Mohamed Omar: Bra att militanta salafister frihetsberövas

Mohamed Omar

Skolchefen Abdel-Nasser El Nadi har blivit frihetsberövad efter ett ingripande av Säpo. Det är glädjande att säkerhetspolisen äntligen börjar ta tag i det växande hotet från den salafistiska miljön i Sverige. El Nadi, 54, har länge funnits på radarn hos oss som granskar denna miljö. Jag skrev om honom och hans så kallade ”Vetenskapsskola” i Göteborg på min blogg den 16 oktober 2018: ”Vetenskapsskolan är inte så vetenskaplig”.

I artikeln påpekade jag det orimliga i att en skola med kopplingar till salafistisk fanatism kunde komma undan med att kalla sin skola ”Vetenskapsskolan”. Salafismen är en rörelse som i sitt tänkande står i total motsättning till modern, västerländsk vetenskap.

Salafismen, den extrema sunnitiska rörelse, som ligger till grund för terrorgrupper som Al-Qaida och Islamiska Staten (IS), anser att allt som står i Koranen är sant. Står det att Gud skapade den första människan av lera, så betyder det exakt det. Det är inte poesi, alltså. Det är därför man kan höra salafistiska ”tänkare” som Saleh Al-Fawzan, en av Saudiarabiens viktigaste religiöse ledare, säga sådant som att solen roterar kring jorden.

När Skolinspektionen besökte den så kallade ”Vetenskapsskolan” frågade de vad eleverna fick lära sig i religionsundervisningen. En elev svarade då: ”man får lära sig mycket om arabiska, bön, islam”. Eleverna kunde i intervjuerna med inspektionen inte redogöra för något annat inom ämnet religion förutom islam.

Men det är inte på grund av falsk marknadsföring som El Nadi nu har frihetsberövats. Det är snarare hans roll inom den militanta, salafistiska miljön som gjort att Säpo agerat. I oktober förra året kunde Doku, ett journalistiskt projekt som granskar islamism, avslöja att El Nadi pekades ut som jihadrekryterare.

Doku har följt El Nadis arabiska postningar på Facebook och av dem framgår det att han är vänligt inställd till en teokratisk stat byggd på Koranens grund.

De senaste veckorna har Säpo sett till att El Nadi och fyra andra ledande figurer inom den militanta salafismen tagits i förvar. En av dem är Gävleimamen Abo Raad som jag skrivit om vid ett flertal tillfällen här på Det Goda Samhället. Jag har själv träffat Abo Raad, både i Uppsalamoskén och i Gävlemoskén. Han är ingen ytterkantsfigur utan är djupt respekterad och omtyckt av de muslimska församlingarna i både Uppsala och Gävle och på andra orter där han bedriver sitt missionsarbete.

Trots att Uppsalamoskéns ledning kände till att Abo Raad hyllat jihadterrorgruppen Islamiska Staten, så lät man honom fortsätta predika och undervisa i moskén. Hans missionsarbete har framför allt varit riktat till unga män.

Därför är jag inte förvånad över att det nu organiseras demonstrationer till stöd för Abo Raad och de andra frihetsberövade. Detta bekräftar den bild jag under många år försökt förmedla, nämligen att den militanta salafismen inte är ett avskytt ytterkantsfenomen i de svenska moskéerna. Vad jag vet har inga muslimska demonstrationer någonsin anordnats mot Abo Raad , ja, inte en protest har hörts från Uppsalamoskéns församling eller ledning mot att en IS-imam har fått predika och  undervisa ungdomar.

Att Säpo vidtar sådana här åtgärder är bra för att:

1) det hindrar dessa personer från att bedriva sina aktiviteter, vilket ökar vår säkerhet
2) det avskräcker andra
3) det visar att det svenska samhället kan reagera bestämt – det inger respekt
4) salafister känner sig mindre välkomna i vårt land, vilket kan minska inflödet

Men frihetsberövanden – och till och med utvisningar – av en jihadistfigur här och där – kommer inte att kunna stoppa den militanta salafismens tillväxt. Vi behöver drastiskt förändra vår invandringspolitik.

Vänstern, som påstår sig förespråka ett sekulärt och tolerant samhälle, har i decennier haft en invandrings- och integrationspolitik, som tillåtit islamismen att sprida sig. Vi har en vänster som gärna skanderar ”krossa sionismen”, men aldrig ”krossa islamismen”. Krossa sionismen betyder i praktiken att utplåna Israel.

I en debatt i förrgår  (15/5) frågade Charlie Weimers, som kandiderar till Europaparlamentet för SD, Nasra Ali, ordföranden för S-studenter, om hon kunde säga ”krossa islamismen”. Kunde hon det? Nej, i stället så sa hon ”krossa sverigedemokraterna”. Det här är typiskt för vänsterns hållning: man lägger all kraft på att bekämpa det man kallar ”högerextremism”, som i många fall bara handlar om att bevara ett tolerant och sekulärt Sverige, samtidigt som man är blind för hotet från den globala islamismen som orsakar så mycket förtryck, lidande och död.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

18 reaktioner på ”Mohamed Omar: Bra att militanta salafister frihetsberövas

 1. Fredrik Östman skriver:

  Vänstern drages instinktivt till imoerialismen och avsky nstionalismen på grund av dess kristet humanistiska rötter. Om man accepterar nationen accepterar man automatiskt och underförstått de kristna premisserna.

  Vi måste krossa vänstern, krossa kätteriet! Vi måste återinföra kristendomsundervisningen i skolan.

  Gillad av 5 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Jag har svårt att tro att sosseSäpo har gripit några av dessa värsta salafisterna och mordpredikanterna på eget initiativ. Det måste handla om påtryckningar utifrån. Från USA? Eller? Eftersom ingenting tyder på att den svenska regeringen håller på att nyktra till vad gäller den muslimsk massinvandringen och befolkningsutbytet och islamistsamarbetet för övrigt. Inte bara de fem vänsterpartierna förespråkar fortsatt stor anhöriginvandring och släpphänt asylinvandring och ömkar stackars IS-terrorister och deras barn – även Moderaterna och KD applåderar det hela. Annars skulle de väl protestera? Eller?
  SD är enda hoppet i migrationsfrågan. Och migrationsfrågan är helt avgörande för precis allt annat i samhället. Kan någon förklara varför inte SD och AfS kan samarbeta och bilda en enad front mot vansinnigheterna? Har man så olika åsikter (om vad?) eller är det (bara) personkonflikter? Sverige skulle behöva en tuffare och starkare opposition. En äkta och stabil och konservativ höger som inte fjäskar för den totalitära identitetsvänstern eller för totalitära globalistliberaler eller för en diktatur som Ryssland etc. Utan strider för de kristna värderingar och vetenskapliga metoder och den nationalism och individualism som tills nu gett västvärlden moderna samhällen med någon sorts frihet och demokrati.
  Vi skulle behöva övertygade och övertygande högerpolitiker som vill svenska skattebetalare väl, inte bara tvetydiga halvsossar till karriärister med fingrarna i luften.

  Gillad av 8 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Angående SD och förhållandet till AfS så tror jag det handlar mycket om personkemi. Eller brist på sådan. Kasselstrand ville inte vara en andraplansfigur inom SD. Han tänkte sig att ta över. Detta gillades nog inte av de som bestämmer i SD. Då bildade han ett nytt parti. Kämpar han på i 20 år så kan det gå vägen. Frågan är om han är uthållig nog?

   Gillad av 1 person

 3. Bo Adolfsson skriver:

  De fruktansvärt bestialiska muslimska terrordåden i Sri Lanka på påskdagen med mer än 250 dödade och 500 skadade sätter nu fart på säkerhetstjänsterna i hela världen. Det var attentat mot tre kyrkor och tre lyxhotell.
  Varför kunde detta hända i Sri Lanka och utföras som självmordsattentat av väletablerade män i överklassen?
  Varför lät muslimerna dessa kretsar växa i sina församlingar?
  Varför tillät de denna arabisering med pengar från Saudiarabien och Qatar?
  Muslimerna utgör liksom i Sverige 10 % av befolkningen. Där har de till skillnad från Sverige funnits i hundratals år. Tyvärr har många radikaliserats under de senaste 10-15 åren med ökade motsättningar till de andra befolkningsgrupperna som resultat.
  Hur motverkar vi radikaliseringen? Detta problem brottas nu säkerhetstjänsterna med i hela världen.
  Den som vill följa hur diskussionen i Sri Lanka kan läsa dailymirror.lk, dailynews.lk och island.lk.
  Just nu har hela landet stått stilla i snart fyra veckor. Föräldrarna vågar inte sända sina barn till skolan. Ekonomin går i stå.
  Allt p g a åtta självmordsbombare med en galen ideologi.

  Bo Adolfsson, Hjo som har varit i Sri Lanka 19 gånger sedan 1987.

  Gillad av 1 person

  • Annkristin skriver:

   Intressant jämförelse Bo! Såvitt jag har förstått, finns det forskning på hur andelen icke sekulariserade muslimer av en befolkning får olika effekt på samhället, med stigande grad av dysfunktionalitet vid 5%, 10%, osv upp till 30%-nivån vilken (om jag inte missminner mig) innebar inbördeskrig. Officiellt är väl andelen ca 10% i Sverige, men frågan är hur stort mörkertalet är?

   Gilla

 4. Staffan Anderstig skriver:

  Den livgivande Solen kontra den döda månen som bara återspeglar till oss Solens livgivande!Bara att välja!

  Gilla

 5. Tritonen skriver:

  ”vetenskapsskola” ger samma vibbar som ”muslimska barn- och familjedagar”. Allt är inte vad det synes vara.

  Gilla

 6. Niklas R skriver:

  Finns inget som heter ”islamism”, det heter islam.
  Och att få en socialist att säga att hon ska ”krossa islam” kommer aldrig att hända.
  Hon skulle nog önska att hon sagt det när muslimerna lägger snaran runt halsen på henne efter att de tagit makten tillsammans och hon hör hur elmotorerna till kranen börjar röra på sig och hissar upp kranarmen och de fastknutna rep med socialister i ändarna upp i luften.
  Men eftersom socialister är, per definition, idioter, så kommer historien att upprepa sig.

  Gillad av 3 personer

 7. Min strand skriver:

  Den politiska viljan bland de som styr Sverige är ju för att islam skall sprida sig, de mest aktivistiska driver denna linje, samma krafter som infiltrerat och tagit över svenska kyrkan. Så S, V, Mp och C och L, och också M och KD, eftersom de inte ställer sig på SDs sida är ju för islamisering, aktivt eller passivt.

  Så SÄPOs uppdrag är ju att låta de våldsbejakande muslimerna vara, det är ju endast för att andra länder, sannolikt USA, har sagt till Sverige att fängsla en och annan. Det föranleder garanterat inga större undersökningar utan man gör så lite man kan för att slippa officiell kritik från USA eller andra EU-stater.

  Gilla

 8. Ms skriver:

  Det verkar ju allt mer uppenbart att S nu är det parti som kommer att omvandlas till ett muslimskt parti, ungdomsförbunden tas över ett efter ett, så S består av en sekulär ledning som ljuger för att hålla sig kvar vid köttgrytorna och sedan ta bakdörren när de yngre muslimerna är redo att ta över. Det är helt oförståeligt hur man som svensk eller invandrad icke-muslim kan lägga sin röst på S, ett landsförrädarparti om de någonsin funnits ett.

  Gillad av 1 person

 9. Helicobacteria skriver:

  Ja herregud vad skönt, Eddie, att Säpo – alldeles oavsett orsak och jag håller med Eva om troligaste alternativ – äntligen agerar mot islamisterna som lyckas hota säkerheten överallt där de förekommer. Ut ur Europa med imamerna och deras lärjungar nu, så snabbt det bara är möjligt. De har tillåtits vara här och predika sitt hatiska våldsbudskap alldeles för länge.

  HEJA SÄPO!!!

  Gillad av 1 person

 10. lenam skriver:

  Tack Omar för att du öppnar ögonen på oss andra, soffliggare, och att du gör det på ett så neutralt och klarsynt sätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.