Anders Leion: Du är ansvarig II

Anders Leion

Säsongen i skärgården har nyss börjat. Det vill säga att de som inte besöker sina stugor på vintern har nu vågat sig ut. Jag är ute i min stuga året om. Vintern kan vara mycket vacker med vit snö mot svarta klippor – även om sådana syner med åren blivit mer sällsynta.

Det händer, på vintern, att jag sitter alldeles ensam i tystnaden på Waxholmsbåten. Det har sin tjusning. Det är också stans buller för öronen och fladder för ögonen som jagar ut mig till lugnet och tystnaden. Men ibland kan det bli lite väl tyst. Rösten är så oanvänd att det tar ett tag att få den användbar när den väl behövs.

Så, folk att prata med kan också – i små portioner – vara angenämt. Tre gånger i rad har nu samma samtal utvecklat sig. Att detta hänt har jag medvetet lockat fram.

Jag har visserligen inte varit så lössläppt som Sydney – the hardworking DJ – kunde vara. Han kunde – helt oprovocerat och utan att ha någon särskild person att samtala med – höja rösten i bussen och högljutt förkunna: ”Skyll inte på mig! Jag röstade på SD!” De områden som ettans buss kör genom på Gärdet var hans hemkvarter. De flesta kände honom och skrattade gott.
Men något kan man göra, och det är inte svårt. Vid övervägandet av hur oskyddat man vill yttra sig förtjänar det blott påbörjade men dock i full gång varande politiska skiftet att tas i beaktande. Visserligen finns det smågåviga (därmed menas de som har otur när de tänker) personer som inte fattat det, och andra som visserligen fattat men av olika lojaliteter eller helt enkelt för brödfödans skull fortfarande hukar.

Den så kallade vänstern har inte längre problemformuleringsprivilegiet. Det vet den om. Läget i Sverige, med alla dess brister, är uppenbart för var och en. Därför har den så kallade vänstern också förlorat självförtroendet. Den har inga hållbara argument och det vet den också om. Den så kallade vänstern har också börjat tröttna på sina skyddslingar. Helst vill den glömma att den gjorde sig till stormamma för muslimer, feminister och mångkönade och andra behövande minoriteter, men det kan den inte. Alla tvingas de fortsätta med sina långtråkiga möten, sina allt tunnare men fortfarande skrikiga demonstrationer och sina med möda framadministrerade indignationsnummer i press och på nät.

Och den så kallade högern gnuggar sig i ögonen och rensar försiktigt öronen och frågar sig, förskräckt och häpet: ”Är detta sant? Jag blir ju inte (bara) utbuad när jag säger något. Vissa lyssnar visst?” Och den så kallade högern ser sig försiktigt om över den högra axeln och upptäcker att där finns inget bottenlöst stup. Där går helt vanliga människor, lugnt traskande i någon bestämd men okänd riktning. De får fortfarande burkar, flaskor och skällsord kastade efter sig, men det verkar snarast roa och stärka dem. Och den så kallade högern drar efter andan och ser sig om med ett nytt självförtroende: ”Kanske skulle man kunna våga… Kanske skulle man kunna våga vädra sina erfarenheter och åsikter?”

I denna sålunda med lätt hand beskrivna tidsanda åker jag alltså båt omgiven av människor av olika slag. Många har i åratal åkt med samma turer till samma bryggor. Det finns många olika, mer eller mindre permanenta gäng som sitter vid samma eller närbelägna bord. Samtalen böljar fram och tillbaka, men återgår till vissa givna teman: dasset, vattnet, båtarnas turtäthet och liknande.

Många är pensionärer. De eller deras föräldrar köpte tomten för länge sedan, byggde en enkel stuga och fick ett älskat ställe att åka till och vistas vid. På den tiden, för sextio, sjuttio år sedan, kunde också enkelt folk med låga inkomster skaffa sig sådana ställen. Under senare år har andra kategorier, med mer pengar, kommit till. Det finns alltså folk av olika slag på båtarna. Med Patriks ord är det gråsossar och medelklassare. Allihop är inte längre nettoskattebetalare, men de har varit det. Nu kräver många ganska mycket vård.

I denna miljö, bland dessa människor, har jag nu tre helger i rad lett in samtalen på invandring och det förfall som i dess spår börjat uppträda på allt fler områden. Ingen förnekar längre misären. Vissa ser lite plågade ut. Andra tar entusiastiskt upp tråden och det framgår tydligt att de röstar på SD och är förbannade över att de därför utmålas som byfånar.

Men de säger inte att de röstar på SD. Det gör jag. Då blir alla lite bestörta, främst kvinnorna. Några drar sig tillbaka, gömmer sig bakom en tidning eller så. De flesta ser bara lite fundersamma ut.

Alltså: Det stora skiftet är på gång! Ta chansen att bli en beundrad pionjär. Tala om allt det ni så gärna vädrar här i kommentarerna! Tala ansikte mot ansikte med levande människor! Det är inte farligt

Tänk med ömhet på de ömkansvärda individer som inte törs yppa sina åsikter förrän alla deras bekanta först visat att det är möjligt…

Och kom ihåg: Det är du som är ansvarig. Du och dina likar kan få den stora vändningen att ske. Låter du din omgivning få se din hållning förstår man också att det inte är farligt att ha de erfarenheter och åsikter som är dina och många andras. Det är bara när ni är osynliga, när du och alla andra inte vågar träda fram som man kan skrämmas med er och era åsikter-
Men de som får se och höra er förstår att ni inte är farliga. Ni är vanliga människor. Så res dig upp, klara strupen och gör dig hörd!

56 reaktioner på ”Anders Leion: Du är ansvarig II

 1. Tomas skriver:

  Så länge majoriteten av väljarkåren ger acceptans åt vansinnet som pågår tänker inte jag utsätta mina anhöriga för repressalier vilket är verkligheten och har sagts otal gånger. Vågar man inte visa sin åsikt bakom valskynket är man förtjänt av dagens situation. Jag tror inte att mina åsikter blir mindre värda för att inte trolljägare, näthatsgranskare mfl har tillgång till mina personuppgifter, det är ytterligare ett skamgrepp från vänster som många ickevänster okritiskt svalt

  Gilla

 2. Håkan Johansson skriver:

  Underbart Anders! Jag brukar själv öppet kommentera offentligt när nån tv eller löpsedel visar upp nån av våra antingen hjärndöda eller ryggradslösa politiker, debattörer, journalister, PK-kändisar. Ofta utan att jag känner någon på plats.
  Ibland kan jag öppna med ganska grovt klarspråk och många gånger får jag leende instämmanden.
  Och vid andra tillfällen lite försiktigare, trevande med ofta resultatet att fått igång en liten pratstund med någon eller några.
  Det krävs kanske lite oräddhet och förmåga att pejla av omgivningen för sådant här, men jag tror att det är nyttigt för många av oss att se och höra vanliga gubbar som mig tala klarspråk om elefanterna i rummen. För min del gärna med raffinerat grovt språk. Ingen kan då tvivla om vad jag tycker när det kommer till tingens ordning i vårt arma land. Eventuella PK och vänsterelement som argumenterar emot bemöter jag på deras egen debattnivå, sakligt mot sakligt och grovt mot grovt.
  Kan vara nog så underhållande för omgivningen om inte annat!

  Gillad av 4 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  En mycket välskriven och viktig text! Det är genom virtù som slagen vinns och tidsandan ändras. Detta är det centrala temat hos Machiavelli.

  Jag svarar högt om dessa teman på lunchrasten och misstänker att jag fick sparken 2017 på grund av detta. Jag bär som Cato mina ärr med stolthet och avvaktar lugnt Solons dom.

  Gillad av 13 personer

 4. Göran Holmström skriver:

  Beundransvärt att våga stå för sin åsikt, dubbla tummar upp på det.
  Än större skulle vara att diskussionen om hur man kan frysa ut Sveriges tredje största parti från demokratin. Där någonstans börjar kampen för frihet.
  Jag sätter mitt hopp och tilltro till Italiens Salvini och Ungerns Orban.
  Dom har slutat gå i EU ledband.
  Här hemma dansar vi alla Små grodorna med Stefan, Annie och Greta.

  Gillad av 6 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Tyvärr vågar inte sd med Jimmie i spetsen stödja varken Orban eller Salvini! För inte tala om hur rädda de är för Putin.
   Vad är de för förutom de goda inkomsterna?
   Engellau och Leion ligger minst tio år efter som ”dissidenter”.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Ja vi har ett problem med hur lågt det är i tak här hemma.
    Yttrandefriheten borde verkligen diskuteras och prövas rejält.
    Sticks and stones may brake my bones, word do nothing.
    Personligen så tror jag att kränktheten och HMF och allt annan skit, är bara en härskarteknik för att slippa mothugg.

    Gilla

 5. Mats skriver:

  Rösta på Aternativ för Sverige i EU valet.
  Ta tillbaka makten Sverige ut ur EU.
  Alternativ för Sverige är det enda partiet som i alla lägen sätter Sverige och svenskarna först.

  Gillad av 6 personer

 6. Bengan47 skriver:

  Jag gör just detta. Talar med folk lite varstans, på gymmet, i huset jag bor i, föreningar jag är medlem i.
  Senaste dagarnas konspirationer mot SD i media där de vältrar sig i med oförställd förtjusning i Lundgrens tafsande eller vad det var. Observera tajmingen, en vecka innan EU-valet.
  Om man i detta läge ställer sig upp och talar om att man ska rösta på SD blir det jobbigt eftersom de flesta tror att det som står i tidningen eller sägs i rutan är sant. Det enda oppositionspartiet jobbar i mycket hård motvind medialt. Delvis självförvållat.

  Gilla

 7. larsbernhoff skriver:

  Det är bra att uppmuntra till ärliga dialoger där man vågar säga vad man tycker. Det är nu flera år sedan som SD hade en ”förbjuden” åsikt långt från vad som gällde hos de naiva politiska ledarna i de etablerade partierna. SD var först med en onyanserat stopp för allt vad gällde invandring. Övriga partier har tagit stora steg i samma riktning men det finns efterdyningar där man inte vågar vara konsekvent som tex lagen som gäller de 9000 ensamkommande som var en bottennotering i dåligt genomtänkt lag.
  Om Leion tycker att han hittar de som röstar på SD när han åker skärgårdsbåt så är det bra att det blir en öppen diskussion mellan olika samhällsgrpper. Det är viktigt att lyssna in åsikter från andra än den ordinarie vänkretsen. Leion kan säkert i likhet med andra som läser tex DGS lyfta fram kunniga åsikter baserade på fakta. Om det slutar med en ny SD väljare eller något annat parti är tecken på en bra dialog. Det stärker vårt demokratiske engagemang och inte fortsatt röstande efter gammal tradition. Det finns fler frågor än vår misskötta invandringspolitik att prata om

  Gillad av 4 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Japp, så gör jag. Även mina grannar, många gråsossar talar med mig. Nu när jag blivit fritidspolitiker för SD så vill de veta vad som händer. I kommunen visserligen, men ändå. Det är inte farligt.

  Gillad av 2 personer

 9. Aha skriver:

  ”Du är ansvarig” kan kompletteras med ”Nya media är ansvarig”. Nya media kan rita om hela medielandskapet om man började samverka. Ett dagfärskt exempel är etablerade medias skademaximering av SD och Peter Lundgrens övertramp. I denna skademaximering deltar public service fullt ut.
  Här skulle Nya media kunna gå in i debatten och med likartade artiklar eller med gemensamma artiklar skriva om denna skademaximering som avser en gammal och utagerad försyndelse. Jag är övertygad att Nya medias skribenter därvidlag kommer att excellera i spänstiga artiklar där man klär av etablerad medias sjaskiga tillvägagångssätt, särskilt public service som ju har ett uppdrag att vara opartisk.

  Nya media i alla länder förenen eder.

  Gillad av 3 personer

  • lenam skriver:

   SD politiker är lite bonniga och tölpiga ibland. Att säga till en journalist att jag nog tog henne på brösten på en fyllefest är ju inte direkt smart. Bättre att säga ”jag har inga kommmentarer” om vad som hände på en fest för ett år sen. Jag har så vitt jag vet ingen polisanmälan mot mig. Men kanske tölpigheten ursäktas ändå. Det är ju verkligen inte så många som törs stå upp och företräda detta mobbade och hatade parti.

   Gillad av 2 personer

   • Linden skriver:

    Det är just denna ärlighet som är typiskt SD och som jag uppskattar mycket. När vi lyssnat på
    partiledardebatterna vem är det som alltid talar sanning och beskriver verkligheten som den är baserat på sunt förnuft?
    Nu måste vi pallra oss iväg till valurnorna.

    Gillad av 2 personer

   • NETTANN skriver:

    Tja, det är väl just ett sådant förfarande som AL beskriver används av de ängsliga: Tänk nu noga efter vad du skall säga innan du öppnar munnen! Använd den rätta, godkända vokabulären som används i just den här omgivningen. Och framför allt – var ”smart” så du inte riskerar för mycket!

    Måhända är Peter Lundgrens oförblommerade erkännande ett tecken på att han är mer fokuserad på dumheten i sin egen handling än att vara taktiskt krishanterande. Och att gemene man/kvinna kan känna en viss respekt för det.

    Om nu alla SD-politiker är så ”bonniga och tölpiga” så kanske det kan vara en (del)förklaring till varför partiets fleråriga framgångar är ojämförbara.

    Gillad av 1 person

 10. Tritonen skriver:

  Bra uppmaning, särskilt till dem som har yrkeslivet bakom sig och har mindre att förlora. Om Du inte vågar vara explicit, så möt i alla fall upp, när t ex Jimmie Åkesson besöker din stad, eller gå fram och prata med de modiga lokalpolitiker, som engagerar sig för SD.

  Gillad av 4 personer

 11. Hans Högqvist skriver:

  Reinfelds hat mot SD efter valet 2010 väckte mig. Ska folk inte få ha egna åsikter längre utan att drabbas av rabiat hat från landets statsminister var min tanke då, jag har inte fått anledning att ändra min undran sedan dess eftersom Löfven fortsätter i samma spår och det dessutom har kommit åsiktspoliser och domar mot ”feltänkande”. Nu försöker S ändra lagarna också, driva oss som använder hjärnan till annat än floskler på flykt från landet tycks vara agendan.
  Må fan ta dom!

  Gillad av 8 personer

  • Loke skriver:

   Utvecklad mångkultur som drabbar högt upp i samhällshierarkin är nog enda sättet att få slut på eländet. Det förefaller som om att överklassens prioritering av generösa utdelningar framför folkutbyte och en fungerande stat endast kan brytas av fysiskt våld mot den egna personen eller mot närstående.

   Gillad av 4 personer

 12. lenam skriver:

  Min fd vänstervänninna som dumpat mig är bekymrad. Hon har slutat höra av sig och har sagt till vår gemensamma Irakiska vän att det är så jobbigt med att det börjar bli fler och fler rasister överallt. Själv är hon inte bekymrad över att hon inte kan ta sin cykel och låsa vid tunnelbanan i sin invandrarförort. Det går ju självklart inte då är den ju borta direkt. Varför tycker hon det är så självklart och accepterat? Dumt av mig att bara instämma över detta konstaterande. Nu är det för sent men jag tänker inte vara tyst.

  Gillad av 6 personer

  • Matte skriver:

   Det är många som inte kan lägga ihop ”1+1”.

   Möjligen kan det bero på att personen måste byta ideologisk fot, och erkänna att personen haft fel, och till viss del förlora ansiktet. Vuxna har ofta mycket svårt för det. I en dialog med en PK bör man vara varsam om man vill vara konstruktiv.

   Jag ser många såna här fall.

   Gillad av 4 personer

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  Din beskrivning av ”den så kallade högern” får mig att tänka på min ena hund. Hon är adopterad från en hundgård, dumpad där av en ägare som misshandlat henne och i princip aldrig låtit henne vistas utomhus mer än till nöds.

  (Det har tagit lite drygt ett år att socialisera henne, mycket med god hjälp av våra två andra hundar.)

  Men jag glömmer aldrig hur hon reagerade första gången hon kom ut ur bilen här, mitt i djupaste skogen, där älgen ibland sneddar över gården och räven kikar in i köket. Sådan glädje! Hela hennes ansikte, ja hela hennes skepnad sken av ett slags extatisk förvåning: ”Kan sådant verkligen finnas? Är denna frihet verkligen på riktigt?”. För att inte tala om fösta gången hon fick riktigt kött – rå, strimlad svinlever. Närmast apokalyptisk extas: ”Freude, schöner Götter funken…” i sanning.

  Jag kände igen den känslan från mig själv, när jag slutade samarbeta med systemet. När jag, med en bekants ord blev en ”motborgare” istället för medborgare.

  Ta steget: säg ifrån. Du kanske förlorar en och annan du trodde var en vän, men du vinner din frihet, din heder och inte minst din själ åter från de som dresserat dig att göra dig till hund för ett ben.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 14 personer

 14. Sture skriver:

  Detta har jag ägnat mig åt länge. Och erhållit mången positiv respons och
  även en och annan elak blick i retur. Den elaka blicken tar jag emot med
  gott självförtorende. Tack för inlägget.

  Gilla

 15. pllay skriver:

  Vi har barn som inte strejkar.
  Grannarna misstänkte oss för att inte vara panikslagna i klimatfrågan.
  Vi hade inga -jag gillar olika- knappar, inte heller %-knappar.
  Vi arbetar och betalar skatt.
  Vi vårdar hus och tomt.
  Vi tillhör dem som försöker bättra livet för oss och våra barn, utan bidrag eller mygel.
  Vi är så ofattbart bakåtsträvande att vi lär våra barn att Slösa har fel och Spara rätt.
  Majoriteten föraktar oss och det vi står för, hederlighet, ansvar och respekt för andra.
  Hur mycket mer kan vi belasta barnen? det är dom som får lida för sin lojalitet mot oss och de demokratiska värden vi lär dem.
  I skolan och bland vänner tvingades de ljuga om våra samtal i familjen, vad vi läser och vilka program vi ser.
  Ska vi förstöra deras framtida försörjningsmöjligheter och sociala trygghet genom att öppet ställa oss på den sida som benäms fascister, bruna råttor, nazister och klimatförnekare?
  Nej, vi emigrerade, det är inte rätt att leva i intellektuell och social misär då det finns platser i världen med en levande demokratisk civilisation.

  Gillad av 5 personer

  • Tobbe Nilsson skriver:

   Är det för att dina barn inte tillåts strejka, eller för att de inte vill strejka?

   Att vara klimatskeptisk är något otrolig udda i det svenska samhället idag, och det antyder att man:

   Läser på diverse konstiga bloggar och hemsidor såsom: DGS, Flashback, klimatsans, anthropocene (Lars Berns blogg) och ser på SwebbTV.

   Dessa sajter har jag otroligt stora problem med när det gäller klimatvetenskap, då de otroligt sällan källhänvisar sina påståenden, och raljerande kommentarer helt utan förankring i den fysiska verkligheten tillåts utan att höja ett ögonbryn.

   För verkligheten är svår att förstå. Fysik är svårt för någon som inte är intresserad av det. Men vad som inte är svårt att förstå är att vi ökat koldioxiden i atmosfären med 48% sedan år 1800, varav hälften sedan 1993, och att de varma somrar vi ser precis nu (utanför ditt fönster) och år 2018, är ett resultat av detta.

   Om du inte tror att koldioxid är en växthusgas, se detta: https://www.youtube.com/watch?v=SeYfl45X1wo&t=1s

   Gilla

   • pllay skriver:

    Att skolstrejka för att rädda klimatet inser barnen själva är fullständigt absurt.
    Finns många fel i den meningen.
    Skolstrejka, heter egentligen skolka, och är ogiltig frånvaro, ett lagbrott.
    Rädda klimatet, en logisk omöjlighet, en egenskap kan inte räddas, ett klimat kan ha egenskaper men det kan inte räddas.
    Vi pratar mycket i familjen om alla tänkbara saker, går igenom fakta och rimliga argument för och emot på ett logiskt sätt, något som ger barnen stora problem i dagens relativistiska samhälle.
    De inser hur komplett tokigt det blivit ute i samhället och i skolan.
    För vår och barnens hälsas skull emigrerade vi, men PK börjar infektera även detta samhälle.
    En farsot som sprids över världen, likt hysterin under medeltiden.
    Märkligt att människor så intensivt önskar och tar till sig domedagsprofetior.
    Den kristna religionen har fördelen att domedagen kommer efter döden i stället för om 11 år.
    Dessutom ger den människan ett val utan att mobba dem som väljer -fel-.

    Gilla

   • Elof H skriver:

    Saknar du vetenskapliga referenser föreslår jag att du t.ex. läser klimatupplysningen.se eller whatsupwiththat.com.

    Texter skrivna av mängder med forskare, doktorer och professorer med extremt god kunskap och insyn i klimatfrågan. Men jag tror inte det är bristen på referenser som är problemet för dig utan att du helt saknar mottaglighet för det som motsäger din religion.

    Gilla

   • Elof H skriver:
   • olle reimers skriver:

    ”Tobbe Nilsson”, som alltså låtsas vara en vanlig Tobbe Nilsson, men i själva verket bär en röd mask, som han döljer väldigt illa, trots att han försöker så gott han kan, har nu helt tappat luften efter några få inlägg.

    Är det in-eller utandning du sysslar med?

    Det finns inga 97 % av forskare som instämmer i påståendena. Ju mer man påstår det desto fler av de stackars 3 % som inte gör det träder nu fram på arenan. Var är dessa 97 % (intressant nog säger man att det är samma andel av världens ingenjörer som håller med om att höga byggnader som träffas uppifrån av fallande föremål kan förmås att förgöra sig själva i en, med gravitationskraften överensstämmande, accelererande hastighet).

    97 % alltså; varför inte 98 eller 99 som brukade vara de tal man angavi kommunistländerna för hur många som röstade på dem?

    Det finns en mycket kraftig stadig värmekälla för oss jordbor. Dess verkan regleras av den solfläcksaktivitet som för tillfället pågår och inte så mycket av mänsklig utsläpp av CO2.

    90 % av CO2 framställningen runnt jorden kommer från havens utandning; konstigt nog (enligt ”Tobbe Nilsson”) bidrar den till att hålla ner temperaturen på en anständig nivå genom molnbildning. Resterande 10 % av CO2utsläppen består till 80% av sådan som produceras av djur och växter, så vad är det du snackar om ”Tobbe Nilsson”.

    Gilla

 16. Palle9 skriver:

  Tack Anders – bra krönika! Min rekommendation när man vill inleda ett samtal om samhällsfrågor med annan/andra vilkas åsikter man inte känner: tag upp någon aktuell fråga, t.ex någon lokal nyhet om bilbränder, skjutning el. dyl. som ökat pga massinvandringen Då känner man ofta ganska snabbt hur bred åsiktskorridoren är i det sällskap man befinner sig. Man kan också hänvisa till alternativ media för att väcka nyfikenheten hos några av de närvarande.
  Intressant kan exempelvis vara att fundersamt reflektera över hur mycket resurser rättsväsendet plötsligt tycks ha (veckan före EU-valet) till att utreda något klumpigt närmande på en fest för något år sedan jämfört med hur polisen lägger anmälningar om våldtäkter på hög och ofta avfärdar dessa.

  Gilla

 17. Knivsta skriver:

  Anders. Mycket bra skrivet. Haller I princip helt med dig. Verkligheten ar mer komplex. En son, chef I mellanstort bolag sager ”Pappa, jag forlorar jobbet om du skriver nagon mot immigration.” Ett barnbarn uttrycker sig pa liknande satt. En annan son, forlorad i vansterideologier, ar radd for att bli socialt utfrusen om vart slaktskap och mina invandrarskeptiska asikter kommer ut.

  En fundering — Ar de 17% av de rostande som lade sin rost for SD alla Nazister?

  Knivsta

  Gilla

 18. Magnus Rosensparr skriver:

  A: L. har ju helt rätt i att det har börjat röra på sig rätt rejält på allra senaste tiden. Allt fler kommer ut från sin tillfälliga exil i tystnadens rike, tar bladet från munnen och säger sitt hjärtas mening om tillståndet i vårt land. Detta har nu kommit över sin kritiska punkt och kommer därför fortsättningsvis bara att accelerera i stigande grad. Detta är det första stadiet med tanke och ord, att klargöra sin åsikt. Därifrån till handling, som är det följande, är ett större och längre steg, men när det är fullmoget manifesterar sig resultatet i form av Reaktionen med stort R. När det sker kommer vänstern falla ihop som det korthus den är, framför allt på grund av sin sin underlägsna numerär i förhållande till den stora tysta majoriteten. Och detta trots dess rundhänta finansiering och favorisering från statens sida. I stort sett alla delar av svensk vänster kommer att tvingas till reträtt på alla fronter och och också lida avsevärda ekonomiska förluster när (och OM) Reaktionen bryter ut. Nästan alla delar av vänstern – t.ex. gåslevervänstern, rödvinsvänstern, kulturvänstern, PK-vänstern, feministvänstern, flumvänstern, media-vänstern, kyrkovänstern och akademivänstern – kommer även att bli rädda när väl deras hegemoni krossas. Undantagen kommer nog bara bli KFMLr-folket i Göteborg och AKP-folket i Norrbotten. När sedan Reaktionen stänger de riktigt stora statliga bidragskranarna, kommer det verkligt stora problemet att uppenbara sig. Den åtgärden kommer nämligen inte att accepteras av Profetens folk. Där kommer den riktiga striden att stå.

  Gillad av 3 personer

 19. Dandersan skriver:

  I EU valet är SD självklart val.
  Så lite EU som möjligt och klimatet mår bra med den ökande temperatur vi fått .
  Mer sol ger mer värme!
  Bra byte av EU representant i radions debatt.
  SR/SVT har gjort ett bra jobb för att lyfta SD när det tjatar om en flört såsom folket brukar flörta!

  Gilla

  • Ola Mattsson skriver:

   Mycket bättre att rösta på Afs än SD. Gustaf Kasselstrand kommer samarbeta med andra nationalistiska ledamöter i parlamentet. SD kommer inte lösa nånting med sitt ”brown nosing” i parlamentet

   Gilla

 20. Claes-Göran Olsson skriver:

  Här på DGS, där det anses finnas en viss intellektuell nivå, är det märkligt att ingen diskussion kommer upp om skillnaderna att rösta för Alternativ för Sverige (AfS) och AfSlight, det vill säga Sverigedemokraterna.
  Anser att det är ett otillräckligt intellektuellt argument, att rösten ska falla på SD, eftersom det är det större partiet.

  Bättre kan nog debattörerna på DGS!

  Gilla

 21. Kvinnan bakom tidningen skriver:

  Waxholmsbåten. Sitter i ett hörn. Blickar ut över ett tidlöst hav. Slipade klippor. Nära intill. Kilometerhöga inlandsisar. Nu borta. En gång kalvade isbergen i ett sött innanhav. Nu stiger land. Ett skulpterat landskap tar vid. Med stöt- och läsida. I hård granit. En förändringens dynamik. Med knotiga och vresiga tallar. På kobbar och skär. Som vinden inte rår på. Waxholmsbåten – en rörlig tidskapsel. Isolerad inom sig själv. En mental flykt för mig. För en kort stund. Jag vill inte spräcka den inre harmonin. Och egen tankeflykt. Inte tala med någon. Ens via blickar. Låt mig få vara i fred. I min egen bubbla. Segla fram i egna tankar. Isolerad för ett ögonblick. Och för tiden omkring. Innan landgången i fören fälls ned. Och avstigning påbörjas. Med intrasslade dragsvennar. Och biljett i hand. Sent i kväll skall jag titta på stjärnhimlen. Känna av min litenhet. Invid stugan. Trivs i beckmörker. Tror nästan att känner dig. Fast vi är främlingar. Vi färdas i bland. I samma tidskapsel. Med samma turlista. Och håller med dig. Inte i allt. Men i mycket. Tack för att du delger dina tankar här på DGS.
  Det räcker för mig. Gömd bakom min egen tidning.

  Gilla

  • Ilkka JauramoÖstanskog skriver:

   Tack för dessa rader, signaturen ‘Kvinnan bakom tidnigen’. Om det är någonting jag saknar från mina årtionden i Svealand är det Stockholms skärgård. Här vid Skånes kust finns det inga kobbar och skär. Vyn från Torekov mot nordväst får duga.

   Gilla

 22. M skriver:

  Om 3000 personer läser här och gillar delar av det och inte gillar invandringspolitiken och pratar med fem-se personer vardera, så är det 15000 involverade i samtal och dessa i sin tur kommer att ta upp det med fem-sex andra personer dvs snart hundra tusen personer. Det viktigaste är nog att samtalen kommer igång, inte att alla har samma syn.

  Det är en intressant observation att den sk vänstern och då menar vi nog vänstersidan av S (Tro och solidaritet) och V och Mp (som egentligen är nyliberaler och borgerliga) inte har särskilt stort problemformuleringsinitiativ längre, de möts av besvikelse, de fångar inte hur världen fungerar. Det gör inte heller M eller C eller L eller högerfalangen av SD eller AfS.

  Man hoppas, tror jag, att en mer ”lagom” modell tar över, en mer återhållsam och förnuftig syn på världen och Sveriges roll i den, en politik som vaktar svenska intressen och den egna tillvaron. En del kallar den ”konservativ”. Jag tror inte den är ”konservativ”, att den vill bevara i första hand, utan att man vill se rationell och förnuftig och försiktig anpassning till en föränderlig värld. Det hindrar inte att man i vissa delar t.ex. företag eller bostäder och kommunikationer måste vara djärv och ta stora steg (men måste är att ta till, det verkar gå som det går).

  Läste en fin och vacker skildring av Visby och Gotland på femtio-talet där författaren brukade ta nattfärjan från Stockholm och så till ångbadet. Han åt säker gott på färjan för han åkte tillbaka samma kväll. Som en annan värld. Det fattiga Gotland på femtio-tal och 60-tal, gamla stenhus man kunde köpa för en spottstyver. Det finns en mycket kraftig generationsklyfta i Sverige där det framförallt är markvärdet som följt med prisstegringarna och utbyggnaden av städerna och närliggande friluftsområden. Det bådar inte gott.

  Gilla

   • Ola Mattsson skriver:

    När kartan inte stämmer med terrängen gäller det att välja vad man ska tro på. Lars (M) väljer alltid kartan. Han har sin modell som aldrig kan ändras.
    ”Hur världen fungerar” kan ändras. Om man jobbar för det. Men i Lars modell är ”världen” oföränderlig

    Gilla

   • M skriver:

    Men snälla, försök beskriva Mp, vill de ha offentligt ägda produktionsmedel? Nej, då är de inte kommunister. Det är slöfockar, rosenskimrande idealister, invandringskramare, flummare mm, men de är inga kommunister. Försök definiera höger och vänster. Det handlar om synen på ekonomi och statens roll i första hand. Nyliberalism (öppna gränser, invandring, globalism, fri rörlighet av kapital, människor, varor och tjänster). Man tror marknads krafterlöser det mesta och att marknaden är effektiv, tar tillvara all tillgänglig info, att priset är rätt. Chikago-skolan. Mot detta klassisk socialliberalism eller socialdemokrati.

    Vad menar ni är vänster och vad är höger? Vad kännetecknar vänster respektive höger? Glöm för Guds skull inte bort ekonomi i det sammanhanget. Det finns ingen gemensam ekonomisk vetenskap.

    Gilla

 23. T skriver:

  O.T.
  https://www.nyatider.nu/sd-far-for-forsta-gangen-reellt-inflytande/
  När SD tidigare kritiserat nedmonteringen av invasionsförsvaret och avskaffandet av värnplikten har de kallats för krigshetsare. Nu går plötsligt i princip alla partier på deras linje, men självklart utan att be om ursäkt. I stället försöker de bortförklara sina tidigare beslut med att andra minsann också felbedömde läget.

  Man skulle nästan kunna tro att borgarna lämnade försvarsberedningen bara för att det inte skulle bli så uppenbart att den gemensamma rapporten i stort sett är SD:s verk. Hela anledningen är väldigt krystad – att Socialdemokraterna inte ville binda sig till den finansiering som behövs för de ambitioner man satt upp. Tillsammans med SD fanns det en majoritet att få igenom finansieringen ändå. Här sviker återigen de borgerliga partierna.

  Gilla

 24. olle reimers skriver:

  Det är nog tyvärr lättare att prata utanför familjen än utanför den.

  Men när man gör det så har jag inte träffat någon som gillar den förda invandringspolitiken och som dragit slutsatsen att SD är det enda alternativet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.