar själv och du gör något på egen hand. Sedan sammanstrålar ni och gör en resa som du organiserat. Jag är säker på att din hustru kommer att uppskatta att du vill ordna en härlig sommar för er två. Allt handlar om lite smidighet och psykologi – får du henne att känna att detta gynnar ert äktenskap och att du älskar henne, så har du lyckats.
Varma hälsningar från Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com