Fler moralpoliser mot kvinnors hijabprotester i Iran

Iran har anställt 2000 nya moralpoliser som svar på det de styrande kallar en ”ökande olydnad” mot tvånget att bär hijab.

De nya moralpoliserna utgörs av grupper på upp till sex kvinnor, som har befogenhet att arrestera och fängsla kvinnor som trotsar landets strikta hijablagar.

Initiativet kommer efter att alltfler kvinnor tar av sig slöjan i protest mot lagen.

14 reaktioner på ”Fler moralpoliser mot kvinnors hijabprotester i Iran

 1. Olof skriver:

  Kanske de lärt sig av Sverige. Hos oss finns det moralpoliser överallt det är bara att läsa tidningarna och lyssna på SVT och de utgör minsann inga smågrupper. För en tid sedan kallades de Metoo som såg till att oskyldiga åkte i fängelse eller tog livet av sig. Nu har de fått andra namn och symboler men är ständigt på hugget. Minst lika hemska och farliga som i Iran.

  Gillad av 8 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  På vilka grunder kallar ni här en reguljär polisstyrka ”moralpoliser”? Den rationella och hederliga debatten har ingenting att vinna på att missbruka termer i allmänhet och att undlåta att upprätthålla kontradistinktionen mellan politik/lag å ena sidan och moral å den andra sidan. Tvärtom är detta ägnat att stärka irrationellt beteende och misslyckad dialog.

  En polisstyrka vars uppgift det är att upprätthålla lagen genom att gripa misstänkta som förberedelse för lagföring är en fullkomligt reguljär polisstyrka. Politik består av den socialt organiserade och accepterade användningen av våld, hot och tvång. I civiliserade samhällen är detta våld direkt helt reglerat i välkänd och öppen lag. Till och med det politiska uttryck som beskrivs i artikeln uppfyller detta kriterium, även om Iran som helhet inte är ett civiliserat land.

  Moral, å andra sidan, är våra önskemål och förväntningar på andra människors beteende som uttrycks utan användning an våld, hot eller tvång. Genom att moralen inte inbegriper våld kan man lämna den fri från formella krav på öppenhet och likformigher. Det är en del av den kristna, monoteistiska kulturen att låta var och en vara ansvarig för utformingen av och uttrycken för den egna moralen. Moral är oberoende av lagen oavsett om en vanlig moralisk princip är att anse att lagen i princip skall åtföljas.

  När vi alltså t omtalar en fullkomligt politiskt legitim polisstyrka som ”moralpolis” är det ett osakligt uttryck för vår åsikt att de lagar denna polisstyrka antingen i sig är omoraliska, alltså strider mot det vår moral säger oss, eller tillhör ett område av beteenden som vi anser skola regleras av moral, utan våld, snarare än politiskt, med våld.

  När vi i den civiliserade världen anser att män skall taga av sig huvudbonaden inomhus är det en moralisk regel. Vi griper inte till våld mot den som bryter mot denna regel, och om vi gör det så bryter vi mot en annan lagregel. Men vi kan inte rapportera om sakförhållanden och kritisera dem ur vår moraliska synvinkel samtidigt utan att riskera missuppfattning.

  Gillad av 6 personer

  • styggestig skriver:

   En alldeles utmärkt idé! Varför har ännu ingen i PEs välfärdsindustriella komplex tänkt på det? Då skulle ju de skapande krafterna äntligen ytterligare kväsas. Fler offentliganställda betyder ju högre skatter och mindre utrymme för individualistiska utsvävningar.

   Gilla

   • Annkristin skriver:

    Vad anser världens främsta feministiska regering i den humanitära stormakten Sverige om saken? Har det organiserats manifestatationer till stöd för de iranska kvinnornas befrielsekamp?

    Gillad av 3 personer

 3. lookslikeanangel skriver:

  Här får vi nog lyfta lite på täckelsen!

  Ekonomin för gemene man är inte bra i Iran.
  Att då markera mot, eller rent av slå ner på allt
  som pekar på bättre tider (bättre liv!) blir viktigt.
  Och – att visa vem som bestämmer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.