Patrik Engellau: Den litteraturälskande exguvernören

Patrik Engellau

Den argentiske författaren Jorge Luis Borges skrev spännande och oförklarliga berättelser. Genren har kallats ”magisk realism”. Man kan fråga sig varifrån han fick alla infall. Mitt preliminära svar är verkligheten. Den är lika underlig som någonsin Eschers filosofiska trappor och händelser i Lewis Carrolls Underland. Hör här bara.

Den före detta guvernören i den brasilianska delstaten Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, 56, är dömd till 198 års fängelse för tagande av mutor. Han sitter i fängelset Complexo de Gericinó.

Enligt ett beslut av Brasiliens Nationella Rättsråd kan en fängelsedömd få fyra dagars förkortad fängelsetid om han läser en godkänd bok och skriver en bokrecension som av en litteraturvetare ges minst betyget sex på en tiogradig skala.

Cabral läste O Alienista av Machado de Assis, en av Brasiliens mest uppskattade klassiska författare, Shakespeares Hamlet plus ytterligare ett känt brasilianskt verk och skrev sina recensioner. Han fick betyget 9,5 på den första och tio på den andra. Vad han fick på den tredje har inte rapporterats men det var i alla fall godkänt. Den felande halva poängen i den första recensionen berodde på att litteraturvetaren inte var riktigt nöjd med Cabrals handstil.

Tidningen O Globo – ungefär som Dagens Nyheter men inte alls så politiskt korrekt – gräver ytterligare i ärendet den 26 maj och låter två nationellt erkända intellektuella, typ Horace Engdahl, göra egna bedömningar av exguvernörens texter. En av granskarna är expert på just Hamlet. Han förklarar att den korruptionsdömde exguvernören har förstått pjäsens innehåll men gjort en del grammatiska fel, ungefär som att ha skrivit ”för de” i stället för ”för dem”.

198 år i fängelse betyder 72 270 dagar i fängelse. Om vi antar att Sérgio Cabral med lite flyt kan läsa och recensera en bok om dagen – vilket är orealistiskt men gör det lättare att räkna – så räknas varje fängelsedag som fem fängelsedagar eftersom det till kalenderdagen kommer fyra litteraturbonusdagar. Det betyder att mutkolven sitter av sitt straff på 14 454 dagar vilket är nästan 40 år. Han skulle kunna mucka på sin nittiosjätte födelsedag.

Är mannen galen? Jag vet inte, men uppenbarligen sitter han i sitt troligen vidriga brasilianska fängelse med mördare och knarklangare och skriver recensioner av världslitteraturen för att beta av på straffet. Kanske hoppas han bli benådad för gott uppförande och kärlek till kulturen.

10 reaktioner på ”Patrik Engellau: Den litteraturälskande exguvernören

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  i denna värld av sublim galenskap, där vi bara bidrar med flickan Greta, kanske det vore möjligt att få Cabral utvisad till Sverige. Jag föreställer mig att många svenska kvinnor skulle finna att Cabral ser trevlig ut. Vem vet, han skulle kunna underhålla diverse kvinnoförbund med högläsning ur världslitteraturen

  Gillad av 6 personer

 2. Benjamin Dhover skriver:

  Tänk, en korrupt politiker bakom lås och bom.

  Vilken lycka det skulle vara om vi kunde få se samma sak här i Sverige.

  Men det lär inte hända förrän det går åtta onsdagar på en vecka, för det är bara såna där bananrepubliker som har såna fula fiskar i politiken. I upplysta länder som Sverige finns ju ingen korruption, så Wallström, Reinfeldt, Bildt m.fl. sitter tryggt på sina ”hederliga” miljoner.

  Gillad av 9 personer

 3. Göran Holmström skriver:

  Haha jag fick en vision, det kanske är det enda sättet att ordna min grammatik till det bättre,
  kasta mig i fängelse och recensera böcker dagarna långa.
  Övrigt så påminner Cabral till det yttre mycket om den ytterst korrupta Jugge som var chef för en av Stockholms stadsdelsförvaltningar för en massa år sedan, varje jobb åt honom innebar ex antal dagars snickrande på hans radhus, eller älskarinnans radhus, till det så kom orden” Grabben har fått moppe, vet du vilken hjälm som är bäst”. Japp handla hjälm stod på listan den dagen med, alla skickliga mellanhänder vet sin plats och håller käften. Enda gången jag såg honom upprörd var när hans grabbs polare hade borrat sönder vapenskåpet och snott svarta pengahögen för honom.
  Men som den goda mellanhanden så lyfte jag ut vapnen och svetsade ihop skåpet igen, fakturan från högre ort hette,”Tillverkning av fönstergaller till socialkontor bluttan blä”.
  Konstigt nog så åkte aldrig någon dit av alla inblandade, jag som stod längst ner på listan var osynlig då jag inte lämnade några spår, men ovanför så sköttes allt med upphandling och alla tillhörande regler, övrigt så var han inte den enda mutkolven i stadsdelsförvaltningen.

  Gillad av 1 person

 4. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Här skulle ”vet hut”-”och vad är poängen”-kommentatorn från tidigare inslag om engelska brottslingar säkert ha lite att göra om han var på det humöret idag men det är han kanske inte.. 🙂

  Gilla

 5. M skriver:

  Vad vill Borges ha sagt? Att aldrig så djupa studier i hur människor tänkt över århundraden kan betvinga de gränser som sätts kring livet och av samhället och de egna åtgärderna i detta.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.