Katerina Janouch svarar på frågor: Vad gör man när partnern inte har någon sexlust?

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina,

Jag skriver till dig för jag har ett problem jag inte vet hur jag ska lösa och du är en klok person som säkert kan ge mig någon idé.

Jag är en medelålders man som är gift och har ett litet barn på drygt sex månader (som vi fått via IVF). Min fru har två små adenom i hjärnan och dessa påverkar hormonnivåerna, vilket har lett till att hennes sexlust helt har försvunnit. Faktiskt gillar hon knappt att bli vidrörd. Själv har jag ingen nedsatt sexlust, utan jag är nog ganska medel när det gäller det. 

Vi älskar varandra. Jag är i vart fall säker jag älskar henne och jag tror att hon menar det när hon säger att jag är hennes kärlek. Men det är svårt att bara sluta vara sexuell. Jag har testat att bara försöka inte känna något, jag har testat att leva ut i porrens och fantasins värld, jag har testat sexredskap, jag har testat att betala för en stund av sex. Inget av detta funkar för mig.

När jag onanerar känner jag mig som en tragisk tonåring som aldrig blev stor. Titta på porr trubbar av mig och får mig att intressera mig för sådant som jag egentligen inte är intresserad av. Det blir en pervertering av sexet för att det ska tända. Känns inte sunt.

Jag har betalat för sexuella tjänster några gånger, och en gång tog polisen mig. Det kostade mig tusentals kronor i dagsböter och samhället gnodde in en skamfläck i mitt namn som jag får leva med livet ut. Visst, det är olagligt i Sverige. Men jag ser inte vad samhället har med att göra vad jag och andra vuxna människor kommer överens om. Detta med att köpa sexuella tjänster var det som dock fungerar minst dåligt i min situation men såklart inget jag kan hålla på med i längden. Jag kan ju inte hamna i fängelse, betala böter då och då och betala massor med pengar för att bara undvika må dåligt. För det är just det som detta handlar om för mig. Jag vill inte ha sex för att få känna mig som en kung eller få känslan att jag som man äger världen och har så mycket sex jag vill med vem jag vill. Jag vill ha sex av samma skäl som en hungrig människa vill ha mat.

Jag börjar fundera på om det kanske är så att jag måste skilja mig om jag vill ha sex. Alltså, att jag måste välja mellan att vara gift med den jag älskar och har barn med och att ha ett sexliv. Min fru har sagt att det är helt OK för henne om jag ”går till någon annan kvinna”, men jag vet inte om jag egentligen vill gå till en annan kvinna. Och om jag ville, hur det skulle gå till utan att gå till prostituerad? Det råder ju en obalans av sexuella tjänster på ”marknaden”. Män vill ju som grupp ha mer sex än vad kvinnor som grupp vill. ”Killar tänker bara på sex” har man ju hört. Och killar tycker ofta att tjejer bara kniper.

Så jag ser ingen anledning att någon kvinna skulle vilja träffa mig för bara sex eftersom det jag kan ge henne kan hon få praktiskt taget varsomhelst, närsomhelst. Jag förstår ju att detta är vad som gör att männen kan bindas till hemmet och ge tryggheten. Om han finns där för henne, barnen och hemmet så får han komma till. Det är biologi i detta alla gånger.

Så, vad i hela världen ska jag ta mig till? Jag är djupt olycklig över detta men önskar att jag hittade en lösning eller ett sätt att klara vardagen, för som det är nu orkar jag inte mycket mer.

Med vänliga hälsningar

Sexuellt frustrerad

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej!

Tack för ditt uppriktiga brev. Denna problematik som du så väl beskriver stöter jag ofta på. Människor som lever tillsammans och älskar varandra, men där sexualiteten inte är i balans. Den enas drift är starkare, den andre vill inte lika ofta, eller inte alls. Sammantaget blir det olycka för båda. Jag undrar, har din fru fått behandling för sina prolaktinproducerande tumörer? Dessa är en vanlig orsak till nedsatt sexualitet. Med andra ord kan här finnas en medicinsk förklaring till hennes nedsatta sexlust.

Oavsett vad framtiden bär med sig kommer här några tankar.

Vad gäller onani: Jag tycker inte du ska vara så hård mot dig själv. Många vuxna lättar på trycket på detta sätt och det är enkelt och okomplicerat. Jag vet inte varför man måste vara så sträng och moraliserande mot sig själv i detta. De flesta män i alla åldrar onanerar, så ägna dig åt det med gott samvete, det är absolut inte skadligt vare sig fysiskt eller mentalt.

Vad gäller att söka sig en partner utanför relationen kan det vara en bra idé. Det du tror, att kvinnor kan få sex överallt och att de flesta inte vill ha enbart en sexuell relation, på det vill jag svara dig att du har fel där. Då din hustru gett dig grönt ljus att söka sex utanför äktenskapet har du alla chanser att möta likasinnade kvinnor som inte heller är intresserade av ”hela paketet” utan som bara vill träffa någon då och då för att ha sex. Ja, visst är det fler kvinnor än män som är ute efter en traditionell relation, men det finns också de som inte alls vill ha det som heltidsförhållanden ger, utan som nöjer sig med älskare. Så du har fel i att tro att kvinnor alltid bara är ute efter ”kärlek”. Det som däremot kan hända när man träffas regelbundet är att känslor kan uppstå, vilket lättare kan ske om det sexuella fungerar väldigt bra. Vi människor funkar ju så, att vi dras till det som skänker njutning… Med det sagt tycker jag inte du ska utesluta tanken på en öppen relation med din hustru. Faktiskt vet jag flera relationer där denna lösning ger tillfredsställelse till alla inblandade.

Den sämsta lösningen är att du skiljer dig. Jag tycker att många tar till det i onödan. Om ni trivs bra ihop, försök att kompromissa inom er relation. Inte minst för er familjs skull. De här skilsmässorna som tvingas fram trots att paret älskar varandra och man har små barn ihop, jag tycker sällan de blir bra. Jo, man bör skilja sig om äktenskapet bjuder på idel elände, men i ert fall låter det inte så illa. Om jag var du skulle jag hörsamma din hustrus erbjudande att låta dig få sex på annat håll. Det är vanligare än du tror, och i mina ögon den bästa lösningen för er som ert liv ser ut just nu. För det finns inget som säger att du blir lyckligare om du skiljer dig. Jag vill också tillägga att livet sällan är en raksträcka i de här frågorna, denna problematik kan komma och gå, den kan bli bättre, och även din egen syn på saker kan förändras. Så fatta inga förhastade beslut åt något håll.

Lycka till nu! Jag hoppas du finner en balans i livet.

/Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

13 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: Vad gör man när partnern inte har någon sexlust?

 1. J.G skriver:

  Inte för att jag vill regna på din parad. Men var någonstans finns dessa kvinnor som vill ha sex?

  Går man ut på t. ex. En välkänd sexsida, så kan man se 30 aktiva kvinnor och 600 aktiva män. Obalansen är markant.

  På en annan sida så ser man att det är en speciell sorts man som attraherar mängder med kvinnor. Själv har man ingen chans.

  Slutligen, går man till en vanlig dejtingsida och testar att skriva till en kvinna, så är chansen att en konversation uppstår och man får en dejt ca 2%.

  Så för oss vanliga män är Lena Handen vår enda vän.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Kvinnor kan ju vilja ha sex utan att vilja be om det eller söka okända partner på internet? Förslaget att söka sig en fast älskarinna parallellt med äktenskapet är väl utmärkt. Man får gå tillväga som vanligt med flirt och uppvaktning och tätatäter. Det är en feministisk lögn att kvinnor är män utan pillesnopp.

   Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Då är Du nog på fel sidor)

   Jag registrerade mig ett par sidor,
   mest på skämt faktiskt…

   UTAN FOTO!

   Rena Babemagneten, de blir nyfikna…

   Hade inga förhoppningar om att få ett enda svar!

   Jag, en 60+are,
   har inte precis sett mig som Gudarnas gåva till kvinnorna)

   Men har nog viss charm,
   med kunskap om vad som lockar dem…

   Men se till att träffas,
   annars blir det riktigt dyrt att bara skriva!

   Kontaktinfo kan bara delas vid fysiskt möte!!!

   Skulle tro att 95-98 procent vill enbart ha sex!
   Inte söka relationer!

   Hen vill leka, innan det är dags för att bilda familj)))

   Om Du visste hur många kvinnor det finns,
   som är sexuellt otillfredställda!

   Inom e utom relationer!

   KK eller engångsligg!
   Från 20 till 70!

   Stort besvär bara att rensa inboxen!
   Rekommenderar att Du skaffar en separat mail för säkerhets skull
   Var selektiv!

   Lycka till)
   Med en förstående hustru,
   inget dåligt samvete heller!

   Gilla

 2. uppstigersolen skriver:

  Är man ung så kan man hitta medelålders kvinnor som vill ha en ung man bara för att. Är man lite äldre får man vara lite mer idog. Var finns kvinnor? Där kvinnor träffas såklart. Så, gå med i en syjunta eller nåt.

  Gilla

 3. Stig Palm skriver:

  BYT PARTNER. Svårare än så är det inte. Om inte går, skaffa en älskare/älkarinna. Varför krångla till det. Slutliga utlösningen – Masturbera.

  Gillad av 2 personer

 4. PropitiousServant skriver:

  I sanning sorgligt då detta anrika och eljest hedervärda forum hemfaller åt att förmedla den den degenerativa propaganda ifrågavarande aktris bedriver.
  Ett oroväckande tecken!
  Andreas.

  Gillad av 3 personer

 5. Thomas Langborg skriver:

  Tycker att Ditt svar Katerina är mycket bra och insiktsfullt..vi människor lever endast en gång och bör ta vara på den tiden så väl som möjligt. Det finns många kvinnor i alla åldrar som gärna vill ha en lekkamrat och inte enbart väninnor.

  Gilla

 6. kolosserbrevetkap3 skriver:

  Vet ni in­te att den som före­nar sig med en sköka blir till en en­da kropp med hen­ne? Det he­ter ju: De två skall bli ett. Men den som före­nar sig med Her­ren blir till en en­da an­de med ho­nom. Håll er bor­ta från otuk­ten. All an­nan synd som en människa begår lämnar krop­pen ut­anför, men den otuk­ti­ge syn­dar mot sin egen kropp. 1:a Kor 6:16-18

  Guds ord ger svaret.

  Gilla

 7. Ett gott råd skriver:

  Lyckan är ofta bra mycket tråkigare än man tror. Gör en kompromiss! Kom överens om att ha sex t.ex. 1 gång i veckan, helst samma dag.. Då fårhon ställa upp 1 gång och hon kommer att upptäcka att det inte är så farligt, och du får ställa upp med att hjälpa dig själv resten av veckan. Detta kommer att bära er långt, mycket bättre om än inte så glamouröst än om du följer Katharinas råd, som bara bäddar för komplikationer. Det är ju vad äktenskapet är – att ge och att ta, kompromissens konst! Glöm inte heller att ni har en bebis, din fru kanske ammar fortfarande? Ni har ju önskat detta barn, nu får det lov ett tag att ha första platsen i hennes närhet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.