Mohamed Omar: Den militanta salafismen är inget litet ytterkantsfenomen

Mohamed Omar

Fem ledande salafistprofiler har blivit frihetsberövade av Säpo. Det är goda nyheter. Det skulle kunna ses som ett tecken på att smekmånaden är över för den militanta salafismen i Sverige. Den har länge kunnat växa sig allt starkare, skyddad av en vänster som anklagat varnare för så kallad ”islamofobi”, och med ett ständigt inflöde av nya salafister från islamvärlden som en följd av den ansvarslösa invandringspolitiken.

Jag hoppas nu att dessa salafistprofiler, vilka saknar svenskt medborgarskap, ska utvisas. Detta skulle avskräcka andra och förhoppningsvis göra Sverige till ett mindre populärt asylland för jihadister och salafistiska fanatiker.

Under alla dessa år då den fanatiska och militanta salafismen befunnit sig i tillväxt har vi inte sett något motstånd från moskéerna. Tvärtom har salafismen sitt hem i moskéerna. De ledande profilerna har kunnat predika, undervisa och rekrytera nya medlemmar i moskéerna. Ett exempel är imamen Abo Raad. Han kunde, trots att han hyllade Islamiska Statens terroroffensiv i Irak sommaren 2014, fortsätta att verka som imam i Uppsalamoskén.

Vad jag vet har inga muslimska demonstrationer någonsin anordnats mot Abo Raad , ja, inte en protest har hörts från Uppsalamoskéns församling eller ledning mot att en IS-imam har fått predika och undervisa deras ungdomar.

Jag har själv, då jag var muslim, träffat Abo Raad, både i Uppsalamoskén och i Gävlemoskén. Det är i Gävle han har sin bas. Han är ingen ytterkantsfigur utan är djupt respekterad och omtyckt av de muslimska församlingarna i både Uppsala och Gävle och på andra orter där han bedriver sitt missionsarbete.

Det är nu efter frihetsberövandena som vissa moskéer reagerar. Men inte till stöd för Säpos arbete för vår gemensamma trygghet, utan för att protestera mot Säpo. Vi tar det en gång till: man har aldrig protesterat mot IS-imamen Abo Raad, men nu protesterar man mot Säpo.

Lördagen den 18 maj samlades minst två hundra supportrar till de frihetsberövade salafistprofilerna på Norrmalmstorg i Stockholm. En av manifestationens samordnare, Amer al-Hasani, är dömd för terrorbrott och misstänkt för att ha anslutit sig till Islamiska Staten.

Och lördagens manifestation var inte den första. Efter fredagsbönen i Abo Raads moské i Gävle den 3 maj tågade runt 300 av moskéns besökare i ned till Stortorget i staden till stöd för deras imam. De måste veta att han hyllat Islamiska Statens terroroffensiv.

Och dessa demonstranter är bara de som visar sig. Det finns med stor sannolikhet många fler supportrar runtom i landet som inte visar sig. De här manifestationerna kan föra något gott med sig – de kan visa det svenska folket att den fundamentalistiska salafismen inte är ett litet och avskytt ytterkantsfenomen som kan jämföras med Ku Klax Klan. Den är snarare en del av den vanliga miljön inom sunnitisk islam, som inte bara tolereras utan gillas av många vanliga muslimer i moskéerna.

Det vi såg på Norrmalmstorg, och tidigare i Gävle, är framför allt resultatet av en ansvarslös invandringspolitik. Vi har delat ut uppehållstillstånd och medborgarskap till höger och vänster. För att återhämta oss och komma på rätt köl igen bör vi omedelbart införa asylstopp och sedan, genom ekonomiska incitament, börja hjälpa invandrare att återetablera sig i sina hemländer.

Om vi inte vidtar åtgärder kommer Sverige, steg för steg, att förändra karaktär och bli mer likt länderna i islamvärlden. Bilderna från manifestationen på Norrmalmstorg skulle kunna vara tagna i Bagdad. Apropå Sverigebilden.

Man kan notera att skrikvänstern, som gärna stör sverigedemokraternas möten, lyste med sin frånvaro. Det är lättare att godhetssignalera genom att skrika på snälla och demokratiska sd:are än på fanatiska salafister. Man vet nog, trots att man inte säger det högt, att dessa är farligare. Man får inte säga det högt, för då kan man ju underblåsa så kallad ”islamofobi” och ”rasism”. Vi kommer förmodligen aldrig få höra skrikvänstern skrika ”Inga jihadister på våra gator”.

Reaktionerna mot frihetsberövandena har varit fredliga. Än så länge. Men i en framtid där islamiseringen gått längre och den muslimska befolkningen växt i Sverige, fruktar jag att liknande ingripanden kan leda till betydligt mer kraftfulla reaktioner, som till exempel våldsamma upplopp och jihadterrorism.

Nu har vi sett hur moskén i Gävle använder fredagsbönen för att mobilisera församlingen för demonstrationer till stöd för IS-imamen Abo Raad. Detta är ett fenomen vi känner igen från flera islamiska länder där islamister tågar ut från moskéerna efter fredagsbönen för att ställa krav. I framtiden kommer kanske svenska politiker att behöva ta med moskéernas reaktioner i beräkningen när de fattar beslut.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

32 reaktioner på ”Mohamed Omar: Den militanta salafismen är inget litet ytterkantsfenomen

 1. Aurora skriver:

  Säpo är ännu den enda myndighet som inte ör politisk bakbunden och foglig lakej för vänsterpolitiska illamåenden och ’kräksjuka’. Säpo och styrande skulle agerat i ett långt tidigare skede. Fredagsbudskapen var kända. Andra länder införde krav på att landets språk skulle talas i mosken t.ex. Med med den svenska flatheten kunde ett politiskt fascistmöte hållas på Sergels torg med agitativa talare som lugnt räknade med att svenskarna inte förstod vad som sades. När svensk politik inte ville stämma i bäcken kan man nu få en mycket svår väg framför sig.

  Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Tror du Säpo är immunt mot politiska påtryckningar och interna agendor? En organisation är inte bättre än dess medlemmar, och ej sällan sämre.

   Gillad av 3 personer

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Det vi fått se, är nog bara toppen,
    på ett ofantligt IS-berg!

    Borde kanske handla om hundratals femtekolonnare,
    som agerar i skydd av religionsfriheten!

    Gillad av 1 person

 2. Tomas skriver:

  Det vore intressant att veta ifall det inom de mer moderata muslimerna finns uttryckt någon kritik mot dessa omhändertagna extremister. Är det inte osmakligt ifall alla muslimer som fått hjälp av Sverige tackar genom bl.a. att inte kritisera de som förstör inte bara för svenskar utan även för muslimer? Kan det vara så att man antingen internt hyllar dessa eller åtminstone ser dem som bättre människor än den otrogne hjälpande svensken? Partiska SVT kan väl någon gång ställa en kritisk fråga till ”muslimen på gatan” som tack till en ovillig finansiär?

  Gillad av 3 personer

  • Aha skriver:

   Bra frågor och önskemål gentemot SVT. Utifrån några olika enkäter och undersökningar som jag tagit del av får jag det till att 25-50% av muslimerna är hyfsat radikala när det gäller kvinnosyn, hedersförtryck, hädelse av profeten etc. Ca 5-10% tror jag mig minnas sympatiserar med IS. Utöver detta lär det väl finnas en viss allmänförståelse för IS vilket torde ha större utbredning. I valet mellan en dekadent västvärld och IS är kanske siffrorna skrämmande.

   Gillad av 2 personer

 3. Ulla skriver:

  Det absurda är att Sverige glatt gett personer uppehållsrätt i landet under 20 år, men inte välkomnat dessa som medborgare! Det är för dåligt och visar bara på att politikerna fortfarande inte har en aaaaning om hur man hanterar muslimer som man uppenbarligen inte tycker passar här. Hur tänkte man?

  Säpo verkar ha fått ett uppdrag att visa lite muskler inför EU-valet.

  Gillad av 5 personer

 4. Magnus Rosensparr skriver:

  Det Eddie beskriver här är ett mycket stort och farligt samhällsproblem som bara kommer att tillväxa och sprida sig ju längre tid det får fortsätta. Om Sverige under de senaste 25 åren hade tillämpat en strikt tolkning av FN:s flyktingkonvention avseende muslimska invandrare, hade detta problem inte existerat i Sverige idag. Dessa är nämligen till 95 % sociala migranter, ekonomiska migranter, anhöriga migranter och en liten exklusiv andel medvetet politiskt invasiva migranter.

  Gillad av 8 personer

  • Matte skriver:

   Exakt så.

   Dessutom har Sverige ingen moralisk skyldighet att hjälpa de fåtal muslimer som kan betraktas som flyktingar, enligt FN, eftersom muslimska länder inte kan acceptera FN:s regler som bygger på frihet. Muslimska länder har en motsvarighet som bygger på sharia, Kairo-deklarationen.

   Så om en svensk skulle söka hjälp i ett muslimskt land skulle detta förutsätta att vederbörande konverterar till Islam och lyder under sharia.

   Detta är ännu ett exempel på de asymmetriska regler som gäller islam, därför att islam inte förhandlar medan andra är beredda att göra det.

   Kairodeklarationen (wikipedia):
   ”Islamiska konferensorganisationen antog i Kairo 1990 och som förmedlar en muslimsk syn på mänskliga rättigheter och slår fast sharia som deras enda grund. Flera muslimska länder ansåg att FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna inte tog hänsyn till kulturella och religiösa förhållanden. Exempelvis har Saudiarabien, som ratificerat ett flertal FN-deklarationer med förbehållet att landet endast anser sig bundet av åtagandena i konventionerna i den mån de inte strider mot landets religiösa lagstiftning sharia enligt Koranen. Konflikter mellan islam och de mänskliga rättigheterna finns när det gäller kvinnans ställning, religionsfriheten och yttrandefrihet, områden där Kairodeklarationen skiljer sig från den av FN antagna motsvarigheten.”

   https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kairodeklarationen_om_de_mänskliga_rättigheterna_i_islam

   Gillad av 3 personer

   • Hilding Bengtsson skriver:

    Få bygga en kyrka o begära specialkost för barnen i skolan,
    köttbullar o ärtsoppa med fläsk mm
    Då hade nog huvudet suttit löst)

    Men VI är som bekant naiva!
    Vilka vi avsåg Stefan???

    Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Sjuklöverblocket har varit enigt i sin uppfattning om gränslös massinvällning. Lagar och konventioner åveropas när de ska legitimera befolkningsutybtet och rättigheterna, aldrig när dessa lagar eller konventioner inbegriper några restriktioner genom sin fulla tillämpning.

   1994 sägs ett avtal ha inträtts mellan S (Tro och solidaritet) och Sveriges Muslimska Råd, om att verka för muslimernas ökade representation inom politik och samhälle,

   Gillad av 1 person

 5. larsbernhoff skriver:

  Utmärkt som vanligt att Omar uppmärksammar oss andra på de märkligheter som kan fortgå kring radikaliserade imamer. Lyssnar man på en del intervjuer så ska demonstrationen var typiskt ”svensk” dvs muslimerna som Säpo tagit hand om är oskyldiga och det är ett utslag av islamofober som orättvist fängslar någon för hans tro.
  För mig verkar det som Säpo äntligen bestämt sig för att agera mot de imamer och andra som sprider budskap som är terroruppmuntrande. Att en jemisk medborgare Al-Hasani som är terrordömd i Grekland för IS inblandning men har kvar sitt uppehållstillstånd I Sverige är med och arrangerar demonstrationen känns som en bekräftelse på att Sveriges myndigheter ännu inte har kommit så långt i att skydda oss medborgare. Expo har hjälpt till att gräva fram fakta kring dessa jihadister vilket vi ska tacka för.
  Märkligt att inte fler ”vanliga” muslimer tydligare tar avstånd från dessa personer som agerar uppenbart olagligt även om svenska polisen inte varit så aktiv tidigare.
  Det ska bli intressant att följa vad som i praktiken händer med dessa 5 utvalda uppviglare. Våra lagar har inte övertygat hittills. Detta viktiga ämne har inte Morgan Johanssons ägnat tillräcklig omsorg hittills.

  Gillad av 2 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   LARS BERNHOFF, dina kommentarer är avsedda att föra oss som läser bakom ljuset. Du ger sken av att Omar tagit upp något viktigt område men din text är en riktig lögnridå.

   På det sätt du lägger ut texten så är jag övertygad att du är ett tvättäkta troll, vare det sen medvetet eller omedvetet.

   Gilla

   • Jonas skriver:

    Du fick mig att läsa om texten men jag förstår fortfarande inte vilken del som är ”avsedda att föra oss som läser bakom ljuset”.

    Gilla

   • larsbernhoff skriver:

    Jag förväntar mig en kommentar som går att begripa. Ett troll kan jag inte var eftersom jag existerar. Kvar är då att du för mig och andra läsare som tex Jonas ger en förklaring på vad du menar. Lögnridå är en alldeles för oprecis kommentar. Först därefter kan det bli en dialog eller debattinlägg

    Gilla

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Så länge de finns kvar i landet,
   skall vi inte ropa hej!
   Islamofobikortet är mäktigt!

   Utvisning på livstid,
   oavsett vad de riskerar!

   Det handlar om en massa Socialdemokratiska klanröster,
   som står på spel…

   Vad händer efter EU-valet?
   De kan förstås inte utvisas!

   Lås in, släng sen nyckeln i så fall)

   Gilla

 6. Min strand skriver:

  Varför måste man lära sig så många ord om denna kultur, jihadister, shiiter,salafister, islamister, muslimska brödraskapet, IS eller ISIS, Al-Qaeda, Hamas, Boko Haram, Uigurer, Rohyinger … En oändlig ström.

  Islam är islam, muslimer är muslimer.

  Det var de muslimer som hatar salafisterna, shiiterna, som beslog Salman Rushdie med en fatwa, det är också dessa som hänger homosexuella från lyktstolpar. Nu vet jag inte vad salafister gör i förekommande fall, det är nog inte lätt att komma ut i Saudiarabien, men inte har man sett några demonstrationen till förmån för Salman Rushdie bland salafister?

  Islam är islam.

  Gillad av 5 personer

 7. uppstigersolen skriver:

  Nåja. Nu inför EP-valet sitter dessa internerade i väntan på beslut från Migrationsverket vad som ska hända. Med tanke på vad Migrationsverket tidigare åstadkommit är jag inte förvånad om samtliga släpps strax efter valet.

  Gillad av 2 personer

 8. Kulturisten skriver:

  Är det väldigt långsökt att misstänka att Löfvén dessa dagar sitter i desperata krismöten med sina muslimska samarbetspartners? Det negotieras fram kompromisser, svikna löften avvägs mot EU-förpliktelser och frågan om ett muslimskt parti aktualiseras, som överenskommet ifall S inte levererar enligt villkoren för att ett dylikt parti inte ska grundas. Och dra mattan under S. Säg att jag är paranoid som tror att vi är förbi den punkt då imamerna de facto kan utvisas.

  Gillad av 2 personer

 9. li br skriver:

  När jag läser om moskeer och inmaner som gör ”märkliga” uttalanden så är det aldrig rasist löpsedlar i hela Sverige. Nä löpsedlar blir det när vissa föräldrar inte vill skicka sina barn på moskebeök med skolan.

  Skola ställer in moskébesök efter uttalande om ”homosexuella grisar” inför femteklass
  Femteklassen fick höra att grisar är homosexuella och att gud straffar den som inte ber fem gånger om dagen. ”För provocerande för att vara okej”, enligt rektorn Monica Germundsson, som nu stoppat alla studiebesök i Mahmoodmoskén. (Malmö)
  https://www.sydsvenskan.se/2017-09-15/skola-staller-in-moskebesok-efter-uttalande-om-homosexuella-grisar-infor-femteklass

  En imam vid en moské i Helsingborg kallade judar för apornas och svinens avkommor. Händelsen inträffade i juli när en demonstration hölls i protest mot att Israel.– Jag talade under manifestationen, det är inget jag förnekar. Jag vet att jag har blivit filmad under mitt tal säger imanen. Harmudi Lutfi är en av styreledamöterna i Al-Furqan-moskén, där imamen är verksam.
  – Jag vet vad imamen har sagt under manifestationen, men samtidigt förstår jag att han aldrig menade något illa mot judendomen som religion. Vi är inte antisemiter och skulle aldrig säga något fult riktat mot judendomen, säger han. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/imam-kallade-judar-for-apor-och-svin

  Skola stoppade besök till moské efter protester från föräldrar. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/skola-stoppade-besok-i-moske-efter-protester-fran-foraldrar

  Gilla

 10. maximillianrockatansky skriver:

  Nu skall vi gå och förtidsrösta i EU-valet. På vad? Inte på dem som är medskyldiga till problemet , det kan jag garantera.

  Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Det är en smula ambivalent att rösta på något, om man inte tror på systemet, EU, som sådant. SD låtsas vilja reformera inifrån, men kommer säkerligen att föra en harmlös drönartillvaro och bekväm med det. Vad återstår – AfS? Att inifrån separera sig från systemet? Kan man då inte separera sig genom att helt enkelt inte gå med i valet och väljaren avstå från att rösta? AfS är väl det minst dåliga, och man får se det med några vals perspektiv, att de kanske opinionsmässigt kan följa SD:s tidigare förlopp. Men med några mandatperioders perspektiv kanske de ändå bara är en lite fjutt och EU-medlemsländerna förvandlats till oigenkännlighet under tiden.

   Gilla

   • Ola Mattsson skriver:

    Du brukar framstå som smartare men här har du otur när du tänker. Självklart ska man rösta på Afs om man är EU-kritisk. Att avstå från att rösta leder bara till mer EU sykofanter i parlamentet. Med t.ex Gustaf Kasselstrand i parlamentet blir det svårare för MSM att tysta ner den EU kritik som finns hos massor av svenskar.

    Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Hej Ola! Jag landade i samma slutsats som du. Min lilla brasklapp gällde prospektet att stå inför en maxi-variant av EU med dörren vidöppen för hela världen (Åttaklövern) eller en mer slimmad variant av EU (AfS), istället för ett reellt underkännande av EU som sådant. Men är man med i cirkusen kanske man måste spela med; man måste vara inne för att kunna dra sig ur eller omförhandla villkoren. Faran finns dock att den som kommit in låter sig köpas till en privilegierad tillvaro som skattefrälse.

    Gilla

 11. Claes-Göran Olsson skriver:

  ”Expo har hjälpt till att gräva fram fakta kring dessa jihadister vilket vi ska tacka för”.

  Kan det sägas tydligare att Expo har den roll i Sverige, som Stasi hade i DDR – att hålla reda på befolkningens åsikter.

  Gillad av 3 personer

 12. William skriver:

  Nagon ”frammande underrattelsetjanst” (USA?) eller EU varnat Sverige??
  Eller ar detta en skenmanover infor EU-valet?

  Helt sakert ar att aktionen inte initierats av Lofven.

  William

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   Påtryckningar från en underrättelsetjänst. Annars går många jobb inom exportindustrin mot en osäker framtid.

   Gilla

 13. U.P.A. skriver:

  Islam har lett till stora kostnader för Sverige i form av terrorbekämpning, men även i form av fler brott mot icke-muslimer. Vad har vi fått i gengäld? Billigare kebab. Jag tror vi kan tillverka kebab själva utan islam. Visserligen blir den dyrare, men förmodligen betalas då mer in i skatt och vi kan sänka skatterna på sikt. En fördel med alla våldsbrott är att fler icke-muslimer börjar gå på självförsvarskurser och det leder till att fler motionerar och förbättrar sin hälsa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.