Fråga till Katerina Janouch: Varför ser inte vänsterfeministerna vad som sker?

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina,
Tack för det du skriver. Jag är ännu en av dina läsare som förundras över hur vårt samhälle utvecklar (eller avvecklar sig). Har sett dig föreläsa på ett bibliotek söderut i Sverige, för några år sedan, uppskattat! Gillar dina böcker om barnmorskan Cecilia Lund. Men nu var det inte det jag skulle skriva om. Utan om feminister, eller de kvinnor som vill kalla sig så. Jag själv är generation äldre, var yngre på 60- och 70-talet, en av dem som hyste vänstervärderingar…

Idag har jag vaknat till, kanske man kan säga, eller nyktrat till, snarare. Inte för att jag egentligen ogillar solidaritet, utan snarare för att jag upplever att de som utger sig för att vara vänster är allt annat än det. Kan du, Katerina, försöka förklara för mig hur det kommer sig att de kvinnor – många av dem unga! – inte förstår att de gör sig själva en otjänst när de ursäktar de kulturer där kvinnor underordnas männen? Jag ser flickor och kvinnor täckta av slöjor, de blir allt fler här i min lilla stad i södra Sverige, och jag fasar för vilken framtid som mitt hemland går till mötes. Hur kan vänsterkvinnorna, och feministerna, inte bekämpa detta förtryck? Om alla kvinnor som anser sig sitta inne med sunda, demokratiska värderingar, höjde sin röst, så är jag säker på att vi skulle kunna vända utvecklingen (avvecklingen av vår demokrati).

Kan du Katerina skriva några förnuftiga ord, för som det är nu förstår jag mig inte på min samtid, och det gör mig både frustrerad och olycklig.

Tack på förhand,
Birgit

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej Birgit!
Tack för ditt fina brev, som på många sätt sammanfattar vår samtid. Till en början ska jag säga att jag älskar att föreläsa på biblioteken och träffa mina läsare, så jag hoppas få möjlighet att göra det snart igen.

Vad gäller dina tankar kring detta med vänsterns kvinnor, och de som kallar sig för feminister, ska jag erkänna att jag själv står rätt handfallen, och förundras över hur ideologiskt stumma och blinda de tycks vara för vad som pågår. Hur kan de vilja gynna jordens värsta kvinnoförtryck, som i allt större omfattning brer ut sig i vårt fria demokratiska samhälle, där vi satt kvinnors frihet och jämställdhet i första rummet? Hur kan de försvara att små barn, redan i förskola, tvingas skyla sitt hår med slöja för att inte väcka vuxna mäns sexuella begär? Anser dessa, enligt sig själva goda, kvinnor, att det är okej att bli utsatt för övergrepp för att man råkar vara invandrare och komma från annan kulturell bakgrund än den svenska?

Uppenbarligen är det detta de anser, och då gör de sig skyldiga, i mina ögon, till riktig diskriminering. Och det är sorgligt, för att vi tillsammans skulle kunna utgöra en kraft med stor möjlighet att påverka och se till att Sverige förblir ett öppet, demokratiskt samhälle.  Det enda vi kan göra är att bjuda motstånd. Långsamt får allt fler upp ögonen för dårskapen, långsamt vänder opinionen. Om alla som känner som du kämpar för att det sunda förnuftet ska få större plats, så hoppas jag att vi till slut kan vända skutan på rätt köl. Kram!

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com