Patrik Engellau: Den litteraturälskande exguvernören

Patrik Engellau

Den argentiske författaren Jorge Luis Borges skrev spännande och oförklarliga berättelser. Genren har kallats ”magisk realism”. Man kan fråga sig varifrån han fick alla infall. Mitt preliminära svar är verkligheten. Den är lika underlig som någonsin Eschers filosofiska trappor och händelser i Lewis Carrolls Underland. Hör här bara.

Den före detta guvernören i den brasilianska delstaten Rio de Janeiro, Sérgio Cabral, 56, är dömd till 198 års fängelse för tagande av mutor. Han sitter i fängelset Complexo de Gericinó.

Enligt ett beslut av Brasiliens Nationella Rättsråd kan en fängelsedömd få fyra dagars förkortad fängelsetid om han läser en godkänd bok och skriver en bokrecension som av en litteraturvetare ges minst betyget sex på en tiogradig skala.

Cabral läste O Alienista av Machado de Assis, en av Brasiliens mest uppskattade klassiska författare, Shakespeares Hamlet plus ytterligare ett känt brasilianskt verk och skrev sina recensioner. Han fick betyget 9,5 på den första och tio på den andra. Vad han fick på den tredje har inte rapporterats men det var i alla fall godkänt. Den felande halva poängen i den första recensionen berodde på att litteraturvetaren inte var riktigt nöjd med Cabrals handstil.

Tidningen O Globo – ungefär som Dagens Nyheter men inte alls så politiskt korrekt – gräver ytterligare i ärendet den 26 maj och låter två nationellt erkända intellektuella, typ Horace Engdahl, göra egna bedömningar av exguvernörens texter. En av granskarna är expert på just Hamlet. Han förklarar att den korruptionsdömde exguvernören har förstått pjäsens innehåll men gjort en del grammatiska fel, ungefär som att ha skrivit ”för de” i stället för ”för dem”.

198 år i fängelse betyder 72 270 dagar i fängelse. Om vi antar att Sérgio Cabral med lite flyt kan läsa och recensera en bok om dagen – vilket är orealistiskt men gör det lättare att räkna – så räknas varje fängelsedag som fem fängelsedagar eftersom det till kalenderdagen kommer fyra litteraturbonusdagar. Det betyder att mutkolven sitter av sitt straff på 14 454 dagar vilket är nästan 40 år. Han skulle kunna mucka på sin nittiosjätte födelsedag.

Är mannen galen? Jag vet inte, men uppenbarligen sitter han i sitt troligen vidriga brasilianska fängelse med mördare och knarklangare och skriver recensioner av världslitteraturen för att beta av på straffet. Kanske hoppas han bli benådad för gott uppförande och kärlek till kulturen.