Ny podd: Nationalistiska partier går framåt inför EU-valet

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 22/5) pratar Eddie (Mohamed Omar) med Erik Almqvist om det stora mötet för nationalistiska partier i Milano den 18 maj. Dit kom partier från hela Europa som vill stärka nationalstaterna och är kritiska till EU:s överstatliga makt.

Mötet hade sammankallats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini från regeringspartiet Lega. Hans slagord är ”Prima gli italiani”, ”italienarna först”.

EU-skeptiska och så kallade ”högerpopulistiska” partier går starkt framåt i flera opinionsmätningar inför valet till Europaparlamentet. Nigel Farages Brexit Party i Storbritannien ser till exempel ut att kunna bli största parti.

Erik Almqvist var ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom 2007-2010 och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna 2010-2013. Han är sedan 2013 bosatt i Ungern. Han fortsätter att intressera sig för politik och närvarade vid Salvinis möte i Milano och kan berätta om stämningen.

Eddie och Erik pratar också om hur Sverigedemokraterna förhåller sig till andra nationalistiska partier i Europa och hur deras syn på EU förändrats med tiden.

Lyssna på podden i spelaren nedan:

12 reaktioner på ”Ny podd: Nationalistiska partier går framåt inför EU-valet

 1. Leonidas skriver:

  Val i Storbritannien och Nederländerna idag. Gammelmedias reaktion i morgon blir högintressanta. Sorg och förstämning som i förra brexitvalet eller skräckpropaganda om ”högerpopulister” på marsch inför övriga val på söndag. Kanske, när valen är över att börjar det skrivas om att eu parlamentet trots allt har ganska lite makt och att det låga valdeltagandet sänker legitimitet och trovärdighet. Hur som haver så ser jag fram mot hur etablissemangens kulier kommer att slå knut på sig själva framöver.

  Gillad av 3 personer

 2. Björn skriver:

  Det är svårt nog att bekämpa de destruktiva krafterna här i Sverige(JÖKarna), men om de också tillåts gadda ihop sig med likasinnade även på EU-nivå, är VI ALLA förlorade för all framtid!

  Gilla

 3. Jari Norvanto skriver:

  ”Mötet hade sammankallats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini från regeringspartiet Lega. Hans slagord är ”Prima gli italiani”, ”italienarna först”.”

  Så lamt egentligen, ”italienarna först”. Ja, vem f*n annars? En sådan platthet kan bara vara dynamit i ett fullständigt vänsterskruvat paradigm.

  Gillad av 4 personer

 4. Jonathan skriver:

  Eddie Råbock är helt klart min favoritskribent på Det Goda Samhället. Det märks att han har blivit rätt rödpillrad om t ex den antivita agendan som är legio inom akademi och media, folkutbytet med mera.

  Mycket glädjande.

  PS Även RIchard Sörman bidrar med en del insiktsfulla texter men hamnar lite väl nära hanrejskonservatism i några endstaka fall, istället för att förespråka en vital och kraftfull radikal konservatism som är relevant för de problem som väst står inför idag.

  Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Håller med, men alla som skriver är ytterst vassa.
   Patrik har en otrolig gåva med att formulera texter, blandningen av humor och klokt tänkande är helt otroligt att få ta del av.
   Det enda jag saknar är någon som skriver rätt provokativt och utsvävande, som för att utmana sinnet lite/ mycket.
   Mvh Göran.

   Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Junker berättade att han, väljer bort nationalister som EU kandidater.
  Även så spillde han ut sitt hjärta där han erkände att nationalister är inte intressanta. Utan folk från fjärran land som,”Lidit” lite är mer intressanta.
  Då vet vi en förrädare mot sitt eget folk och värderingar, varför ska han få plus 300000 i månaden för att sälja ut Europa, vems intressen bevakar han egentligen?
  Europa skulle kunna vara rikt och ytterst bra om sådana idioter inte fick hålla i taktpinnen.

  Gillad av 1 person

 6. Lars-Olof Svensson skriver:

  En annan blogg på dagens DGS sida handlar om Brexit, som sägs vara folkets uppror mot eliten. Ämnet ligger nära Milano-mötet varför jag tillåter mig följande inlägg. Som ni kanske minns sa May efter Brexit-omröstningen att England skulle bli världens ledande frihandelsnation. Må det? Betänk då följande. USA exporterar mer till Canada och Mexico än till hela EU (18% till Canada och 16 % till Mexico jämfört med 19 % till EU). Ändå är Canadas och Mexicos sammanlagda ekonomier bara 16% av EUs. EUs export till till England (rätteligen UK) är 79 % av dess export till USA och 153% av dess export till Kina, fastän Englands ekonomi bara är 14% av USAs ekonomi och 21% av Kinas. Och av Englands export går 47% till EU . Bara 13 % av Engands export går till USA och 6% till Kina, fastän USAs ekonomi är 26% större än EUs och Kina endast 16 % mindre än EUs.
  Om det blir en hård Brexit kommer det bli en tullmur mellan EU och England. Mer än halva Englands ekonomi kommer alltså att drabbas av tull. Hur detta ska gå att kompensera genom frihandel med USA och Kina återstår att se. Idag finns ingen frihandel mellan USA och Kina på ena sidan och England på andra. Så att bli världens ledande frihandelsnation verkar inte vara ett lätt mål för England, to say the least. Uteslutet, skulle jag säga.
  Mer än folkets uppror mot eliten tror jag det är en minoritet i Tories som drömmer sig tillbaka till när solen aldrig gick ner över imperiet; i varje fall kan jag inte uppfatta Farage eller Johnson som ”folket” i någon rimlig mening.

  Gilla

 7. Gunnar Eriksson skriver:

  Vänstern i Sverige lever i en fiktion om internationell solidaritet , vilket får dess värdegrund att dala. ” Eget hus är guld värt ” brukar det uttryckas. Det står inte i motsättning till att utveckla god kamratskap/ vänlighet till grannar i det att utveckla grannsämja /samarbete .
  Uttrycket ” Eget hus är guld värt ” kan även vara en nationalistisk egenskap / kvalite , vilket är fullständigt acceptabelt även för mig som tillhör den demokratiska vänstern. När jag var ung så demonstrerade jag för ” USA ut ur Vietnam ” , vilket var ett förnuftigt ställningstagande. Jag deltog även i demonstration mot Sovjetryssland , när ryssarna ockuperade dåvarande Tjeckoslovakien . Min far låg uppe vid finska gränsen ifall ryssarna skulle ockupera Finland under andra världskriget. Det nationella handlar inte om rasismen och invandrarfientlighet eller svensk kultur ( ty svensk kultur får ständig influens från andra kulturer gällande mat , nya ord, musik m.m ) . Med svensk nationalismen blir värdegrunden demokrati på folkets villkor , då de politiska partierna har att underordna sig beslut i vår egen riksdag ( de kan inte hänvisa till rekommendationer eller direktiv från EU ).
  När vänsterns politiska partier har förstått att nationalismen är ett ben att stå på – ja då ska jag gå till valurnan för att rösta. Nationalismen är också ekonomi fråga. Bättre att satsa på svenska folket än byråkrati i EU !

  Gilla

 8. Gunnar Eriksson skriver:

  Det nationalistiska är överordnat , av ekonomiska skäl och naturligtvis av demokratiska skäl.
  Så enkelt ser jag på relationen nationalismen / internationalismen . Nationalist i första hand och internationalistisk samarbete i andra hand. Internationalistiskt samarbete med prioritet våra grannländer i första hand och sedan yttre grannländer. Externa stormakter som USA , Ryssland och Kina endast handelsavtal och vänskaplig förbindelse utan att ingå militärt avtal . En liten nation som Sverige bör uppträda nationalistiskt mot en andra nationer, som med diplomatiska metodik eller med vapenskrammel vill ockupera Sverige. Ryssarna är i nuläget en fredlig nation , som stödjer andra nationer militärt och ekonomisk som exempelvis Syrien och Venezuela. Både Ryssland och Kina har historia av ockupation från andra länder och vet betydelsen av fristående nationer . Ryssland har dock fallerat med ockupation av Afghanistan och Tjeckoslovakien , men bitit i gräset. Internationalismen är enbart i första hand en export och importgemenskap och vänligt utbyte typ turismen eller kulturell gemenskap/utbyte. Internationell gemenskap är en fiktion som vänstern odlar kulturellt i en s.k mångkultur. Inte fan gillar jag satanismen och dessutom är jag befriad från religiös kultur . Men vänstern är av någon outgrundlig analys bejakande till onormal kultur (mångkultur) och onormal antidemokratisk till Europeiska Unionen i all dess ambition att underkuva nationer. När vänstern i Sverige har förstått att demokrati är lika med nationellt självbestämmande – ja då ska jag gå till valurnan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.